icon

Ponechať staršie dieťa v jasliach alebo nie?

lucy081
Včera o 18:08

Ahojte mamičky, poraďte mi prosím čo by ste robili na mojom mieste.

Moja staršia dcéra (2r4m) začala od januára tohto roku chodiť do jaslí. Prešli sme si na začiatku hneď 3 tyzdnovou chorobou ktorá potom odišla akoby nebola. Popritom mám doma aj mladšiu dcérku (7m). Donedávna neboli žiadne problémy čo sa týka zdravotného stavu ani nič. No potom mladšej išli zuby oslabila sa imunita a asi predpokladane chytila niečo od staršej (nemala silne prejavy iba raz teplotu a popritom jej vyšiel zadný zub) koncom apríla. To sme už museli byt hospitalizované pretože mladšia začala “pískať” a v nemocnici nám nakoniec zistili 2 baktérie, z toho jedna bola Moraxella a taktiež bronchitidu. Za pár dni sme sa z toho dostali s tým že mala už bola celkom dobre, no samozrejme aj teraz nám ešte stále idú zuby. Čiže tá imunita kolíše ako sa len dá. A čo čert nechcel ako bola mala v jasliach tak samozrejme zase chytila chorobu. Teraz to je momentálne len zacinajuca laryngitida a celkom sa z toho dostáva. Lenže ja sa bojím aby mi mladšia niečo tiež zrovna nechytila keďže sme teraz nedávno prekonali to všetko.

Moja otázka znie, mamičky tie ktoré máte takto deti v týchto menších vekových rozdieloch ako ste to riešili s imunitou? Ako ste sa snažili predchádzať chorobám?
Myslím to tak že nemuselo byt nutne staršie dieťa v jasliach ale napríklad aj v škôlke. Predsa len choroby vždy boli aj budú.
Mám ponechať staršiu radšej doma aby som predišla zbytočným komplikáciám? A zas na druhej strane by mi to bol ľúto skrze toho že ona tam už ma veľa kamarátov a lubi to tam. Plus ešte k tomu sa nám tam aj viac rozrozpravala a začína chápať viac druhému jazyku (doma rozprávame po slovenský a v jasliach po maďarsky).
Doktorka nám povedala že zatiaľ kým nebude nič vážnejšie že by nakazila znova mladšiu tak ju mame ponechať v kolektíve ale ja neviem.
Inak normálne aj jedna aj druha užívajú vitamíny C,D mladšia aj probiotiká (kvôli predošlým antibiotikám) a staršia ovocie zeleninu. Plus sme skoro stále vonku čo najviac sa dá…
Poraďte mi prosím lebo naozaj už neviem čo bude najlepšie riešenie 🙏🏻

Strana
z2
anonym_99763d
Včera o 18:11

Prečo si ju dala do jasiel keď si doma?🙈

parvinka0001
Včera o 18:13
@anonym_99763d

@anonym_99763d asi preto aby sa venovala tomu mladšiemu dieťaťu .

Ja neviem niektoré ako keby ste spadli z Marsu že je zakazane dať dieťa do jaslí alebo škôlky keď matka je doma s druhým dieťaťom .

anonym_7f00a7
Včera o 18:17
@parvinka0001

Ja neviem niektoré ako keby ste spadli z Marsu že je zakazane dať dieťa do jaslí alebo škôlky keď matka je doma s druhým dieťaťom .

@parvinka0001 tak asi som z Marsu
Lebo toto by ma nenapadlo dať jedno dieťa do jasiel aby som sa venovala druhému
Ale môže byt pre niekoho, jasné

anonym_37a0e3
Včera o 18:18

Druhé dieťa bolo potom odolnejšie, ked nastúpilo do škôlky, lebo si prešlo skolkarskymi chorobami skôr 😅

matilda2002
Včera o 18:19

Mám dve deti a do jaslí by som dieťa nedala, ak k tomu nie je dôvod, že inak sa nedá...

anonym_99763d
Včera o 18:20
@parvinka0001

@parvinka0001 nie len potom čo ozaj potrebujú dať ženy dieťa do jasiel lebo potrebujú pracovať. Tak neni miesto. Robila som v jasliach takže viem že veľa matiek je doma častokrát sú aj všetky deti v jasliach a matka je doma ešte na rodičaku.

anonym_995140
Včera o 18:21

Tiez nechapem, preco si ju dala do jasli ked si doma? 🤷‍♀️ Nedala by som, najskor od 3 rokov klasicky do skolky a to uz bude aj ta mala starsia…

parvinka0001
Včera o 18:24
@anonym_99763d

@parvinka0001 nie len potom čo ozaj potrebujú dať ženy dieťa do jasiel lebo potrebujú pracovať. Tak neni miesto. Robila som v jasliach takže viem že veľa matiek je doma častokrát sú aj všetky deti v jasliach a matka je doma ešte na rodičaku.

@anonym_99763d každé jedno dieťa môže ísť a mňa nemá čo zaujímať či je ona doma či nie a ani vás . Mám na jasle môže ísť . Aj keby druhé dieťa nemala, dieťa kľudne môže ísť . A nebude mi tu rozkazovat cudzia žena len preto že ja som doma .

anonym_a77b5b
Včera o 18:26

Tiež by som také maličké dieťa nedala do žiadneho zariadenia pokiaľ by som existenčne nepotrebovala ísť do práce.
Či už kvôli imunite, ale hlavne kvôli mnohým, naozaj mnohým psychickým nevýhodam.
A to pracujem s tak maličkými deťmi

parvinka0001
Včera o 18:29
@anonym_a77b5b

Tiež by som také maličké dieťa nedala do žiadneho zariadenia pokiaľ by som existenčne nepotrebovala ísť do práce.
Či už kvôli imunite, ale hlavne kvôli mnohým, naozaj mnohým psychickým nevýhodam.

@anonym_a77b5b psychické nevýhody ???? A to sú aké 🤦 že skôr si mladšie zvykne na škôlku ako keď niektoré dávate až predskolakov ktorí revu v škôlke ako keby ich tam trieskali .

anonym_7f196f
Včera o 18:32
@anonym_a77b5b

@anonym_a77b5b psychickym nevyhodam

sticker
uhnakova
Včera o 18:35

Teraz v lete budú celkovo deti zdravšie než v zime, čiže kľudne dcérku v jasliach nechaj, ak si s jaslami stotožnená. Najhoršia chorobnosť je od novembra do marca, v lete je to omnoho lepšie. Držím palce.

anonym_16d2d0
Včera o 18:36
@anonym_a77b5b

@anonym_a77b5b psychicke nevyhody? Slovenske deti su doma s mamami 3 roky -jedny z najdlhsich na svete- a sme ako narod nasledkom toho nadmieru empaticki, inteligentni, odolni, schopni, zdvorili, ludski??
Nie.

anonym_99763d
Včera o 18:36
@anonym_a77b5b

@anonym_a77b5b aké sú prosím ťa psychické nevýhody? To dieťa si to nebude pamätať 🙈 skôr pohodlnosť matiek.

klip0
Autor odpoveď zmazal
parvinka0001
Včera o 18:40

@klip0 čo si mala na srdci že až si to vymazala .

simona92101
Včera o 18:50
@anonym_a77b5b

@anonym_a77b5b ake psychicke nevyhody?dcera chodila od 2 rokov do sukromnych jasli,maly kolektiv,fantssticke ucitelky a kazdy den tam chodila s radostou.vyborne im varili,konecne sa tam rozjedla,mali super program,ucitelky zboznovala.prestup do skolky bol pre nu uplne bezna vec,tesila sa,ziadne slzy ako vacsina spoluziakov.

lucy081
autor
Včera o 19:04

Prečo som ju dala do jaslí?
Ako sa nám druha dcéra narodila v októbri bolo toho veľa. Hlavne obdobie žiarlivosti. Časom sa to pekne zlepsilo. S tým že priateľ pracuje v zahraničí takže ja som na deti veľmi často sama. Moja rodina býva odtiaľto 1,5h mamina je dlhodobo PN čiže o pomocí z mojej strany sa hovoriť nedá. Priatelova mamina je už v staršom veku čiže už nevládze. Takže pomoc nemáme.
Oproti nám býva sused čo je od staršej o 4 mesiace mladší ale sú to najlepší kamaráti. Ona chce byt všade tam kde je aj on. A on zhodou okolnosti nastúpil do jasiel od septembra a ona chcela byt nonstop s ním. Ano nonstop ona sa ráno zobudí a prvé čo je, je to že hľadá jeho. A to iste aj on hľadá ju. Takže keď išla v januári do jaslí bola neskutočne rada že tam ma svojho kamaráta. Ešte aj keď prídu domov sú do večera spolu.
V jasliach lubi byt od začiatku, aj sa rozpapala, neskutočne lubi pani učiteľky. Doma chce robiť vždy to čo robia s detičkami tam.
Takže to do jasiel nebolo žiadne nútenie že musí tam ísť. A samozrejme popritom ako mám malú doma tak aj pracujem z domu aspoň pár hodín čo sa dá.
Ja som napísala príspevok nie kvôli tomu aby ste sa jaslí teraz kto dá a kto by nedal do jaslí. Každého osobná vec podľa môjho názoru. Niekto to zvláda bez problémov niekto nie. Ja som len chcela vedieť ako to majú iné mamičky ohľadne riešenia imunity. Ale dakujem každopádne za všetky názory 😉

anonym_8bf0cf
Včera o 19:24

@lucy081 pri tak malom .babatku by ma ani nenapadlo dať dieťa do jasiel. Po dovŕšení 3r do ms
Moje sú s vekovým.rozdielom.18m.a áno keď jedno niečo chytilo tak aj druhé bolo choré, ale vyhla.som sa chorobám v babatkovskom veku. Keď potom . menšie nastúpilo do mš bolo málo choré
Pozri moja svokra videla dieťa po.prvy krát keďalo 1,5r takže pomoc 0 bodov, mama bola.v tej dobe zamestnaná a starala ešte o chorú tetu.

lucy081
autor
Včera o 19:36
@anonym_8bf0cf

@lucy081 pri tak malom .babatku by ma ani nenapadlo dať dieťa do jasiel. Po dovŕšení 3r do ms
Moje sú s vekovým.rozdielom.18m.a áno keď jedno niečo chytilo tak aj druhé bolo choré, ale vyhla.som sa chorobám v babatkovskom veku. Keď potom . menšie nastúpilo do mš bolo málo choré
Pozri moja svokra videla dieťa po.prvy krát keďalo 1,5r takže pomoc 0 bodov, mama bola.v tej dobe zamestnaná a starala ešte o chorú tetu.

@anonym_8bf0cf ďakujem za názor 🙏🏻
Ja som si ju už po tej chorobe malej chcela nechať doma ale doktorka začala že načo že však ani nevieme či sa to bude opakovať a blabla.. ale ja som aj priateľovi hovorila že teda ja som skôr za vyhlásenie aspon dokym menšia nebude mať aj očkovania za sebou. Nechcem aby sa niečo podobne opakovalo.
To že svokra videla dieťa tak neskoro tak to akože sa nedá ani komentovať lebo to je akurát tak jej hanba 😣
Bohužiaľ s tou pomocou sa niekedy nedá, ale človek sa vynájde aj bez nej po čase 🙏🏻
Prajem všetko dobre ❤️

anonym_5028c0
Včera o 19:43
@anonym_99763d

@anonym_99763d tak ja som dala do skolky az starsie dieta, mala som rozdiel 21 mesiacov, takze starai siel do skolky, ked mladsie malo rok, no ale ten rok, to bolo dost narocne. No a potom, ked sa nam narodilo tretie, tak starsi mali 7 a 5, jeden chodil do skoly a druha teda do skolky a sice bol covid, tam boli viac doma ako v zariadeni, ale maly si teda presielaj rak virozami a vselicim uz ako ba atko, pochytal od nich, co sa len dalo. Takze to ako ti starai nemali chodit do skolky a skoly, lebo sa nam narodilo babatko a ja som doma??? 🫣. To je ten isty princip.

katica06
Včera o 19:47
@anonym_5028c0

@anonym_99763d tak ja som dala do skolky az starsie dieta, mala som rozdiel 21 mesiacov, takze starai siel do skolky, ked mladsie malo rok, no ale ten rok, to bolo dost narocne. No a potom, ked sa nam narodilo tretie, tak starsi mali 7 a 5, jeden chodil do skoly a druha teda do skolky a sice bol covid, tam boli viac doma ako v zariadeni, ale maly si teda presielaj rak virozami a vselicim uz ako ba atko, pochytal od nich, co sa len dalo. Takze to ako ti starai nemali chodit do skolky a skoly, lebo sa nam narodilo babatko a ja som doma??? 🫣. To je ten isty princip.

@anonym_5028c0 medzi školopovinným a 2r dieťaťom je kúsoček rozdiel , možno iba podľa mňa

anonym_99763d
Včera o 19:49
@anonym_5028c0

@anonym_5028c0 neni to ten insta princíp pretože si už mala školopovinné deti. Veď aj ja som nastúpila do školy keď sa brat narodil. Ale to je úplne iné ako keď dáš tak malé dieťa do jasiel keď ťa netlačí finačna situácia a musíš ísť do prace.
Autorku už chápem napísala že muž v zahraničí a rodina daleko.

nikaeli
Včera o 19:53

Ja len k tej Moraxelle. Je to bežná, opakujúca sa potvora u škôlkarov, ktorej zbaviť sa je umenie. Môj syn chodil do škôlky 4 roky a nebol mesiac, aby nemal sopeľ a zadnú nádchu s kašľom. Nástupom do školy sa to výrazne zlepšilo. Teraz je druhák a od septembra nechýbal ani jednu hodinu 😉

Teraz na leto by som to už neriešila. Priznám sa ale, že na tvojom mieste s novorodencom by som staršiu do jaslí na zimu nedala.

slavomira236
Včera o 20:19

Moj isuel do skolky dovtedy stale zdravy ako skoro 4 rocny. Mladsia mala 6 mesiacov. Bola chora stale skoro stale s nim. On aj 2 krat mesacne doma bol ..neskor ked nastupila do skoljy chora uz nebola

anonym_8193b0
Včera o 20:20

Cudujem sa ze si si vobec dala namahu vysvetlovat rodinny pribeh, preco mas 2,5 rocne dieta v jasliach. Bud v klude, nikoho do toho nic nie je a je to uplne v poriadku. Nedaj sa vytlakovat "psychickymi nevyhodami". Akoze zasnem.

bluka2
Včera o 20:29

Ja by som dala čoskoro aj druhé dieta do jaslí a isla pracovať. Jejda psychické nevýhody 🙈 skôr by som sa pozerala na nevýhody pre seba ako ženu x rokov nepracovať. Co sa týka chorôb, skúste sa zamerať okrem vitamínov aj na stravu, fakt, že plnú nutrične bohatých zložiek… malo alebo žiadny cukor, múka… myslím, že aj to spraví veľký rozdiel v imunite. A ako rýchlo prejde choroba.

parvinka0001
Včera o 20:39

Moje deti neboli v jasliach šli skôr do škôlky a nevedeli skoro nič hovoriť škôlka im pomohla veľmi . Žiadne nevýhody nevidím . Chorí boli ale že totálne minimálne . Skôr mám pocit že všetky tie choroby namna skočili ale ok .chýbali v škôlke minimálne a s plačom išli domov keď nás poslali že karanténa

anonym_76b6f0
Včera o 20:49

Deti si tými chorobami musia prejsť, neostáva ti nič iné, len vydržať. Riešila som to tak, že keď v zime bola vysoká chorobnosť, tak som staršie dieťa nechala doma, kľudne aj 2 - 3 mesiace.

marianarem
Včera o 21:34
@anonym_16d2d0

@anonym_a77b5b psychicke nevyhody? Slovenske deti su doma s mamami 3 roky -jedny z najdlhsich na svete- a sme ako narod nasledkom toho nadmieru empaticki, inteligentni, odolni, schopni, zdvorili, ludski??
Nie.

@anonym_16d2d0 Toto si tiez casto hovorim. Moja sesternica v Taliansku musela naklusat naspat do prace, ked mala jej dcera okolo 4 mesiacov. A mala isla do jasli. Taliani by mali byt oproti nam citovo naruseni, traumatizovani, ale nic take nepozorujem. Mne samej pride nepredstavitelne odist od mojho do roboty v takom utlom veku a bola som doma 2 a pol roka, ale objektivne tam ozaj nevidim nejaky ocividny efekt nasich dlhych materskych.

Strana
z2