Prečo sú pracovné zošity v škole drahšie ako v eshope?
Ahojte,
pracuje, prosim, niekto v skolstve a vie mi vysvetlit, ako funguje objednavanie pracovnych zositov pre cele skupiny?
Som trosku vytocena, viete, ako sa vsade okrada a sme cim dalej tym viac zatazeni vselijakymi nezmyselnymi danami, odvodmi, poplatkami u lekarov a pod., ved to poznate. A teraz kukam nejake knihy a pracovne zosity pre moje deti na precvicovanie cudzieho jazyka doma a natrafim na ten isty pracovny zosit, za ktory si skola teraz pytala 13 eur, na stranke za 8,35 eur.
To nema skola este nejake zlavy na tie ucebnice a pracovne zosity este navyse?
Mohli dopredu povedat, co treba zaobstarat a radsej si to objednam sama za lacnejsie.
Pri 3 detoch taketo zbytocne vydavky pri fure inych naozaj nepotrebujem.
Ucitelke pisat nechcem a vyrobit problem, len si tu ventilujem svoju nahnevanost.
diky
(ak sa nechces k teme vyjadrit normalne, tak si prosim zaloz vlastnu diskusiu a ohovaraj a vysmievaj sa tam, diky)
@anonym_autor Ucitelia maju casto zlavu plus za napr. 15 sad (15ks ucebnica a 15ks prac zosit) maju zdarma Teachers book, aj sadu Sb+WB pre seba. Skratka tie ucitelske materialy maju pri takomto objednavani zdarma. Takze vyhodne je to hlavne pre ucitelov.
@anonym_autor Ucitelia maju casto zlavu plus za napr. 15 sad (15ks ucebnica a 15ks prac zosit) maju zdarma Teachers book, aj sadu Sb+WB pre seba. Skratka tie ucitelske materialy maju pri takomto objednavani zdarma. Takze vyhodne je to hlavne pre ucitelov.
@anonym_ce0572 presne tak som si to predstavovala aj ja - pri vacsom odbere zlava, skoly este nejaka zlava navyse + mozno nejaka dotacia aj od statu. To, ze sa rozratava nejaka ucitelska verzia aj na ziakov, je asi tiez normalne, tak ako predpokladam ucitelia si neplatia triedne vylety, ale platime aj ich ubytovanie a stravu my.
@euka210 toto je pracovny zosit z nemciny, pre siedmaka, ale nejako podobne bol min.rok pracovny zosit aj z anglictiny, len ten nedokoncili a pokracuju v nom tento rok
Ano, jazyky su vzdy najdrahsie, a neviem ako je to inde, ale u nas mladsi nemohol pouzit ten po starsom synovi (pisal perom, kt. sa da vygumovat), ale museli sme kupit novy aj pre neho
A trebars bolo treba zaplatit 5 eur na vytvarnu a to si nosia vlastne fixky, ceruzky, papiere tiez mame aj doma, aj veci na malovanie, tak neviem, preco pytaju kazdy rok aj na toto peniaze
@anonym_autor tak toto veru nechapem, na VV si tiez nosia vsetko oni a nic neplatime. Z Nj nevyzaduje ucitel PZ...aspon niekto 🙏
A mojmu piatakovi zase povedala ucitelka Anj, ze kto ma po starsom moze vygumovat a pouzit. No my sme ho asi vyhodili, takze musime kupit. A pritom ma to aj dost hneva, lebo velmi malo do neho pisu starsi a za mna vyhodene peniaze. Taku Mat ci geo, dej, vyuzivaju naplno, ale anj a tiez lit.malo.
Nie si povinna kupit zo skoly, mozes mat aj z druhej ruky alebo sama kupit. Jednoducho odmietni a povedz, ze zaobstaras zosit sama a problem vyrieseny. Ja neviem niektore zeny naozaj bavi si vyrabat problemy kde nie su.
Dolezite je aby malo dieta vsetky potreby na vyucovanie a odkial to je ucitelke uplne jedno aj keby to malo byt po starsom surodencovi (vygumovane cvicenia).
@anonym_47b7ac poslanie aj nieco trva. Piatak uz v piatok dostal PZ z geo v skole. Keby si to riesim sama, tak nebolo by to tak rychlo. Ale je mozne, ze nakupila skor, lebo vsetky moje deti mali rovnaky, ona ma v tom svoj uz system.
@anonym_fc4fe5 nepíšem bludy pracujem v škole 😘 píšem ako objednávame katalógy chodia apríl maj keď nevieš nekomentuj a neurazaj
@anonym_8170f8 nam pisala ucitelka, ze to ide objednavat v pondelok, takze nie je to vsade rovnako
No my platíme ešte aj pracovný zošit z fyziky teraz v 9. ročníku.. to už úplná zbytočnosť z fyziky pracak. Polovica tých zošitov je na konci roka vypísana iba do polovice. zatiaľ som dala len za pracovné zošity 50€. Zatiaľ. Plus výtvarná 10€, hygienické potreby 20€, zrps 30€. Teraz som kukla pracovný zošit nemčina na nete 5€, ja som dala škole 10€. No super fakt.
dakujem, ze sa najdu aj take, ktore chapu moje pohorsenie, lebo fakt mam pocit, ze z kazdej strany nas len "okradaju" a niekto sa obohacuje :/
Nie je to vyznamna ciastka, ale nie je to jedina polozka, ktora sa plati do skoly a fakt su takto v septembri vysoke vydavky pri 3 detoch, aj do skoly aj do skolky, na kruzky a pod.
Buduci tyzden bude rodicovske, mozno sa na to potom spytam, tak bokom, nie pred ostatnymi rodicmi
Dakujem za rozhovor a za nazory
@anonym_autor nas sa tiez nikdy nepytali, len pride oznam, ze mame zaplatit 47€ za pracovne, potom 10€ anj a 10€ NJ. A pozries pracovny z minuleho roka a ani ciarka v nom, v inych tak 10 stran.
@anonym_autor nas sa tiez nikdy nepytali, len pride oznam, ze mame zaplatit 47€ za pracovne, potom 10€ anj a 10€ NJ. A pozries pracovny z minuleho roka a ani ciarka v nom, v inych tak 10 stran.
@anonym_e91bd4 niekedy sme žiadne pracovné zošity nemali a presne,keby ich aspoň naplno vyuzili
Tak aspon u nas si na predaj knih skola pripocitava urcite percento aby mali peniazky naviac - tie sa potom investuju do zlpesovania infrastruktury skoly, nakupy novych pomocok pre celu skolu a pod. A rodic ma samozrejme moznost kupit knihy v skole alebo si ich najst lacnejsie a kúpit inde
@anonym_965217 tak potom nech nepytaju ine poplatky ako zrps a podobne. Vždy počúvam ze škola ma hromadne zľavy, keď objednáva. Tak si ešte aj % bude pripocitavat? To akože fakt?
@anonym_47b7ac poslanie aj nieco trva. Piatak uz v piatok dostal PZ z geo v skole. Keby si to riesim sama, tak nebolo by to tak rychlo. Ale je mozne, ze nakupila skor, lebo vsetky moje deti mali rovnaky, ona ma v tom svoj uz system.
@euka210 ale stale plati to, co som napisala skola jednostrane nema pravo ziadat platby o ktorych vopred neuvedomila rodica a za veci-sluzby, s ktorymi rodic nesuhlasil. Takto to nefunguje. Vzdy sa ma zistit zaujem a az tak objednavka nie naopak.
@euka210 ale stale plati to, co som napisala skola jednostrane nema pravo ziadat platby o ktorych vopred neuvedomila rodica a za veci-sluzby, s ktorymi rodic nesuhlasil. Takto to nefunguje. Vzdy sa ma zistit zaujem a az tak objednavka nie naopak.
@anonym_47b7ac v živote sa škola nepýtala či si chceme objednať samy alebo oni
@anonym_47b7ac v živote sa škola nepýtala či si chceme objednať samy alebo oni
@anonym_3faab8 u nas sa pyta a aj za mojich skolskych cias sa vzdy pytala. Doteraz si pamatam ako z ANJ jednu hodinu nam ucitelka ukazala, co treba a druhu sme sa hlasili kto berie kto nie a potom objednala.
@anonym_autor ja sa len tak nahlas zamýšľam, ze za našich čias sme mali knihu a zošity. A vedeli sme toho oveľa viac ako terajšie deti. Nejakú sme žiadne notebooky, interaktívne tabule a 500 rôznych pomôcok, a z roka na rok si deti hlupejsie a hlupejsie. A po tejto super reforme to ani iné nebude.
Mimochodom, nás pán minister sa veľmi rád odvoláva tuším na švédske školstvo? No zaujimave, ze ti zistili, ze to co robili doteraz bolo na nic a vracajú sa naspäť k starým dobrým metódam... My to zistíme opat tak o 20 rokov.
Na našej škole si učitelia predmetu riešia PZ po svojej osi. Z MAT budeme objednávať budúci týždeň, z Orbis pictus, lebo je v nich nové učivo a teraz opakujeme. Z fyziky (okrem 9.r) sme objednali v juni a robíme s nimi od prvej hodiny. Angličtinari objednávali v júni, ostatné jazyky teraz. A pozeravame najnižšie ceny.
Pri objednávke učebníc sa v škole postupuje tak, že sa robí prieskum trhu. Vyberie sa z troch ponúk najlacnejšia. K tomu zápisnica, výpis z ORSR kde musí daný subjekt mať uvedené aj vydavateľskú činnosť. Je s tým práce ako na kostole.
Áno viem, že určité e-shopy majú danú knihu lacnejšiu. Ale nevedia škole dodať potrebné množstvo. Ak sú na ZŠ napr. 4 tretiacke triedy, tak je to 4x26. 25 žiakov (jedna trieda) + jeden učiteľ.
Musia to vedieť dodať na FA. Niektoré vydavateľstvá fungujú tak, že najprv sa urobí objednávka, oni následne pošlú zmluvu na podpis, potom FA a potom zrealizujú objednávku. Niekdy aj proces, ktorý trvá skoro cez mesiac kým dodajú učebnice do školy.
Na každý jeden titul sa vypracuje porovnávačka so zápisnicou.
Do budúcna poradím, sa spýtať na rodičku, či si rodičia môžu zakúpiť PZ samostatne.
Ja osobne nie som za PZ, deti osprostoevajú, nevedia písať s porozumením, urobiť si poznámky, o úprave písma a zošitov ani nehovorím. Školu PZ stoja ročne tisícky ak nie desaťtisícky EUR. PZ sú robené tak, že dieťa má napr. do vety doplniť len jedno slovo. Chápem učiteľov, že im to uľahčuje prácu, keď nemusia venovať toľko času príprave poznámok z učivapre žiakov. Ale je to na uváženie. PZ škole neostane do budúcich rokov. Kniha áno. U nás si každý jeden učiteľ, môže vybrať vydavateľstvo a titul, z ktorého chce učiť. Ešte na konci júna niektorí učitelia nie sú rozhodnutí, odídu na dovolenku cca na 6 týždňov a administratíva sa môže aj na hlavu postaviť, vyyvolávať im, zisťovať a pod. Ale to je len taký zákulisný výlev 🤪.
@anonym_autor ja sa len tak nahlas zamýšľam, ze za našich čias sme mali knihu a zošity. A vedeli sme toho oveľa viac ako terajšie deti. Nejakú sme žiadne notebooky, interaktívne tabule a 500 rôznych pomôcok, a z roka na rok si deti hlupejsie a hlupejsie. A po tejto super reforme to ani iné nebude.
Mimochodom, nás pán minister sa veľmi rád odvoláva tuším na švédske školstvo? No zaujimave, ze ti zistili, ze to co robili doteraz bolo na nic a vracajú sa naspäť k starým dobrým metódam... My to zistíme opat tak o 20 rokov.
@anonym_54fcc9 ako by som písala tento príspevok ja. Pár dni dozadu som toto vravela pro jednom rozhovore, že nám teraz bude 20 rokov trvať, kým len pochopíme, že niečo nie je o.k. 😁
Keď som nakupovala učebnice do školy (ja PZ nepoužívam, preto neobjednávam), tak som vždy musela robiť prieskum trhu, porovnať 3 obchody a vybrať najlacnejší. Väčšinou to bolo preskoly.sk. Určite by som sa informovala v škole a žiadala informácie o prieskume trhu. A to píšem z pozície učiteľky. Pozrela som preskoly a cena je uvedená podľa tvojho príspevku. Takže máme možnosti, objednávateľ:
1. Buď odflákol prieskum trhu.
2. Je to dement a zámerne sa obohatil.
V oboch prípadoch by mal ísť vykladať škatule niekde do obchodu.
Jediný objektívny dôvod mi napadá, že nemali dostatočný počet kusov. V preskoly mi 40 ks prešlo v košíku a nevyhodili nedostatok kusov, takže neviem.
Každopádne, ak je na to logicky dôvod, tak by nemali mať problém vysvetliť situáciu.
P.S naša škola objednáva PZ až teraz, tento týždeň.
@anonym_autor som ucitelka, pracovne zosity som kupovala teraz v piatok s tym, ze kto peniaze nedoniesol, zhana si vlastny - moze mat aj po starsom surodencovi, kamosovi. Od rodicov neocakavam, ze ho automaticky dietatu kupia - nemusia, nie je to povinnost. Pouzivam ich len v deviatke ako pripravu na prijimacky a monitor, v nizsich rocnikoch nie. Vyberala som najlacnejsiu ponuku na trhu.
Tvoju otazku beriem ako opravnenu, bez obav sa ucitelky opytaj. Ak by islo o par centov - dobre, cena sa mohla zmenit, no toto je uz celkom velka suma.
@anonym_47b7ac nepytali sa, nepovedali co a ci chceme - prislo do edupage, ze treba zaplatit 13 eur za pracovny zosit
som rada, ze sa dobre bavis
@anonym_autor ja mam doma pracovne zosity po syarsim zo sj citanky kde prajticky nerobili nic mozno 2 strany co sa da da vygumovst kedze pise pilotom to iste anglina a musim kupovat nove len pride zaopatit. Plus u nas este len teraz objednavali este nemaju vsetjy pracovne zosity ani stvrtacka ani 7dmak. Nemaju este matiku fyziku geografiu chemiu . Neviem preco to neodjenavaju na konci sk.roka. mna ta k naoadlio neolatite aj za "neplaticov"?
Chapem ťa...ja som bola vlani strasne vytocena, lebo detom sa objednavaju na dalsi skolsky rok zosity - ok ulahcila som si to, zaplatila s na zaciatku roka mi dieta hovori ze este mu chyba taky a hentaky zosit - hovorim jej ze nie je mozne, ved sa objednava vsetko pre ročník...vraj zabudli na nejake predmety...odvtedy objednam baliky zositov a este kupim keď vidim v zlave aby sme mali rezervu doma

@anonym_autor jazykove ucebnice nakupujeme cez preskoly alebo jazykovaliteratura vsade pisu povodnu cenu 9,90...takze na tvojom mieste by ma zaujimalo kde prisli na taku cenu
@krajinka ano, tam som to nasla aj ja