icon

Prijatie do prvej triedy: čo uviesť do prihlášky?

Dnes o 10:03

Ahojte mám taký problém. Menší. Syn je v predškolskej triede, absolvoval depistáž v škôlke a keďže som nebola spokojná s ohodnotením, boli sme včera u psychologičky tiež na takéto testy. Takto... On to zvládol podľa mňa super a psychologička povedala, že je šikovný, vnímavý, vie sa sústrediť, nenechal sa rušiť ani vlakom, ani ulicou za oknom. Avšak, na základe obodovania v prvej časti testu povedala, že nie je zrelý do školy. Avšak, to bude problém lebo je ročník 2019. Že sa môže, aj nemusí ešte zlepšiť do septembra. A je to čisto na mne či ho teda dám do tej školy. Povedala že papier s ohodnotením, ktorý mi príde na adresu nemusím dávať do školy. Avšak, v prihláške sa pýtajú či absolvoval takéto vyšetrenie. Mám uviesť že nie? Alebo čo mám robiť? Som pevne rozhodnutá ho do školy dať.

Strana
z2
kiki68
Dnes o 12:04

Nas je jul 2020 a musi ist. Presiel zapis a hotovo.

anonym_aa8c27
Dnes o 12:05

Ja by som ešte podotknúť ešte jednu vec. Školská zrelosť nie sú len pracovné listy, písmenká a čísla. Schopnosť sústrediť sa, vytrvalosť, samostatnosť, emočná zrelosť, porozumenie pokynom, zrakové vnímanie, logické myslenie,........
Koľko má vlastne rokov? kedy presne mal 6?

anonym_c266ed
Dnes o 12:11
@kiki68

@kiki68 nemusi. Moje je apríl 2020 a nejde.

anonym_d738e1
Dnes o 12:15
@kiki68

@kiki68 Jasné,že nemusí. To odkiaľ máš

anonym_aa8c27
Dnes o 12:25

Na zápis musí ísť každé dieťa, ktoré k 31.8.2026 dovŕši vek 6 rokov. Aj to, ktorému chcete dať odklad.

Inak škola nie je detský tábor, tam by som sa vôbec nerozhodovala na základe kamarátstiev zo škôlky. Prídu noví kamaráti, či už v škole, či v predĺženej dochádzke v MŠ. Môj syn šiel do školy s celou triedou z MŠ a v škole ich porozhadzovali do 5 tried. V triede má len jednu spolužiačku zo škôlky. Našiel si nových kamarátov, žiadna tragédia.

kiki68
Dnes o 12:28
@anonym_d738e1

@kiki68 Jasné,že nemusí. To odkiaľ máš

@anonym_d738e1 u nas je to inak v AT, tu sa nedaju tie odklady riesit bez lekarov. Na SK by som urcite dieta v 2019 nedrzala v skolke.

anonym_d738e1
Dnes o 12:28
@kiki68

@anonym_d738e1 u nas je to inak v AT, tu sa nedaju tie odklady riesit bez lekarov. Na SK by som urcite dieta v 2019 nedrzala v skolke.

@kiki68 Tak to treba uviesť. To, čo je v AT je irelevantné.

anonym_967922
Dnes o 12:51

Môj syn je september 2019, u nás v škôlke slovo depistaz nikdy nespomenuli (počujem ho prvýkrát) a neriešili ani psychologické vyšetrenie alebo či je dieťa zrelé nezrelé do školy…. Sú takéto vyšetrenia bežne/nutne či potrebné do školy?

anonym_d738e1
Dnes o 12:56
@anonym_967922

Môj syn je september 2019, u nás v škôlke slovo depistaz nikdy nespomenuli (počujem ho prvýkrát) a neriešili ani psychologické vyšetrenie alebo či je dieťa zrelé nezrelé do školy…. Sú takéto vyšetrenia bežne/nutne či potrebné do školy?

@anonym_967922 Áno, v MŠ je to bežné. Divné,že vaša škôlka to nerobí.

amalka07
Dnes o 15:16
@anonym_autor

@anonym_3b6d64 prečo by mal by problém v škole. Vie písať počítať dokonca tam mal chytáky ktoré zvládol. Môj syn nie je retardovaný.

@anonym_autor to ti nikto nepovedal, ak ho psychologička videla a toto zhodnotila, znamená to, že je len hravý a potrebuje ešte ten jeden rok na to aby sa "vyhral". Nikto neoznačuje tvoje dieťa za retardované, a prosím, nikdy tento výraz len tak nepoužívaj, nevieš si ani predstaviť aká ťažká je táto diagnóza, keby ju mal, na testy ani ísť nemusí. Ja na tvojom mieste by som sa určite riadila psychologickou, a najmä ak to povedali 2 nezávisle od seba. Ale je to na Tebe, odkladom nič zlé neurobíš, naopak tým, že pôjde skôr áno.

anonym_967922
Dnes o 15:32
@anonym_d738e1

@anonym_967922 Áno, v MŠ je to bežné. Divné,že vaša škôlka to nerobí.

@anonym_d738e1 absolútne žiadne info nič, pritom je predškolák

titla
Dnes o 16:22
@anonym_967922

@anonym_d738e1 absolútne žiadne info nič, pritom je predškolák

@anonym_967922 Nie je to povinne. Posudenie skolskej zrelosti sa nerealizuje celoplosne, ale mnohe MS spolupracuju s CPP a v MS sa realizuju orientacne depistaze a na zaklade ich vysledkov sa potom dohodne individualne stretnutie v CPP ak je potreba. Inak ak ucitelky v MS vidia na dietati (a oni to uz vedia posudit) ze este do skoly nie je zrele odporucia rodicom aby absolvovali posudenie skolskej zrelosti. Rovnako pocas zapisu do ZS ucitelky absolvuju s detmi kratky pohovor/preskusanie a potom svoje pozorovania konzultuju s rodicmi.

anonym_57f141
Dnes o 16:25
@anonym_autor

@anonym_3b6d64 prečo by mal by problém v škole. Vie písať počítať dokonca tam mal chytáky ktoré zvládol. Môj syn nie je retardovaný.

@anonym_autor prečo si myslíš že deti ktoré majú odklad sú retardovane ? 😮

anonym_967922
Dnes o 17:34
@titla

@anonym_967922 Nie je to povinne. Posudenie skolskej zrelosti sa nerealizuje celoplosne, ale mnohe MS spolupracuju s CPP a v MS sa realizuju orientacne depistaze a na zaklade ich vysledkov sa potom dohodne individualne stretnutie v CPP ak je potreba. Inak ak ucitelky v MS vidia na dietati (a oni to uz vedia posudit) ze este do skoly nie je zrele odporucia rodicom aby absolvovali posudenie skolskej zrelosti. Rovnako pocas zapisu do ZS ucitelky absolvuju s detmi kratky pohovor/preskusanie a potom svoje pozorovania konzultuju s rodicmi.

@titla no som zvedavá lebo syn ma NKS a sú veci v ktorých je pozadu ale zo škôlky nič neriešia tak asi zistíme ak tak až na zápise

anonym_aa8c27
Dnes o 17:56
@anonym_967922

@titla no som zvedavá lebo syn ma NKS a sú veci v ktorých je pozadu ale zo škôlky nič neriešia tak asi zistíme ak tak až na zápise

@anonym_967922 vždy sa môžeš opýtať p. učiteľky v škôlke 🙂 isto vie zhodnotiť jeho zručnosti, veď s ním trávi veľa času a vidí, ako zvláda úlohy.

autor
Dnes o 19:06

No, vidím že ste sa opreli o slovíčko "retardovaný" samozrejme som to nemyslela vážne ani len na 10%. Úplne nepodstatné nevadí.
Ďalej. Necítim sa byť nijak fundovaná viac ako psychologička, ale viem a vidím že moje dieťa v škôlke už viac prosperovať nebude. My sme na dedine. Máme v škôlke 3 triedy kde sú deti vekovo dosť zaujímavo poprehadzované. V predškolskej triede teda tým pádom majú deti, ktoré idú do školy, ale aj tie ktoré ešte nejdu. Takže to venovanie sa im a príprava tam tak aj vyzerá. To je asi najväčší dôvod pre ktorý môj syn v škôlke už neostane.
Ja si myslím, vzhľadom aj na jeho vek, (v septembri bude mať 7) že v tej škole sa zabehne. On sa tam teší, prosí aby nemusel už ísť do škôlky že ho už nebaví sa hrať. (Nečudujem sa)
A čo sa týka tých kamošov a partie ktorú má a pokračuje s nimi do školy, tak opakujem sme na dedine my máme iba jednu triedu na jeden ročník, takže nie nebude roztrusený s inými deťmi, bude tam so svojimi.
A ešte spomeniem, že keby mal môj syn taký problém, že v škole by sa trápil a učiteľky s ním tiež, určite by som ho nasilu nikam nepchala. To vám žiaľ nemám ako dokázať, ale ja viem o čom hovorím a stačí.
Samozrejme, uvidíme na zápise, ale myslím že v škole problém mať nebudú. Len som chcela vedieť, či a ako zapísať v prihláške tú depistáž atď. Ďakujem za nevyžiadané rady, pekný večer.

autor
Dnes o 19:10

A ešte ďalšia vec, on nemal odklad do školy ale mal odklad do predškolskej triedy z kapacitných dôvodov. Presne pre tento problém, že tam majú deti hocijako. Takže opakoval druhú triedu v škôlke.

anonym_276a92
Dnes o 19:18
@anonym_autor

A ešte ďalšia vec, on nemal odklad do školy ale mal odklad do predškolskej triedy z kapacitných dôvodov. Presne pre tento problém, že tam majú deti hocijako. Takže opakoval druhú triedu v škôlke.

@anonym_autor škôlka má triedy?

autor
Dnes o 19:21
@anonym_276a92

@anonym_autor škôlka má triedy?

@anonym_276a92 samozrejme. Prvá, druhá, tretia (predškolská). Vy máte všetkých nakope?

anonym_9ae2b8
Dnes o 19:31
@anonym_autor

No, vidím že ste sa opreli o slovíčko "retardovaný" samozrejme som to nemyslela vážne ani len na 10%. Úplne nepodstatné nevadí.
Ďalej. Necítim sa byť nijak fundovaná viac ako psychologička, ale viem a vidím že moje dieťa v škôlke už viac prosperovať nebude. My sme na dedine. Máme v škôlke 3 triedy kde sú deti vekovo dosť zaujímavo poprehadzované. V predškolskej triede teda tým pádom majú deti, ktoré idú do školy, ale aj tie ktoré ešte nejdu. Takže to venovanie sa im a príprava tam tak aj vyzerá. To je asi najväčší dôvod pre ktorý môj syn v škôlke už neostane.
Ja si myslím, vzhľadom aj na jeho vek, (v septembri bude mať 7) že v tej škole sa zabehne. On sa tam teší, prosí aby nemusel už ísť do škôlky že ho už nebaví sa hrať. (Nečudujem sa)
A čo sa týka tých kamošov a partie ktorú má a pokračuje s nimi do školy, tak opakujem sme na dedine my máme iba jednu triedu na jeden ročník, takže nie nebude roztrusený s inými deťmi, bude tam so svojimi.
A ešte spomeniem, že keby mal môj syn taký problém, že v škole by sa trápil a učiteľky s ním tiež, určite by som ho nasilu nikam nepchala. To vám žiaľ nemám ako dokázať, ale ja viem o čom hovorím a stačí.
Samozrejme, uvidíme na zápise, ale myslím že v škole problém mať nebudú. Len som chcela vedieť, či a ako zapísať v prihláške tú depistáž atď. Ďakujem za nevyžiadané rady, pekný večer.

@anonym_autor veď tvoj syn by mal ísť do školy až teraz. Vychádzajú mu zle roky. Postupne budú mať všetci prváci 7, kym skončia prvý ročník. Kebyže má aj odklad a nastúpi do školy ako skoro 8rocny nebude prvý a ani posledný. To sú také hlúposti, čo riešiš.

anonym_963723
Dnes o 20:00

@anonym_autor ja k tým psychologickým testom len toľko.. pred troma rokmi k nám do školky přišla psychologicka a deti predškoláci robili testy. Každý rodič potom prišiel do škôlky na konzultáciu. Nášho ohodnotili ako nezrelého, nesústredeneho, a nariadili odklad. Na to som sa ozvala, vie sa podpísať, matika mu ide perfektne že už frčí na malej nasobilke, čo by on ešte rok v škôlke robil? Podpísala som papier že nesúhlasím.
Po absolvovaní prvého ročníka na základke som to povedala jeho triednej keď ho na rodicku chválila...sa zasmiala...Že odklad? Na základe čoho to tak posúdili? Veď ma najviac logické myslenie v triede, a disciplínu sa predsa prváčikovia učia.. jemu by odklad len uškodil ..takže pri druhom dieťati už žiaden psychológ..

autor
Dnes o 20:13
@anonym_963723

@anonym_autor ja k tým psychologickým testom len toľko.. pred troma rokmi k nám do školky přišla psychologicka a deti predškoláci robili testy. Každý rodič potom prišiel do škôlky na konzultáciu. Nášho ohodnotili ako nezrelého, nesústredeneho, a nariadili odklad. Na to som sa ozvala, vie sa podpísať, matika mu ide perfektne že už frčí na malej nasobilke, čo by on ešte rok v škôlke robil? Podpísala som papier že nesúhlasím.
Po absolvovaní prvého ročníka na základke som to povedala jeho triednej keď ho na rodicku chválila...sa zasmiala...Že odklad? Na základe čoho to tak posúdili? Veď ma najviac logické myslenie v triede, a disciplínu sa predsa prváčikovia učia.. jemu by odklad len uškodil ..takže pri druhom dieťati už žiaden psychológ..

@anonym_963723 neviem akože čo chcú od tých detí. My sme išli do školy a stačilo že vieme povedať svoje meno a nakresliť slniečko 🤣 tieto deti už vedia pomaly čítať my už riešime príklady doma píšeme atď a ja nechápem čo ešte chcú.

autor
Dnes o 20:14
@anonym_9ae2b8

@anonym_autor veď tvoj syn by mal ísť do školy až teraz. Vychádzajú mu zle roky. Postupne budú mať všetci prváci 7, kym skončia prvý ročník. Kebyže má aj odklad a nastúpi do školy ako skoro 8rocny nebude prvý a ani posledný. To sú také hlúposti, čo riešiš.

@anonym_9ae2b8 no moje dieťa a jeho záujmy určite niesu hlúposť. Nie vieš čo ja ho nechám do 10tich v škôlke stačí keď rovno na druhý stupeň nastúpi.

anonym_9ae2b8
Dnes o 20:25
@anonym_autor

@anonym_9ae2b8 no moje dieťa a jeho záujmy určite niesu hlúposť. Nie vieš čo ja ho nechám do 10tich v škôlke stačí keď rovno na druhý stupeň nastúpi.

@anonym_autor ty robíš s komára somára. Pre mňa, za mňa ho daj až na strednú. Nikto nepíše,že nemôžu mýliť. Ja ti píšem,že odkladom dieťa nič nestratí, samozrejme,že to tiež neznamená,že je retardovane, ako si napísala ty. Je len nezrelé a takých detí je naozaj veľa

autor
Dnes o 20:32
@anonym_9ae2b8

@anonym_autor ty robíš s komára somára. Pre mňa, za mňa ho daj až na strednú. Nikto nepíše,že nemôžu mýliť. Ja ti píšem,že odkladom dieťa nič nestratí, samozrejme,že to tiež neznamená,že je retardovane, ako si napísala ty. Je len nezrelé a takých detí je naozaj veľa

@anonym_9ae2b8 dobre, veď keby mal v triede aspoň deti 6+ nemám nič proti. Ale s tými 5 ročnými tam aj tak moc nepokročí. Skôr bude viac hravý. A ďalšia vec... Ja mám rada naše učiteľky aj škôlku, o tom potom, ale jednoducho vidieť že si to zbytočne skomplikovali a tým pádom je skoro celá trieda "nezrela". Ja ho potrebujem posunúť ďalej, aby aj on napredoval a nezaostával.

anonym_9ae2b8
Dnes o 21:00
@anonym_autor

@anonym_9ae2b8 dobre, veď keby mal v triede aspoň deti 6+ nemám nič proti. Ale s tými 5 ročnými tam aj tak moc nepokročí. Skôr bude viac hravý. A ďalšia vec... Ja mám rada naše učiteľky aj škôlku, o tom potom, ale jednoducho vidieť že si to zbytočne skomplikovali a tým pádom je skoro celá trieda "nezrela". Ja ho potrebujem posunúť ďalej, aby aj on napredoval a nezaostával.

@anonym_autor niečo podobné riešila známa. Nešlo o dieťa narodene v septembri, ale v marci. Nastúpilo do školy ako 2r k 3rocnym. Učiteľky dieťa chceli nechať v "prvej" triede, známa skoro praskla, čo si to dovoľujú. Len jej to nedošlo,že bude "opakovať" prípravku. U vás to pokašľali s pripravkou. Sprav ako, čo považuješ za správne

anonym_276a92
Dnes o 21:31
@anonym_autor

@anonym_276a92 samozrejme. Prvá, druhá, tretia (predškolská). Vy máte všetkých nakope?

@anonym_autor triedy máme samozrejme ale okrem predškolákov sa nijako ročníkmi nenazývajú, pekne včielka, motýlik... a o "odklade v školke" som ako učiteľka v MŠ nikdy nepočula, a to máme 8 tried

Strana
z2