Porozumenie a rozvoj reči u 2,5-ročného dieťaťa
Dobrý vecer maminky, rada by som si precitala vase nazory a skusenosti s detmi v podobnom veku. Riesime porozumenie u nasho maleho, kedze sme absolvovali vysetrenie u detskej psychologicky a ona skonstatovala, ze co sa tyka porozumenia a rozlisovania, je tam oneskorenie. A kedze aj rozpravanie je iba v zaciatkoch, tak nacrtla moznost NKS. Objasnim aktualny stav. So zakladnymi pokynmi problem nema: “Prines tú a tú hračku.” “Choď zobudiť ocka.” Ideme von, zober si topánky.” “Ideme papať, sadni si k stolu”… to je len zopár príkladov, ale takéto známe veci z beznych dni su uplne v poriadku, rozumie im, vykona ich. Avsak, ak mu uz povieme nieco komplexnejsie, tak uz ma problem. Priklad: poviem mu, nech si postavime vežu z kociek. Postaví ju. Ale ked mu poviem, nech zoberie dole kocku, uz to neurobi. Alebo mu poviem, ze v krabici su tiez kocky, nech ich vyberie, znova nic. Celkovo s predlozkovym urcenim miesta mame problem: na stole, pod stolom, v domceku, na domceku, tieto rozdiely nerozlisuje. Co sa reci tyka, pouziva dost vela slov, okolo 200 minimalne, ale co sa tyka slovnych spojeni, tvori len tie zakladne: Čo to je?.. To je.. Tam je.. Kde je? Tu je.. Toto je.. To nie je.. a pod. Zlozitejsie uz vsak nie. Casto si citame knihy a pozerame obrazky, vie pomenovat vsetko co pozna, ale odpoveda len na zakladnu otazku: co je to? Ak sa uz pytam, ze co robi chlapcek? alebo s cim sa hra macka? Taketo otazky uz nezodpovie. Kedze je to nase prve dieta a ani v rodine skusenosti so spravnym tempom vyvoja nemame, nevedela som, ci je to v poriadku, alebo nie. Kedze nejake porozumenie/komunikacna schopnost tam je, ale niektore veci teda chybaju. Ja vlastne neoponujem psychologicke, kedze tvrdi ze na ten vek to nestaci, beriem jej nazor, aj sa to chystame podchytit, len som zvedava na skusenosti, ak ste mali deticky, ktore sa pomalsie rozbiehali, ako to potom dopadlo a co vam pomohlo. Dakujem 🙃
Skus kartulka.sk uzasne karticky ktore nam dala logopedicka..je tam trenujeme porozumenie.
Ahoj, urcite Ti tu napisu este aj skusenejsie matky a co maju skusenost s pomalsim vyvojom, ako pises, ja len ze mne sa to uplne v poriadku nezda na 2,5 rocneho (ako pise prvy komentar), aktualne moj 1,5 rocny toto vsetko ovlada.
Tym VAZNE nemyslim ze moje decko ake je uzasne, ak by si niekto myslel, v tomto som uplne realna - ja len pre porovnanie, ze tieto veci rozumie aj moj, aktualne o rok mladsi. Slovnu zasobu ma dost slabu, par zakladnych slov, ale toto vsetko co rozpravas rozumie, vykona, pochopi. To, s cim ma problem s pochopenim Tvoj, to uz aj moj by asi nedal, aj ked napr tie kocky by myslim chapal.
A ak prvy komentar hovori ze "vela 2,5 rocnych nevie ani to" - no neviem ci by som to tak zlahcovala, co mam na okoli a v rodine 2,5 rocne deticky, taketo veci teda urcite ovladaju.
Ved bezne deti pred 3 rokmi uz idu aj do skolky a taketo veci naozaj bezne ovladaju, ak ten vyvoj (chapanie, rec) naozaj nie su spomalene.
Skus kartulka.sk uzasne karticky ktore nam dala logopedicka..je tam trenujeme porozumenie.
@ariannazara Dakujem pekne, pozrela som si vyzera to zaujimavo, objedname 🙂
Moj maly ten zase moc opakovat slova nechce.Minule mu vravim:povedz bunda,a maly tvrda ignoracia,ani sa nesnazil otvorit usta.Vecer v posteli si sam pre seba hovori bunda,bunda.Chodi uz do skolky,tam sa tesi velmi,s detmi komunikuje verbalne,zapaja sa,rozumie pokynom.Vecer si opet hovori Linda,Linda,Nina,Nina.Asi maju spoluziacky take.Poviem mu povedz ako sa volas a zase tvrda ignoracia.Bude sa len divat,takym rozmyslajucim pohladom,pokrci ramienka a odide.No ignoracia riadna.
Hmmmm ja som sa naucila neporovnavat. Teda-aj ked uz idem porovnat nedavam tomu nejaku vahu.
Mam 4 deti. Rovnaka vychova. Rovnaky pristup a kazde je ine. Jedno skor chodilo. Dalsie skor rozpravali. Dalsie bolo sikovne v pohybe... ine v kresleni.. kazde nieco ine.
Vynika v niecom tvoj? Lebo ak nieco ide popredu. Nieco ide aj pozadu. Je to vek kedy nasavaju ako spongia. Je to na nich casto ozaj vela... ale "beru" len to co ich doslova najviac bavi.
Tiez nechcem zlahcovat tu vasu situaciu. Ale uz o mesiac moze byt uplne inde.
Moj prvy ako 4-rocny isiel do skolky a poriadne nerozpraval ale zas cisto. Zacal neskoro ale kazdy mu rozumel. Napr druha dcera. Ta ani 2 roky nemala a proste kecala. Spievala. Basicky. Ale necisto. Proste mala som co robit aby som jej dookola nie takto ale takto.
Ahoj skus mi napisat spravu, tiež mam 2,5 ročneho syna a za 3 tyzdne mame psychologičku.
objednaj sa u klinickej logopedičky, s tou spravou ktoru maš môžeš už chodit od 2 rokov
chodi sa 1-2x za mesiac, domov dostaneš pokyny ako a kde začat pri rozvoji reči
sedenia su formou hry ,
skus si pohladat informacie expresivna dysfazia, najlahšie forma , pripadne blog mamaičky tichysvet.cz

@anonym_autor no ja neviem, mne sa zda v poriadku ale tak doktor vie asi viacej ako ja 😉. Vela 2,5 rocnych deti nevie ani to.