Synovi sa smejú kvôli našej výchove
Ahojte baby,
S manželom máme dvoch synov (5,8) a vychovávame ich tradične. Nedovolíme im počítač, radšej ich zoberieme von na ihrisko, alebo nech sa hrajú pred domom a televíziu máme na rodičovský zámok aby nemohli pozerať tie bezduché, americké, krvavé braky ktorých sú naše televízie plné takže im len občas pustíme nejakú rozprávku. Starší syn je teraz tretiak a hovorí mi, že sa mu deti v škole smejú, lebo nehrá žiadne strielačky a nepozná žiadne filmy o ktorých sa oni rozprávajú a považujú ho za čudáka. Sme z toho zúfalí, ida nám o dobro našich detí, nechceme aby z nich vyrástli psychopati s pokrivenou morálkou a hodnotami, no na druhej strane nechceme aby boli naše deti vyčlenené z kolektívu, viete mi niekto poradiť ?
Ahoj ja mam dvojrocne dvojicky a 5 rocnu dcerku. Vsetci maju tablety hraju sa kedy chcu aj tv pozeraju kedy chcu nezakazujeme im nic . Predstav si ze ich najviac bavia anglicke pesnicky riekanky, vsetko slusne rozpravky bol raz jeden zivot a tak.... A tablety maju tam kopu hry ale najviac ich bavia puzzle, logicke hry, kreslenie, rozne lustenie.... Teda mali a maju dovolene vsetko ale oni sa rozhodli ist spravnou cestou hraju sa super hry ktore im podporuju mozocek pozeraju rozpravky z ktorych sa vela naucia aj po anglicky. Ak das detom uplne volnu ruku tak sa rozhodnu spravne 😁😁😁 aj napr sladkosti maju uplne dovolene a ked sa ich opytas takmer po kazde si radcsej vyberu jablko, hrozno ako cokoladu. Aj lekarky boli z nich v soku 😁 a rovnako ak sa opytam idete sa hrat na tablete pozerat tv alebo ideme do lesa? Alebo tvorit? Vzdy si vyberu les, tvorenie. My im dovolime vsetko a vidim ze to je najlepsie 😁😁 oni pridu sami nato co je dobre a co zle. A ty im to urcujes dopredu....
Podľa mňa ju príliš odsudzujete a vtláčate svoj názor ako správny. Sú to jej deti a proste odmieta vplyv médií a počítačového priemyslu na svoje deti. To vôbec nie je zlé ak ich dokáže obohatiť inak. Je to ťažšie ale dá sa to! Sebavedomie sa buduje u detí aj inak ako tým, že budú mať rovnako tablet ako ich spolužiaci. Treba ale brať ohľad že deti sú súťaživé, potrebujú sa niečím pochváliť, priniesť do kolektívu niečo zaujímavé. Či zážitok, či vec. Treba ich naučiť hovoriť s rovesníkmi, vedieť povedať, že každý má niečo zaujímavé, niečo zaujímavé vie a podobne. Môžu získať aj nejakú neobvyklú zručnosť. Získať si obdiv. Aj o tom je sebavedomie. A to sa dá aj inak ako počítačmi.
Odporucam sa odstahovat do Severnej Korei..tam je taka kontrola na internet a celkovo, ze deti o PC a nete mozu len snivat.
K téme digitálnych médií a detí vyšla kniha "Digitálna demencia", kde je zhrnuté cca 400 odborných štúdií .... odporúčam pre tých, ktorých to zaujíma hlbšie. Podľa všetkého digitálne média nijak zásadne nezasiahnu géniov a detí na opačnom konci spektra, s nízkym IQ. Avšak u priemeru je počet hodín strávených pred digi médiami dosť dobrý ukazovateľ kam to deti dotiahnu. Iné štúdie zasa jednoznačne hovoria o porušenej pozornosti a pod., záleží od toho, na čo sa presne ktorá štúdia zamerala.
To len tak, práve tú knihu čítam 🙂
Zase sa tu zišli militantné matky ako v každej kontroverznej téme 😀 😝
Ziadny extrém nie je dobrý, tak ako vysedávanie nad PC či tabletom x hodin denne tak ani uplna izolácia. MOzno niektore to proste nevedia ukočírovať, a tak radšej nedaju vobec. Nastaviť pravidla a ak sa dodržuju tak to funguje. Pol hodina denne na tab. ešte z nikoho neurobila psychopata ani narušeného....
Technika ma služiť nám a nie my technike.
Teraz som si prečítalA niektoré príspevky A súhlasím stým že dá sa žiť aj bez TV A PC a klobúk dole pred tými rodičmi ktorý majú to úsilie venovať sa svojim detom natoľko aby im to nechybalo.unás to frcalo od malička lebo nám ho nezobrali do škôlky raz unás spal starší bratranec ktorý mu to ukázal A odvtedy konec celé deň plakal kedy môže ísť hrať ešte že sa ho dalo oblaznit že sme stále niečo vymysleli že už je to horúce keď to dlho hra atď..no keď sme mu to vypli bol normálne agresívny pri druhom už nespravím túto chybu..Veľa som sa hádali aj S manželom že mu kúpil x box aj keď teraz hra sem tam futbal lebo je do 4 V družinE A nemá kedy ale naozaj nám ako mamičkám to veľmi uľahčuje život lebo vtedy môžme robiť čo chceme A Mame od nich kľud pozerá rozprávku zatiaľ upracem hra hru tak uvaríme atď...prídeme domov Z roboty unavení A hneď sa venovať deťom až do večera aby nemuseli byt pri telke medzitým upratat uvariť nakojit okúpať nieje ľahké no uznávam takú rodinu ja by som bez telky nevedela zit
@juditkaa ale to nebola chyba televizora a tabletu ze tvoje dieťa robilo sceny... U mna moze revať aj do omdletia a ked poviem nie tak nie...a najde si inu hru...prečo neučiš deti nech sa zabavia aj same....čo musis tam furt pri nich sedieť? Ako sme zili my? Par hračiek bolo a hrali sme sa na 90% samé a ked som povedala, ze sa nudím tak mama ma poslala do zahrady burinu trhať...no velmi rychlo som si našla zabavu...
TO je dnes taka chora doba - dieťa je na piedestáli a rodičia furt masirovaní tým ako sa maju detom venovať...ano maju sa im venovať ale deti nepotrebuju aby mali kazdu minutu vyplnenu ...deti sa vedia hrat aj same. Jasne ze je super ked čušia na PC a je klud...ale je to klamlive. Ked sa moje deti nudia napr. po 19:00 tak moja odpoved je ,,mozeš ist spat,,. a čuduj sa svete zrazu si čita, zrazu si najde lego....
Ja nehovorím ze sa aj nehrám s detmi, ale nemam na to čas cely den...
@sardinka335 kriiiiiste kde su tie casy ked sme dievcata skakali gumu, alebo bavili gulicky, cecka....minule moj synovec pozeral tie retro fotky a on "to co je????" 😖 😖 Hodiny a hodiny sme sa hrali v piekovisku a stavali hrady, robili kolaciky a neviem co este...po usi rinavy a aj tak boli v pohode...potom doma z balkonov nase maminy trepali z tenisiek piesok, nas supli do vane a bolo to...maximalnu hru "modernu" sme mali tu techniku rusku kde vlk chytal vajicka, alebo tu chobotnicu....jeeeeezisi teraz ked spominam tak si pripadam stasne stara 😀 😀 😀 😀 Teraz? Co dieta to sklennikove 😖
@lubkavargova1 tak tak ...mame som brala gumu čo mala do gatí nachystanu a skakali sme aj hodiny...behali okolo panelakov, byciklovali...Tetris bol vrchol PC skusenosti....
Dnes len aby sa detom všetko ,,lajnovalo,, furt len program vymyšlal a čo som ja v cirkuse? Tam dostali x hračiek na Vianoce a mne tu bude chodiť znudené? Mna tiež vie syn tak vytočiť, sme boli v drahom detskom kutiku kde len za vstupne dam 10 eur...ja a 2 deti...na 3 hodiny...a on mi povie ze sa nudí? Je to taky kutik kde aj velke deti maju čo robiť? Bych ho kopla do sráku v tej chvili...
Ale tu je problém aj nejake deti vonku vidieť...ja neviem kde to všetko je...ide pod dom s loptou a je tam často sam. A to sme v hlavnom meste...tak jasne ze potom je znudený a ide domov pripadne ide muz s nim, sestra.
@sardinka335 uuuumrem, ze v "cirkuse" 😀 😀 Ale pravdu mas. teraz je to take ine. Ja chapem, ze doba ide dopredu a aj technika. Napriklad o telke v deckej som mohla len snivat. U nas bola v obyvacke a basta. Ziadne take ze v spalni, kuchyni a dobre ze aj na hajzli neni...mam taku kamosku v kazdej izbe je. Myslite ze niekto pozera ked ide??? Ani nahodou. U nas bolo, bud pozeras, alebo odchod.
Ale spat k zakladatelke, poznam rodiny kde je prisnejsia vychova, ale tam boli nabozenske dovody. No dopadlo to vselijako 😖
@sardinka335 ja sa este "vyhrazam" ze sa mozme zbavit vsetkych hraciek ze nejake deticky urcite potesia.
Asi by ste mali prehodnotiť priority a zmeniť prepáč za výraz ,ale pre dnešnú dobu sparťanskú výchovu...to znamená, ak majú splnené povinnosti môžu ísť na PC napr.na hodinku a na TV . Myslím,že nebudeš šťastná keď ti synátor začne chodiť na PC ku spolužiakom a ani základné veci si preto nesplní nehovoriac o prospechu v škole. Dnes už každý tretiak má samozrejme dotykový mobil a čo ten váš? Navrhujem, skúste trošku popustiť a uvidíš tie vysvietené očká tvojich detí a aj do školy sa budú viac tešiť, že už nie sú outsider. 😉 Držím palce.
@miladka333 tvoj syn je tretiak a ešte nerobil do školy projekt.resp prezentáciu s pomocou informácií z internetu? To je fakt divné 😖 , ved decká majú od 1.ročníka na ZŠ predmet IFV,kde sa učia základy PC,od 2.triedy musia robiť rôzne projekty/prezentácie z info čo si vyhladajú na nete, v niektorých učebniciach máš pomaly na každej strane dole poznamku : "dalšie informácie hľadaj v encyklopédiách alebo na internete" Logicky prístupnejšia a rýchlejšia cesta je teda internet,takže ako môže mať 8 ročné dieťa totálny zákaz pc? Zrejme mu ale nejdeš príkladom,ked sama PC používaš doma...moja dcéra by sa nad tým hned pozastavila,kebyže jej nič nedovolím,prečo ja môžem a ona nie.Naši krpci si napr. radi budujú farmu na Bigfarm,dcéra zasa svoj obchod na Fashionland a vyrábajú veci podľa videonávodov z netu...nemyslím,žeby im to nejak ublížilo psychicky 😉
@miladka333 Môžeš dať aj IP, ak sa ti uľaví.....lebo vidím, že správa zmazaná adminom, tak teraz netuším, že "čo a ako" si mi v nej naložila.... 😀
@miladka333 môj má 7, ani ja mu počítač doma nedovolím, nikdy k tomu nebol vedený, takže to ani nevyžaduje, radšej sa hrá, kope loptu alebo číta noviny 🙂 nemá telefón, ani tablet a je mi jedno, čo si kto o tom myslí 🙂 teraz v druháku už majú informatiku, prijala som to ako nutné zlo, 1 hodina v týždni, ale vieš čo? učia sa asi 10 minút a zvyšok hrajú hry... minulé leto som si ho vzala cez leto do práce a dovolila sa mu hrať na pc, nebol smädný, nebol hladný, netrebalo mu cikať, takže som sa utvrdila, že je to kravina a bez toho prežije. 🙂 cez týždeň prídeme o 5 domov, robíme úlohy, potom sa hráme karty či pexeso alebo si číta, telku nepozeráme. v sobotu vstane o 7mej a dovolím mu pozerať minimax, pokým ho to neomrzí (nadľahčene povedané samozrejme). nebude divný, neboj. bude úžasný, vlastne už je! 🙂
Nečítala som to celé, ale môj názor je ten, že dieťa môžeš strániť od všetkého čo je "zlé" teda podľa teba PC, TV a čo ja viem čo ešte..no neunikneš tomu deti si nájdu cestičku keď budú staršie ku všetkému čo mu bolo zakazované a práve to ho môže priviesť do stavu, o ktorom ty píšeš čo nechceš aby z neho vyrástlo. Neviem no môj názor.. a čo robiť s ostatnými deťmi? Neviem, moje dieťa môže všetko - no jasné že nie všetko len nie som taká prísna vo výchove..
@viera27 veď sú to fakty ľahko dohľadateľné hoci aj na internete, koho to zaujíma, ľahko si to nájde a čo sa týka výsledkov školy, dosiahla aj u nás jedno z najlepších hodnotení http://kosice.iwaldorf.sk/clanok/2013/vyjadreni..., ale nechcem obhajovať len waldorf, ale akurát tento postoj k technológiám sa sem hodil a plne s ním súhlasím. Na počítačovú gramotnosť je dosť času aj neskôr, nikto nevraví, že tie deti sa k počítaču nikdy nemajú dostať, len je zbytočné aby to bolo tak skoro.
@suzie_17 prepáčte, ale vidím že niektorí asi nepochopili pointu príspevku. Nikto nikoho nedrží v nijakej bubline, ani nič nezakazuje, nevidím však dôvod, prečo by mal počítač slúžiť na zábavu (hry), keď je toľko iných prospešnejších činností. Keď to budú potrebovať na prácu, naučia sa vtedy, keď to budú potrebovať. A ruku na srdce, koľko rodičov je takých, že len aby mali pokoj, strčia im do ruky tablet, alebo posadia pred obrazovku aj na niekoľko hodín (Žiaľ vídam tento jav často aj pri 2-3 ročných deťoch). O takýchto rodičoch si dovolím tvrdiť, že im na ich deťoch moc nezáleží. Tí ostatní, ktorí to dávkujú s rozumom, nemajú dôvod byť mojim príspevkom dotknutí (ako sa vraví, trafená hus zagága).
@miladka333 pokial ste sa rozhodli takto, je velmi dolezite komunikovat s detmi a zrozumitelne ich veku im vysvetlit aj dovody, preco nepovazujete za dolezite, aby mali pristup k tv a pc. Ja osobne si rovnako myslim, ze v takomto veku to deti vonkoncom nepotrebuju k zivotu. Moje deti takmer vobec nevyuzivaju pc, nehraju vobec ziadne hry, okrem anglictiny z ucebnice. Projekty do skoly sa snazime robit z casopisov a podobne, ale samozrejme nie vsetko sa da, vyuzijeme aj internet. Ale ide vzdy o informacie potrebne k ucivu. Tv cez tyzden nezapiname, iba na vecernicek, cez vikend je trosku volnejsi program, ale to sa tyka najme zimy, kedze ine rocne obdobia viac menej travia deti cas vonku na zahrade. Dolezite je, aby deti mali zaujmy, ktore ich bavia a mozu ich rozvijat miesto sledovania tv a hrania hier na pc.
@zuzanaam tu sa bavíme aj o začlenenia kolektívu a o tom,aby deti neboli outsaideri.. Myslím že hus zagagala, to máte pravdu...
Nikoho sa tomu osobne nedotklo a vy prskate... Aj deti potrebujú relax a reset a nemyslím že výber rodiča je tým správnym spôsobom proti ich vôli, už nemajú 3roky, starší chodí do 3triedy
...nemám slov :( už v mnohých príspevkoch som sa vyjadrila, že každý rodič nech koná podľa svojho vlasného rozhodnutia... veď ide o jeho dieťa, nie o dieťa 1000 komentujúcich. Uzavriem to známym citátom: "Najlepšie sa vychováva dieťa niekoho iného".
@gabuchah ja prskám? 😀 kdeže, len vysvetľujem svoj názor. A áno, súvisí to aj so začlenením do kolektívu. Mám s tým osobnú skúsenosť 😀 Ako dieťa som bola tiež "iná", lebo miesto diskoték a počúvania populárnej hudby (čo robilo inak 99% spolužiakov) som chodila radšej do lesa a so psom na cvičák... Nikdy sa mi nestalo, že by ma niekto so spolužiakov za to šikanoval, alebo mal nejaké nevhodné poznámky. Ide presne o to, nakoľko je dieťa s týmto postojom vyrovnané a ako si to vie obhájiť a nie o to, aby bolo presne ako všetky ostatné. Naopak, neskôr v živote to bude prínosom, že si bude vedieť povedať a aj obhájiť svoj názor a nebude len ovcou, ktorá ide so stádom. Ale áno, väčšina ľudí má snahu odťať každú hlavu, ktorá pretŕča z davu, napriek tomu si stojím za tým, že sa to oplatí. 😉
Keby nechce radu, nepýta sa
Nikto nevychovava, iba má dostatočný prehľad o deťoch v dnešnej dobe a o reálnom živote..
Najťažšie sa zbavuje človek blokov...
Najviac si dieťa užíva zakázané keď si nájde cestičku
Bola som rovnaká a veľa z nás všetkých tiež
@zuzanaam juuuj, zuzi... Ale bola to tvoja voľba a to je super 🙂
Keby si chcela do lesa a vaši ti zakazu lebo by sa báli a miesto toho by si musela knihy čítať, bolo by si šťastná?
Ja tiež nemám k technike vzťah...
Ale mam 8a9 ročných synov a musia chodiť aj do lesa, aj na prechádzky, lúky, ale môžu sa aj hrať čo je zasa ich výber 🙂
A ich deti uz my nebudeme chápať absolútne 🙂
@gabuchah áno bola to moja voľba, ale deti sa najčastejšie stotožňujú s tým, čo vidia doma v rodine (to bol mimochodom aj môj prípad, do toho lesa som nezačala chodiť odrazu sama). Je fakt, že ak dakto doma vysedáva pred televízorom a potom to zakazuje svojim deťom, to je už iná káva. Deťom treba ísť osobným príkladom, ukázať im aj iné možnosti (prírodu, šport, iné hobby...), viesť ich k niečomu (čo ich zaujme, nie nanucovať nesplnené sny rodičov) a potom žiadne zákazy a obmedzenia nie sú potrebné. 🙂 Ja dúfam, že to až také zlé nebude a ak sa dožijem, tak hádam pochopím aj tie vnúčence 😀

@suzie_17 napísané drsne ale pravda
V tejto dobe sa všetko rieši cez internet
Ako určovať za týždeň ešte aj pár rozprávok, ktorý rodicia kukaju s deťmi je dosť...
V láske by sloboda nemalachybat,inak je to o úzkosti a majetnickosti