icon

Syn sa snaží, no zo slovenčiny má stále zlé známky. Kde je problém?

6. feb 2026

Ahojte. Môj syn je siedmak. Učí sa na jednotky, dvojky, len zo slovenčiny vždy nachytá zlé známky zväčša s váhou 2,3 a potom je to ťažko opraviť. Na polroka mu chcela dať pani učiteľka 4, ale opravil si to na 3.
Syn nie je žiaden lajdák, ak doma píšeme diktáty má max 3 chyby, ak ho skúšam, učivo ovláda. Po škole číta knihy, nerobí tvrdky, ani keď si píšeme cez whatsapp.
Učiteľka mu nikdy nedovolí známku si opraviť, až na konci roka si ho všimne.
Aj na Hviezdoslavovom Kubíne - triedne kolo, dostal 4, aj keď bol naučený, vraj poriadne nedramatizoval. Neviem, ale nie každý vie prednášať básne, meniť hlas atď. Naučený bol a aj tak dostal 4. Riešila som aj doučovanie, doučujúca tiež zhodnotila, že nie je úplne vedľa a určite nie na 4,5.
Už ho to nebaví, stráca úplne záujem aj snahu. Nechápem ju a príde mi, že je zasadnutá. Nechcem nejako objajovať syna, ale príde mi to nefér.
Syn chodí do školy, tam kde jeho otec a učí ho tá istá slovenčinárka, ktorá učila môjho manžela. Manžel nebol ukážkovým žiakom, klasický pubertiak, ktorý jej asi narobil veľa vrások a šedivých vlasov. Ale syn, nie je môj muž. Vždy mi syn hovorí, že sa ho snaží pred tabuľou “nachytať” dáva mu otázky, ktore neprebrali. Potom doma tie chytáky riešime, aby bol lepšie pripravený.
Často ho vyvolá na 5minútovku, syn má aj 35 známok za polrok. Čo mi príde šialené. Alebo sa mýlim?
Aj keď sa za ňou zastavím, riešim s ňou, že nie je na inom predmete problém, vždy povie, že je ku každému férová… ďalej v podstate nekomunikuje. Manžela odignorovala, keď bol za ňou, vraj má inú robotu. Písomky mi tiež nikdy neukáže. Už som bola aj za riaditeľkou, že sa mi toto správanie voči môjmu synovi nepáči. Má predložiť písomné práce, diktáty a v pondelok máme stretnutie v riaditeľni.
ako by ste to riešili?
Prestupom na inú školu?

Strana
z3
vevesh
8. feb 2026
@anonym_autor

@lenka.25 vaha 2 znamena, že nemä len jednu 5, ale akoby dve. Ak je váha tri, tak tri päťky. Niekde má vahu 0,5 alebo 1. Ale to je len za du, projekt. Malu rozcvicku.

@anonym_autor prepac, ale absolutne ta nechapem. Ak ma doucovanie, vies, ze syn je celkom dobry, ani na sekundu by som nevahala nad komisionalkami (alebo zmenou skoly, ak by to chcel syn). Ja riesim presne v tom veku obdobne- a ako prve som sa pytala v triede, co a ako ostatnych spoluziakov. Lebo ako uz bolo spomenute, 35 znamok na jedneho ziaka je vela, ak ostatny maju 15 aj s cestou a naopak normalne, ak ostatni maju tiez 35 znamok (a aj stvorky). Lenze, ak ma cela trieda zle znamky, treba riesit ucitelku komplexne, lebo znamena, ze chyba je v nej, a nie v tvojom synovi (ako sa doteraz snazis vtlacit- a ani sa necudujem tvojmu synovi, tu rezignaciu, lebo byt v mlynskom kole medzi dvoma autoritami- rodic vs. ucitel, je na slucku pre slabsie natury...). A ty tvojim pristupom nevies, ci je problem to, ze ucitelka nevie ucit (resp. je vyhoreta a nema nervy) alebo sedi na synovi. A ak nevies, co sa deje v triede, ani nemate argumenty a vyjdete tak maximalne bud s terminom komisionalok alebo prestupom na druhu skolu. A vlastne, co ocakavate od zajtrajsieho pohovoru, ak vam da nahliadnut do pisomiek? Viete ich vobec takto narychlo zhodnotit? Lebo riaditelka bude stat 100% za ucitelkou....

martul
12. feb 2026

@anonym_autor ako ste dopadli?

autor
12. feb 2026
@martul

@anonym_autor ako ste dopadli?

@martul V podstate dobre, ucitelka priniesla pisomky, testy, diktaty a konecne som ich videla. Niektore neboli dobre ohodnotene, chybali zapocitane body… diktaty (riaditelka hovorila, ze maju dohodu, ak je rovnaka chyba, rata sa za jednu, tu boli zapocitane osobitne)… napriklad bolo asi trikrat slovo visiet a mal tam y…zaroven riesila, ze syn ma 35 znamok “vraj za aktivitu” (ale 4,5🤷🏻‍♀️) zvysok triedy, tak v priemere 20.
muz s nou mal este rozhovor, ze to je neprofesionalne, ak len kvoli nemu, takto riesi syna. Riaditelka aj hovorila, ze su viacere staznosti a ma vystrazny prst. Buduci rok ma ist do dochodku. Snad sa trochu spamata.

akvi
12. feb 2026

Super, že ste to riešili, aspoň vieš, že ozaj je to o zlom prístupe učiteľky. Vždy sa treba ozvať a postaviť za dieťa. Tak snáď riaditeľka dohovorí učiteľke a tá sa prestane voziť po tvojom dieťati. Akože nejakú extrémnu nápravu by som asi nečakala, ale už aspoň vie, že to nemáš problém ísť rieši, tak snáď to bude aspoň trochu lepšie. Držím palce.

simoli
12. feb 2026
@vevesh

@anonym_autor prepac, ale absolutne ta nechapem. Ak ma doucovanie, vies, ze syn je celkom dobry, ani na sekundu by som nevahala nad komisionalkami (alebo zmenou skoly, ak by to chcel syn). Ja riesim presne v tom veku obdobne- a ako prve som sa pytala v triede, co a ako ostatnych spoluziakov. Lebo ako uz bolo spomenute, 35 znamok na jedneho ziaka je vela, ak ostatny maju 15 aj s cestou a naopak normalne, ak ostatni maju tiez 35 znamok (a aj stvorky). Lenze, ak ma cela trieda zle znamky, treba riesit ucitelku komplexne, lebo znamena, ze chyba je v nej, a nie v tvojom synovi (ako sa doteraz snazis vtlacit- a ani sa necudujem tvojmu synovi, tu rezignaciu, lebo byt v mlynskom kole medzi dvoma autoritami- rodic vs. ucitel, je na slucku pre slabsie natury...). A ty tvojim pristupom nevies, ci je problem to, ze ucitelka nevie ucit (resp. je vyhoreta a nema nervy) alebo sedi na synovi. A ak nevies, co sa deje v triede, ani nemate argumenty a vyjdete tak maximalne bud s terminom komisionalok alebo prestupom na druhu skolu. A vlastne, co ocakavate od zajtrajsieho pohovoru, ak vam da nahliadnut do pisomiek? Viete ich vobec takto narychlo zhodnotit? Lebo riaditelka bude stat 100% za ucitelkou....

@vevesh nie je to úplne tak. Tak ako dobre pochodila autorka sme pochodili aj my, riaditeľka aj zástupkyňa sa postavili za nás, ospravedlnili sa, triedna zostala s dlhým nosom a príkazom dať synovi ako ospravedlnenie čisté jednotky (druhý ročník ZŠ)

vevesh
12. feb 2026
@simoli

@vevesh nie je to úplne tak. Tak ako dobre pochodila autorka sme pochodili aj my, riaditeľka aj zástupkyňa sa postavili za nás, ospravedlnili sa, triedna zostala s dlhým nosom a príkazom dať synovi ako ospravedlnenie čisté jednotky (druhý ročník ZŠ)

@simoli super, ja som pochodila presne opacne....🤷‍♀️🤷‍♀️lebo riaditelka si nemoze dovolit stratit dalsieho ucitela....🤐🤐

lukbe
12. feb 2026
@lenka.25

@anonym_autor tak to nechápem . Veď je úplne jedno akú váhu ma známka , stále je to iba jedna známa , či ma váhu 2 , alebo 0,5 . Posli výpis z Edu , nech si urobíme predstavu , lebo ja naozaj nechápem o com hovoríš

@lenka.25 vôbec to nie je jedno, akú váha ma známka.

martul
12. feb 2026
@anonym_autor

@martul V podstate dobre, ucitelka priniesla pisomky, testy, diktaty a konecne som ich videla. Niektore neboli dobre ohodnotene, chybali zapocitane body… diktaty (riaditelka hovorila, ze maju dohodu, ak je rovnaka chyba, rata sa za jednu, tu boli zapocitane osobitne)… napriklad bolo asi trikrat slovo visiet a mal tam y…zaroven riesila, ze syn ma 35 znamok “vraj za aktivitu” (ale 4,5🤷🏻‍♀️) zvysok triedy, tak v priemere 20.
muz s nou mal este rozhovor, ze to je neprofesionalne, ak len kvoli nemu, takto riesi syna. Riaditelka aj hovorila, ze su viacere staznosti a ma vystrazny prst. Buduci rok ma ist do dochodku. Snad sa trochu spamata.

@anonym_autor no tak super, potom, som radaj, že sa to trochu vyjasnilo vo váš prospech

lenka.25
12. feb 2026
@lukbe

@lenka.25 vôbec to nie je jedno, akú váha ma známka.

@lukbe áno , nie je to jedno , ja som to písala na margo toho , že aj keď má známka váhu 2 , tak je to stále iba jedna známka , nie dve . Takže napísať , že má dieťa 35 známok, alebo teda viac , no nie , nemá viac , stále má 35 známok a je jedno akú majú váhu

simoli
12. feb 2026
@vevesh

@simoli super, ja som pochodila presne opacne....🤷‍♀️🤷‍♀️lebo riaditelka si nemoze dovolit stratit dalsieho ucitela....🤐🤐

@vevesh u nás to bolo trochu zložitejšie, triedna ignorovala nariadenia cpppap, takže ja som už išla do školy s tým, že mám v pláne podať vec na súd 😀😀😀

autor
12. feb 2026
@akvi

Super, že ste to riešili, aspoň vieš, že ozaj je to o zlom prístupe učiteľky. Vždy sa treba ozvať a postaviť za dieťa. Tak snáď riaditeľka dohovorí učiteľke a tá sa prestane voziť po tvojom dieťati. Akože nejakú extrémnu nápravu by som asi nečakala, ale už aspoň vie, že to nemáš problém ísť rieši, tak snáď to bude aspoň trochu lepšie. Držím palce.

@akvi no dnes pipli na edupage dve jednotky. To tu dlho nebolo😁

lukbe
12. feb 2026
@lenka.25

@lukbe áno , nie je to jedno , ja som to písala na margo toho , že aj keď má známka váhu 2 , tak je to stále iba jedna známka , nie dve . Takže napísať , že má dieťa 35 známok, alebo teda viac , no nie , nemá viac , stále má 35 známok a je jedno akú majú váhu

@lenka.25 jasné, 35, ale nie je jedno s akou váhou. To sa len tak hovorí polopatisticky, ze ak je váha 5 a dostal päťku akoby dostal 5 pätoriek, je to iné ako by dostal za váhu 5 jednotku. Veď si to spocítaj.

lenka.25
12. feb 2026
@lukbe

@lenka.25 jasné, 35, ale nie je jedno s akou váhou. To sa len tak hovorí polopatisticky, ze ak je váha 5 a dostal päťku akoby dostal 5 pätoriek, je to iné ako by dostal za váhu 5 jednotku. Veď si to spocítaj.

@lukbe mne to nemusíš vysvetlovať ! Ty evidentne nechápeš , že keď má raz dieťa 35 známok , tak ich má 35 a nie viac a je úplne jedno akú majú váhu .

lukbe
12. feb 2026
@lenka.25

@lukbe mne to nemusíš vysvetlovať ! Ty evidentne nechápeš , že keď má raz dieťa 35 známok , tak ich má 35 a nie viac a je úplne jedno akú majú váhu .

@lenka.25 ja chápem. Kto tvrdí, ze ich ma viac? Ty nechápeš vážený priemer. Si učiteľka? Znamkovala si tak? Nastavovaka váhu známky?

lenka.25
12. feb 2026
@lukbe

@lenka.25 ja chápem. Kto tvrdí, ze ich ma viac? Ty nechápeš vážený priemer. Si učiteľka? Znamkovala si tak? Nastavovaka váhu známky?

@lukbe nepíš mi prosím ťa . Ja o voze , ty o koze

lukbe
12. feb 2026
@lenka.25

@lenka.25 ano, ty vzdy o voze.

autor
12. feb 2026
@lenka.25

@lukbe to som sa jej snazila vysvetlit ale nechapala.
@lenka.25 Je rozdiel mat 5 s vahou 0,5; 0,7 ;1;2;3…
Ved si to vypocitaj, daj rozne znamky s roznou vahou, mozno pochopis na realnom priklade.

lukbe
12. feb 2026
@anonym_autor

@lukbe to som sa jej snazila vysvetlit ale nechapala.
@lenka.25 Je rozdiel mat 5 s vahou 0,5; 0,7 ;1;2;3…
Ved si to vypocitaj, daj rozne znamky s roznou vahou, mozno pochopis na realnom priklade.

@anonym_autor áno presne tak, ved som učila a používala to.

lenka.25
12. feb 2026

Autorka - kopírujem tvoju vetu - Aj som písala, že známky majú rôzne váhy, takže vo finále to nie je 35 známok ale viac.
Tak teda nie , nie je to viac známok , stále je ich "len" 35 , ale s rôznymi váhami . Ja síce rozumiem čo tým myslíš , ale známok ako takých viac nemá , Potom keď dieťa dostalo známku s váhou 0,5 - dúfam že si to odpočítala 🙈 .

autor
12. feb 2026
@lenka.25

Autorka - kopírujem tvoju vetu - Aj som písala, že známky majú rôzne váhy, takže vo finále to nie je 35 známok ale viac.
Tak teda nie , nie je to viac známok , stále je ich "len" 35 , ale s rôznymi váhami . Ja síce rozumiem čo tým myslíš , ale známok ako takých viac nemá , Potom keď dieťa dostalo známku s váhou 0,5 - dúfam že si to odpočítala 🙈 .

@lenka.25 ok. nema zmysel vysvetlovat, ides si svoje od zaciatku diskusie.

vlucifuk
11. mar 2026

@anonym_autor Ahoj, zaujala ma tvoja diskusia. Ako sa, prosím, synovi darí? Zlepšilo sa to?

Strana
z3