3 ročný chlapec. Mám ho dať do škôlky?
dobrý deň. mám problém alebo dilemu.mam chlapca v marci bude mať 3 roky.neviem či ho mám dať od nového roku do škôlky.je veľmi rozumný až veľmi.doma sa nudí a len pozerá tv.nemá sa s kým hrať.ja som doma na materskej s 3mesacným syncekom.nemám už na neho tolko casu 😒 .je mi to ľúto.chcela by som mu to nahradiť len neviem či škôlka je to správne
@melanche ak ti mozem poradit z vlastnej skusenosti, daj ju tam az v septembri...predsa len mensie trosku podrastie a lepsie zvladne pripadne choroby...uz iba chvilku bude otravna zima, uvidis na jar to hned bude zabavnejsie, ihriska, dlhsie prechadzky...babo moze vonku spinkat...skus si teraz so starsou najst 1x tyzdenne nejaku spolocnu aktivitu...cvicenie, plavanie, anglictinu alebo nieco podobne, kde budete iba vy dve, bez babatka, ked ho moze postrazit manzel alebo niekto z rodiny... alebo zober na nakup iba starsiu...nam to velmi pomohlo, s jednym dietatom som sa citila ako "bez deti", naozaj som si oddychla a pre starsieho syna to bolo tiez vzdy prijemne, ze bol chvilku stredobodom mojej pozornosti..domace prace som robila vacsinou s babatkom v satke a ked babo spalo venovala som sa synovi (vtedy sme vela citali, najhorsie ze stale tu istu knizku dookola 😝)...bolo to v pohode, prave ten zlom u nas nastal po prvom roku, kedy mensia dcerka nedala Matkovi pri hre ani sa nadychnut, vsetko mu brala, citat som mu nemohla, nebodaj zobrat na ruky a polaskat, ked sme neboli vyslovene sami, tak som sa mu ani nemohla venovat...to bol hned krik...nastastie vtedy nastupil do skolky, stale chodim s nim 1x tyzdenne na program (teraz na aj) + teraz som zacala s nim chodit 1x tyzdenne plavat, ale to asi prenecham manzelovi, nech nie je z neho uplny maminkin cecok 😀 ...a nastastie odvtedy sa tiez aj dcerka zmenila a uz sa vedia zahrat aj spolu, pexeso, ovocnu zahradu, domino a ked citam, tak uz pre obidvoch... Matkovi sa v skolke velmi paci, uz tam zacal po Vianociach aj spinkat, z vlastnej iniciativy...
Ahoj moj malý začal chodit do školky od januára a je to velmi tažké ale musí lebo nastupujem do práce a tiež som zvažovala či niekoho najs ku nemu ale doma sa nudil pytal sa ku detom.Je mu tam dobre aj ked si sem tam poplače za mnou a tatinom.
pekný deň prajem,aj ja mám synčeka,v lete bude mať tri roky a boli sme na zápise do škôlky-neviem či môžem už radiť,ale bývame na dedine,kde skoro nikoho nepoznáme,nemá kamarátov,je sám,ale v škôlke je dobrá riaditeľka a tá nám dovolila,aby sme k nim chodievali od jari na také zoznamovacie hodinky,ale už ked sme tam boli na zápis,ttak mi plakal,že nechce ísť domov,hned išiel za deťmi...bolo to milé,neviem,či mu to nadšenie ostane,ale dúfam,že nebude mať problém,deti má rád,skôr staršie ako mladšie,ale chýba mu spoločnosť.môj názor je,že lepšie skôr ako neskoro,naučia sa tam vychádzať medzi sebou, zvyknú si na nejaké pravidlá a v škole to budú mať ľahšie.píšete,že je sám,potrebuje deti,rodič na všetko nestačí-potrebuje priatelov,svoj svet...tak veľa šťastia pri rozhodovaní 😉
@nikusska11 a preco vlastne rozmyslas ci ano? Kde je problem, preco ho nedat do skolky?
neviem ako u vás ale u nás v meste dieťa matke ktorá je na rodičovskej nezoberu 😝 Ak nemá predškoláka , toho musia. A viem, že je to aj v mnohých jiných mestách a dedinách. Tak či si zbytočne nelámeš hlavu 😉
@melanche ahoj...aj ja som pred časom bola v podobnej situácii...dcérka je veľmi živá, priateľská a veľmi jej chýbal aj ten "detský svet"...ale vydržali sme a do MŠ začala chodiť až keď mala tri roky (od septembra)...nechala som ju hneď na celý deň, ale dohodla som sa, aby mi zavolali, keď to bude naozaj nutné...našťastie, v MŠ sú skúsené a dobré učiteľky, tak si hravo poradili aj s detičkami, ktoré mali záchvat plaču...(ja som bola viac "nesvoja" ako naša princezná) ...ak sa rozhodnete, dať ju teraz, prípadne od marca, možno by bolo lepšie zvážiť ten adaptačný poldňový režim, hlavne kvôli tomu, aby v prípade, že dcérka ochorie, nenakazila aj babätko (i keď chytiť "nejakého bacila" môže aj dopoludnia) ...no, neviem, či som pomohla, ale veľa pri takomto rozhodovaní - dať, či nedať do škôlky-závisí aj od vyspelosti resp. zrelosti dieťaťa...to už musia posúdiť rodičia 😉 ...nuž, nech sa vám podarí dobre sa rozhodnúť 🙂
@dadis
@ivett1 dakujem za rady. no volala som dnes riaditelke, ze malu predsa len nedam. je to teraz v zime velmi tazke, som chvilami zrela na psychiatriu ale musim si poradit. kamaratka mi akurat dnes hovorila, ze nase deticky sa sem nepytali, to my sme ich chceli, tak my si musime poradit. chyba je vo mne. proste to niekedy nezvladam s nimi. nemam energiu na starsiu, vkuse sa jej venovat. a prave tam robim chybu. zistila som ze ona nepotrebuje kolektiv, ona potrebuje mna. mamu, ale nie nervoznu mamu. dnes som sa s nou vela hrala, kreslili sme si, proste varenie a upratovanie som hodila bokom, ved na materskej som kvoli detom nie kvoli poriadku. a cuduj sa svete, mala bola uplne zlatunka, nevystrajala, bola taka vyrovnana, spokojna. to ze potrebuje deti, to som si asi ja iba nahovarala. ona potrebuje stale mna. ale velmi sa uz tesim na jar ked vyrazime na prechadzky, na ihriska, tam je kopec deti s ktorymi sa vysanti. zvitazila ta zdravotna stranka-konzultovala som to dnes aj s dr. neodporuca to, kym je babatko take male. v sept.ked bude mat desat mes. bude uz odolnejsia. teraz by to bol hazard s jej zdravim. a citim ze som sa rozhodla spravne. 😉
Ja som malu dala do skolky, pretoze jej tiez uz bolo doma dlho aj ked som sa s nou hravala, kreslila, aj sme pozerali rozpravky a vysvetlovala som jej lebo sa ma stale vypytovala a preco ? 🙂 , ale nestacilo jej to. Susedina mala je o rok starsie, cize je uz v skolke od septembra, a nam to moc chybalo, lebo mala iba ju ako "rovesnicku" tu na hranie. Chodila som do mojej rodnej dediny s nou do skolky, tam sa vzdy dalo v piatok prist, ked isli oni na prechadzky, nechali k dispozicii skolku - dve velke miestnosti na hranie a maminy sme tam zostavali s nimi. Veelmi sa jej to pacilo. Plienky uz ma len na spanie - ma koncom februara 2,5 roka. Rozprava skoro cisto, vsetko vie povedat, niekedy az neuveritelne slovnu zasobu na mna spusti :D, je bystra, ale strasne sa uz nudila, potrebovala svojich a svoje svet. Tak sa ma stale pytala, kedy ona pojde do skolky ako jej kamaratka.....Isla som sa u nas spytat do skolky, a riaditelka tam este nebola, tak sme v skolke hodinku a pol cakali. Ona hned za svojou kamoskou a hned medzi detmi, a nebolo mozne ju ani odtial dostat domov. Od druheho dna sme uz aj nastupili do skolky🙂. Ziadne place, dokonca , ked ju tam rano vodim, uz sa nevie dockat....aj ma zabudne pozdravit niekedy, lebo uz aj leti za detmi do triedy :D. Je len na pol dna, to mi teda tiez plakala, ze tam chce este zostat, ale nechavam to zatial takto, lebo ved je tam este len od 18.2 , cize nieco vyse tyzdna. Uz si nemyslim, ze je to len zaciatocna euforia nadsenia, je uplne spokojna, taka nadychana noveho, co ona potrebuje, je dolezita, lebo mi rozprava, ako bolo, co robili, ukazuje mi ako cvicia, alebo ze si aj poplakala, lebo nevladala na prechadzke :D - su tam aj velki spolu, takze asi maju tempo, ale je to v poriadku,l ebo aj doma mava take, ked sa jej hned nepodari nieco, tak sa niekedy zufalo rozplace. Ale inak.....je neuveritelne stastna, dokonca rano sa sama skor budi, lebo ci uz ideme do skolky a je az neuveritelna, aj dudu zahodila teda, a to bola zavislak....Co tesi mna este je, ze tam papa, alebo minimalne ochutnava ine jedla, lebo doma mala svoj oblubeny repertoar a bolo velmi tazke, ju prehovorit na nieco nove, a tam uz aj gulasovu polievku spapala. A som velmi rada, ze je tam. Kedze ja o nedlho budem rodit, tak som rada, ze mam malu zaradenu, a jasne, ze z jej rozhodnutia, nie z mojho. Nikdy predtym by ma nenapadlo, ze pojde takto rychlo a skoro do skolky, ale ocividne je stastna z toho a ja este viac tym padom. Je to fakt o vyzreti dietata, co musi kazda mamina odhadnut sama, alebo vycitit tu potrebu jeho. Moja ma potom doma stiska, co sa zase tesi, ze sme spolu, ale rano tam leti ako stihacka, aby tam uz bola. Ja som za skolku rozhodne. Nesedi mi pri telke, ma viac pohybu a viac radosti, aby mi dolezito oznamovala, co sa dialo v skolke, kto bol smutny atd atd.... Je to super , az sa mi to samej zda neuveritelne, ze moja mala bambula je uz v skolke.

@susik77 ja som toto riešila už sice davno,ale presne takyto bol aj moj najstarši syn,aj ked som bola doma dala som ho v 4 rokoch do školky ato len na pol dňa,aby si zvykal.Vydržala som to len tri tyždne a odhlasila som ho.strašne tam nechcel byť,on sa vobec s nikym nehral ani tam nejedol.potom šiel až do predškolskej a tam to nebolo o moc lepšie ako som ho rano nechala,tak na obed našla.Aj teraz,ked je už veľky (14rokov)vravi ,že neznaša miesta,kde je veľa ludi.To nemusi byť tvoj pripad,takže to skuste.