Ako zvládnuť extrémne obdobie vzdoru u náročného dieťaťa?
Ahojte idem si sem po radu pretože už som naozaj veľmi veľmi zúfalá a myslím že už som aj vyhorená. Budem rada ak mi poradia maminy, ktoré riešili niečo podobné so svojimi deťmi. Máme takmer dvoj ročného syna s ktorým si teraz prechádzame podľa mňa extrémnym obdobím. Neviem či je to vzdor alebo čo to vlastne je...ale mám pocit že sa každú chvíľu zbláznime celá rodina.
Malý posledných pár mesiacov takmer každý deň od rána do večera len vrieska (a tým myslím taký vreskot, že si pri tom máte 100 chutí odtrhnúť uši) keby sme bývali v paneláku už by nás dávno vyhodili. Vrieska pre každú hlúposť (keď sa mu niečo nedarí, keď niečo chce alebo nechce a tak ďalej). Okrem toho sa hádže o zem a ku tomu začal mňa aj manžela biť, kopať a hádzať do nás veci a hračky. Pár krát mi už naozaj ublížil a mala som na tvári monokel. Vždy sa snažím reagovať čo najpokojnejšie a jednoduchou vetou vysvetliť že sa to nemá napríklad: Nie, hračky nehádžeme. Nie, nebijeme bolí to.
Takýto spôsob však v 9 z 10 prípadoch nefunguje a potom často vybuchnem a kričím čo ihneď aj oľutujem. Okrem toho si ešte malý prechádza silnou separačnou úzkosťou. Nemôžem sa ísť ani len sama osprchovať nedajbože ísť sama do obchodu alebo si ísť vybaviť lekára. Neznesie nikoho iného iba mňa...aj napriek tomu že ma udiera.
Ako správne riešiť takúto situáciu keď ma udiera alebo takto vystrája? Ďakujem
@eva102 Ahoj, my sme zažívali zas s prvorodenou dcérou velmi podobne, co opisujes. Bolo to velmi TEMNE OBDOBIEmojho života, ze ozaj som chápala tie matky, co "odišli z domu a zľahla po nich zem". Bolo to strašne!!!! Všetci, co mali doma vraj hrozne deti, tak to sa ani nechytalo na to, co sme zažívali my. To vrieskanie bolo strašne. Taka "zvuková signalizacia", co mam "pustila zilou celu energiu, okamzite".
Mam ale dobru spravu. Bude sa to zlepšovať. V okolo 3 rokoch to pojde do stratena. Naše dieťa ma teraz 6 a pol a je zlata, i ked špecifická (teraz sa zisťuje, ze ma ADHD) a to vrieskanie, ked mala 2 r. s tym vysoko pravdepodobne súviselo. Okrem toho ma aj vyššii intelekt, co tiez zohráva rolu. Nam neskutočne pomohlo 3.dieta, lebo ta najstaršia mala vtedy 5r, a ona sa strašne posunula k lepšiemu. zrazu starostlivá,,zodpovedná, ochranárska, pričom v tehotenstve nebavila zaujem o babo. prvé 2 r. v škôlke sme na ňu počúvali každý den sťažnosti. 3.rok v škôlke sme uz aj pochvaly počúvali. dali sme jej ale odklad a ukázalo sa to ako velmivdobre... ak chces, posli mi do súkromnej spravy telefón a zavolám ti, lebo nemam cas písať. ale mozno ti stačí info, ze to pominie
Ďakujem vám všetkým veľmi pekne za podporu ❤️ . Holt asi to chce len pevné nervy, trpezlivosť a skúšať čo sa u nás najlepšie osvedčí.
Aj keď nechcem nič zakrýknuť ale teraz posledných pár dní dávame rybí olej aj na odporúčanie jedného fajn pediatra a mám pocit že je trošku pokojnejší ale neviem či to nie je len náhoda 🙂 ...to len ak by sa náhodou niektorá mamina trápila s niečím podobným možno stojí za to to aspoň vyskúšať. Môžem dať vedieť po dlhšom čase či to naozaj pomohlo 🙂
@eva102 toto je debilný vek. Silné emócie a nevie ich korigovať.
Treba ich vždy pomenovať. Vidím, že Ťa hnevá.... Nepodarilo sa ti toto...... Vidím že si smutný z.......
Trvá to pár mesiacov niekedy rokov kým sa to úplne utrasie.
Možno by pomohla ja nejaká psychologička.
U nás toto stačilo. Ak dieťa niekoho udrelo alebo hádzalo hračky, tak tie sa schovali a hračky už neboli. Dieťa išlo do kútika alebo na stoličku porozmýšľať.
Hlavne musíte s mužom držať za jedennkoniec a ani jeden nepopustiť.
Ďakujem vám všetkým veľmi pekne za podporu ❤️ . Holt asi to chce len pevné nervy, trpezlivosť a skúšať čo sa u nás najlepšie osvedčí.
Aj keď nechcem nič zakrýknuť ale teraz posledných pár dní dávame rybí olej aj na odporúčanie jedného fajn pediatra a mám pocit že je trošku pokojnejší ale neviem či to nie je len náhoda 🙂 ...to len ak by sa náhodou niektorá mamina trápila s niečím podobným možno stojí za to to aspoň vyskúšať. Môžem dať vedieť po dlhšom čase či to naozaj pomohlo 🙂
@eva102 treba odborné vyšetrenie dieťa môže byť aj autista keď bezdôvodne vrieska , kope kričí atd. Alebo je rozmaznané. Neexist.ze decko reve iba tak ...alebo že ťahá dospelého je na ňom nalepené a pod.
@eva102 treba odborné vyšetrenie dieťa môže byť aj autista keď bezdôvodne vrieska , kope kričí atd. Alebo je rozmaznané. Neexist.ze decko reve iba tak ...alebo že ťahá dospelého je na ňom nalepené a pod.
@linduska86 on určite na tie vresky dôvod má...nie je to tak že by z ničoho nič začal vykrikovať a hádzať sa o zem. Robí to v tej chvíli keď niečo chce/nechce a v tej chvíli sa mu neurobí po vôli. Inak je to veľmi šikovný a vnímavý chlapček.
@linduska86 on určite na tie vresky dôvod má...nie je to tak že by z ničoho nič začal vykrikovať a hádzať sa o zem. Robí to v tej chvíli keď niečo chce/nechce a v tej chvíli sa mu neurobí po vôli. Inak je to veľmi šikovný a vnímavý chlapček.
@eva102 neurobí po vôli? Ale veď nie stále musí byť po boli dieťaťa a existujú hranice takže je to dieťa rozmazané a nepozná hranice
@eva102 neboj sa, dvojrocne dieta nie je este rozmaznane, ako tu niektore pisu. ked sa mu nevyhovie a vrieska, treba mu povedat, ze chapes, ze ho to stve, ale zial, to co chce sa nestane. tym budujes hranice, aj mu davas pochopenie.

Mali sme to isté. Cca 3 mesiace okolo tých 2 rokov to bolo na nevydržanie. Vreskorlt, kopanie, niekedy bol schopný hodinu na zemi sa váľať a vrieskať takmer bez dôvodu a nepomáhalo nič. Už som sa bála, že niečo nie je v poriadku. Ale preslo to 🙏 Dnes má 4 roky a je z neho rozumný chytrý chlapček ;) Aj keď je pravda, že cholericka povaha mu ostala :D Keď ho niečo nahnevá prudko slovne vyletí. Ale už to vieme odkomunikovať a taktiež sa dohodnúť. A hnev mu trvá väčšinou už len chvíľku.
Ja som mala pocit, že to bolo aj kvôli tomu, že sa nevedel vyjadriť. Bol neurologicky v mozgu popredu, vedel čo chce, ale my sme mu nerozumeli a on bol zúfalý, ako to vyjadriť. A plus okolo 2 rokov prechádza mozog veľkými neuro zmenami, ktoré sa takto môžu prejavovať.
Každopádne držím palce a prajem pevné nervy 💪