Reč predčasne narodeného dieťaťa
Ahojte mame 2,3 r dieta,ktore je aj predcasne narodene a sledovane u neurologa. Mala nam zacala rozpravat a zopajuje vsetko,spieva si pesnicky zrozumitelne ale neodpoveda. Odpoved ano a nie nevie, nerozumie ze ma odpovedat,vela ucime ukazujeme. Nie mame velmi ojedinele a odpoved ANO bola len 1x ked som sa opytala ci chce lizatko. V knihe pomenume vsetko aj cinnosti. Ale ked si ma sama nieco vypytat,tak to nevie pouzit. Vela nas tahala za ruku, ucime ju POD co casto pouziva alebo pletie s IDEM,co jej vacsinou ja odpovedam. Mate niekto skusenost nabehne rec a funkcna?napr ked ide jest a sadne si za stol pouzije z pesnicky SOS my chceme jest...a ine frazy z pesniciek.dakujem
Hovoris, ze rozprava: frazy (takze viacslovne vety), plus popisujes celkom dobru slovnu zasobu... to je na tento vek dobre.
M0j ma 3 roky ,je v termine a neodpoveda 🤣 pritom povie vserko ..ale na otazky moc nie. ..
Hovoris, ze rozprava: frazy (takze viacslovne vety), plus popisujes celkom dobru slovnu zasobu... to je na tento vek dobre.
@reela ano ale nie funkcne, ona nam mele od rana do vecera a ma mega zasobu slovnu ale vec si pyta eeeeee ucime ju daj, logopedicka vyslovila podozrenie na pas a ja sa pytam mamiciek ci mali niektora podobnu skusenost, ze dieta vie spievat, opakuje frazy ale nevie ich pouzit a vytvorit vetu napr mama daj, chcem pit
@reela ano ale nie funkcne, ona nam mele od rana do vecera a ma mega zasobu slovnu ale vec si pyta eeeeee ucime ju daj, logopedicka vyslovila podozrenie na pas a ja sa pytam mamiciek ci mali niektora podobnu skusenost, ze dieta vie spievat, opakuje frazy ale nevie ich pouzit a vytvorit vetu napr mama daj, chcem pit
@kejt85 áno deti s PAS sa takto prejavujú. Obzvlášť, keď zoberú do ruky ruku dospelého a s ňou ukazujú čo chcú
Ukazuje prstom? Zdieľa pozornosť (také to, "aha, mami, pozri čo mám" aj neverbálne)? Aký má očný kontakt? Reaguje na meno?
Rozprava tak, ako vela trojrocnych nie... daj jej cas... moj ma dva roky o par dni a vie 5 slov, ako vsetci jeho surodenci v tom veku, proste brzdy 😂 Problemy ziadne s recou nemaju.
Ukazuje prstom? Zdieľa pozornosť (také to, "aha, mami, pozri čo mám" aj neverbálne)? Aký má očný kontakt? Reaguje na meno?
@thereisabear ako,co chodia k nam z CVI a tiez su na rozpakoch, tieto veci co si vymenovala vedia autisti vacsinou, ak to neni vazny stupen. Ona opakuje aj hru ale detailne co jej ukazeme alebo jak cez kopirak z rozpravky, ocny kontakt ma,ukazuje ale to sa da naucit to zdielanie je take vselijake...
@kejt85 poviem ti narovinu: ja mam syna ktorý má PAS a v problematike sa celkom dobre orientujem…reč a slovná zásoba je v tom veku fajn ale fakt ze ju nevie funkčne používať nie je dobré..a to ťahanie za ruku je prinajmenšom podozrivé…deti na spektre mávajú také tie “svojské” recitovanie a opakovanie fráz, básní, pesničiek…ak je tam PAS tak reč sa jej nerozvinie bez špeciálneho prístupu…my sme presne v roku a pol začali riešiť, že nerozpráva (nevedel povedať ani jedno slovo), v dvoch rokoch a dvoch mesiacoch sme už chodili na terapie a teraz má 3roky a skoro 10 mesiacov a vie funkčne rozprávať v 4-5 slovných vetách, veľa ľudí mu ani neháda, že je na spektre…ale reč sa tá kvalitne rozvíjať max do 6 rokov, ak sa to zanedbá, je to potom o to ťažšie, preto by som ti radila sledovať okrem reči aj iné veci ktoré sú typické pre autistické spektrum
A ešte jedna vec: NEDAJ SA ODRADIŤ REČAMI TYPU “daj jej čas”…Lebo ak začneš skoro riešiť a nebude to PAS, nič strašné sa nestane…ale keď začneš neskoro riešiť a bude to PAS, stratíš drahocenný čas!!!! My sme riešili skoro a vďaka tomu sa náš syn za 1,5 roka (od dvoch kedy nevedel povedat ani jedno jediné slovo do cca 3,5 roka) naučil funkčne rozprávať v 4 slovných vetách…kebyže čakáme so založenými rukami tak dodnes nerozpráva a možno by sme premárnili ten kľúčový moment kedy bol asi v jeho 3 rokoch…takže nie, nedávaj jej čas! To že niekoho dieťa začalo neskor rozpravat neznamena ze tento scenár sa bude opakovat u kazdeho dietata
A ešte jedna vec: NEDAJ SA ODRADIŤ REČAMI TYPU “daj jej čas”…Lebo ak začneš skoro riešiť a nebude to PAS, nič strašné sa nestane…ale keď začneš neskoro riešiť a bude to PAS, stratíš drahocenný čas!!!! My sme riešili skoro a vďaka tomu sa náš syn za 1,5 roka (od dvoch kedy nevedel povedat ani jedno jediné slovo do cca 3,5 roka) naučil funkčne rozprávať v 4 slovných vetách…kebyže čakáme so založenými rukami tak dodnes nerozpráva a možno by sme premárnili ten kľúčový moment kedy bol asi v jeho 3 rokoch…takže nie, nedávaj jej čas! To že niekoho dieťa začalo neskor rozpravat neznamena ze tento scenár sa bude opakovat u kazdeho dietata
@seva22 dakujem mame od 1,5r CVI, od 2r mame logo. Aktualne ma 2,5r a hovori v 3 slovnych vetach ale agramaticky ma gestalt language processing ale zlepsuje sa to,odpoveda na konkretne a aj abstraktne otazky,logo mame klinicku a tvrdi ze je sikovnejsia ako 60%deti co k nej chodia. chodime k spec pedagogicke 1x do tyzdna a na play wisely, ona ide mega skokovo,
Pisala som do esby ale chcu 20 az 40 hod tyzdenne a ja si dieta poznam ona by bola mega pretazena.nas caka aj 7.7. Mri mozgu v narkoze,tak to bude zas strach z lekarov a stres. Dakujem este raz, ja som ani nezakala a ani necakam a robim pre to vsetko aby napredovala
@seva22 dakujem mame od 1,5r CVI, od 2r mame logo. Aktualne ma 2,5r a hovori v 3 slovnych vetach ale agramaticky ma gestalt language processing ale zlepsuje sa to,odpoveda na konkretne a aj abstraktne otazky,logo mame klinicku a tvrdi ze je sikovnejsia ako 60%deti co k nej chodia. chodime k spec pedagogicke 1x do tyzdna a na play wisely, ona ide mega skokovo,
Pisala som do esby ale chcu 20 az 40 hod tyzdenne a ja si dieta poznam ona by bola mega pretazena.nas caka aj 7.7. Mri mozgu v narkoze,tak to bude zas strach z lekarov a stres. Dakujem este raz, ja som ani nezakala a ani necakam a robim pre to vsetko aby napredovala
@kejt85 do esby chodime ale tam je minimum 4 hodiny tyzdenne, tych 20 si asi myslela mesacne ze? No náš to zvláda našťastie, ale teda okrem esby mame uz len logopedicku 1xtyzdenne, cize dokopy 5 hodin tyzdenne…to je super zenje sikovna,no autisticke spektrum to nevylucuje…ja mam este jednu starsiu dceru 7 rocnu a teda hned som na synovi videla vsetky tie veci ktoré neurotypické deti nerobia, cize som to mala s čím porovnávať…a hlavne dcéra ako začala v 1,5 roku rozprávať, v dvoch rokoch uz rozprávala ako mozno niektoré 4 ročné deti, nikdy nič neopakovala,ziadne stereotypy, proste krásne funkčne a k veci, všetko rozumela, preto si myslím že každá odchýlka by mala byť podchytená;) ja som ale vďačná za skorú diagnostiku, vedeli sme so synom pracovat a vdaka tomu napreduje tak, že vieme normálne komunikovať…
@kejt85 do esby chodime ale tam je minimum 4 hodiny tyzdenne, tych 20 si asi myslela mesacne ze? No náš to zvláda našťastie, ale teda okrem esby mame uz len logopedicku 1xtyzdenne, cize dokopy 5 hodin tyzdenne…to je super zenje sikovna,no autisticke spektrum to nevylucuje…ja mam este jednu starsiu dceru 7 rocnu a teda hned som na synovi videla vsetky tie veci ktoré neurotypické deti nerobia, cize som to mala s čím porovnávať…a hlavne dcéra ako začala v 1,5 roku rozprávať, v dvoch rokoch uz rozprávala ako mozno niektoré 4 ročné deti, nikdy nič neopakovala,ziadne stereotypy, proste krásne funkčne a k veci, všetko rozumela, preto si myslím že každá odchýlka by mala byť podchytená;) ja som ale vďačná za skorú diagnostiku, vedeli sme so synom pracovat a vdaka tomu napreduje tak, že vieme normálne komunikovať…
@seva22 my sme chodili k Matuskovej na kramare,spech ped a v 7m zaostavala v kog oblasti podla toho bayleyho dotaznika, a som sa pytala co to znamena ze bu pas,nks,dysfazia, ona nikdy nicim netocila ale neobsedi a rychlo strieda hru, noo mne z esby pisali ze 10 az 20 hod tyzdenne(kukla som schvalne ten email).imituje od roka vedela zvuky zvierat od roka rozecala sa presne v 2r a za pol roka sme na vetak a cibrime sklonivanie 1os jc ale vidim ze ide inak od malinka. Len mala je taky ten hm chameleon ze aj z cvi aj spec ped same nevedia ci pas, rozumie,rozprava,spolupracuje, ukazuje, takze napr na 1 pohlad kazdy ze ved ok, ale sama sa nenaje max da dole topanky, najvcsia zabava su cisla,farby,tvary a pismena, miluje deti a je rada s nimi vonku, aktualne ma obdobie ze veeela napodobnuje deticky. Ja sama neviem ci AS ci NKS alebo dysfazia tie sa prelinaju. Adhd mame to netreba ani eeg a tiez poruchu pozornosti. My sme si uz pisali aj v skupina pas ;)

😀 ani môj syn v termíne nerozpráva toľko čo vaše dieťa 😀 myslím že sa nemusíte stresovať. Moje volá loptu DAJ lebo sme stále hovorili keď nám kotulal loptu daj 😀