Syn skoro pichol doktorke do oka a tá mu dala facku
Mamičky chcem sa spýtat ako by ste reagovali keby sa stalo to že doktorka vášho dietata by pri vyšetrení neprimerane reagovala.Stala sa taká vec moj 9ročný syn išiel na odobratie krvi nakolko sa velmi boji a myslím že nie je jediný...tak sa pri odobratí krvi dost bránil a doktorke ako mu išla tu injekčnu striekačku dat do žily tak jej ju vytrhol z ruky a skoro ju pichol do oka a ona mu zato dala facku začo sa aj ospravedlnila že nechcela ale mna to dost trapi viem že sa mohla stat nehoda ale nemože mi predsa moje dieta bit lebo myslim že takto by doktorka nemala reagovat už dlhšie nie som spokojná z doktorkou mojich detí ale nemám odvahu zobrat od nej karty a íst inej doktorke...poradte
@andie25 to je odvážne tvrdenie... človek nie je stroj! ja si nedovolím tvrdiť, že sa nikdy v živote nedopustím v nejakom šoku, afekte, nečakanej situácie nevhodnej reakcie.... pracujem s ľuďmi a ľudia sú častokrát nevyspytateľní.... a v prípade akéhokoľvek ohrozenia môjho zdravia, v danej sekunde - nedokážem predpokladať, či si zachovám chladnú hlavu, potlačím všetky emócie a budem dokonalá, lebo som "profesionál", lebo by som mala..... ani profesionál nemá v náplni práce nečakané ataky na svoje zdravie, život (až na výnimky samozrejme)
ak je o sebe ktokoľvek presvedčený, že sa za každých okolností dokáže ovládať úplne na 100%,klobúk dolu.... očakávať od iných presne to isté, je určitým spôsobom trúfalé... aj profesionál - akýkoľvek!!!! môže pochybyť.... nikdy si nepočula o takom prípade?
na rozdiel od teba - pripúšťam skratové jednanie... ak by si si prečítala, aj som písala, že chlapec takisto jednal skratovo... reakcia je v jeho veku neprimeraná takisto.... hmmm, pediater, je fakt asi hlupák, že nepredvída situáciu, že sa mu 9 ročné dieťa pokúsi vypichnúť oko ihlou 😖
navyše - pediater nie je psychiater a chlapec tesne pred odberom nemusel vykazovať žiaden náznak agresivity, navonok mohli byť jeho obavy "bežné", mohlo sa to prejaviť "len" nervozitou (ja som tiež pred injekciou nervózna a tým to končí) a doslova v sekunde mohlo dojsť k incidentu...
fakt uzasna tema. Na jednej strane clovek nie je stroj ak sa jedna o lekarku ale decko riadne zbit, lebo co sa ma co bat 😖
Podla mna lekarka zareagovala nevhodne co sa tyka facky, ak by to bola facka v ramci branenia sa tak ok, to je dost jedno, ale ona fackala po incidente, takze to bolo skor z hnevu, ale je to plne pochopitelne tiez, nedobila ho, nemlatila hlava nehlava, fackou ho mohla urazit, ale nie ublizit. Chlapec reagoval tiez v strese, afekte, ja mam sama sedemrocneho a pred par dnami sme trhali zub, ktory sa dal vytiahnut uz velmi lahko, musel von aby sa nim v noci nezadrhol. To bola pol hodinova odysea presviedcania, pozitivnej manipulacie, psychologickych tahov, vsetkeho mozneho aby tu pusu otvoril. Doteraz sa tahania zubov nebal, zlu skusenost nema, posledne dva zuby boli ale strasne nervy. Mam ho zabit za to ze nesplna predstavu ukazkoveho dokonaleho dietata z reklamy ? Za to ze ma svoje muchy ktore vyplyvaju z jeho diagnozy nie z vychovy? Za to ze je nervoznejsi, viac sa boji a my rodicia sa viac namakame pri zvladani pomerne beznych situacii ktore si ine dieta ani nevsimne a prejde hladko? Co je toto za spolocnost do riti ze ten co sa viac boji, ten co je slabsi, ten ma byt zrovnany do late a nema vytrcat aby nekazil iluziu dokonalosti 😖
@sissmiss ved to tu ludia pisu, ze stres bol na oboch stranach. Akcia - reakcia. Uplne mimo kontrolu zucastnenych. Neda sa hnevat na lekarku, neda sa hnevat na dieta. Ale lekarke patri ospravedlnenie, ona sa ospravedlnila a dietatu patri doma vysvetlenie co mohlo sposobit a ako je dobre nepodliehat takejto panike.
Aj ja mam doma obcasneho hysterika. A je to sem tam riadny des ako neadekvatne reaguje na drobne poranenia. No nechvalim ho za to. Musi sa naucit taketo veci zvladat pretoze moze, nedajboze, nastat aj kus horsia trauma a potom co? U lekarky sa nastastie drzi. Mladsi s tym ma problem, ale u takmer este batolata to beriem inak. U skolaka to korigujem. Nemoze predsa niekto jacat ako tur pri porezani. Co teda moje dieta predviedlo naposledy. Ved tym skodi len sam sebe. A navyse, my sme boli na prasky, ze co za prisernu ranu mui mat ked tak reve. No prd mal. Takze, dieta za to sice nebijeme, ale okrem vysvetlovania ho spucnem, ze znacne prehana. A tu to je tiez na mieste. Pretoze ak dieta maa ihlou v amoku tak, ze tym ohrozuje niecie zdravie, tak uz treba ozaj zasiahnut a dosledne vysvetlit.
mna udivuje, ako je v našej spoločnosti "úplne normálne " bitie detí...trištvrte matiek, ktoré tú prispeli, berú facku od cudzieho človeka a zároveň bitie svojich detí ( lebo pre mna facka bitka je), ako samozrejmú vec, vo výchove nevyhnutnú. že inak sa s deťmi poradiť nedá..potom sa čudujeme, ked sa deti v škole bijú, ked napádajú učiteľov...ved kde vidia, že takto sa reaguje? určtie doma.možno otec strelí výchovnú mame, lebo nenavarila večeru, možno mama synovi, lebo pošpinil podlahu...a potom zakadáme témy, že muž ma zmlátil, čo mám robiť...bože , ved je to hrozné, každá piata žena týraná a my schvaľujeme facky, je jedno, za akých okolností?
táto lekárka zlyhala, nie matka, či dieťa. dieťa sa ešte len učí reagovať, pani dokrotka mu názorne ukázala, ako má "vyzerať" reakcia v nepríjemnej situácií. matka mala dieťa držať za ruku, no, neodhadla to...ale to nie je doležité, možno sa spľahla na lekárku, že to ukočíruje, má viac skúsenosti s pichaním injekcií, ako matka...
keby sa to stalo mne, možno by som si dala ruku inštiktívne pred tvár, určtie by mi ruka nevyletela, to nie je obrana, ale útok...a neviem si predstaviť, že by som v takej situácií dokázala trafiť líce metajúceho sa chlapca...
takze jazykove oknienko:
facka, -y, -ciek žen. r. hovor. prudký, rázny úder dlaňou po tvári, po líci, zaucho: dať, vylepiť niekomu f-u;
dostať f-u;
pren. morálna f. zahanbenie
● dať, dostať, kúpiť niečo za f-u veľmi lacno, za nepatrnú cenu;
jasné ako f. veľmi jasné, zrejmé
fackať, -á, -ajú i fackovať, -uje, -ujú nedok. hovor. (koho) prudko udierať, biť dlaňou po tvári, po líci, zauškovať;
dok. vyfackať i vyfackovať, sfackať i sfackovať
bitka, -y, -tiek žen. r.
1. zápas dvoch al. viacerých ľudí, ruvačka, pračka: chytiť sa do b-y;
Zvada i bitka strhla sa v jednom okamihu. (Kal.)
2. boj väčších vojenských jednotiek: námorná, letecká b.;
hist. b. pri Moháči;
zviesť, vyhrať, prehrať b-u;
pren. boj o niečo, veľký spor, prudká polemika ap.: bitka o slovenskú vec (Kuk.);
3. trest údermi, bitie: Jano sa strašne bojí otcovej bitky. (Fr. Kráľ) Bitkou statok nenakriatneš. (Kuk.)
bitkár, -a muž. r. kto sa rád bije;
bitkársky príd. m. i prísl. : b-a povaha;
bitkárstvo, -a stred. bitkárske sklony, bitkárska vášeň
@jonas17 bitie deti? hanbila by som sa jak pes, keby moje dieta niekomu s ihlou oko vypichovalo! Urcite by ma to trapilo viac ako facka, ktoru za to dostalo.
Co asi mohla doktorka spravit... ihlu z oka si pokojne vybrat, sadnut si k chlapcovi a povedat "Myslim, ze by bolo vhodne do buducna porozmyslat, ci je taketo spravanie naozaj vhodne. Nechcem sa ta nijak dotknut a ublizit tvojej krehkej dusi, ale mam pocit, ze za to, ze budem mat v buducnosti s tym mojim vypichnutym ockom trosku problem, mozes ty. Premyslaj o tom."
@jonas17 a predstav si, ze ja mam skusenost opacnu, deti vychovavane dohovormi, vysvetlovanim a peknym slovom sa castokrat nevedia zmestit do koze.... A este k tomuto "matka mala dieťa držať za ruku, no, neodhadla to...ale to nie je doležité, možno sa spľahla na lekárku, že to ukočíruje, má viac skúsenosti s pichaním injekcií, ako matka..." Ale to je dolezite!!!! Matka mala predvidat, pozna svoje dieta lepsie ako lekarka. Ak lekarka mala za svoju prax len jedneho takehoto pacienta (nevieme, ako sa presne chlapcek spraval, mozno to bolo fakt zle), tak v tom pripade mala matka viac skusenosti. Matka nemala pichat injekciu, matka mala drzat svoje dieta (ved vidim ci cestou k dr. ma strach alebo nie) a zabezpecit, aby lekarka bezproblemovo odobrala krv. Cize podla teba matka to neodhadla, ale lekarka mala? Si robis srandu?
@melesmeles boze aka si zla zakerna a zloprajna... na tvoj prispevok si nedostala zial ziadny like. ja na ten svoj 86. ja ti aby ta tvoj partner bil - neprajem.. som v soku ako mozes nieco take cloveku priat. zamysli sa a spametaj
@dejnas kazdy doktor alebo zdravtonik je aj tzv. psycholog a medzi jeho povinnosti je aj predvidanie situacie. Pani doktorka mala moznost odmietnut pacienta osetrit, ako som uz spominala vyssie. Tak by sa predislo incidentu. Nebola som tam, neviem , ale chlapec urcite nebol ticho a chladnokrvne sibrinkoval ihlou pred jej hlavou, muselo tomu nieco predbiehat, minimalne krik, plac, tak vtedy si poviem, ze to necham tak a nepokracujem v ukone, hm? Uz len pre svoju vlastnu bezpecnost a v konecnom dosledku pre bez[ecnost pacienta. Takisto pracujem v zdravotnictve a denne sa stretavam s roznymi reakciami a snazim sa ich riesit profesionalne.
@sissmiss treba rozlisovat. Mozno tu padli radikalne riesenia. Ale je nutne brat v uvahu co za situacia to bola a treba tiez vediet rozlisit kedy je "slabost" na skodu nas samotnych a kedy je len spolocnostou nieco za slabost povazovane. To na margo tej tvojej poslednej vety co je to za spolocnost, ked ma potrebu zarovnavat do late kazdeho co a boji. Jedna vec je ak sa za slabost povazuje slusnost, to je ozaj v prdeli. Takto to tu chodi a je to hnus. Druha vec ale je ak si svoju slabost pestujeme a tym si skodime. Ako napriklad neschopnostou primerane reagovat na vzniknute situacie. Hadam nebudem v dietati pestovat hystericke amoky. Uskodi to len a len jemu a nikto svojmu decku nechce prispiet k infarktu z jedneho odberu krvi, ci? O to ide. Usmernit najma to dieta, aby takto nereagovalo, ze to nie je dobre. Zivot prinasa kdejake traumy, lahky nie je ani nahodou a preto je dolezite viest deti k tomu, aby si dokazali so zanedbatelnymi problemami poradit. Ak by mna mama nespucovala za moje vystrajanie pri odbere krvi tak asi dodnes so sebou slahnem o zem a prepadam sebalutostiam a neopodstatnenym strachom. Veru som jej vdacna, ze mi vycinila po jednom mojom kvileni. Odvtedy som sa statocne drzala az som prisla na to ake hlupe moje spravanie bolo. Ved o nic nejde.
@zuzkat1 to nebol utok, ak ma dieta, opakujem dieta, skrat, tak reaguje inak ako je vychovane, inak ako je spravne, inak ako by sa malo. Lekarka, dospely clovek ma viac skusenosti, ma v lepsej kondicii nervovu sustavu nez dieta, ma viac moznosti ako situaciu zvladnut. Dieta v tejro konkretnej situacii nemalo ziadnu moznost, malo strach, bolo fyzicky slabsie, branilo sa. Lekarka dala facku po incidente, nie ako obranu. Dieta sa branilo. Preco to dieta sa ma vediet spravat ale lekarka len chudatenko reagovala. Nepriklanam sa k ziadnemu nazoru kto je na vine, kto spravil vacsiu chybu. Podla mna lekarka reagovala v hneve a ja dokazem pochopit ze tak reagovala. Chlapec reagoval v strachu a ohrozeni a uplne dokazem pochopit ze tak reagoval. Ale co nedokazem pochopit je ta obrovska ochota tu pritomnych zien, tlct dieta za to ze ma strach a odsudit ho za to ze sa v strachu branilo. A poukazujem na nelogizmus ktory je tu masivne prezentovany, lekarka je len clovek a nie stroj a decko treba utlct a je zle vychovane. Nema zmysel diskutovat ak sa niekto nedokaze vcitit do toho dietata.
Cela tema je zase len na uvolenie napatia a agresie, akoze povedat si svoj nazor ale pritom si hlavne udriet, potom sa uistit ci mrtvola je uz neskodna a nakoniec tu tancovat oslavne tance aky uzasny zivot vedieme a nam sa take nieco nemoze stat a potlapkavanie po pleci ako dobre sme tie deti co i maju dva roky ci menej, vychovali. Zeby to bola kamuflaz inej nasej neschopnosti a maskovanie ineho zlyhania? Zamyslam sa dalej, cim to bude ze chyba empatia ale protipol ako nenavist sa najde...
@aristka myslim, ze som sa nikde nevyjadrila , ze zdravotnici kricia na deti. Viem , ze mnoho z nich zvladne situaciu, ale konkretne tato pani doktorka ju nezvladla, a je si toho aj vedoma, kedze sa ospravedlnila. Ja viem, ze doma je vela vynikajucich doktorov, sestier a zdravotneho personalu, ale bavime sa o konkretnom pripade.
@sissmiss ja sa plne dokazem vcitit do neho. Mam fobiu z ihiel od jakziva. No NIKDY by som si toto nedovolila.vytrhnut ihlu dr a mavat jej pred tvarou. To je daleko cez hranicu. Ja na mieste jeho matky sa prepadnem od hanby. Je to 9rocne dieta a nie batola. Tam uz je predpoklad ze vie kde su hranice.
Ja robím v ambulancii a niekedy sa fakt inak nedá to dieťa spacifikovať. ☹ Nepomôžu milé slová, ani rodičia. A keď sa už trepe, kope a ozrozuje tak seba aj ostatných, tak sa už asi 2x stalo, že Dr. tiež capla. Nie silnú, len takú, aby sa to dieťa zľaklo. Potom bolo prekvapené, že aj Dr.môže byť "zlá" a držalo.
Prepac ale keby toto urobilo moje dieta, a este k tomu 9 rocne co uz ma rozumu dostatok, tak mu este aj ja pridam! Neviem co by si robila, keby ju vazne do toho oka pichol. A co by si robila na jej mieste ty to uz ani nehovorim. Tot moj nazor.
Tak ako rôznorodo vnímajú túto situáciu ženy diskutujúce tu v tejto diskusii, tak rôznorodo reagujeme my všetci v krízových situáciách. Každý na túto situáciu pozerá z iného uhla, niekto sa vie viac vžiť do kože dieťaťa, niekto viac do kože lekárky. Je márne hovoriť ako mal a nemal reagovať chlapec a ako mala a nemala reagovať lekárka. Obaja aktéri sú ľudia, ľudia niekedy reagujú nevyspytateľne a to, čo sa stalo, ich určite poučí. Aj my by sme si z toho všetkého mali zobrať ponaučenie a nie dookola omieľať tie isté príspevky. Všetko už bolo povedané, niečo bolo už za hranicou únosnosti, ale poučme sa a slovne nenapádajme.
na zľahčenie témy .....na margo toho že krv berie sestrička. 😉 ...ja som sa stretla iba raz s tým že doktor mi vzal krv.....lebo náhodou musela jeho sestrička ísť do labáku a ja som sa ponáhľala...... 😉 😉 😉 😉 ......

inac, zasnem tu ako sa dokaze strhnut hadka este aj na takuto temu. Tu volakomu nedochadzaju jasne fakty! Ziadna neadekvatna reakcia lekarky sa nekonala. Neadekvatna bola cela situacia. Zakladatelka jasne pise, ze chlapec takmer pichol doktorku do oka! Injekcnou ihlou! Vsak by mala rovno po oku! Za toto asi nebude nikto dieta hladkat po hlavke, ze nic sa nestalo. Lekarka jednala uplne normalne, ako by jednal kazdy v takejto vypatej situacii a v ohrozeni ake nastalo. Ja som teda voci lekarom kriticka dost, ale ked to okolnosti vyzaduju. A nie, ze budem harusit este aj na lekarku, ktora takmer pride o oko. Hrozba bola a to nezmaze nikto. Nie je dovod to zlahcovat argumentom, ze oko v konecnom dosledku decko nevypichlo! Dieta treba vycvalat tiez. Ako asi bude reagovat ak sa bude diat nieco horsie? Nemoze sa takto skladat s odberu krvi. Argument, ze ma panicky strach z lekarov neobstoji, musi ho rodic naucit zvladat taketo momenty. Pre jeho vlastne dobro.