Šiestak má pokarhanie triednym učiteľom
Prosím vás, ak sú tu najmä učitelia/učiteľky, ale aj hocikto, kto má skúsenosť. Syn je šiestak a dostal pokarhanie triednym učiteľom, že nerešpektuje napomenutia, nemá DÚ a pomôcky. O pomôckach sa "hádať" nebudem, to mal v EDU párkrát napísané, o úlohach môžem polemizovať, nakoľko v EDU má len jednu, či dve poznámky o zabudnutej úlohe. Čo ma zarazilo bolo, že nerešpektuje napomenutia. V EDU o tom nebolo ani raz písané, žiadny učiteľ ani učiteľka nič nepísali. Ako je možné, že dostal pokarhanie, keď v EDU nie je o jeho nerešpektovaní napomenutí ani slovo? Ako som mohla niečo takéto zmeniť (aspoň sa o to pokúsiť), keď o tom ako rodič neviem?
Nejde mi o vyvolanie vášní ani hádok, dieťa si poznám a viem, že nie je anjelik, ale o tom, že nerešpektuje učiteľov mi naozaj nikto nikdy nič nepovedal, nenapísal. Tak ma naozaj len zaujíma, či je to možné. A ako tomu v budúcnosti zabrániť, keďže už ďalšie vysvedčenia môžu ísť na prijímačky na SŠ a viem, že jeho triedna na ňom mierne "sedí".
@akvi Tak to syn mal kedysi super p.ucitelku.Chlapci sa naťahovali a zadarilo sa im, že zhodili parapet, ktorý nebol riadne pripevnený.Nehodu mali aj nejaké kvetináče s kvetmi.Chalanov nepochválila, vyčistila im žalúdky a vyžadovala od nich,aby šli poprosiť p.skolnika,aby parapet opravil, zároveň mali chlapci pozhanat kvetináče a kvietky, ktoré popadali z parapetu presadiť.Rodicom aktérov incidentu to sice p.uc.oznamila,aj spôsob trestu -dat veci do pôvodného stavu,ale nerobila veľké haló, dokonca sa vyjadrila, že sú vo veku, keď majú prebytok testosterónu
@anonym_d05596 výborný príklad - bez veľkej drámy, príčina - dôsledok. Niečo si pokazil, naprav to, postaraj sa. Tie deti veľmi dobre vedia, čo spravili a nepotrebujú špeciálne tresty a moralizovanie. Oveľa viac sa naučia, ak to po sebe upracú, opravia atd ..
@anonym_225273 neporovnávam dávkovač a donesenie noža. Konštatujem, že školy často riešia zbytočnosti. Sama autorka chápe, že nôž bol cez čiaru a chápe to iste aj to dieťa.
Ak v práci niekto niečo zmrvi, tak snáď dospelý človek nemá problém sa priznať. V práci, kde by to bol problém, by som ja ani omylom nepracovala. Bonzovanie u detí by som nepodporovala a nevyžadovala, lebo je to nedôstojné a smeruje k šikane. Bavíme sa o zlomených pravitkach a davkovaci. To sú veci, ktoré "sa stanú", nepotrebujeme za každú cenu hľadať vinníka. Samozrejme, ak je vinník jasný, smerujem to k tomu, aby sa nebál priznať. Ale v škole sa 90% prípadov stáva tak, že pátrať po vinníkovi je strata času. Kto je zodpovedný za zlomené pravítko? Anička, ktorá mala tašku hodenú v uličke alebo Jožko, lebo bezal a stúpil jej na tú tašku? Toto sú presne situácie, ktoré je zbytočné riešiť. A takých je väčšina. Jasné, že keď Jožko vezme pravítko Anicke a naschvál ho zlomí, je to iná situácia. Mám oducene dosť, aby som vedela, že deti majú cit pre spravodlivosť a vedia veľmi dobre rozlišovať, keď niečo prestrelia a je to "vážne".
@akvi by si sa čudoval, že práve rodičia vyžadujú, aby sa našiel ten, kto zlomil Anicke pravítko. A by si sa čudoval, aký cirkus dokážu okolo toho narobiť. A potom sa pripoja ostatní, rodičia, keď sa povie,že sa na zničenú vec poskladajú, lebo Anickina mamička požaduje úhradu, že to nebolo ich dieťa a teda nech učiteľ nájde vinníka alebo nech to zaplatí učiteľ. Vieš, z tvojho pohľadu banalita, z pohľadu niektorých rodičov tragédia. A hádam učiteľ nebude platiť za všetky poškodené veci.
@akvi by si sa čudoval, že práve rodičia vyžadujú, aby sa našiel ten, kto zlomil Anicke pravítko. A by si sa čudoval, aký cirkus dokážu okolo toho narobiť. A potom sa pripoja ostatní, rodičia, keď sa povie,že sa na zničenú vec poskladajú, lebo Anickina mamička požaduje úhradu, že to nebolo ich dieťa a teda nech učiteľ nájde vinníka alebo nech to zaplatí učiteľ. Vieš, z tvojho pohľadu banalita, z pohľadu niektorých rodičov tragédia. A hádam učiteľ nebude platiť za všetky poškodené veci.
@anonym_225273 nikdy som sa s takýmto niečím nestretla, ani ako rodič, ani ako učiteľka.
@pietra nemame edupage. Mozno preto to takto vyhodnotili
@minutka ani inu internetovú žiacku knižku? To ešte stále komunikujete len v papierovej podobe? Naša škola na Edupage prechádzala tiež dosť neskoro, len asi pred 4 rokmi, ale mali sme predtým inú IŽK (skolanawebe). Pokarhania sme vopred nikdy neoznamovali, len znížené známky
@minutka ani inu internetovú žiacku knižku? To ešte stále komunikujete len v papierovej podobe? Naša škola na Edupage prechádzala tiež dosť neskoro, len asi pred 4 rokmi, ale mali sme predtým inú IŽK (skolanawebe). Pokarhania sme vopred nikdy neoznamovali, len znížené známky
@pietra my sme oznamovali, resp interne sme sa dohodli, ze rodicom dame vediet, ze mozno bude schvalene opatrenie, lebo tiez sa stavalo, ze rodic zrazu vyrukoval s tym, ze on nevedel, tak do kelu decko tam malo 8-10 zapisov, na rodicku sa preberal skolsky poriadok a on nevedel, ze z toho nieco moze mat. Takze radsej sme rodicom napisali spravu cez edu, ze bude klasifikacna a navrhujem take a take opatrenie a zrejme bude schvalene.
@anonym_225273 neporovnávam dávkovač a donesenie noža. Konštatujem, že školy často riešia zbytočnosti. Sama autorka chápe, že nôž bol cez čiaru a chápe to iste aj to dieťa.
Ak v práci niekto niečo zmrvi, tak snáď dospelý človek nemá problém sa priznať. V práci, kde by to bol problém, by som ja ani omylom nepracovala. Bonzovanie u detí by som nepodporovala a nevyžadovala, lebo je to nedôstojné a smeruje k šikane. Bavíme sa o zlomených pravitkach a davkovaci. To sú veci, ktoré "sa stanú", nepotrebujeme za každú cenu hľadať vinníka. Samozrejme, ak je vinník jasný, smerujem to k tomu, aby sa nebál priznať. Ale v škole sa 90% prípadov stáva tak, že pátrať po vinníkovi je strata času. Kto je zodpovedný za zlomené pravítko? Anička, ktorá mala tašku hodenú v uličke alebo Jožko, lebo bezal a stúpil jej na tú tašku? Toto sú presne situácie, ktoré je zbytočné riešiť. A takých je väčšina. Jasné, že keď Jožko vezme pravítko Anicke a naschvál ho zlomí, je to iná situácia. Mám oducene dosť, aby som vedela, že deti majú cit pre spravodlivosť a vedia veľmi dobre rozlišovať, keď niečo prestrelia a je to "vážne".
@akvi ako ktore deti, su take ako aj niektori dospeli, ze si nepriznaju a klamu, este aj do oci, este aj ked boli kamerove zaznamy a potom boli konfrontovaní, aj tak si mnohi este nepriznali uplne a hladali vyhovorky
@pietra dnes to ma mnoho rodicov v hlave, ze nie ja rodic sa zaujimam o studijne vysledky mojho dietata, ale ty skola ma informuj. Ked pises zapisy, je zle, lebo za vsetko je zapis (ale to je informacny kanal skoly predsa), ked nepises, tak ako to, ze moje dieta ma pokarhanie, ved tam nema ani jeden zapis. Ja nechapem, ci chcu, aby si ucitelka tych rodicov pozyvala na kavicku a tam im referovala co ich syn a dcera v skole.
@akvi ako ktore deti, su take ako aj niektori dospeli, ze si nepriznaju a klamu, este aj do oci, este aj ked boli kamerove zaznamy a potom boli konfrontovaní, aj tak si mnohi este nepriznali uplne a hladali vyhovorky
Tendeciu zatĺkať majú deti vtedy, keď vedia, že ich čaká "dráma". Ak majú pocit bezpečia, tak sa väčšinou priznajú. A napríklad ak robia blbosti "kolektívne" a niečo sa prihodí, tak chápu, že hodiť vinu na jedného nie je ok. Príklad zo školy - deti napchali do umývadla toaletak a keď videli, že neodteka, začali tam pichať štetcami a vypadol sifón. Jasné, že niekto spravil ten "posledný šťuch", ale nikto neukázal prstom na to dieťa, lebo všetci aktéri vedeli, že to bola čistá náhoda, že to prerazil ten jeden. Priznali sa všetci, čo sa na tom podieľali, spolu to poupratovali, so skolnikom namontovali sifon a bolo vybavené. Robili blbosti - robili, bolo treba robiť drámu - nebolo, písať poznámky, trestať? - načo. Oveľa dôležitejšie bolo, že sa priznali, že neobvinovali jedného, že poupratovali spolu. Ale áno, toto chce hlavne dobrú celkovú atmosféru v triede, kde sa deti cítia dobre. A ok, viem, že niekde je to problém. Lenže to je neschopnosť alebo neochota dospelých, že s tým nič nerobia.
@pietra dnes to ma mnoho rodicov v hlave, ze nie ja rodic sa zaujimam o studijne vysledky mojho dietata, ale ty skola ma informuj. Ked pises zapisy, je zle, lebo za vsetko je zapis (ale to je informacny kanal skoly predsa), ked nepises, tak ako to, ze moje dieta ma pokarhanie, ved tam nema ani jeden zapis. Ja nechapem, ci chcu, aby si ucitelka tych rodicov pozyvala na kavicku a tam im referovala co ich syn a dcera v skole.
@zuzana76 nie som si istá, či mi odpovieš, ale skúsim? Ako si predstavujes, že sa bude rodič zaujímať o študijné výsledky? Písať učiteľovi? Lebo mne toto napadlo ako jediná forma. Ak máš iný spôsob, naozaj ma to zaujíma. A teraz to myslím úprimne. Možno len mám myslenie zacyklovane v jednom spôsobe riešenia a nenapadá mi nič iné.
@zuzana76 nie som si istá, či mi odpovieš, ale skúsim? Ako si predstavujes, že sa bude rodič zaujímať o študijné výsledky? Písať učiteľovi? Lebo mne toto napadlo ako jediná forma. Ak máš iný spôsob, naozaj ma to zaujíma. A teraz to myslím úprimne. Možno len mám myslenie zacyklovane v jednom spôsobe riešenia a nenapadá mi nič iné.
@anonym_autor napisem ti, ako to robim ja. Ano, obcas aj napisem ucitelovi (par sprav za polrok, ked je to nutne) ak syn chyba, alebo nieco vyskoci. Napr teraz idem pisat ucitelke biologie, ze je chory, ale dufam, ze pride na olympiadu, ze dovtedy bude hadam ok, lebo je to okresne kolo, aby ho nahodou neodhlasila. Akonahle dostane syn znamku mimo jeho uroven, teda napr viem ze zo slovenciny je na dvojku, ma poruchy ucenia a tak to aj bude a tam jednotku od neho nemozem ocakavat, ale ine predmety ano a ak dostal trojku z chemie, ked chemia naskocila ako novy predmet, tak som mu hned zohnala doucovanie, ma z chemie jednotku. Cize z dietata, ktore ma niekolko poruch ucenia, mohol byt kludne trojkar, keby som sa na neho a skolu vykaslala, je dieta, co ma obcas par dvojok na vysvedceni a chodieva na sutaze a olympiady. So spravanim v skole nie je ziaden problem, praveze dostava pochvaly, takze toto nemusim riesit. Znamky vidim, ked pipnu, takze riesim ihned ked by nieco vyskocilo.
Rodic musi byt predom oboznameny s vychovnym opatrenim. Ucim a mali sme na to inspekciu. Takze davame sakra pozor. Ak rodic nepride na RZ, tak mu piseme list (nemame edu 🙈).
@minutka s napomenutim a pokarhanim od tr.ucitela netreba, až pri riaditelskom a znížených známkach zo správania.
Opatrenia vo vychove musia mat nejaku postupnost. Kazda skola to ma mat uvedene v skolskom poriadku. Vacsinou je uplne presne napisane, ze za kolko "precinov" je napomenutie, za kolko je pokarhanie, 2 zo spravanaia a pod... Pravidla musia byt jasne dane. Takze pozri si skolsky poriadok, ze ako to mate. Ak to tam nie je, pytaj si od ucitelky, aby ste sa do buducna vyhli opatreniam. Deti casto ani netusia, ze uz prekrocili nejake medze a ze im to opatrenie hrozi.. To, ze ta neinformovali, ze nerespektuje napomenutia, to tiez nie je ok. Rodic ma byt informovany. Toto by som sa urcite tiez ozvala. Nejde vobec o to napomenutie ako take, to nie je nic hrozne a nechapem tie komentujuce tu, ako hned ohodnotili tvoje dieta.. Ide o to, ze skola to ma komunikovat, ty si pravom nastvana, ze si o tom nevedela..
@akvi každý jeden žiak vie, že prekročil nejaké hranice, lebo mu to vie učiteľ/triedny učiteľ/zástupca/riaditeľ. Akurát na to dotyčný kašle.
@anonym_autor ak by bol problem so spravanim, tak riesim psycholohicku, pokec napr len ja s nou, nech mi ppradi, ak problem so zabudanim uloh, tak si vyhradim cas a dieta kontrolujem a vediem k systematickosti.
@euka210 s triedou som nekomunikovala, nakoľko na poslednom RZ som nebola kvôli PN. Že je nejaký problém, ktorý môže prejsť až do pokarhania som nevedela, nemala som žiadnu info. Doteraz ak bol s ktorýmkoľvek mojím dieťaťom problém, každá učiteľka ma vždy kontaktovala. Tentokrát za celý polrok okrem tých niekoľkých poznámok nebolo nič. Každú poznámku som s ním okamžite vyriešila a na ďalšej hodine sa to neopakovalo. V podstate som to nechcela vyriešiť, nemám už čo. Išlo mi o to, čom písala v predchádzajúcej odpovedi, že pre mňa nerešpektovanie napomenutia znamená niečo iné a nie zabúdanie pomôcok, keďže to už v tom pokarhaní je. Ale je možné, že som to proste zle pochopila. Vnímanie len cez písanie môže viesť k nedorozumeniam.
@anonym_autor pokarhanie teda aj ja vnimam a davalo sa vzdy sa zle spravanie, ci nieco ziak vyparatil...nie za zabudanie pomocok, toto ani mne nesedi.
@pietra nie. Sme 100 r za opicami. Zial
@anonym_autor napisem ti, ako to robim ja. Ano, obcas aj napisem ucitelovi (par sprav za polrok, ked je to nutne) ak syn chyba, alebo nieco vyskoci. Napr teraz idem pisat ucitelke biologie, ze je chory, ale dufam, ze pride na olympiadu, ze dovtedy bude hadam ok, lebo je to okresne kolo, aby ho nahodou neodhlasila. Akonahle dostane syn znamku mimo jeho uroven, teda napr viem ze zo slovenciny je na dvojku, ma poruchy ucenia a tak to aj bude a tam jednotku od neho nemozem ocakavat, ale ine predmety ano a ak dostal trojku z chemie, ked chemia naskocila ako novy predmet, tak som mu hned zohnala doucovanie, ma z chemie jednotku. Cize z dietata, ktore ma niekolko poruch ucenia, mohol byt kludne trojkar, keby som sa na neho a skolu vykaslala, je dieta, co ma obcas par dvojok na vysvedceni a chodieva na sutaze a olympiady. So spravanim v skole nie je ziaden problem, praveze dostava pochvaly, takze toto nemusim riesit. Znamky vidim, ked pipnu, takze riesim ihned ked by nieco vyskocilo.
@zuzana76 ďakujem za odpoveď. Vážim si, že si si našla čas.
@zuzana76 ďakujem za odpoveď. Vážim si, že si si našla čas.
@anonym_autor drzim palce, nech sa dari, este je len siestak, ked sa podchyti, bude dobre. Akurat dnes som stretla jednu pani a rozpravali sme sa aj o detoch, ma syna a hovori mi, to je strateny pripad, nerobi mi radost a mavla rukou, mne zostalo strasne smutno.
@loliki na polrok sa vysvedčenie nenosí, je len na EDU a to tam už majú.
@anonym_autor Zverejniť to mali až dnes. A čo na to celé hovorí tvoj syn? Čo si zistila od jeho spolužiakov, alebo iných rodičov, iných učiteľov? Za niečo si to pokarhanie asi zaslúžil. Ty sa môžeš informovať u každého vyučujúceho cez EdPg. Napíšeš im správu hoc´ aj dnes, poďakuješ sa za ich polročnú prácu a opýtaš sa, ako sa správa syn na hodinách. Budeš v obraze, budeš komunikovať a dozvieš sa možno viac ako tu na MK.
@anonym_autor Pomocky sice nenosi,ale ulohy si za to nerobi.......Co si cakala? Motivacny list?
Pekný večer....každá škola má vypracovaný vlastný školský poriadok.Je to dokument školy,ktorý by mal byť prístupný pre žiaka i rodiča.Tam by malo byť presne uvedené po koľkých poznámkach dostane žiak napomenutie,pokarhanie....u nás na škole dostane žiak pokarhanie triednym učiteľom po 6 poznámkach.Takze najlepšie bude,ak si preštudujte školský poriadok,ktorý vydala "vaša" škola.
@zuzitka1004 prečo?
@biba_18 pre mňa je absolútne nepredstaviteľne, ze by mal nosiť nejaký žiak do triedy mojej dcéry nôž a otázka, či je tupý nôž ešte nôž asi nie je úplne na mieste. A to som neni Zrovna z tých extra premotivovanych mám.
@zuzitka1004 mňa zaujíma fakt - čo robí nôž nožom… definícia noža
@biba_18 a mňa zaujíma, kedy je už nôž tupý a kedy ešte nie je tupý. Nôž je predmet, ktorým možno ublížiť a určite nepatrí do školy ani tupý ani ostrý.
@anonym_autor Ahoj, u nás v škole máme také pravidlo, keď výchovné opatrenia začínajú napomenutím triednym. Potom pokarhanie triednym a pokarhanie riaditeľom, ak je toho už veľa ide sa znižovať Známka zo správania na 2. Určite navštív synovu triednu učiteľku a opýtaj sa, aké priestupky urobil, keď si zaslúžil pokarhanie TU. Nezabudni na to, že každá škola má svoj vypracovaný vnútorný poriadok školy a v ňom je zapísané, čo sa môže a čo nie. Za zabudnuté pomôcky sa určite pokarhanie nedáva, ale zisti si, ako sa správa na hodinách a cez prestávky, prečo chodí na hodinu neskoro, či nebehá po chodbe, aby ohrozoval iných alebo aj seba a pod. Ak by si nebola spokojná s odpoveďou triednej učiteľky, navštív riaditeľka školy. Ten určite vie o všetkých problémoch, ale objednaj sa u neho, aby sa aj on pripravil, o ktoré dieťa ide. A Ty si matka, Ty si svoje dieťa poznáš najlepšie. Ale nezabudni, dieťa sa môže správať inak doma a inak v škole.
@loliki tak povedzme že je objektívne tupý… ako sa ním dá ublížiť?
@biba_18 kristepanenanebesiach 🙂
Poznáš to porekadlo o tom, ako sa so soplavym nenajes? Dúfam, že s tupým nožom ani so žiadnym iným nebude mať tvoje ani moje dieťa skúsenosť. Keď si ho do skoly zoberie žiak, ktorý nie je “Zrovna anjelik”. Dobrú noc. 🙂

@akvi lenže, tu sa sama autorka priznala, že syn doniesol do školy nôž. Síce píše, že tupý. Je to svojom spôsobom zbraň. A pokiaľ viem, zbraň nepatrí do školy. Takže porovnávať dávkovač a nôž je asi od veci
Ináč, čo sa týka nátlaku na bonzovanie. Prosím ťa pekne, jedna otázka, v tíme jeden člen niečo zmrvi, budete ostatní držať bobríka mlčanlivosti alebo rovno ukážete na tú osobu? Nemyslím si, že unisimo budete znášať následky všetci. Vtedy to už nie je bonzovanie? Škola je príprava na život, nie len tak trávenie voľného času.