icon

Ako zvládnuť nespolupracujúce 2,5-ročné dieťa?

vrds
4. sep 2025

Doma nechce vobec spolupracovat. V skolke nosi slipy a pyta sa na zachod aj cikat aj kakat a doma sa nechce na zachod ani len posadit. Reve jak zmyslov zbaveny. Ked som ho tam predaalen dala tak sa trepal az si pricvikol pindulaka a to bolo zase bolesti.
Reve pri umyvani vlasov, musime umyvat teraz kazdy den
Pri cisteni zubov, nespolupracuje. Doma nechce ziadne kvapky v skolke zje vsetko co mu da ucitelka na lyzicke.
A jedlo. - doma nechce jest. Uteka sa schovat do izby, alebo reve akoby som ho trhala na kusky, mame uz toho dost s muzom. Vikendy su strasne tazke. Obaja sme ako po 48 smene. Otrasne. Co mam robit

Vysvetlovali sme 15 mesiacov nic nepomaha, uz som mu dala aj na zadok, to pomohlo, ale nechcem to robit kazdy vikend. Aom zufala. Nechapem preco neposlucha. V skolke vsetko robi a doma jest jak nevychovana opica. Za vsetko sa hadze na zem, place, vkuse mrnci
Mame toho dost. Musi to skoncit. Co mam urobit?

vrds
autor
5. sep 2025
@pohodacka03

@vrds preto som pisala, ze tazko radit, ked neviem co si skusala. A ako dlho skusas nejaku vychovnu vec, kym usudis, ze to nefunguje? Ma pevne hranice vo vychove? Ako je na tom s rozpravanim? Vies, ked v skolke dokaze spolupracovat, takto vyzera ze s vami mava. Presla som si s mojimi detmi extremnym nejedactvom aj extremnym vymyslanim a extremnym spravanim. Skusit zmenit psychologicku, ak tato nepomaha. Ja som tiez mala pocit, ze skusam vsetko a nic nepomaha. Pevne nervy a skusit ukludnit seba. Mala som obdobie, ked som prv ratala do 10, potom rozmyslala ako riesit a az tak som rozpravala/konala. Ako vyzera vas bezny den? Pri com vsetkom protestuje?

@pohodacka03 a ako ste vyriesili to nejedactvo a ten vzdor alebo co to mali?

U nas to syn spojil. Ked chcem nastavit hranice prestane jest uplne, ked povolim zacne. Preto sa nam toto nepodarilo, lebo jest sa musi. Tesime sa z kazdej lyzicky. Ako ste to spravili?

vrds
autor
5. sep 2025
@pohodacka03

@vrds Rozhadzovat hracky je normalne spravanie, hadzat sa o zem tiez, zalezi od toho ako casto. Moj prostredny tiez rad nicil, ja som mu davala papier a ukazala mu, ze ho moze trhat na male kusky, dala mu kelimok a tam to mal hadzat. Takisto auticka na skrutky rad rozoberal. Teraz najmladsi tiez rad nici, jeho zase absolutne vie zabavit strihanie papiera. Trhat vatu by tiez mohol, ak ma rad taketo cinnosti. Staviame si veze z kociek a burame casto(ked zacne rozhadzovat beriem mu). Na hadzanie - kupila som male lopticky a hadzal do krabice. Aj taky ten detsky terc s cislami a loptickami. Nestracaj nadej, u nas sa to rapidne zlepsilo po 3 rokoch, teraz tiez cakam na zlepsenie u najmladsieho. Napriklad moj prostredny sa menej hadzal o zem a rozhadzoval veci v dni, ked sme boli vonku a bol vybehany.

@pohodacka03 no tym ze je silny alergik nemozeme chodit von len tak, len na dobu nutnu. Inak ho do 30min rezu oci a ma bolesti a napuchnu mu viecka. Takze teraz to nerobime, ale predtym sme
Boli vonku prakticky stale ale dosiel domov a hned rev, kopanie, obcas hryzenie a buchanie a hadzanie sa o zem, bez priciny len tak. Hadzat veci co neurobia to buch ho nebavi

javiemneviem
5. sep 2025

Určite je malý v poriadku? Toto správanie mi extremne pripomína sestrina dcéru keď bola mala, ale ta ma ADHD a NKS. Ukludnilo sa to okolo 4 rokov.
Ja mám normálne vzdorovite dieťa, takže tomu čo pises úplne nerozumiem. Čomu ale rozumiem je nejedactvo. Paneboze, môj syn nechcel jesť absolútne nič od prvej lyzice. Ma 4 a stále je jedlo nás najväčší boj. Bol schopný byt hladný aj 3 dni. Tiež nám jedno obdobie hrozila nemocnica. Časom som to sledovala a pochopila že ma 2 jedla, ktoré zje - vývar, a suché cestoviny s maslom. Comfort food. A tak žil asi rok na tom. Potom som začala skúšať dať na cestoviny kečup, morcadellu. Každú novinku skúšal veľmi problematicky a na tanieri ju musel mať snáď 30x aby povedal, že mu chuti. A keď som pochopila že mi zje nejakú omáčku, začala som mu omáčky mixovat doma, ako keď sme robili prvé prikrmy. Vždy musia byt červené, oranžové - do dnešného dňa. Časom som zistila, že zje aj halušky - a do tých som mixovala cez špenát, cviklu po mäso úplne všetko. Boj s nejedakom je veľmi náročný. Prestala som tlačiť časom. Keď som urobila cestoviny, nechala som ich 2 hodiny na stole a neriešila či sa naje. Alebo som ich dala k nemu keď sa hral a čakala. A takto sa najedol….napfiklad. Taký tip čo skúsiť. Zo začiatku som sa nervovala a čím viac nervov bolo, tým horšie to bolo. Čím viac som jedlo začala mať na oko na háku, akoby pochopil, že ma to už nerozhádže a pohli sme sa dopredu.

anonym_824c70
5. sep 2025
@vrds

@akvi opisane je to pod prispevkom, nechce sa mi to pisat.
Je alergik- vlasy musime umyvat kzdy den, ma tam
Pel a prach a na to je alergicky, ked neumyjeme do rana ma krvave oci a rezu ho a place. Takze bohuzial toto robit proste musime.
Zuby- umyvemae len raz. Ranne umyvanie sme vypustili aby sa nam ulavilo. A ulavilo, ale musim mu vecer umyt, lebo ked to neurobim rano uz ma taky zlty povlak ze to je fakt viditelne a teda na tom je fakt vela bakterii ktore alergik s oslabenou imunitou nepotrebuje.

Ano je to zatial zacarovany kruh. Niektore dni su lahsie. Ale je ich malo. Nemozeme s nim ust na vylet, lebo nenaje sa v inom prostredi, aj dovolenku sme zrusili, nemalo by to ecekt iba vacsia zataz lre nas by to bola.

Napr. Ked hadze hracky, neviem co urobit aby to nerobil. Rozhadzuje ich od mala. A netusime co s tym. Skusali sme vysvetlovat ze ich to boli, potom sme ich pobrali, ze hracky odisli lebo sa k nim nesprava pekne, potom ked nejaku hodil a zlomil tak sme ju zaniesli spolocne do kosa a dali papa, lebo sme ju nemohli opravit, lebo sa to nedal a tak. Ale atale to robi. A uz je to nebezpecne. On hodi aj drevennu hracku aj 3 m a to ked trafi okno alebo muza tak konec.

Sprchoval sa doteraz v pohode, ma tam hracky a hral sa, plaval a tak. Dnes nic. Len rev a hadzal sa o zem a neviem co robit. Ja ho musim chytit aby si neublizil a to ho este viac vytoci.

Mal by aj inhalovat, alw to je mission impossible. Nechce to dychat ani 1 min. Nic co mu ukazeme neurobi naschval tak ako sme mu ukazali.

@vrds vlasy stačí opláchnuť , netreba umývať šampónom ani neviem koľko strhnúť. Predpokladám že má krátke vlasy keďže je to chlapec. Ak nemá, dajte ostrihať vlasy úplne na krátko, nebude sa mu mať kde ten peľ toľko držať. berie nejaké lieky kvapky na alergiu?
Ako reaguje muž keď ho syn udrie?
Ak v škôlke jedáva všetko ako má tak by som ho večer nenútila, nechceš jesť ok Tal nejedz

javiemneviem
5. sep 2025

A ešte mi napadlo, či sa mu venujete nejako - hráte sa s ním? Ma vašu pozornosť? Alebo dostáva pozornosť len keď zlosti? Možno robí zle, lebo pochopil, že vtedy vás ma na 100%.

vrds
autor
5. sep 2025
@anonym_824c70

@vrds vlasy stačí opláchnuť , netreba umývať šampónom ani neviem koľko strhnúť. Predpokladám že má krátke vlasy keďže je to chlapec. Ak nemá, dajte ostrihať vlasy úplne na krátko, nebude sa mu mať kde ten peľ toľko držať. berie nejaké lieky kvapky na alergiu?
Ako reaguje muž keď ho syn udrie?
Ak v škôlke jedáva všetko ako má tak by som ho večer nenútila, nechceš jesť ok Tal nejedz

@anonym_824c70 muz to predychava. Povie mu ze sa to nerobi a hotovo. A robi to stale. Ano ma kratke vlasy. Mozem ho nechat este viac ostrihat aby to mal uplne kratke. To len prejdeme asi mokrou handrickou a je.
Ano bere aj zodac aj kvapky do oci na alergiu, silnejsie na tento vek uz sa mu neda dat ako ma. Ked ideme von pouzivame ocuve alebo ako sa to vola.

vrds
autor
5. sep 2025
@javiemneviem

A ešte mi napadlo, či sa mu venujete nejako - hráte sa s ním? Ma vašu pozornosť? Alebo dostáva pozornosť len keď zlosti? Možno robí zle, lebo pochopil, že vtedy vás ma na 100%.

@javiemneviem stale sa mu venujeme, nonstop. Nic ine nerobime. Este mame aj upratovacku lebo ani to nestihame.

anonym_9187bb
5. sep 2025

@vrds prečítala som si celú diskusiu a z jednej strany vás aj chápem aj nie. Mam 2,5 rocneho syna. Ú nás je bolo tiež všetko od malička nie, nechcem, čo bolo treba spraviť a on nechcel.
Jedlo? Keď není niečo čo má rád, zatne sa a nebude jest aj celý deň. Neskúsi nič nové, takže varím alebo pripravujem jedlo len naozaj co zje.

Lieky musí jest pravidelne od narodenia... Dávam do striekačky a dáva si sám.
Hračky...hadzal o zem, keď to robil naschvál aby ma nahneval a nepomohlo 100 dohovorov. Chytila som hračku, hodila do koša (auto za 2 eura alebo pexeso) a spolu sme to išli s plačom vyhodiť do smetného koša. Vysvetľovala som, že hračka je rozbitá, nechcel ju, vezmú ju smetiari a dajú inému chlapčekovi. A mam pokoj, hračky nelietaju.

Rozsype si krabicu s hračkami a nechcel upratať? Zobrala som ho za rúčku, že mu pomôžem. Plakal, že mama pozbiera sama. Nie, spolu. Boli sme v izbe spolu aj 30 minút uzavretí s revom, že to počul celý panelak ale pozbieral. Trvalo to cca týždeň a pochopil.
Umývanie vlasov? Najprv ho nechám vo vani sa pohrať, do formiciek mu dám mydlo a prelieva si vodu s penou a popri tom umyjem hlavu.
Jasne, ze aj mne rupnu nervy ako každej mame ale keď cítim, že to nedám, odídem bokom, vypustim paru a ideme ešte raz. Na moje dieťa nikdy nezabralo robiť veci nasilu, vždy sme museli s mužom hľadať cestu ako na to. Už je veľký, je to trosku ľahšie ako keď mal rok a pol, teraz rozumie. Ú nás veľmi zaberá keď je von. Aj doobeda aj poobede. Keď musím variť cez víkend, vezme ho manžel sám na doobedie von.
Držím palce 🙂

vrds
autor
5. sep 2025
@anonym_9187bb

@vrds prečítala som si celú diskusiu a z jednej strany vás aj chápem aj nie. Mam 2,5 rocneho syna. Ú nás je bolo tiež všetko od malička nie, nechcem, čo bolo treba spraviť a on nechcel.
Jedlo? Keď není niečo čo má rád, zatne sa a nebude jest aj celý deň. Neskúsi nič nové, takže varím alebo pripravujem jedlo len naozaj co zje.

Hračky...hadzal o zem, keď to robil naschvál aby ma nahneval a nepomohlo 100 dohovorov. Chytila som hračku, hodila do koša (auto za 2 eura alebo pexeso) a spolu sme to išli s plačom vyhodiť do smetného koša. Vysvetľovala som, že hračka je rozbitá, nechcel ju, vezmú ju smetiari a dajú inému chlapčekovi. A mam pokoj, hračky nelietaju.

Rozsype si krabicu s hračkami a nechcel upratať? Zobrala som ho za rúčku, že mu pomôžem. Plakal, že mama pozbiera sama. Nie, spolu. Boli sme v izbe spolu aj 30 minút uzavretí s revom, že to počul celý panelak ale pozbieral. Trvalo to cca týždeň a pochopil.
Umývanie vlasov? Najprv ho nechám vo vani sa pohrať, do formiciek mu dám mydlo a prelieva si vodu s penou a popri tom umyjem hlavu.
Jasne, ze aj mne rupnu nervy ako každej mame ale keď cítim, že to nedám, odídem bokom, vypustim paru a ideme ešte raz. Na moje dieťa nikdy nezabralo robiť veci nasilu, vždy sme museli s mužom hľadať cestu ako na to. Už je veľký, je to trosku ľahšie ako keď mal rok a pol, teraz rozumie. Ú nás veľmi zaberá keď je von. Aj doobeda aj poobede. Keď musím variť cez víkend, vezme ho manžel sám na doobedie von.
Držím palce 🙂

@anonym_9187bb my sme davali aj striekackou, ale ked ma z nircoho zjest 8 kvapiek, to nedam do striekacky. Musim mat istotu ze tych 8kv proste zje inak opuchne. Detto s kvapkami do oci. Su proste veci ktore musi urobit a nemozeme hladat tyzden cestu ako by to spravil dobrovolne. Tie zuby si umyval dobrovolne a potom zo dna na den koniec a uz iba place. Detto umyvanie hlavy. Pritom sa neodohralo nic zavazne. Dnes sa zobudil a ma opuchnute jedno oko. No proste musel zjest tie kvapky asap a hotovo a nie cakat kym sa mu uraci a opuchne este viac.

vrds
autor
5. sep 2025
@anonym_9187bb

Držím palce 🙂

@anonym_9187bb moj nema oblubene jedlo. To je kamwn urazu a nechce jest dokola to iste. Stale vymyslam nove a nove.

vrds
autor
5. sep 2025
@javiemneviem

Určite je malý v poriadku? Toto správanie mi extremne pripomína sestrina dcéru keď bola mala, ale ta ma ADHD a NKS. Ukludnilo sa to okolo 4 rokov.
Ja mám normálne vzdorovite dieťa, takže tomu čo pises úplne nerozumiem. Čomu ale rozumiem je nejedactvo. Paneboze, môj syn nechcel jesť absolútne nič od prvej lyzice. Ma 4 a stále je jedlo nás najväčší boj. Bol schopný byt hladný aj 3 dni. Tiež nám jedno obdobie hrozila nemocnica. Časom som to sledovala a pochopila že ma 2 jedla, ktoré zje - vývar, a suché cestoviny s maslom. Comfort food. A tak žil asi rok na tom. Potom som začala skúšať dať na cestoviny kečup, morcadellu. Každú novinku skúšal veľmi problematicky a na tanieri ju musel mať snáď 30x aby povedal, že mu chuti. A keď som pochopila že mi zje nejakú omáčku, začala som mu omáčky mixovat doma, ako keď sme robili prvé prikrmy. Vždy musia byt červené, oranžové - do dnešného dňa. Časom som zistila, že zje aj halušky - a do tých som mixovala cez špenát, cviklu po mäso úplne všetko. Boj s nejedakom je veľmi náročný. Prestala som tlačiť časom. Keď som urobila cestoviny, nechala som ich 2 hodiny na stole a neriešila či sa naje. Alebo som ich dala k nemu keď sa hral a čakala. A takto sa najedol….napfiklad. Taký tip čo skúsiť. Zo začiatku som sa nervovala a čím viac nervov bolo, tým horšie to bolo. Čím viac som jedlo začala mať na oko na háku, akoby pochopil, že ma to už nerozhádže a pohli sme sa dopredu.

@javiemneviem je v poriadku, mame to pobehane a diagnostiky absolvovane ako na sk aj v cr. to s tym nejedactvom vyskusal. Toez robim cestoviny s omackami a tak, ale niekedy chce proste iba maso a chce kusat inokedy nie a neviem odhadnut na co ma teraz naladu.

akvi
5. sep 2025
@vrds

@javiemneviem je v poriadku, mame to pobehane a diagnostiky absolvovane ako na sk aj v cr. to s tym nejedactvom vyskusal. Toez robim cestoviny s omackami a tak, ale niekedy chce proste iba maso a chce kusat inokedy nie a neviem odhadnut na co ma teraz naladu.

@vrds to venovanie sa mi tiez napadlo, pretoze tvoje dieta ma podla mna nedostatok tej skutocnej pozornosti. Venovat sa neznamena otravene sediet pri nom a sledovat ho, ale take to naozaj venovanie sa. On sa musi doslova presytit tej vasej pozornosti, pretoze ju nema po cely den v skolke. On potrebuje rodicov plne pritomnych. Takze, aj ked je to brutalna otrava, ale treba sa venovat naozaj a robit to, co chce on. Cize ak ho bavi to, ze ty postavis vezu z kociek 100x a on ju 100x roztrieska a tesi sa z toho, tak mu to proste dopraj. Moj napriklad rad vytahoval skrinky v kuchyni, vyhadzal z nich vsetko a ja som potom musela upratovat - vyuzila som tento jeho zaujem a dala do tych skriniek to, co sa nedalo znicit a bola som cela rada, ze navarim "v klude", lebo decko vyhadzuje skrinku.. Pre mna to bolo fakt priserne obdobie, ked som nic ine nerobila, len hrala tieto "primitivne" hry, ktore ma neskustocne obtazovali..ale ked som ich nehrala, decko bolo na nevydrzanie.. Takto som si dokazala vytvorit priestor pre seba aspon na chvilku a nemusiet riesit vresky a hysaky. Pretoze ta potreba pozornosti sa raz naplnila, aj ked obcas to bolo nekonecne. Potom chvilu bolo obdobie "mami pozri". To sa uz dokazal chvilu hrat aj sam, ale vkuse na mna krical, ze mami pozri a ked som neodpovedala, tak hysak. Takze som sa naucila potvrdzovat vsetko, co povedal,aby citil to, ze som "pritomna". Na mami pozri stacilo povedat - ano, vidim. 100x za den, ale ak som nereagovala, bol hysak. Je to narocne, ano, ale zaroven podla mna velmi dolezite, pretoze dieta vtedy citi, ze rodic tam je skutocne pre neho. A taketo narocne deti to obzvlast potrebuju.. A zase, naozaj to netrva vecne, ten vek okolo 2-3 rokov bol najhorsi suverenne. U nas sa to zlepsilo tak v cca 4-5 rokoch, aj ked teda, v suvislosti s diagnozou AS tam bolo milion inych a asi aj horsich veci, ktore sme museli zvladnut..

vrds
autor
5. sep 2025
@akvi

@vrds to venovanie sa mi tiez napadlo, pretoze tvoje dieta ma podla mna nedostatok tej skutocnej pozornosti. Venovat sa neznamena otravene sediet pri nom a sledovat ho, ale take to naozaj venovanie sa. On sa musi doslova presytit tej vasej pozornosti, pretoze ju nema po cely den v skolke. On potrebuje rodicov plne pritomnych. Takze, aj ked je to brutalna otrava, ale treba sa venovat naozaj a robit to, co chce on. Cize ak ho bavi to, ze ty postavis vezu z kociek 100x a on ju 100x roztrieska a tesi sa z toho, tak mu to proste dopraj. Moj napriklad rad vytahoval skrinky v kuchyni, vyhadzal z nich vsetko a ja som potom musela upratovat - vyuzila som tento jeho zaujem a dala do tych skriniek to, co sa nedalo znicit a bola som cela rada, ze navarim "v klude", lebo decko vyhadzuje skrinku.. Pre mna to bolo fakt priserne obdobie, ked som nic ine nerobila, len hrala tieto "primitivne" hry, ktore ma neskustocne obtazovali..ale ked som ich nehrala, decko bolo na nevydrzanie.. Takto som si dokazala vytvorit priestor pre seba aspon na chvilku a nemusiet riesit vresky a hysaky. Pretoze ta potreba pozornosti sa raz naplnila, aj ked obcas to bolo nekonecne. Potom chvilu bolo obdobie "mami pozri". To sa uz dokazal chvilu hrat aj sam, ale vkuse na mna krical, ze mami pozri a ked som neodpovedala, tak hysak. Takze som sa naucila potvrdzovat vsetko, co povedal,aby citil to, ze som "pritomna". Na mami pozri stacilo povedat - ano, vidim. 100x za den, ale ak som nereagovala, bol hysak. Je to narocne, ano, ale zaroven podla mna velmi dolezite, pretoze dieta vtedy citi, ze rodic tam je skutocne pre neho. A taketo narocne deti to obzvlast potrebuju.. A zase, naozaj to netrva vecne, ten vek okolo 2-3 rokov bol najhorsi suverenne. U nas sa to zlepsilo tak v cca 4-5 rokoch, aj ked teda, v suvislosti s diagnozou AS tam bolo milion inych a asi aj horsich veci, ktore sme museli zvladnut..

@akvi hrame sa s nim tak, ale je to otravne ked chce presypat ryzu, potom za 3 min je vsade a ja ju 20 min zbieram a potom zase. Tak uznajte ze 5-6x by stacilo kazdemu, ale viem co myslite.

anonym_bdb32b
5. sep 2025
@vrds

@anonym_bdb32b no to sme skusali niekolko krat. Lenze on je natolko inteligentny ze nas vydiera s jedom. Ked sme nastavili hranice prestal jest uplne. Ked sme povolili tak zacal jest. A toto je kamen urazu u nas, lebo potrebujeme aby sa najedol a teda aj rano, aj na obed aj vecer. Cize stale aby jedol. Nikdy sa nam to nepodarilo a s tym jedlom to robi uz od 1r. Pobehali sme vysetrenia, lekarov a zaver bol, ze to robi vedome ako plan.. neverila som to ze ako 1r toto dokaze ale dnes uz tomu verim. A dakujem…

@vrds ajaaaaj tak toto je veľký kameň úrazu .... Ale že veľký. Musí prísť na to , že vás viac s tým vydierať nebude. Ja neviem kúpila by som nutridrink alebo niečo podobné čo je kvazy ako jedlo ( čo môže dieťa, neviem či také vlastne môže) a povedala mu nechceš jesť ? Nemusíš. ( V domienke že ten nutridrink by dieťa vypilo ako pitný režim ) Už ma to viac nezaujima že odmietas jesť a len teba bude preto bolieť brucho. Proste raz sa naje.
Toto je veľký kameň úrazu dieťa nie je sprosté ale že vôbec totálne dobre vie čo robí a akonáhle dieťa vie že vami môže manipulovať tak bude. Buď to utnete alebo to bude robiť naďalej.

pohodacka03
5. sep 2025
@vrds

@pohodacka03 a ako ste vyriesili to nejedactvo a ten vzdor alebo co to mali?

U nas to syn spojil. Ked chcem nastavit hranice prestane jest uplne, ked povolim zacne. Preto sa nam toto nepodarilo, lebo jest sa musi. Tesime sa z kazdej lyzicky. Ako ste to spravili?

@vrds nejedactvo sa u nas "vyriesilo" skolkou a mojim naslednym nezaujmom ci papa. Skoro som odpadla, ked mi povedali prvy den skolky, ze ona vsetko zjedla(hlavne ze sme mali uz aj lieky na chut do jedla). Dovtedy som behala okolo nej, vyvarala, sedela, prosila, oblbovala a robila cokolvek aby papala. Ako pises ty, raz chcela nieco, raz nie, raz s omackou, potom bez, raz pokrajat potom nie. Ked som stratila zaujem ja dookola riesit jedlo a 2 hodinu ju nahanat, tak ju to prestalo bavit. V obchode som jej kupila, co si vybrala a to jedla. Mala nasledne obdobie, ze jedla len jogurty, len maso... Inak, ked papa v skolke, tak aj keby nejedol 2 dni doma, tak neumrie. A on nechce papat ziadne jedlo? Ani ovocie, zeleninu, jogurty, sladkosti? Mozno by som skusila nejake jednoduche veci, lebo on uz je velky a rozumie uz: Je cas vecere. Pod ideme spolu papat. A dala tanier jemu aj sebe a zacala jest.
On vlastne naozaj podla toho co pises hra hru kto z koho doma. Pokial nema naozaj diagnozu, tak vydrzat tie hranice. Nie vsetko naraz, ale postupne. Ale drzat sa toho co urcite, prejst si to s nim, vysvetlit. Zacni nejakym 1 pravidlom a uplatnuj 2-3 tyzdne. Kolkokrat som bola na prasky z mojho, on si aj v skolke isiel svoje, ja som vahala ci tiez neriesit psychologicku, ale u mojho to vyzera fakt ze povaha. Aj ked je to 1000x lepsie, ale stale spravi cirkus niekedy, hlavne ked je unaveny alebo nevybehany. Pri mne napriklad cirkusuje velmi malo, lebo viem ako na neho, vie ze cezo mna neprejde. Ale pri tatikovi a babkach si dovoli.
Cize kolko travite cas vonku kvoli alergii? Max 30 min denne? Mozno sa mu neziada papat, lebo nepotrebuje tolko energie.

anonym_376c1b
6. sep 2025
@vrds

@anonym_376c1b ano snazim sa. Ale ta kazdodenna rutina ma ubija. So vsetkym je problem. Keby sa aspon najedol za 30 min a nie za 2h. Uz to by bolo pre mna super. Vecerna rutina je sprevadzana revom. Je alergik musime hlavu umyvat kazdy den teraz. Je to utrpenie. Pritom ked bol maly sme mu pekne umyli hlavu a smial sa a vsetko ok. S kefkou sme ho tak zoznamili ze ju zuzlal sam a vsetko ok. A proste od nejakeho dna sa rozhodol ze nas bude bojkovat a nespolupracovat.. nespolupracoval asi od 13m. Potom sa to stupnovalo do asi 18 tich mesiacov a tam niekde ame povedali dost. Snazime sa vysvetlovat, ale nic. Nepocuje, nechce, na vsetko je odpoved nie a ine.

@vrds Je ešte malý. Prajem veľa trpezlivosti, len vysvetľovať a veľa lásky. Určite odporúčam aj za psychologičkou.Vie dať veľmi cenné rady. Nie je natom nič zle.

anonym_376c1b
6. sep 2025
@vrds

@anonym_376c1b a kedy z gtoho vyrastol? Kolko to este asi tak potrva?

@vrds To ťažko povedať. Môj bil živé, akčné dieťa a dal zabrať všetkým je pravda. Ale ha som mala na neho ak starké, rodina často chodila a nemal rád zmeny a vtedy býval ešte divokejší.Ale ako rástol sa ukľudnil.Ale on neskôr aj v škôlke keď sa oťukal bol neposedný. Preto mám aj veľmi veľký rozdiel medzí deťmi .

vrds
autor
7. sep 2025
@anonym_bdb32b

@vrds ajaaaaj tak toto je veľký kameň úrazu .... Ale že veľký. Musí prísť na to , že vás viac s tým vydierať nebude. Ja neviem kúpila by som nutridrink alebo niečo podobné čo je kvazy ako jedlo ( čo môže dieťa, neviem či také vlastne môže) a povedala mu nechceš jesť ? Nemusíš. ( V domienke že ten nutridrink by dieťa vypilo ako pitný režim ) Už ma to viac nezaujima že odmietas jesť a len teba bude preto bolieť brucho. Proste raz sa naje.
Toto je veľký kameň úrazu dieťa nie je sprosté ale že vôbec totálne dobre vie čo robí a akonáhle dieťa vie že vami môže manipulovať tak bude. Buď to utnete alebo to bude robiť naďalej.

@anonym_bdb32b no a to je kmen urazu. NENAJE sa . Skusala som to a vydrzal 4 dni nejest a potom prestal pit. Keby som v tom tvrdohlavo pokracovala tak skoncime v nemocnici.
Proste sa nenaje, taky je tvrdohlavy. Ani za nic.

Nutridrinky nemoze fakt ze ziadne kvoli potravinovym alwrgiam, dokonca som zistila ze aj keby mu zaviedli PEG nemaju mu co do neho dat, lebo vsetky umrle vyzivy obsahuju nieco co nemoze…

vrds
autor
7. sep 2025
@pohodacka03

@vrds nejedactvo sa u nas "vyriesilo" skolkou a mojim naslednym nezaujmom ci papa. Skoro som odpadla, ked mi povedali prvy den skolky, ze ona vsetko zjedla(hlavne ze sme mali uz aj lieky na chut do jedla). Dovtedy som behala okolo nej, vyvarala, sedela, prosila, oblbovala a robila cokolvek aby papala. Ako pises ty, raz chcela nieco, raz nie, raz s omackou, potom bez, raz pokrajat potom nie. Ked som stratila zaujem ja dookola riesit jedlo a 2 hodinu ju nahanat, tak ju to prestalo bavit. V obchode som jej kupila, co si vybrala a to jedla. Mala nasledne obdobie, ze jedla len jogurty, len maso... Inak, ked papa v skolke, tak aj keby nejedol 2 dni doma, tak neumrie. A on nechce papat ziadne jedlo? Ani ovocie, zeleninu, jogurty, sladkosti? Mozno by som skusila nejake jednoduche veci, lebo on uz je velky a rozumie uz: Je cas vecere. Pod ideme spolu papat. A dala tanier jemu aj sebe a zacala jest.
On vlastne naozaj podla toho co pises hra hru kto z koho doma. Pokial nema naozaj diagnozu, tak vydrzat tie hranice. Nie vsetko naraz, ale postupne. Ale drzat sa toho co urcite, prejst si to s nim, vysvetlit. Zacni nejakym 1 pravidlom a uplatnuj 2-3 tyzdne. Kolkokrat som bola na prasky z mojho, on si aj v skolke isiel svoje, ja som vahala ci tiez neriesit psychologicku, ale u mojho to vyzera fakt ze povaha. Aj ked je to 1000x lepsie, ale stale spravi cirkus niekedy, hlavne ked je unaveny alebo nevybehany. Pri mne napriklad cirkusuje velmi malo, lebo viem ako na neho, vie ze cezo mna neprejde. Ale pri tatikovi a babkach si dovoli.
Cize kolko travite cas vonku kvoli alergii? Max 30 min denne? Mozno sa mu neziada papat, lebo nepotrebuje tolko energie.

@pohodacka03 30min je max vonku teraz. Ale predtym sme boli vonku stale. Mame obrovsky dom tak behat moze aj dnu, aj tu brha na odrazadle a tak. Miesto nieje problem.

Co sa tyka jedla ma dost alergii. Takze niekedy aj ked chce nieco nemozem
Mu to proste dat. Ziadne mliecne vyrobky nesmie, a niektore druhy masa. Vyhadze sa aj z obyvajneho rohlika. V zasade nema oblubene jedlo.
Mal eru makovnikov a teraz presiel na parky na ranajky. Obedz varim zdrave a to musi zjest, na tom bazirujem. Takze tak.

anonym_bdb32b
7. sep 2025
@vrds

@anonym_bdb32b no a to je kmen urazu. NENAJE sa . Skusala som to a vydrzal 4 dni nejest a potom prestal pit. Keby som v tom tvrdohlavo pokracovala tak skoncime v nemocnici.

Nutridrinky nemoze fakt ze ziadne kvoli potravinovym alwrgiam, dokonca som zistila ze aj keby mu zaviedli PEG nemaju mu co do neho dat, lebo vsetky umrle vyzivy obsahuju nieco co nemoze…

@vrds ok chápem ja že ste len mäkká. Nie ste. Tak napíšem ešte jednu radu keďže toleruje iné autority mám za to že bude tolerovať aj jeho doktorku. Nech ho proste vystraší čo bude nasledovať ak nebude doma jesť. Vlastne to nebude strašenie, to bude realita. Akože na drzaka lebo vidím na vás že už je toho všetkého veľa. Zvážte to.

anonym_5f72af
8. sep 2025
@vrds

@vrds tak len skusajte co mu chuti a co zje. Myslim si ze prave preto nechce papat lebi zo vsetkeho mu je nejak divne. Tu pomoze asi len hladat a skusat. Skuste navarit co mu chuti a zakazdym pridat nejaku jednu vec na ochutnavku. Zvladnete to len hladajte co je vhodne.

evkatk
8. sep 2025

V škôlke poslúcha a spolupracuje preto, že hneď po nástupe učiteľky ho odborne dobre podchytili a výchovne ho správne usmerňujú. Také dvojaké správanie sa dieťaťa znamená jedno: dieťa bolo od malička výchovne zanedbané. Znamená to, že sa mu povolilo všetko, nepoznal hranice, pokiať môže. Rozmaznávanie je veľmi zlým postupom, ktorý sa mu vypomstí aj v budúcnosti. Už ste ho tak vyformovali, že doma a rodičov poslúchať nemusí. Tak ani nebude robiť to, čo chcú a budú chcieť. V škôlke ho naučili, čo môže a čo musí a je to samozrejmosťou. Toto ste doma zanedbali. Doma bude vyvádzať ďalej, pretože už iné nepozná a nielen teraz, ale aj v budúcnosti vás bude mať na háku.

simona92101
8. sep 2025

@vrds pises ze ma alergie a ja som nazoru,ze spravanie ma s tym suvis.dcera ma abkm+dalsie ine,a kym sme vsetko nastavili a zistili co skodi,bola presne takato,uvrieskana az agresivna.stravou sa spravanie velmi zlepsilo.v jasliach bola ukazkove dieta,pekne jedla aj spala aj spolupracovala.akonahle prekrocila prah domu,uplne ine dieta.ked sa vykricala,uz bolo dobre.teraz ma 3 roky a je to uz o 80% lepsie...

eskop
8. sep 2025
@vrds

@anonym_376c1b ano snazim sa. Ale ta kazdodenna rutina ma ubija. So vsetkym je problem. Keby sa aspon najedol za 30 min a nie za 2h. Uz to by bolo pre mna super. Vecerna rutina je sprevadzana revom. Je alergik musime hlavu umyvat kazdy den teraz. Je to utrpenie. Pritom ked bol maly sme mu pekne umyli hlavu a smial sa a vsetko ok. S kefkou sme ho tak zoznamili ze ju zuzlal sam a vsetko ok. A proste od nejakeho dna sa rozhodol ze nas bude bojkovat a nespolupracovat.. nespolupracoval asi od 13m. Potom sa to stupnovalo do asi 18 tich mesiacov a tam niekde ame povedali dost. Snazime sa vysvetlovat, ale nic. Nepocuje, nechce, na vsetko je odpoved nie a ine.

@vrds mam podobnú dcérku, s ktorou je to veľmi náročné ale ona je autista takže vieme prečo je to tak.. ja plačem od nervov skoro každý den(sú aj lepšie ak horšie obdobia) najmä teraz keď je spln je to delo. A tiež v škôlke anjelik ale ako náhle zájdeme za roh, už je to iné dieťa.
Dám vám radu co pomaha mne aby som prezila😃 dat si vanu večer keď zaspí, sem tam ísť na kavu,obed s kamoskou.. skúste sa s manželom prestriedat a fakt vypnúť hlavu aj jeden aj druhý aspoň na tu hodinku cez víkend.. skúsiť začať možno nejakú terapiu hrou alebo niečo co by ho bavilo.. pozrieť zvieratka cez víkend ak to ma rad,vymyslieť mu program.. unavit ho, zamestnať ho,aby mal aktivity. Naša ak sa nudí co i len minútu tak je to cele zle..a ak spi poobede oddychuje aj vy, pozrite si seriál, počúvajte podcast... držím veľmi palce❤️❤️❤️ ešte taka otázka spánok ma dobrý?

julish
8. sep 2025
@vrds

@anonym_376c1b tak my sa mu venujeme stale a vela. Ved nic ine nerobime. Ale nemam pocit zeby sa ten stav zlepsoval. Proste ja nieco poviem a on hned nie. Poviem das si polievocku? Nie, si hladny nie pritom viem ze pozera na keksikyba hladny uz je, ale proste z principu nic. Strasne je narocny a proste nevladzeme s nim bojovat. Ked to nechame na nom tak to je eate vacsi otras. Zisti ze ma povolene a uz vymysla dalsie nezmysli - casto nebezpecne

@vrds ma dieta aj moznost volby? Deti to pitrebuju, daj mu na vyber z moznosti, ktore su obe pre tebs ok, len nech si vyberie. O cisteni zubkov su vseliake fajn knizky… takyto malicky zflhave vysvetlovanie nedokaze zvladat. Knizky o vychove vefia roeicom dost pomoct atd

anonym_665fc4
9. sep 2025

@vrds očividne tu nieje problém to dieťa,ale vy....skús si naštudovať niečo o prístupe, výchove,láskavých hraniciach....a vyhľadaj psychológa!pre seba,nie pre dieťa....myslím že všetky ženy pochopili tvoj odpor k vlastnému decku len ty to nechceš vidieť....tvrdíš že si taká lebo sa. Snim nedá žiť a neviem čo ...možno je on taký preto lebo nezvláda žiť bez pochopenia a lásky....je mi ho ľúto, drobčeka malého😔

anonym_cbda85
9. sep 2025
@autumn1

Keď v škôlke spolupracuje a doma nie problém nebude v dieťati. Zmeň prístup, zisti si rady od učiteliek ako sa k nemu správajú, navštívte spolu detskú psychologičku ... možností je veľa

@pribinak čítame s porozumením..toľko sa hýbal že si ho pricvikol sám!!!
@autumn1 no v škôlke sú to cudzí ľudia, autorita to je trosku iné chovanie ako mamka doma.. takže kľudne môže byt že maly nemá absolútne žiaden rešpekt doma …nunkali ho 15m tak vie že ich môže mať na zadku. myslím si že aj keby robia to čo učiteľky v škôlke nepomôže to. dieťa proste nemá rešpekt -zaujímavé že dostal po zadku a pomohlo tak zjavne sa zoznámil 1x s hranicami

anonym_cbda85
9. sep 2025
@vrds

@vrds keď je tvrdohlavý a neje dať mu bcko čo podporuje chuť do jedla. zároveň fajn ako vitamín.. a teda tie reči ako máš nechuť k vlastnému dieťaťu a pod no ako tieto ženy tu sú hotové svatice s dokonalými deťmi kt nikdy neboli na prahu psychického zrútenia z dieťaťa-gratulujem vám, ale potom sa zdrzte blbých komentárov. ja ta s tým rozpoloženim chapem -mám malé babo čo reve deň, najnovšie aj noc, cez deň spí 3 hodiny, do toho som ochorela, mám bolesti, teploty je mi absolútne na umretie takže áno milujem svoje dieťa ale pokiaľ sa nieco nezmení asi to neprežijem.. je mi proste do plaču.
tvoje dieťa inak môže mať aj obdobie vzdoru. jednoznačne mu ale treba nastaviť hranice.. láskyplné vysvetľovanie 15m vám ukazovalo že pre vaše dieťa táto metóda moc účinná nie je. nehovorím že máš dieťa bit ale musíš skúšať a hľadať spôsoby aby začal spolupracovať. bolo tu už povedané to o výbere napr, alebo keď dcéra
nepočúvala spravili sme hodnotiacu tabuľu kde som jej dávala dobre a zle body (niekedy si ich dávala aj sama, vies použiť aj nálepky) a potom na konci týždňa dostala malú odmenu-napr omaľovánky alebo jazda na kolotoči-to sme vopred dohodli.. celkovo skús ísť naňho viac hrou-napr musíš sa vycikat do záchoda lebo sú tam ľudia a horí musíš uhasiť oheň (trepem ale deti majú fantáziu a milujú sa hrať tak to mozes využiť).. a celkovo ti hlavne držím palce to prežiť. snáď to prejde rýchlo (tiež si to vravím).. možno ešte odporúčam predtym ako dôjdete domov ísť na ihrisko a nechať ho vybiť poriadne

andreatytler
9. sep 2025

@vrds A co teda ides robit ked vravis ze takto uz zit nebudete? Date ho na adopciu? Lebo aj to je cesta. Mam pocit ze to dieta ti nedava ziadnu radost a potesenie. Naopak, mas s nim len vela nervov a starosti koli alergiam.
2.5 rocny ma potvrdene ze nema diagnozu v oblasti autizmu? To sa neda.
Nevravim ze diagnozu ma, ale kludne moze mat.
Usudme teda ze diagnozu nema...
Musite si zjednodusit zivot. Tie vlasy ste uz davno mali ostrihat na super kratko a vecer len mokrou handrickou utierat.
Vsetky tazke a tvrde hracky zobrat a dat len lahke, ktore nie su nebezpecne ked ich hodi.
Na vsetky steny dat rolkovy papier a nech po nich kresli. Ved ju to bude bavit tak 6 mesiacov.
Deti zacnu strajkovat v spanku a v jedle ked maju pocit ze nemozu rozhodovat o svojom zivote, lebo spanok a jedlo su dve cinnosti do ktorych ich nikto nedonuti ak nechcu. Nastalo u neho obdobie vzdoru, kedy si uvedomuje svoje schopnosti a chce ich uplatnit a zjavne nema dost prilezitosti a tak strajkuje v jedle. Davaj na vyber uplne v kazdej cinnosti kde sa da aby mal pocit ze rozhoduje o svojom zivote. Ste v obchode a na konci kazdeho regalu sa ho opytaj ktorym smerom ist. Budete tam kruzit pol hodinu, ale nakupite. To len ako ukazka ze kam sa da dotiahnut to davanie na vyber.

Ale ja by som zasla za psychologom a popytala sa ako sa pristupuje k autistickym detom a skusila tento pristup.

lucopeda
9. sep 2025
@vrds

@pribinak a ako? Nemam volny cas. Musim decko vkuse nahanat s jedlom. Cely den som v praci potom utekam do skolky a domov varit. A jak dojdeme domov robi veci co v skolke nerobi. Na to aby som sa ukludnila potrebujem aby sa konecne znormalizoval a nespraval sa jak opica

@vrds nemusis decko nahanat s jedlom. Ver ze ak bude hladny sam dojde do kuchyne. Nechaj ho nech sa zahra, "vyburi" po prichode somov. Resp chd s nim na ihrisko po skolke.
Podla popisu len prenasas vlastny stres na dieta a ono ti to takto zrkadli, ze nechce spolupracovat. Vyprdni sa na to.