icon

Ako zvládnuť extrémne obdobie vzdoru u náročného dieťaťa?

eva102
12. feb 2026

Ahojte idem si sem po radu pretože už som naozaj veľmi veľmi zúfalá a myslím že už som aj vyhorená. Budem rada ak mi poradia maminy, ktoré riešili niečo podobné so svojimi deťmi. Máme takmer dvoj ročného syna s ktorým si teraz prechádzame podľa mňa extrémnym obdobím. Neviem či je to vzdor alebo čo to vlastne je...ale mám pocit že sa každú chvíľu zbláznime celá rodina.
Malý posledných pár mesiacov takmer každý deň od rána do večera len vrieska (a tým myslím taký vreskot, že si pri tom máte 100 chutí odtrhnúť uši) keby sme bývali v paneláku už by nás dávno vyhodili. Vrieska pre každú hlúposť (keď sa mu niečo nedarí, keď niečo chce alebo nechce a tak ďalej). Okrem toho sa hádže o zem a ku tomu začal mňa aj manžela biť, kopať a hádzať do nás veci a hračky. Pár krát mi už naozaj ublížil a mala som na tvári monokel. Vždy sa snažím reagovať čo najpokojnejšie a jednoduchou vetou vysvetliť že sa to nemá napríklad: Nie, hračky nehádžeme. Nie, nebijeme bolí to.
Takýto spôsob však v 9 z 10 prípadoch nefunguje a potom často vybuchnem a kričím čo ihneď aj oľutujem. Okrem toho si ešte malý prechádza silnou separačnou úzkosťou. Nemôžem sa ísť ani len sama osprchovať nedajbože ísť sama do obchodu alebo si ísť vybaviť lekára. Neznesie nikoho iného iba mňa...aj napriek tomu že ma udiera.
Ako správne riešiť takúto situáciu keď ma udiera alebo takto vystrája? Ďakujem

Strana
z2
maryetta
12. feb 2026

Mam momentalne dvojrocnu a presne. Vreskot.
Vkuse. To uz sa snazim ignorovat. Dnes? Ideme na prechadzku. Okrem toho ze vsade bola len nie na prechadzke. Nasla si malu mlaku v ktorej sa clapala. Aj si do nej 2x sadla a mohli sme ist dnu.
Vreskot ked ideme von. Potom ked ideme dnu.
Vreskor ked ide jest polievku. Vreskot potom ze este chce.... no na zblaznenie.
Ale uz to aj ignorujem ako sa hovori-nema divaka tak ju to nebavi.
Navyse jej idu zubky takze podla mna aj to. Jednak obdobie vzdoru a skusanie hranic... pytanie si pozornosti a vsetko dokopy. Neviem ci je na to aj nieco "odborne" ake ja sa smejem ze je to priprava na pubertu.

anonym_e5bbce
12. feb 2026

joooooooooj tak by som ho prefackala že hneď by vedel na čom je + studená voda medzi oči

eva102
autor
12. feb 2026
@maryetta

Mam momentalne dvojrocnu a presne. Vreskot.
Vkuse. To uz sa snazim ignorovat. Dnes? Ideme na prechadzku. Okrem toho ze vsade bola len nie na prechadzke. Nasla si malu mlaku v ktorej sa clapala. Aj si do nej 2x sadla a mohli sme ist dnu.
Vreskot ked ideme von. Potom ked ideme dnu.
Vreskor ked ide jest polievku. Vreskot potom ze este chce.... no na zblaznenie.
Ale uz to aj ignorujem ako sa hovori-nema divaka tak ju to nebavi.
Navyse jej idu zubky takze podla mna aj to. Jednak obdobie vzdoru a skusanie hranic... pytanie si pozornosti a vsetko dokopy. Neviem ci je na to aj nieco "odborne" ake ja sa smejem ze je to priprava na pubertu.

@maryetta fú tak to držím palce aby ste to aj vy zvládli 🥹 malý presne tiež vystrája keď ideme von a potom nechce ísť domov tak zase cirkus...

eva102
autor
12. feb 2026
@anonym_e5bbce

joooooooooj tak by som ho prefackala že hneď by vedel na čom je + studená voda medzi oči

@anonym_e5bbce ja si myslím že na prefackanie je ešte dosť malý....nechcem to riešiť tým, že mu ublížim. Aký mu dám potom príklad keď ja nechcem aby ubližoval mne alebo niekomu inému a ja mu dám v zápätí po ústach?

alison11
12. feb 2026

@eva102 Nájsť dobrého psychológa,môže ísť aj o nejakú poruchu.

anonym_e5bbce
12. feb 2026
@eva102

@anonym_e5bbce ja si myslím že na prefackanie je ešte dosť malý....nechcem to riešiť tým, že mu ublížim. Aký mu dám potom príklad keď ja nechcem aby ubližoval mne alebo niekomu inému a ja mu dám v zápätí po ústach?

@eva102 aspoň na zadok. S milým prístupom nebude vedieť kde sú hranice

anonym_66d499
12. feb 2026

Urcite by som ho neprefackavala ale akoze razne by som mu zatrhla tieto excesy, pokial je zdravotne ok. Mam skoro dvojrocneho a ked zacne vrestat tak ja odignorujem. Ak nepomaha, dvihnem hlas. A vobec sa necitim previnilo. Ked Ta dieta (to uz nieje hlupe rocne dieta co nechape, ze sa nieco ma a nema) kope a bije, asi by ma musel blaznivy navstivit, aby som mu pokojne vysvetlovala ze sa to nesmie. Okamzite by som to velmi razne zatrhla, velmi raznym postojom, hlasom, a nebavim sa o tom viac a jednoducho toto nestolerujem... Aby si mala monokle od 2rocneho dieta? Akoze nic v zlom, ale ak skusas respektujucu vychovu, asi sa Vam podarilo presne to, preco je mnohym "na smiech" a preco nefunguje. Pretoze dietatko respektujete so vsetkym co robi, ale ono vas evidentne absolutne nerespektuje.

Urcite by som zacala raznejsim pristupom avsak s laskou, a s manzelom sa dohodla na doslednosti.

beata_k
12. feb 2026

@eva102 A este mi povedz preco 2 rocnemu nieco dookola vysvetlujes. Si si vedoma, ze vacsinu slov ti nerozumie, co tym chces povedat, vsak? Chytim ruku dorazne poviem NIE, odchadzam z izby, zatvorim bezpecne do inej izby. Akoze zasnem, ze ta dieta otlka. Toto si dovolovat nemoze. V skolke co urobi? Bude otlkat ine deti?

maryetta
12. feb 2026

To je uz stvrte. Takze uz nieco "z praxe" mam 😂😂😂
Ale toto je uz taky level.... ze niekedy zasnem sama nad sebou aj nad nou.

anonym_a5bef6
12. feb 2026
@anonym_e5bbce

@anonym_e5bbce prefackala dvojrocne 🤦‍♀️🤦‍♀️ nemaj deti prosim ta

anonym_6c755d
12. feb 2026

Akokoľvek absurdne bude znieť moja odpoveď, kamarátka to mala podobne, neskutočné výlevy scény ataky. Niekoľko psychologičiek a výchovných poradkýň. Nasadila omega3 a 6 (tuším equazen) a o pár týždňov decko jak vymenené. Sú veľmi dôležité pre mozog a nervovú sústavu. Netuším či to pomôže a skúsila by som ak žiadne neužíva

anonym_1f7876
12. feb 2026

@eva102 urcite by som to riesila s odbornikom. Dieta v tomto obdobi je vzdorovite to ano ale toto co si popisala je uz asi moc. Ale mozno bude chyba aj vo vasej komunikacii..proste kazde dieta je ine a na kazde funguje nieco ine. Ale teda hlavne ak ty casto vybuchnes tak to dieta si ani nema odkial zobrat ten vzor ako ovladat svoje emocie ked to vidi este aj pri tebe. Dieta nervozne, ty si z toho nervozna a tak je dieta potom dva krat tak nervozne a jeden zacarovany kruh ktory sa s vami bude tocit roky.

anonym_934777
12. feb 2026

My este nemame dvojrocneho ale ked sa hneva a hadze hracky alebo s nimi bucha jednoducho mu ju zoberiem. Alebo ho odvediem z danej miestnosti. Potom sice zacne plakat ale to prejde a najde si inu zabavku. Nemusis po nom kricat aj ked niekedy sa to neda. Zober povedz hracka sa nehadze a koniec debaty. Ked nahodou ma capne prestanem sa s nim hrat. Pretriedila by som mu hracky. A nechala len par. Taku separacku sme este nemali tak to netusim co by som robila.

majlo1234
12. feb 2026
@anonym_934777

My este nemame dvojrocneho ale ked sa hneva a hadze hracky alebo s nimi bucha jednoducho mu ju zoberiem. Alebo ho odvediem z danej miestnosti. Potom sice zacne plakat ale to prejde a najde si inu zabavku. Nemusis po nom kricat aj ked niekedy sa to neda. Zober povedz hracka sa nehadze a koniec debaty. Ked nahodou ma capne prestanem sa s nim hrat. Pretriedila by som mu hracky. A nechala len par. Taku separacku sme este nemali tak to netusim co by som robila.

@anonym_934777 ked budete mat dvojrocneho, bude to horsie, s velkou pravdepodobnostou.

Autorka, je to obdobie. Obrnit sa trpezlivostou, je to normalne. Nenechaj si ublizovat, ja som teda detom po rukach dala za to, ale jed mas vacsiu trpezlivost, urcite staci aj zabranit nwziaducemu spravaniu. A s kludom trvat vzdy na svojom. U nas boli(a su) najnarocnejsie prechody-napriklad z domu vonku, alebo naopak. Z/do pyzama. Z/do vane. To je proste boj, a cim rychlejsie tym prejdeme, tym skor to skonci

anonym_5c188c
12. feb 2026

@eva102 ak to chceš pochopiť čo dieťa prežíva, ako máš reagovať atď. odporúčam Milana Studničku a jeho "projekt" Dovychovať

anonym_d68b6b
12. feb 2026

Ked ma dieta nervovy zachvat tak tvoje reci su uplne zbytocne
Vtedy je na 1. mieste bezpecie. Teda ziadne aby ta dieta bilo, kopalo, tahalo. Chytiti ruky, pevne drzat a dorazne povedat nie, dost !

anonym_37f286
12. feb 2026

Moja ma 20mes a je to nieco podobne. Neda sa prebalit, obliect, ucesat nic. Pri vsetkom vresti jak keby som ju z koze drala. Hruza. Ked robi nieco co nema, hej vysvetlim jej, ze to nesmie a bla bla bla ale samozrejme to nezabera, tak druhy krok je, ze ak napr co ma teraz najnovsie, ze trieska vecami do okna, tak vezmem vec s cim robi zlotu a ked ani to nezaberie tak ju za trest dam na chvilu do postielky, kym ju to prejde. A to vacsinou zaberie. Ked sa snazi ma niecim buchnut - akoze pre nu zo srandy - poviem jej nono to boli, ked nezaberie chytim jej ruky a ked ani to nezabera sup do postielky. Ked sme vonku lieta kade tade, tiez sada do mlak alebo sa v nich chce clapotat rukami a to ju najskor zoberiem z miesta "cinu" o kusok dalej , ked nezabera, capnem do kocara a ideme domov. Ale tiez mi kolkokrat tecu nervy, vtedy sa snazim nadych vydych, neh nehucim po nej.

anonym_9207b9
12. feb 2026

Vráť mu to, vybavené. Musí sa uvedomiť.

anonym_aad43b
12. feb 2026

Emocie prejavit. Nemozes mu kludnym hlasok vysvetlovat, ze petko toto sa nemoze a duplom nie ked je v amoku. Snazit sa mu predist a hranice dat jasne na javo. Emocie patria k zivotu, ak sa hnevas, nech to vidi, ze cosi sa stalo. A to ze ubllizil druhemu je daleko cez ciaru. Ze sa hodi o zem, je normalne.. robi co vie, naakumuluje sa v nom vela, nevie to spracovat, von to ide , ze reaguje ako reaguje. Kludne vysvetlovat pomimo hnevu. Obdobie vzdoru je tazke obdobie

anonym_d912c2
12. feb 2026

Môj syn bol v dvoch rokoch taký istý stým rozdielom že nás nebil 😄.Už je to omnoho lepšie asi naozaj tak ako sa vraví vydržať prejde to

deedol
12. feb 2026

radsej necitam komenty, ale ty to musis ustat, nemozes zacat vrieskat. viem, lahko sa to hovori, ale mam aj osobnu skusensot a nie, nepodarilo sa mi to vzdy. proste laskavo a trpezlivo, ale s hranicami. tie vety, co si napisala, podla mna hovoris dobre, ale popri tom mu este zabran v tom, co robi. nie nasilne, ze ho budes tahat, vliect alebo co, ale dorazne, chytis ruku, nemoze udriet, vezmes ho prec od veci, ktoru nici a pod. a ano, je to len obdobie. prejde to, ale moze to trvat. mozes sa poradit aj s psychologickou, ze ako nanho, pripadne si pozriet nejake tipy a triky na ig vedoma vychova, ma to dobre spracovane.

st_277
12. feb 2026

@eva102 mali sme to rovnako a obcas aj mame, je to spojene so separacnou uzskostou, tie deti trpia a takto to prejavuju, vyhladajte odbornika my to aktivne riesime, hlavne NEKRIC, tie deti su vysoko citlive ak na ne kricic rovno ho mozes zbit s opaskom. je to dlha cesta, rychlo k psychologovi. Obaja rodicia musia byt laskavi a pritomni.

reela
12. feb 2026

@eva102 nam sa este osvedcil timeout, do postielky pokial sa neupokoji

st_277
12. feb 2026
@reela

@eva102 nam sa este osvedcil timeout, do postielky pokial sa neupokoji

@reela moze byt, ale dolezite je neodist z miestnosti…nemusis nad nim stat ale nech ta aspon citi ze si tam.

andreatytler
13. feb 2026

@eva102 Zaved rutinu. Kazdy den to iste, ako to je v skolke. Deti maju radi ked vedia co sa bude diat. Dava im to pocit istoty.
Dopredu povedz co sa bude diat ak su to cinnosti ktore nie su rutina. Napriklad: dnes budeme malovat po ranajkach.
Neber si jeho krik a plac k srdcu. On ma svoje dovody na plac. Tak male deti neznasaju prechod z jedneho priestoru do druheho, takze uplne bezne placu ked idu von a potom zase ked maju ist dnu. Pre nas dospelych je to nepochopitelne, ale oni proste namaju radi zmenu.
Ked vysvetlujes, hovor o sebe: "Nechcem aby si ma bil, boli ma to. Nechcem aby si hadzal hracky o zem, nechcem aby sa rozbili." Davas tym dietatu jasne instrukcie toho co od neho ocakavas a dieta urobi veci radsej ak ich robi pre milovanu mamu.
Utoky zastav silou. Chut ruku ked chce udriet. Vysvetli pricinu a nasledok. Ak ma udries, pojdem prec a budes sa hrat sam.
Davaj na vyber, oblecenie, jedlo, kam pojdete, ci pojdete do auta hopkanim ako zaby alebo cvalom ako kone.

anonym_0869d9
13. feb 2026

@eva102 zhodujem sa s názorom, že za správaním môže byť diagnóza. Je ešte maličký, ale samozrejme je to možné. Hovorím z vlastnej skúsenosti. Od PAS, cez ADHD, aj NKS narobí problémy, treba konzultovať.s odbornikmi čakacie lehoty sú brutálne, je možné že diagnózy sa dočkáte až po rokoch chodenia od jedného ku druhému. Od psychológa, ku neurológovi, potom možno psychiater, ešte ORL, genetika, tak pokiaľ všetko vybeháte to trvá dlho.

anonym_e5bbce
13. feb 2026
@anonym_a5bef6

@anonym_e5bbce prefackala dvojrocne 🤦‍♀️🤦‍♀️ nemaj deti prosim ta

@anonym_a5bef6 moje nehúlakali ako paviani, mali určené hranice a žiadne hystérie

anonym_866d9b
13. feb 2026

Z vlastnej skusenosti, ak su prejavy vzdoru taketo extremne, moze za tym byt diagnoza. Moja sestra revavala ako pavian, dokazala aj hodinu revat v kuse, a to kazdy den niekolko krat. V dospelosti jej zistili Aspergera. Takto spatne je mi luto, ze sa to nezistilo skor lebo rodicia si s nou nevedeli rady a ona mavala taketo zachvaty este aj ako skolacka, par krat ako stredoskolacka. Jednoducho potrebovala iny pristup ako neurotypicke dieta a mohli sme mat vsetci lahsi zivot a usetrit sa otrasnych scen.

majlo1234
13. feb 2026
@anonym_e5bbce

@anonym_a5bef6 moje nehúlakali ako paviani, mali určené hranice a žiadne hystérie

@anonym_e5bbce ale prosim ta, pokial dvojrocne decko nehulak ako pavian, ani hadam neni normalne 🤗

samozrejme999
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2