icon

Je Izrael súčasťou západnej civilizácie?

20. aug 2026

Myslíte si, že Izrael je súčasťou západného sveta?

Veď sa hovorí o našich hodnotách, ako židovsko-kresťanských a Slováci uctievajú Boha židov.

A predsa niektorí považujú Izrael za súčasť stredného východu a nie Západu.

ivka225
20. aug 2026

Geograficky je samozrejme súčasťou Blízkeho Východu, ale kultúrne a politicky sa od svojich susedov výrazne líši. A je to v regióne jediná demokracia, aj keď (ako všade inde) nie dokonalá.

martinmmartin
20. aug 2026

v Izraeli naozaj plati ze svoje si nedame a cudzie nechceme. Bol som viackrat , a pocit mam ako z navstevy sukromneho klubu kam sice nepatrim ale mozem sa ist kuknut na nich ak im tam nebudem robit bordel

anonym_767823
20. aug 2026

@anonym_autor Je to vychod -Židia aj Arabi sú Semiti, čiže patria do tej istej širokej jazykovo‑etnickej rodiny.

martinmmartin
20. aug 2026
@anonym_767823

@anonym_autor Je to vychod -Židia aj Arabi sú Semiti, čiže patria do tej istej širokej jazykovo‑etnickej rodiny.

@anonym_767823 yiddisch nieje semitsky ale skor germansky a hebrejsky rozpravaju az od ww2 . Dovtedy to bola hebrejcina rec iba liturgicka a este mrtvejsia ako latincina ale ako jediny jazyk v dejnach ludstva bol zase "vzkrieseny"

anonym_0eaeb3
20. aug 2026

@anonym_autor

Izrael diktuje celemu svetu, co ma robit.

On nepatri nikam. On ma svoje vlastne pravidla.

julish
20. aug 2026
@martinmmartin

@anonym_767823 yiddisch nieje semitsky ale skor germansky a hebrejsky rozpravaju az od ww2 . Dovtedy to bola hebrejcina rec iba liturgicka a este mrtvejsia ako latincina ale ako jediny jazyk v dejnach ludstva bol zase "vzkrieseny"

@martinmmartin Ale coby, jidiš je europsky jazyk, mix. Hebrejcina je dominantna, jidiš uz takmer zanikol.

martinmmartin
20. aug 2026
@anonym_0eaeb3

@anonym_autor

Izrael diktuje celemu svetu, co ma robit.

On nepatri nikam. On ma svoje vlastne pravidla.

@anonym_0eaeb3 Schopnejsi bude vzdy ovladat neschopneho ....

julish
20. aug 2026
@ivka225

Geograficky je samozrejme súčasťou Blízkeho Východu, ale kultúrne a politicky sa od svojich susedov výrazne líši. A je to v regióne jediná demokracia, aj keď (ako všade inde) nie dokonalá.

@ivka225 Demokracia, co programovo vrazdi deti :(

martinmmartin
20. aug 2026
@julish

@martinmmartin Ale coby, jidiš je europsky jazyk, mix. Hebrejcina je dominantna, jidiš uz takmer zanikol.

@julish Ano ale az od ww2 , dovtedy vsetci Jidisch a hebrejcinu iba Rabi v synagoge

anonym_d6fed7
20. aug 2026
@julish

@julish
Na case ze sa ozval Hamas supporter from the river to the sea.

julish
20. aug 2026
@anonym_d6fed7

@julish
Na case ze sa ozval Hamas supporter from the river to the sea.

@anonym_d6fed7 Kto? Vies vo futbale len fandit jednemu alebo druhemu timu bez ucty k pravidlam hry? Ja nie

autor
20. aug 2026
@julish

@julish Aké deti vraždí? Vieš mi o tom povedať viac?

anonym_767823
20. aug 2026
@martinmmartin

@martinmmartin Zidia a Arabi to je jedno a to iste.

julish
20. aug 2026
@anonym_autor

@julish Aké deti vraždí? Vieš mi o tom povedať viac?

@anonym_autor Najnovsie izraelsky minister bezpecnosti vyzyval k vrazdeniu palestinskych ludi a deti. A informacii o mrtvych je plno, napr https://www.unicefusa.org/stories/more-50000-ch...

puertorico
21. aug 2026

tak si pozrite IG našej bývalej konikarky Telavian_from_bratislava a budete mať všetko v priamom prenose .

bloger
21. aug 2026

@anonym_autor áno

eva8
21. aug 2026
@julish

@anonym_autor Najnovsie izraelsky minister bezpecnosti vyzyval k vrazdeniu palestinskych ludi a deti. A informacii o mrtvych je plno, napr https://www.unicefusa.org/stories/more-50000-ch...

@puertorico
@julish ya blogerka vysvetlovala, ze bol zly preklad a pochopenie toho, co ten minister povedal. Vraj vyznam je - zabijat len teroristov. Ale akosi, pri takej perfektnej vojenskej technike, zabijaju nie teroristov, mieria na miesta s najvacsou hustotou pri rozdavani stravy atd?