Štrajk učiteľov - postrehy, názory
Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.
@luciaminarechova aj ten prvý bol dobrý😉
@moni73 a s čím je ,,velký problém,,?
Ja som mala x krat ponuku zaloziť sukromnu školku - resp. podielat sa na jej zalození a viest tam iste veci. ANI OMYLOM!!! Strkat sa do zadku mamičkám a oteckom - resp. cih deťom a byt falošná, nemoct byť objejktivna a uprimna len aby som si rodičov nepohnevala. ved z nich zijem... ...to nie je moja parketa.
@sardinka335 nechcú ju v škole a žeby niekoho ofukovali..., ja som zažila skôr opak (netýka sa dcéry). A ako.som písala, veľmi mi vadí snaha dostať deti na jednu úroveň. Čakala som skrátka niečo iné.
@sardinka335 veď by si ju mohla riadiť a toto nechať na učiteľky😃
@moni73 tak ťažko z toho robiť usudok - nepišeš prečo ju nechcu atd...Snaha ,,dostať sa na jednu uroven,, je tiez mozné pochopit viacerými sposobmi - ja som spokojná ze moje deti sa dostali resp.dostanu na jednu uroven a kazde bude vedieť čitať, pisať a počiťať v obore do 1000 (zatial) samozrejme ak to dosiahnu inovatívnymi sposobmi vadiť mi to nebude. Ale chcem aby mali latku vyššie - nie na štrikovani lebo ich to bavi.
@moni73 ja som k sebe objektívna - neviem či by som bola ,,dobrá riaditelka,,. Som ustretova, mäkká, často nepoviem nie...vela ,,prekusnem,, a vela si aj pripušťam. Riaditel musi mat aj hrošiu kožu, byť menežer, vedieť vyjednavať, zhanať sponzorov....toto nie.
@sardinka335 chcela by som si zachovať aspoň čiastočnú anonymitu... Preto takto v inotajoch. Bohužiaľ je tlačená dole a aby to nevyznelo nekriticky, tak napr. V matike nie je schopná vypočítať napr. 9765783x378. Jednoduchá vec, ale je ja ňu nezrela. Vie nasobit aj sčítat, ale tieto veľké čísla nejdu... Jej pod.ciarou nevzniknu 3 riadky, ale aj 7 a stĺpcov je.tiez viac, skrátka to ešte nie je schopná podpísať. A ja by som na to v pohode čakala. Učia sa odhad, konkrétne bolo 1007:2. Mojej dcére to vyšlo 505. Ale to nie je správne, lebo jediný správny výsledok je 500😠. Pre mňa čistá tragédia a presne ako pisala tuším mini - vychovavame biflosov a proti tomu bojujem. A keď d sa bude chcieť živiť strikovanim, pre mňa ok.
@sardinka335 Súhlas, riaditeľ je v prvom rade menežér. Pedagóg nech učí a ekonóm nech riadi.
Ešte ma napadlo, že dcéra je dieťa pytagoriad a nie olympiád, keď si ešte pamätáte rozdiel...
@luciaminarechova a to je tiež jeden z problémov školstva...moj otec to hovoril uz pred x rokmi ked učil na priemyslovke - riaditel ma byt v prvom rade menežer...zhanat, zhanat, zhanat...oslovovať urady, sponzorov atd...Moj otec bol aj MOV - majster. odb. vychovy a čo si nedoniesol do učebne to tam nemal, aby ziakom ukazal ako sa prakticky čo robi...Potom dochadza k skresleniu ked niekto vidi učitela ako si nesie zo školy do auta krabice...vynaša len svoje. Tak aj moj otec...nechal tam snad len muškaty....ostatne bolo jeho.
@moni73 tak to by som aj taky priklad počitala ....ojooj dlho..nie som moc na matematiku. Musela by som si na to sadnut, takze podla mna dcera ok...Aj ja som proti biflovaniu štylom ze len memorujem a nechapem...to s tebou suhlasim. Na druhej strane som realista a chlácholenie sa tým, ze ved rob čo ťa baví je trošku krátkozraké ...preto deti v tomto ovplyvnujem ked sa o tom bavime...ako kludne štrikuj, kludne maluj....ale koho to dnes uživí?
@sardinka335 kratkozrake, to je to spravne slovo na taky postoj, ze staci len to, co dieta bavi!
@sardinka335 ti je pravda, to so sukr. Skolou je dvojsecna zbran, stanes sa doslova otrokom rodicov
@sardinka335
@bmuller ja som písala ako by som si to predstavovala. Povinná matika, slovenčina, všeobecný rozhľad, anglina a telesná. Ostatné by som nechala na dieťa, resp. rodiča. So strikovanim sme zašli už ďaleko... Ja ho vo svojej škole snov nevidim, aj keď by mi ručne práce nevadili. Ja tam vidím klasické predmety... K tomu všeobecnému rozhľadu asi toľko, že tretiacke prirodoveda, vlastiveda, etika, hudobná aj výtvarná by sa podľa mňa v pohode zmestili do 2 hodín týždenne (všeobecný rozhľad).
A k záujmu dieťaťa o predmet by tiež bolo potrebné začať podľa mňa úplne inak. Najskôr by som nasukala zaujímavosti, pikosky (ktoré bežne používaš v debatách) a až potom by sa prišlo k faktom, už len tí, ktorých by.to chytilo. Fakty ako počet obyvateľov, zloženie nejakej zlúčeniny a pod. To sú fakty, ktoré sa ti fakt zídu len na vedomostnej súťaží alebo v zamestnaní v jednotlivom specifickom obore.
Povedzte mi načo mi/vám bolo kedy rozdelenie hlások alebo súvetí? Toto nikdy, nikdy v živote nepoužije. Ani v debate, ani pri písaní - podľa mňa sa to fakt hodí len tomu jazykovedcovi. A pokiaľ to nevyužijem, je to pre mňa stratený čas, ktorý som mohla využiť 100x zmysluplnejsie.
@sardinka335
@bmuller ja som písala ako by som si to predstavovala. Povinná matika, slovenčina, všeobecný rozhľad, anglina a telesná. Ostatné by som nechala na dieťa, resp. rodiča. So strikovanim sme zašli už ďaleko... Ja ho vo svojej škole snov nevidim, aj keď by mi ručne práce nevadili. Ja tam vidím klasické predmety... K tomu všeobecnému rozhľadu asi toľko, že tretiacke prirodoveda, vlastiveda, etika, hudobná aj výtvarná by sa podľa mňa v pohode zmestili do 2 hodín týždenne (všeobecný rozhľad).
A k záujmu dieťaťa o predmet by tiež bolo potrebné začať podľa mňa úplne inak. Najskôr by som nasukala zaujímavosti, pikosky (ktoré bežne používaš v debatách) a až potom by sa prišlo k faktom, už len tí, ktorých by.to chytilo. Fakty ako počet obyvateľov, zloženie nejakej zlúčeniny a pod. To sú fakty, ktoré sa ti fakt zídu len na vedomostnej súťaží alebo v zamestnaní v jednotlivom specifickom obore.
Povedzte mi načo mi/vám bolo kedy rozdelenie hlások alebo súvetí? Toto nikdy, nikdy v živote nepoužije. Ani v debate, ani pri písaní - podľa mňa sa to fakt hodí len tomu jazykovedcovi. A pokiaľ to nevyužijem, je to pre mňa stratený čas, ktorý som mohla využiť 100x zmysluplnejsie.
@mooonika1975
my sme vramci srandy s kamoskami a kamosmi ucitelmi na grilovacke pri pohariku vina uz x krat riesili, ze zalozme si vlastnu napr. strednu skolu, kedze sme povacsine druhostupniari a na vyskach, ale presne na to sme narazili, ze chceli by sme nieco robit inak ako je nariadene ministerstvom, ucit z ucebnic neschvalenych ministerstvom, furt by nas kazdy len buzeroval a rodicov by potom aj tak najviac zaujimalo, ze kolko stala tato tabula a preco potrebujeme prave takuto pomocku apod.
a riesili by, ze jedlo v jedalni im nevyhovuje, a vesiacky na kabaty su malo zakrivene atd...skratka sme skepticki, ze nie sme ekonomovia, nas len bavi ucit decka...
😎
@celasapremenim no vidis, len v tom prvom prispevku som nikde nepisala, co som povedala detom. Ta veta na zvar bolo konstatovanie. Nie riesenie. Ja sa nebojim ist za normalnou kolegynou a riesit s nou. Len tato konkretna je ina a bola vlezla riaditelovi do zadku, tak tam som toho teda vela nevyriesila.....moji vedia, ze sa mozu spolahnut, len si ma nahnevala tvojimi reakciami a ani som nevedala, preco si tak utocila.
@moni73 no a preto by asi bolo vhodnych viac typov skol - klasika a alternativa, mozno napr. typ podla tvojich predstav, aby si vybrali rodicia aj deti... ale ja si napriek zdanlivej "nezmyselnosti kvanta uciva" myslim, ze skola a ucitela to ucenie a predkladanie faktov detom robia za ucelom ich vedomostneho obohatenia a nie trapenia (to prichadza vtedy, ked "musia" mat zo vsetkeho co najlepsie znamky...ale to je o inom). ale co naozaj je zbytocne, sa mi zda 9.trieda, tam sa fakt uz da naucit asi maloco nove neomackove....
k tomu, co clovek zo skoly v zivote vyuzije... tak ked sme uz prisli k tym suvetiam... spravne pouzivanie spisovneho jazyka verejnost uz taaaak zdevalvovala, ze koniec... cca 60%, ak nie viac, prispievateliek (ale aj diskuterov na vsetkych ostatnych netovych forach) robi veru pri pisani suveti v prispevkoch kvanta chyb, absolutna ingnoracia oddelovania vedlajsich viet ciarkami, atd.... zeby sa to na ZS teda neucili? 😝 (nemyslim mamicky pisuce s detmi na kolenach, narychlo, atd., neda sa kazde pismenko ustriehnut atd, to je ok. ved aj ja pisem malymi pismenami a bez diaktritiky, ale to je vedome). to nehovorime o hrubkach, sklonovani... no ale ze je to zbytocna vec, len pre jazykovedcov? to sa nam len zda, kedze robenie tychto chyb je bezne ako chlieb nas kazdodenny a kazdy to povazuje za prepacitelne, co sa budeme zaoberat takymi obycajnostami. vsakano. ale to je relativizmus, matiku a slovinu sme sa vsetci ucili od zakladnej - a ako ich vyuzivame? napr. ked nam predavacka vyda o 5 centov menej, tak sa ozveme - a pritom je to tiez len mala chybicka v matematike. ale ked niekto v suveti na 3 riadky pouzije 1 ciarku, tak to si mnohi ani nevsimnu...
@sardinka335 kazdu skolu aj sukromnu si treba vybrat. Nie v kazdej sukromke sa strkaju rodicom dakam. Naopak decka maju aj 2 zo spravania, aj prepadaju aj ich nepripustia k maturite. To iste sa da povedat o statnej skole, ak rodic dotuje skolu jeho dietatko je na vyslni.
@moni73 pre mna flakaren a leharomnieje ak dieta v 5rocniku pebera matiku 6rocnika, plynule hovori po anglicky, je daleko dopredu pred rovesnikmi v inych skolach a vidim ze maka a ma znalosti. Ak som nespokojna, prelozim dieta inam a hotovo,nedrzim ho niekde kde nechce byt.
@margarita ved to ze kazda skola spada pod MS tak neviem na aku skolu chce zadavatelka temy dieta dat,jedine to Kitsse ale aj tam tazko.
@sardinka335 aj kamoska, preto sme nesli a druha mala v intelekte a svihla ho na kosicku, ked mu zacali rozky pucat hned :D
@moni73 tak ty si ale z inej doby alebo pises z nejakej zemlanky.....na sukromnej skole sa platia povinne dary, cele je to o prachoch, lebo rodic si zaplati, tak to chce vidiet a nie od ucitela pocut..... Nic pocut, ziadne staznosti
A este na margo vyberu vyucovacich hodin, navrhujem....nieco ako smotanka, klebetenie, to bude ten vseobecny rozhlad, asi tak si ho predstavujes 🙂
Čo si rodič na súkromnej zaplatí aj má🙂 vidno,že skúsenosti žiadne.
@mooonika1975 a na statnej nepytaju vkuse nejake dary? rodicia prispievaju na svetla, podlahy,koberce do tried.........
@natalka13 prrsne a zbytocne... My sme savtakto uz v skolke poskladali na renovaciu kupelni... A kym ich sptavia, tak nasa mala skonci
@natalka13 ja si pamatam ze na strednej pytali od rodicov vtedy 1000 SK na nove pocitace a ked ich konecne zaobstarali to som akurat maturovala a ked som mala ekonomicke cvicenia tak nas dali na tie stare sunky windowsy este 90.te roky a ked sme sa boli pytat riaditelky ze ideme maturovat tento rok nech nas daju na nove pocitace tak nam odpovedala takto: TO JE URCENE PRE NOVU GENERACIU. Toto u mna tiez zavazilo ze som nesla na VŠ lebo som to proste nedokazala znasat este 5 rokov ...

Tohto som chcela dať 😊 ... píšem z mobilu.