Učíte a skúšate doma deti na druhom stupni?
Učíte resp.skúsate deti na 2 stupni?
Neucila som sa, ale ak by doeta chceli, alebo by si to napr pre dys žiadalo, Zak by som to robila
Každé dieťa je iné, niekde je spolupráca rodiča nutnosť
@anonym_autor S dcerou ano, potrebuje to.. bud ju len preskusam alebo aj vysvetlujem.
Ja ak ju skúšam a kontrolujem ju ide to ma 1,2.. ak nie nosí aj 3....ale uz nestíham....
@anonym_autor iba ked treba a chcu...slovicka z Anj, pomoct so slohom, matikou, pripravou na pisomku z dej, geo. Ale to je skor vynimocne, oni sa ani neucia, vsetko si pamataju zo skoly 🙏 Neucim a nekontrolujem uz ani stvrtaka, dostava 1, takze asi vsetko vie a zvlada. Ucila som sa stale s prvakmi, druhakmi a potom postupne sami.
Ja sa učím s piatackou od prvej triedy a teda bohužiaľ moja vlastná skúsenosť je asi taká, že je úplne v tomto nesamostatna...není schopná si ani učivo sama prečítať ...pritom je šikovná, ľahko si pamätá ..je to jednotkarka...ale dnes už za cenu mojich ,,nervov,,...dokým prídem z práce tak si spraví úlohy napríklad matiku ...ale učenie bio, geo ...čaká ...ja som to brala, ako nás čas spoločný čas, kedy sa jej venujem ..dnes viem, že som to mala inak robiť
Ja ak ju skúšam a kontrolujem ju ide to ma 1,2.. ak nie nosí aj 3....ale uz nestíham....
@anonym_autor u nás to bolo podobné. No nestíhala som a tak som to vzdala. Povedala som dcére, že sa už musí snažiť sama. Ak bude potrebovať pomoc som tu, no už je to na nej. Známky sa jej trochu zhoršili, ale nie je to katastrofa.
Sice osobnu skusenost ako mama este nemam, ale napr. so mnou sa moja mama ucila hadam az do konca 9-teho rocnika 🫣, akoze ja som bola strasny lajdak a bolo mi to uplne ukradnute, ake budem mat znamky...a to som sa ucila naozaj dobre, ale keby ma mama nekontrolovala a nesedela pri mne, tak by som sa na to asi uplne vyprdla. Viem hamba, ale v tom veku som rozmyslala uplne inak 😏. Takze som vdacna za jej trpezlivost!
Az na strednej skole mi nejako docvaklo, ze ucit sa treba 🤷. Takze si osobne myslim, ze je to povahou a je to velmi individualne.
Nie neučila som sa ani jedným s detí
@katica06 A asi si sa s nimi mohla učiť. Možno by si pochytila niečo z pravopisu.
S piatakom na pisomky ako geo, bio, dej, vacsinou len skusam, ale tak sa to aj nejako uci. Niekedy nove ucivo z matematiky si prejdeme ako teraz delili dvojcifernymi cislami napriklad. Osmaka skusam z bio, lebo mu nejde, obcas fyzika alebo chemia. Z geo a dej chodi na olympiady, netreba. 😁 Skor sme teraz trenovali na prijmacky (bilingualne gymnazium). Inac puberta statocne ide na mozog, flaka veci tento rok, ze nema ulohy obcas. Snazim sa viac toto kontrolovat.
So mnou sa rodicia neucili, dohliadali na ulohu v prvom rocniku. Ale to bola ina doba, ziadne mobily, ked som chcela nieco vediet, musela som ist do kniznice. Dnes googlim a pytam sa AI.
Skusam mojho 6staka geografiu a dejepis..ak povie ze je nauceny vyskusam ak vidim ze to nieje ono vratim sa doucit.
S 3 ckou pisem kazdy den od pondelka do piatku diktat. Brali vybrane slova takto sa jej zafixovali. To som tak pisala aj zo starsim a diktaty pise bez chyby vzdy
Ja syna áno, dcéru nie. Inak to syn odflakne a už na tym fest hnevá
baby a dokedy to takto budete riešiť? Ak pôjdu na VŠ budete sa tiež s nimi učiť? Budete im volať aj do roboty či majú porobené všetky veci?
Ja len že lepšie nech pohoria teraz, keď o nič nejde, ako keď pôjde o VŠ štúdium, robotu či manželstvo.. lepšie nech sa teraz popália a naučia sa byť zodpovední za svoje veci, ako vtedy, keď už to bude riadny prúser, nie?
s jednym ano lebo to potrebuje... takze skusame, dozeram, pytam sa co sa ucili, vysvetlujem, pripadne aj test mu dam na overenie ak treba aby som vedela co dobrat...
s druhym nie,.. prehlad o tom co sa uci sice viac menej mam ale nepotrebuje nic ani preskusat ani dovysvetlit...
kazde dieta je ine, kazde dieta potrebujem nieco ine a nieje dobre toporovnavat...
baby a dokedy to takto budete riešiť? Ak pôjdu na VŠ budete sa tiež s nimi učiť? Budete im volať aj do roboty či majú porobené všetky veci?
Ja len že lepšie nech pohoria teraz, keď o nič nejde, ako keď pôjde o VŠ štúdium, robotu či manželstvo.. lepšie nech sa teraz popália a naučia sa byť zodpovední za svoje veci, ako vtedy, keď už to bude riadny prúser, nie?
@mauduska ja to budem takto riešiť kým nepôjde na strednú. Potom už to bude na nom, len ja sa s ním učím hlavne dejepis a biológiu, to mu nejde, lebo na to kašle.
@anonym_autor Ešte nemám dieťa, ale napíšem svoju skúsenosť z detstva: mňa skúšaval otec predmety, ktoré jeho osobne bavili. Okrem môjho zošita si vždy zobral aj encyklopédiu, kde dohľadal informácie, ak bolo poznámky neúplné alebo mi v nej ukázal obrázky. Častokrát sa mi ani nezdalo, že ma skúša, skôr že máme spoločnú aktivitu. A tie tri predmety, ktoré mal rád on, som si nakoniec obľúbila aj ja - jeden som dokonca vyštudovala na VŠ.
@mauduska Akoze o nic nejde? Ide o znamky na vysvedceni, za ktore za potom davaju body na prijmackach na strednu. Niekde sa rataju od siesteho rocnika.
@mauduska ono praveze ide o viac ako na strednej. Na strednej uz nejako dobojuju a domaturuju aspon na trojky sami a pytat sa ich nik nebude ak budu vediet naprillad nejake remeslo a budu mat maturitu. Ak sa chytia a pojdu na VS o to lepsie.
Ale ak detom ktorym treba pomoct teraz zavrieme dvere a vykasleme sa na nich ze je to ich problem tak uz nebude cesty spat.
Na prijmackach sa dava vela bodov za priemer. Niekde naozaj uz pozeraju 6ty rocnik a su skoly kde body za znamku maju vacsiu hodnotu ako prijmacky ci monitor.
Tak ak sa na nich teraz vykasleme na par rokov kym sa nespamataju mozeme ratat ze skoncia na ucnovkach kde idu najslabsi a potom uz bude neskoro plakat ked sa spamataju ze mali na viac. 🤷♀️
Syn je piatak, má dysgrafiu,dyskalkúliu,poruchu pozornosti,takže ja s ním musím robiť do školy úplne všetko,sám si neurobí žiadnu úlohu a ani sa sám nič nenaučí,takže musím sedieť pri ňom a učiť sa s ním všetko..Z roboty prichádzam domov do druhej šichty..
Nie, neučím sa. Od tretej triedy, niekde v priebehu. Dcéra sa naučila učiť sama, výnimočne je na vysvedčení 2, inak 1.Na T9 2026 neoficiálne výsledky M97% a Sj 83%. Teraz budeme mať prváka znovu, tam uvidím ako to pôjde,ale ak sa bude dať, tak na druhom stupni by som bola rada, ak by sa učil sám. V podstate nepotrebujem, aby boli 1, ale pravidelná príprava.
Áno pokiaľ má o to požiada. Za známky je zodpovedná sama, ale vie ak to odflakne kvôli mobilu tak sa mobil zabavuje, podľa známky na 1-3 dni. Iné je ak látku nechápe, ale má vždy možnosť prísť a vysvetlim, preskusam atď.
Toto je taká individuálna vec...
Matky šikovnejších detí ti napíšu, neuč sa s dieťaťom, musí mať zodpovednosť. Matky lajdakov alebo pomalších detí ti zas povedia, že sa s nimi ešte musia učiť aj na druhom stupni...
Ja o jednom dieťati od druhého ročníka ZŠ ani neviem, sám sa pripravil na prijímačky na 8rocny gympel, ani neviem, či sa vôbec učil na maturity 😅.
Za to s druhým sa ešte občas musím učiť a skúšať ho a to je už na SŠ. Niekedy je toho na neho veľa a nechápe, tak potrebuje pomoc skrátka. Tak ho v tom nenechám.
@mauduska domedy bude lktrebovat budem ho 6staka skusat. To ze ho vyskusam geografiu s dejepis ja nepokladam za to ze sa s nim ucim. Pripadne ho vyskusam badnicku dam mu zajreslit slelu mapu ci to vie. Msm kamosky jtore 6tok este sj citaju latku a tie opakuju a tak sa ucia...toto uz je ucenie s dietatom . Skusanie nie. Alebo skontrolovanie domacej z matiky...

Iba keď o to požiada. Takže nie. 😂A ja vlastne neskusam už ani štvrtácku,ani minulý rok som ju neskúšala.len prvé dva,kým som sa s ňou ucila