Ako zvládnuť citovú náročnosť nástupu do jasličiek?
Ako ste sa s tym citovo vysporiadali dat dieta skor ne, v 3 rokoch do jasliciek? Mne je tazko len pri pomysleni ale uz som tak dlho doma ze uz sa mi ziada ist do prace len neviem ci pockat este ten rok alebo uz ist teraz...
@anonym_autor ja som dala mladsieho do jasli ked mal dva roky a mesiac. Bola som na materskej uz 5 rokov a uz mi bolo velmi zle. Bola som na pokraji vyhorenia, preto som to urobila. Pomohlo mi to, sla som do prace na skrateny 6-hod. uvazok. Syn to znasal v poriadku, zo zaciatku rano plakal ale kedze vychovavatelky boli ako anjeli, bolo to rychlo fajn. Ked to hodnotim spatne, na jednej strane mi je luto, ze som ho musela od seba skor odstrihnut ale v tej dobe to bolo dobre rozhodnutie. Akurat teraz, ked som v praci uz 3.rok po materskej, si uvedomujem, ze ten kolotoc - praca, skolka, domacnost- je narocny a ze najblizsie roky to takto bude stale. Na materskej to bolo veru pokojnejsie, teraz sa pocas tyzdna kolkokrat nahanam, stale treba cosi riesit a dni neskutocne letia.
@anonym_autor nasa ide v 14 mes do jasli, ale iba na 2 hodiny max, az dalsi april pojde uz na viac hodin. Teraz bude mat iba dlhu adaptaciu
@anonym_autor Úplne normál. V tomto veku išlo do MŠ. A pri ďalšom som išla, keď malo rok. Veď to je otras sedieť toľké roky s deckom doma.
Šla som na plný úväzok od 1,5r dieťaťa, už predtým som robila na čiastočnom HO.
Sorry cc ale ani zo mňa ani z dieťaťa neubudlo
@anonym_autor myslis 2 rocne dieta ano?Tak ked ta to trapi,vydrz ved kde sa tak ponahlas?Podla mna je to zavcasu,mne aj 4,5 r revala a trvalo to aj rok kym si tak raidne zvykla a nikdy sa do skolky moje deri netesili,cely cas 3 roky tam chodili ako za trest.Ale taujimave ze do skoly uz bez problemov.
@anonym_autor moja isla v 2 rokoch uz do skolky, mladsia pojde tiez. Zo zaciatku mi to bolo luto, ale s odstupom casu to hodnotim ze nic lepsie som pre nu nemohla spravit. A pre seba tiez😀
Moje dieta malo tiez presne 23mes keď islo do jasli, ja 4roky na materskej a už mi bolo psychicky tazko z toho každodenného kolotoča plienok prikrmov a nebavilo ma vytváranie aktivít pre malé deti. Už mi chýbali aj dospeli ľudia a bežne konverzácie. Prvé dva mesiace to bolo ťažké, ale teraz po skoro roku to hodnotím ako správne rozhodnutie. Tiež mi bolo vtedy tazko a prišla som si ako zlá matka že ho davam do jasli, ale ja už som každý deň kričala, nemala čas na seba, každý to bral automaticky že keď som na materskej tak musím mat deti 24/7 a nemám právo na hodinu osamote. Pre mna byt v praci je normálne teraz relax, síce sa aj tam nahanam, ale nie tak ako pri deťoch že stále niekto reve pod nohami. A dieta je mám pocit šikovnejšie, rýchlo sa socializuje pri deťoch, choroby na začiatku sú ale masaker
Sudiac podla tych 23M budes mat vacsi problem mozno ty a nie dieta. Su realne tri moznosti, bud musis a proste inak sa neda, chces, pre svoje vlastne psychicke zdravie a v tom pripade, si to nestazuj a nemysli na taketo veci, aj ty aj dieta to zvladnete alebo potom vlastne nechces, tak to nerob 🙂 alebo najdi nejaky kompromis, daj dieta na jeden den, pol den a ty sa venuj inym aktivitam.
Ja sa vzdy len pousmejem nad tym, ze to len tu u nas sa matka citi zle, ked dava do jasli, skolky 2 rocne dieta, zvysok sveta zial funguje zasa v opacnych extremoch, materske par tyzdnov, par tyzdnove babatka do zariadeni a nejako to tam tie zeny a deti zvladaju.
@anonym_autor normalne, vo vacsine krajin sveta chodia deti aj skor, je minimum krajin v strednej a juznej europe kde su matky tak dlho s detmi inde je standard, ze idu v roku niekde aj skor dokonca. Navyse prospelo to dietatu - socializacia, budovanie imunity aj mne kedy som na chvilu vypla od rodicovskych povinnosti a potom sa mohla dietatu venovat naplno s dobitou davkou energie na detske hry, aktivity a celkovu starostlivost.
Ty musíš vedieť
Niekomu to naozaj pomôže a niekto, keď chodí do práce nestíha nič a lutuje čas,ked mohla sa ešte venovať dieťaťu
Ja tiež plánujem do 3r.ja si to užívam a už sa ten čas nevráti
Ale každý podľa svojich možností a potrieb
Nie kazdy je materinaky typ, ak ti zavadzia a muz nepomaha tak ho tam daj. Nebudes prva ani posledna
Záleží ako si nastavená. Naša dcérka bude mať v októbri 2 roky a od novembra bude v jasliach. Rozdiel ale je, že ty podľa toho ako píšeš s tým ešte asi úplne nie si stotožnená. Ja aj partner sme s tým uplne v pohode a nemáme pochybnosti a do práce sa vraciam presne pre ten istý dôvod, lebo viem, že vrátiť sa medzi ľudí a do práce mi pomôže. A to ani neriešime financie, ale sama si uvedomujem, že ten tretí rok doma by mi skôr škodil ako pomohol. Z môjho pohľadu by som si to poriadne premyslela a keď si budeš istá, vtedy riešiť jasle. Je fajn, že si uvedomuješ, že byť už takto doma ti je dlho, ale na druhú stranu váhaš a potom by si si to mohla vyčítať, čo by ti tiež situáciu nezlepšilo.
Nie kazdy je materinaky typ, ak ti zavadzia a muz nepomaha tak ho tam daj. Nebudes prva ani posledna
@anonym_426357 ZAVADZIA? To hahdam zle citam.. vy nemate vsetkyvh po kope, vsak? Ktorej matke dieta zavadzia? Vam dieta zavavdzialo ked ste ho davali do skolky?
@anonym_426357 No v at zavadzaju decka kazdemu kedze tu neni materska 100r ako u vas . Ty tela sproste
@anonym_autor Tebe sa zaziadala zmena a dieta nech reve. Hmm, zaujimave. To si ozaj nevies vymysliet v zivote nieco zmysluplne, nez strcit dieta do jasli?
@anonym_426357 No v at zavadzaju decka kazdemu kedze tu neni materska 100r ako u vas . Ty tela sproste
@anonym_6f2f8c sme na slovensku ty pripicena hus kto v AT dava dieta skor do jasli/skolky ako je nutne??????? len matky ktorych mozog je tak maly ze ked sa este viac zmensi tak to silno pocitujuuuu a musia dieta hned odstrcit prec
Nečakaj, rozumovo ides nadol, úplne si doma osprostela. Stacilo napísať 2-ročné, nie prepočítavať vek u takto veľkého decka na mesiace.
@anonym_b8afd8 chapem ale 2 rocne moze byt a j 2 roky a 10 mesiacov a to je pri takaych malych detoch sakra rozdiel.. oni sa rychlo menia.. ak by som napisala 2 rocne kazdy by cakal 2 plus mesiace navyse a to by bolo lenno tom.ze ved uz ma skoro co mu chces utierat rit do 18tky.. zase pozname sa 🙂
23 mesiacov je presne konkretny datum na presnejse odpovede.. nic viaic ani menej
@anonym_426357 ZAVADZIA? To hahdam zle citam.. vy nemate vsetkyvh po kope, vsak? Ktorej matke dieta zavadzia? Vam dieta zavavdzialo ked ste ho davali do skolky?
@anonym_autor vôbec nech ťa nezaujima koľko ročné deti chodia do jaslí v zahraničí.Ty vieš ako sa cítiš čo od toho očakávas či bude zmena dobrá pre dieťa a vasu rodinu.Js by som počkala, ale rob ako to cítiš.Skoncit môžete aj po mesiaci.
Ber do uvahy dolezity fakt, ze po nastupe do kolektivu bude dieta skrz chorobnost viac doma ako v jasliach. U nas v praci je to na porazenie, lebo kazda druha je doma z decka vyhorena, po roku a pol sa vracaju do prace a realne su v praci maximalne 2 tyzdne z mesiaca, pretoze su doma s detmi na ocr. V praci velmi slaby vykon, vzdy len narychlo dorabaju zameskane a doma su v strese, lebo sa im v praci kopi robota.
@anonym_autor Tebe sa zaziadala zmena a dieta nech reve. Hmm, zaujimave. To si ozaj nevies vymysliet v zivote nieco zmysluplne, nez strcit dieta do jasli?
@beata_k a ako o rok sa mi tiez zaziada zmena a dieta bude revat ale vtedy to uz bude eok lebo ved uz ma 3.. a uz predaa nie je rodicak a zit z niecoho treba ci ako si to vy predstavujejte ze teraz je to pohroma a o rok jej to uz ok? Ved ci je dieta starsie je odlucenie narocnejsie.. lebo tondieta si uvedomuje viac veci.
Ber do uvahy dolezity fakt, ze po nastupe do kolektivu bude dieta skrz chorobnost viac doma ako v jasliach. U nas v praci je to na porazenie, lebo kazda druha je doma z decka vyhorena, po roku a pol sa vracaju do prace a realne su v praci maximalne 2 tyzdne z mesiaca, pretoze su doma s detmi na ocr. V praci velmi slaby vykon, vzdy len narychlo dorabaju zameskane a doma su v strese, lebo sa im v praci kopi robota.
@anonym_cdd364 to vobec nemusi byt pravda. Nas starsi ked nastupil do jasliciek bol za cely rok doma tyzden.. ale osobne si myslim ze to je aj o rodicovi lebo. Napr. Moja sestra je taka ze jej dieta si kychne a ana je s nim 2 tyzdne na ocr
U mna nepripustne..
@beata_k a ako o rok sa mi tiez zaziada zmena a dieta bude revat ale vtedy to uz bude eok lebo ved uz ma 3.. a uz predaa nie je rodicak a zit z niecoho treba ci ako si to vy predstavujejte ze teraz je to pohroma a o rok jej to uz ok? Ved ci je dieta starsie je odlucenie narocnejsie.. lebo tondieta si uvedomuje viac veci.
@anonym_autor Ale prosim ta. Ano, je ovela vacsia pravdepodobnost, ze o rok to zvladne lepsie. To dieta si viac uvedomuje, co mu hovoris, viac ti rozumie. Nevravim, ze to bude idealne, ale urcite lepsie nez v 2 rokoch. Nepoviem keby, ze nemas co do ust. Ale strcit dieta do jasli lebo ty sa nudis, ze sebecke. Kazdy detsky psycholog, aj ten zo zahranicia ti povie, ze dietatu je najlepsie s matkou do 3 rokov. Precitaj si o tom nieco. Mozno sa ti zaziada ostat doma s dietatom.
Ja som maleho mala doma ale od jeho roka som isla do prace,maly az v 3r do skolky.Striedali sme sa s muzom.
@anonym_cdd364 to vobec nemusi byt pravda. Nas starsi ked nastupil do jasliciek bol za cely rok doma tyzden.. ale osobne si myslim ze to je aj o rodicovi lebo. Napr. Moja sestra je taka ze jej dieta si kychne a ana je s nim 2 tyzdne na ocr
U mna nepripustne..
@anonym_autor mas nadpozemsky zazracne dieta. Nepoznam veru ziadne, ktore by v takom veku po nastupe do kolektivu bolo chore raz za rok. Nie je to o tom, ze dieta 2 krat kychne a matka ho necha doma, naopak, matky deti nosia do kolektivov aj chore, len aby dlhsie vydrzali v praci a potom sa im to vypomsti, lebo dietatu bez atb liecby ochorenie neustupi. Moja starsia sestra je zdravotna sestra u
pediatra, ta sa len chyta za hlavu, ked im matky chodia kazdy mesiac a deti chudence kazdy mesiac podstupuju liecbu atb.
@anonym_autor Ale prosim ta. Ano, je ovela vacsia pravdepodobnost, ze o rok to zvladne lepsie. To dieta si viac uvedomuje, co mu hovoris, viac ti rozumie. Nevravim, ze to bude idealne, ale urcite lepsie nez v 2 rokoch. Nepoviem keby, ze nemas co do ust. Ale strcit dieta do jasli lebo ty sa nudis, ze sebecke. Kazdy detsky psycholog, aj ten zo zahranicia ti povie, ze dietatu je najlepsie s matkou do 3 rokov. Precitaj si o tom nieco. Mozno sa ti zaziada ostat doma s dietatom.
@beata_k nemyslim si ze autorka je sebecka ked mysli aj na svoje potreby. A teda, vacsinou to oznacenie "sebecka" je splechnute do tvare bezdetnym, s cim tiez nesuhlasim...teraz to uz splechnes aj mame dvoch deti?! Kde ta hranica konci, co vsetko potom musi jedna zena/matka urobit, aby take oznacenie nemusela pocuvat?
@beata_k nemyslim si ze autorka je sebecka ked mysli aj na svoje potreby. A teda, vacsinou to oznacenie "sebecka" je splechnute do tvare bezdetnym, s cim tiez nesuhlasim...teraz to uz splechnes aj mame dvoch deti?! Kde ta hranica konci, co vsetko potom musi jedna zena/matka urobit, aby take oznacenie nemusela pocuvat?
@anonym_bf336f Dieta sa jej na svet neprosilo. Sama sa rozhodla, ze ho chce, tak nech k tomu pristupi zodpovedne. Ale mne jedno. Je o tejto teme od odbornikov dost clankov. Moze citat.

Nečakaj, rozumovo ides nadol, úplne si doma osprostela. Stacilo napísať 2-ročné, nie prepočítavať vek u takto veľkého decka na mesiace.