icon

Prijatie do prvej triedy: čo uviesť do prihlášky?

3. apr 2026

Ahojte mám taký problém. Menší. Syn je v predškolskej triede, absolvoval depistáž v škôlke a keďže som nebola spokojná s ohodnotením, boli sme včera u psychologičky tiež na takéto testy. Takto... On to zvládol podľa mňa super a psychologička povedala, že je šikovný, vnímavý, vie sa sústrediť, nenechal sa rušiť ani vlakom, ani ulicou za oknom. Avšak, na základe obodovania v prvej časti testu povedala, že nie je zrelý do školy. Avšak, to bude problém lebo je ročník 2019. Že sa môže, aj nemusí ešte zlepšiť do septembra. A je to čisto na mne či ho teda dám do tej školy. Povedala že papier s ohodnotením, ktorý mi príde na adresu nemusím dávať do školy. Avšak, v prihláške sa pýtajú či absolvoval takéto vyšetrenie. Mám uviesť že nie? Alebo čo mám robiť? Som pevne rozhodnutá ho do školy dať.

Strana
z3
vreckovka2
3. apr 2026
@anonym_autor

@vreckovka2 no ale práve, riešili s ním iba tie pracovné listy a tie obodovali normálne ako keď máš test a oznamkuju ťa. A na základe toho je nezrelý. Takže ak mám súdiť podľa tohto, tak budem. Samozrejme, mi je jasné že tam nejde iba o úlohy v zošite, ale doma problém nemáme ani s porozumením, ani s vytrvalosťou, ani s logickým myslením. Preto ja vôbec nemám strach ho posadiť do tej školy.

@anonym_autor narazala som na pracovne listy, co s nim robis doma. Nie na testy. Oni vychadzaju aj z inych veci, nielen z testov. Je tu aj emocna stranka. Je to na tebe.

letfenixa
4. apr 2026

@anonym_autor tvoj syn odklad nemal, aj v predškolskej triede bol správne 1 rok, keďže je narodený v septembri. Takže zápis do 1.ročníka absolvuje teraz podľa správnosti.

bosorkabb
4. apr 2026

Nemusíš uviesť že ste boli v CPP. A že učiteľka pri zápise niečo skúma? No pochybujem. Dcéra mala zápis za necelých 5 minút za sebou. Je u nás bežne že na zápise je 100 detí.

stanislavicenka
4. apr 2026
@anonym_autor

No ženy ale tu nieste od toho aby ste vy hodnotili môjho syna či môže ísť či nemôže. Ja som sa pýtala čo dať do prihlášky do školy 🙂

@anonym_autor tak, vobec nie je povinnost dat dieta testovat na skolsku zrelost. Ked to nechxes uviest, neuved. My sme ani jedno nase dieta nedavali testovat na skolsku zrelost

anonym_aa8c27
4. apr 2026
@bosorkabb

Nemusíš uviesť že ste boli v CPP. A že učiteľka pri zápise niečo skúma? No pochybujem. Dcéra mala zápis za necelých 5 minút za sebou. Je u nás bežne že na zápise je 100 detí.

@bosorkabb môj syn pri zápise robil s pani učiteľkou úlohy cca 20 minút a my sme ho čakali za dverami. Potom to ešte s nami konzultovala. Na zápise bolo oveľa viac detí, ako u vás. Otvorilo sa 6 tried.

bosorkabb
4. apr 2026
@anonym_aa8c27

@bosorkabb môj syn pri zápise robil s pani učiteľkou úlohy cca 20 minút a my sme ho čakali za dverami. Potom to ešte s nami konzultovala. Na zápise bolo oveľa viac detí, ako u vás. Otvorilo sa 6 tried.

@anonym_aa8c27 tu sa také zápisy nerobia. Len prídu rodičia potvrdiť prihlášku ak príde aj dieťa tak dostane balón a vybavené. Stojí sa v rade, učiteľky sú 2. Jedna dá podpísať prihlášku a či sa niečo v údajoch nezmenilo, či neuvažujeme o odklade, druhá dá dieťaťu balón a ide sa domov. Veľa detí ani nepríde osobne.

timea301196
4. apr 2026

Ja tiež váham bol nám doporučený odkladajte sústredenosť. Ideme ešte raz do cppap a uvidím. Môj je február 2020

anonym_aa8c27
4. apr 2026
@bosorkabb

@anonym_aa8c27 tu sa také zápisy nerobia. Len prídu rodičia potvrdiť prihlášku ak príde aj dieťa tak dostane balón a vybavené. Stojí sa v rade, učiteľky sú 2. Jedna dá podpísať prihlášku a či sa niečo v údajoch nezmenilo, či neuvažujeme o odklade, druhá dá dieťaťu balón a ide sa domov. Veľa detí ani nepríde osobne.

@bosorkabb to, že sa to u vás nerobí ale neznamená, že sa tak nerobí nikde. U vás možno berú všetky deti, inde nie a robí sa doslova výber. Možno to tak nebude ani v prípade autorky, ale keď to číta niekto iný, bolo by fajn, aby mal správne informácie. Drvivá väčšina škôl dnes robí s deťmi krátky pohovor a áno, učiteľka pretestuje dieťa a zisťuje základnú úroveň jeho školskej zrelosti. Nie je to žiadna novinka. Zažila to aj moja dcéra, a tá je už dnes na strednej škole.

anonym_7bd2bc
4. apr 2026

Ahoj, ja by som to uviedla. Tiež som špecka, ktorá robí školské zrelosti. Treba to vyhodnotiť vždy komplexne, aj na základe rozhovoru s rodičom, učiteľkami a až následne s otestovanim dietata. Nie všetci (vrátane mojich kolegyn z rôznych cpp) majú na to diagnostický cit. Ak sa vie sústrediť, vydrží koncentrovať sa, nelieta kade tade, reč je dobra, nevidím dôvod obkladov. Ešte sluchove a zrakové úlohy sú podstatne v zmysle predispozicii sa na učenie trívia. Je to komplexnejšie ako len pracovne listy. Všetky tieto oblasti sa dajú dotrénovať. Uz sa na to teraz pozerám inak, keď som aj matka. Ja svoje deti do školy však tlačiť nebudem, ak budú šikovné a budem vidieť, že je dostatočne zrelá (lebo to je proste dozrievanie celej CNS, ako niektoré deti skôr slebo neskor chodia, niektoré sú do školy proste zrelé neskor, je to úplne normálne) tak ich do školy dám, ak nie tak nie, nič sa nedeje.

bosorkabb
4. apr 2026
@anonym_aa8c27

@bosorkabb to, že sa to u vás nerobí ale neznamená, že sa tak nerobí nikde. U vás možno berú všetky deti, inde nie a robí sa doslova výber. Možno to tak nebude ani v prípade autorky, ale keď to číta niekto iný, bolo by fajn, aby mal správne informácie. Drvivá väčšina škôl dnes robí s deťmi krátky pohovor a áno, učiteľka pretestuje dieťa a zisťuje základnú úroveň jeho školskej zrelosti. Nie je to žiadna novinka. Zažila to aj moja dcéra, a tá je už dnes na strednej škole.

@anonym_aa8c27 ale kde že všetky deti, každý rok je to boj. Ale v zákulisí. Syn ide teraz na zápis a nie nemusí mať žiadne preskúšanie. Tu sa vyjadrujú učiteľky v MŠ prioritne. Na konci vždy rozhoduje rodič.

Strana
z3