Pustiť dieťa na pobyt v Anglicku?
Ja by som skor na to pozerala, ze co sa tam nauci za 5 dni a kolko zlepsi z tej anglictiny. Ano, da mu to nove zazitky, aj skusenost. Za mna je to na tyzden dost vela penazi vyhodit za nieco, co ani nevies, ako dopadne.
Ano, rodiny su vyberane, chodia k nim takto deti, ale to neznamena, ze ta rodina je super, bude sa chovat uzasne, deti prestravuje ako v hoteli a 13 rocne dieta si myslim, ze je male na to, aby si vedelo v nejakych neprijemnych situaciach poradit same.
@slavomira236 moja dcéra tak bola. Raz v pohode - dve baby spali v "detskej izbe" u páru, ktorý mal už odrastené deti, čiže 2 dospelí sa venovali 2 deťom. Druhý krát to bolo horšie, tuším 5 báb napchali do 1 izby a v druhej izbe 4 chalani. (To ako 8mačka). Tretí krát už nechcela ísť :D. Čo sa angličtiny týka, tak fajn, prestala sa toľko báť rozprávať, program a výlety tam mali super. Ale tú cestu hore dolu som im nezávidela. A program mi prišiel celkom nabitý, stále sa niekam išlo po škole - na druhej strane, nemali čas sa nudiť a vymýšľať 🙂. Cestou tam alebo späť pozreli Londýn, už si nepamätám presne či tam alebo späť. Ale však dostali ste asi presný program. Ja si myslím, že to stálo za to, ale je to pre tie decká dosť vyčerpávajúce asi. Ako som písala, tretí krát už dcéra nechcela ísť. Ono témy druhý krát tam bola so spolužiačkami, ktoré mali potrebu vstávať o pol 5 ráno, lebo si "musia" umyť vlasy, vyfénovať, namaľovať sa a ja neviem čo s bolo ich tam 5. (Teda okrem mojej, ktorá kašle na tieto operácie tam boli 4). A večer sa šlo spať normálne okolo deviatej tuším, plus baby ešte klabosili. Čiže po tom druhom raze prišla fakt vyšťavená domov.
@emily76 Neboli s nimi denne v kontakte, boli rozdelení do rodín v iných rôznych častiach mesta..
@mirka2405 nasi mali na ucitelky kontakt na telefon a kazdy den sa stretali v skole. Pred odchodom dostali instrukcie, ze ak by bol akykolvek problem, maju volat aj o polnoci. Na stastie nebolo treba. Smutne, ze sa takato rodina dostala do systemu...
@mirka2405 nasi mali na ucitelky kontakt na telefon a kazdy den sa stretali v skole. Pred odchodom dostali instrukcie, ze ak by bol akykolvek problem, maju volat aj o polnoci. Na stastie nebolo treba. Smutne, ze sa takato rodina dostala do systemu...
@emily76 jo toto potvrdzujem, kontakt mali na učiteľky aj nám mohli volať kedykoľvek po programe. S týmto vôbec nebol problém, že by niekto niekoho zatváral na izbe či čo to tu čítam. A tiež divné, že tí chlapci nemali mobil, že zavolajú rodičom? A rodič následne učiteľovi, že halo čo sa to tam deje? Lebo ja som volávala dcére že ako sa má a či je v pohode, predsalen je to diaľka a nikdy bez nás nebola a bolo tam viacej takých detí, takže sme spolu volali najprv každý večer a potom každý druhý, keď dcéra nemala záujem. Takže nerozumiem ako tí chlapci komunikovali smerom k rodičom a rodičia s učiteľmi... My sme mali kontakt na učiteľov a keby sa takéto čosi stalo, tak proste nabehnem aj k riaditeľke, keby to inak nešlo. 🤷
@emily76 jo toto potvrdzujem, kontakt mali na učiteľky aj nám mohli volať kedykoľvek po programe. S týmto vôbec nebol problém, že by niekto niekoho zatváral na izbe či čo to tu čítam. A tiež divné, že tí chlapci nemali mobil, že zavolajú rodičom? A rodič následne učiteľovi, že halo čo sa to tam deje? Lebo ja som volávala dcére že ako sa má a či je v pohode, predsalen je to diaľka a nikdy bez nás nebola a bolo tam viacej takých detí, takže sme spolu volali najprv každý večer a potom každý druhý, keď dcéra nemala záujem. Takže nerozumiem ako tí chlapci komunikovali smerom k rodičom a rodičia s učiteľmi... My sme mali kontakt na učiteľov a keby sa takéto čosi stalo, tak proste nabehnem aj k riaditeľke, keby to inak nešlo. 🤷
@anonym_090666 Toto sa stalo pred 10 rokmi, ale na základe tej skúsenosti by som už takto dieťa nepustila. Okrem toho je to pre deti únavné a v prípade autorky aj prehnaná cena.
@anonym_090666 Toto sa stalo pred 10 rokmi, ale na základe tej skúsenosti by som už takto dieťa nepustila. Okrem toho je to pre deti únavné a v prípade autorky aj prehnaná cena.
@mirka2405 no, deťuchy idú letecky z Košíc teraz čítam... Naši pekne busom sa tralalákali...
Pustiť..a keď píšeš, že je introvert, práve preto..uvidíš, že najprv bude brblat, ale keď sa vráti, bude rád, a ešte ti povie ako bolo dobré...spozná nových ľudí, bude komunikovať v angličtine..ja som ako 18 ročná tesne po maturite odišla sama do zahraničia, nebol internet, mobily, veľa veci som musela vybaviť, ale dnes si viem aspoň otvoriť ústa keď niečo potrebujem...dnesne deti sú chránené a nevedia pomaly ani telefonovať, len píšu správy, majú stiseny režim na mobiloch aby nedajboh niekto zavolal...
syn bol v Barnstaple v prvom ročníku na strednej a veľmi sa mu páčilo. Bývali v rodinách, chodili tam na kurz angličtiny a aj po výletoch. Mohli si vybrať, či chcú byť v rodine sami alebo so spolužiakom. Teraz na jar tam ide aj dcéra 14 ročná zo školy, a určite ju pustíme. tie decká z toho majú zážitok na celý život. Oni však chodia autobusmi a trajektom, lebo je ich veľa, chodí celý prvý ročník - 100 deti.
@danka777 Nechodi syn do Sucian nahodou? 😀
Ja tak z druhej strany prispejem, byvam v zahranici a kolegyna si takto brava studentov domov. Momentalne tam ma babu z Brazilie, ktora je velmi ticha a skoro vobec sa s domacimi nerozprava. Cez den je v skole alebo na vyletoch, vecer pride domov unavena naje sa a ide do svojej izby. Tak naozaj zalezi co od toho pobytu cakate.
Potvrdzujem aj ja, ze mali ziaci kontakt na ucitelky a mohli volat kedykolvek. Kazdy den sa videli v skole a na vyletoch. Mne syn napr volal prvu noc, lebo chytil hnacku, nastastie mal lieky so sebou, tak som ho len telefonicky navigovala co kedy ako uzit.
Ja by som tiež nepustila. 13 rokov je malo a za týždeň sa prd naučí. Bude mať výlet, to ano. K cudzím ľudom, ja by som mala strach. Keď spomínaš, že si pracovala v Londýne, nemáš tam známych? Skôr by som ho poslala na cele leto ked bude starší. Za dva mesiace čo to pochytí, za týždeň pochybujem … Ved dnes si už môže aj skypovat s rovesníkmi z UK alebo Ameriky, aby si pocvičil jazyk. Pre 13 ročného by som skôr volila toto…
@anonym_ca0fd4 áno do sucian 🙂
@danka777 Myslela som si podla popisu. Tiez som tam chodila ale je to uz pomerne davno. Tam je to taky zvyk, ze fakt isiel tusim snad kazdy. Paradny zazitok.
@slavomira236 moja dcéra tak bola. Raz v pohode - dve baby spali v "detskej izbe" u páru, ktorý mal už odrastené deti, čiže 2 dospelí sa venovali 2 deťom. Druhý krát to bolo horšie, tuším 5 báb napchali do 1 izby a v druhej izbe 4 chalani. (To ako 8mačka). Tretí krát už nechcela ísť :D. Čo sa angličtiny týka, tak fajn, prestala sa toľko báť rozprávať, program a výlety tam mali super. Ale tú cestu hore dolu som im nezávidela. A program mi prišiel celkom nabitý, stále sa niekam išlo po škole - na druhej strane, nemali čas sa nudiť a vymýšľať 🙂. Cestou tam alebo späť pozreli Londýn, už si nepamätám presne či tam alebo späť. Ale však dostali ste asi presný program. Ja si myslím, že to stálo za to, ale je to pre tie decká dosť vyčerpávajúce asi. Ako som písala, tretí krát už dcéra nechcela ísť. Ono témy druhý krát tam bola so spolužiačkami, ktoré mali potrebu vstávať o pol 5 ráno, lebo si "musia" umyť vlasy, vyfénovať, namaľovať sa a ja neviem čo s bolo ich tam 5. (Teda okrem mojej, ktorá kašle na tieto operácie tam boli 4). A večer sa šlo spať normálne okolo deviatej tuším, plus baby ešte klabosili. Čiže po tom druhom raze prišla fakt vyšťavená domov.
@anonym_090666 este sme nedosyali nic aky bude program netusim to je zatial predbezny zaujem zatial sa nahlasili traja chlapci z triedy vraj dnes dievca ani jedno
@slavomira236 dcéra ako siedmačka bola 2 týždne, z toho týždeň v rodine v Škótsku. Super voľba, okrem iného pol roka pred "výetom " nabrala odvahu na online angličtinu s native speakerom.
Ja by som tiež nepustila. 13 rokov je malo a za týždeň sa prd naučí. Bude mať výlet, to ano. K cudzím ľudom, ja by som mala strach. Keď spomínaš, že si pracovala v Londýne, nemáš tam známych? Skôr by som ho poslala na cele leto ked bude starší. Za dva mesiace čo to pochytí, za týždeň pochybujem … Ved dnes si už môže aj skypovat s rovesníkmi z UK alebo Ameriky, aby si pocvičil jazyk. Pre 13 ročného by som skôr volila toto…
@eternity24 slovaci uz vetsina poodchadzala spat na sk cez coronu co tam pracivali...
@anonym_090666 este sme nedosyali nic aky bude program netusim to je zatial predbezny zaujem zatial sa nahlasili traja chlapci z triedy vraj dnes dievca ani jedno
@slavomira236 chodia na výlety do okolia, nechcem kecať, ale mala som pocit, že každý deň po škole niekde boli. Čo si pamätám z fotiek, tak nejaká túra popri mori, potom mali nejaký workshop niekde v nejakej výrobní skla či čo to bolo, jeden deň mali "rodinný" piknik s tou rodinou čo u nej bývali a rodina určila program, pozreli aj to mesto, nejaké historické budovy, tuším išli aj pozrieť miesto, kde sa rieka vlieva do mora, neviem či tam nejaké mušle ponachádzali, ale moc si už nepamätám. Bolo tam toho dosť. Plus teda naši sa tradákali autobusom, tak mali po ceste aj ten Londýn a cestou tam prespali vo Francúzsku v nejakom hosteli, potom ten veľký trajekt atď, tak mali aj trochu navyše nejaké zážitky.
@slavomira236 chodia na výlety do okolia, nechcem kecať, ale mala som pocit, že každý deň po škole niekde boli. Čo si pamätám z fotiek, tak nejaká túra popri mori, potom mali nejaký workshop niekde v nejakej výrobní skla či čo to bolo, jeden deň mali "rodinný" piknik s tou rodinou čo u nej bývali a rodina určila program, pozreli aj to mesto, nejaké historické budovy, tuším išli aj pozrieť miesto, kde sa rieka vlieva do mora, neviem či tam nejaké mušle ponachádzali, ale moc si už nepamätám. Bolo tam toho dosť. Plus teda naši sa tradákali autobusom, tak mali po ceste aj ten Londýn a cestou tam prespali vo Francúzsku v nejakom hosteli, potom ten veľký trajekt atď, tak mali aj trochu navyše nejaké zážitky.
@anonym_090666 s dd teamom.boli alebo ina agentura?
@matula77 ja presne ako ty, tiež nám 44 a asi 30 rokov dozadu sme boli autobusom v Londýne, pamätám si trajekt 😁. My sme so spolužiačkou bývali u černochov 😁 super to bolo, normalne sme s nimi raňajkovali, potom nás odviezli na meeting point s ostatnými zo školy a večer tam zas prišli po nás. Vtedy mobily neboli a ani tú angličtinu sme moc nevedeli 🤣
Pozisťuj, co je to za organizátora. Naše sa šlo cez školu, šla aj anglictinarka.
@baboobchod jeeeejda 🙂 ja som vtedy isla cez CK Slniecko to bol tusim este lunapark pod starym mostom, z tade sme odchadzali. ach spomienky!
Neter bola v máji v Oxforde ako ôsmačka. Išli zo západu SR autobusom. Išli v piatok ráno a domov prišli nasledujúcu nedeľu poobede. Cestou do Anglicka išli cez eurotunel a cestou späť trajektom a spali niekde vo Francúzsku v nejakom hosteli. Jeden deň mali na spoznávanie Londýna a pamiatok. Bývali v rodinách a v jednej rodine boli 4 deti. Rodiny boli slováci žijúci v Oxforde a majú zmluvu s agentúrou cez ktorú išli. Každý deň chodili do školy, kde mali vyučovanie a obed. Po škole mali spoznávacie výlety po okolí. Každý deň niekde boli. Jej sa veľmi páčilo. Išla ich celá trieda a vlastne všetci ôsmaci a pár siedmakov. Rodine mali priniesť nejaké darčeky, niečo čo je typické pre Slovensko. Písali si tam denníček čo zažili cez deň a čo sa im páčilo/nepáčilo.
@slavomira236 tak za mňa takéto dieťa lepšie v rodine ako na hoteli... Skúsenosť mám určité odporúčam...to je úplne niečo iné ale ako ísť na výlet na hotel...je to výmenný pobyt.. a ja rozhodne odporúčam ako super zážitok...
@anonym_090666 s dd teamom.boli alebo ina agentura?
@ela_79 cez školu, organizovala to jedna učiteľka priamo s nadáciou SOL. U nás na škole to fungovalo dlhodobo. Pohár korony to bolo zrušené, potom učiteľka spravila ešte 2 ročníky, potom skla do dôchodku a odvtedy aa už nechodí. Veľmi dobré bolo, že sme mali informácie priamo od učiteľky o tom, že ako to prebieha atď. Mali sme predtým také infostretko. Tá učiteľka išla s nimi a teda mali sme kontakt na ňu, aj deti, plus boli tam aj iní učitelia na výpomoc, čiže personál priamo zo školy, ktorých sme poznali, aj tie deti ich poznali.
@ela_79 cez školu, organizovala to jedna učiteľka priamo s nadáciou SOL. U nás na škole to fungovalo dlhodobo. Pohár korony to bolo zrušené, potom učiteľka spravila ešte 2 ročníky, potom skla do dôchodku a odvtedy aa už nechodí. Veľmi dobré bolo, že sme mali informácie priamo od učiteľky o tom, že ako to prebieha atď. Mali sme predtým také infostretko. Tá učiteľka išla s nimi a teda mali sme kontakt na ňu, aj deti, plus boli tam aj iní učitelia na výpomoc, čiže personál priamo zo školy, ktorých sme poznali, aj tie deti ich poznali.
@anonym_090666 k nam prisla nova a flictinarka minukybrok synz neuci a myslim ze to je jej iniciativa . Ona s nimi aj ma ist zvyskok neviem. Zatial je to asi len predbezny zaujem ci sa nazbiera vobec tolko deti. Zo synovej trjedy zatial vraj idu traja a jeden vcera synovi povedal ze ide tiez tak uz by mali ist 4ria z triedy aj pojde aj moj tak 5ti...
@slavomira236 nasi mali tiez takuto ponuku zo skoly a nesli. jednak financie a druhe, co si myslis, kolko realne tej anglictiny pouziju za ten tyzden? budu viac-menej behat po pamiatkach, u rodin nebudu 24/7. okrem toho budu ubytovani asi po dvaja v rodinach. a ked budu niekde v muzeu alebo kdesi, pubertaci sa isto budu pred sebou navzajom pretekat, kto polozi distingvovanejsie otazky v anglictine. to by som skor ako rodina sla na niekolko dni do Londyna napr. a nechala ho komunikovat. my sme tak na dovolenke nechali vsetko dceru riesit, pytat jedlo v restike, pytat sa na cestu, informacie atd.

@slavomira236 Syn bol tiež ako siedmak na ZŠ, za nás zlá skúsenosť, hostiteľska rodina sa k nim nechovali až tak priateľsky, zavreli ich na izbe a pizzu im podávali cez dvere, syn nešťastný a hladný a pomoci sa dovolať nevedel. Za mňa nie, je to vhodné pre väčšie deti - mladých ľudí, min. na strednej škole, ktorí sa vedia brániť, keď sa im deje niečo, čo sa je pre nich nie dobré.
@mirka2405 ucitelky to neriesili??