4-ročné dieťa by chcelo vedieť čítať - neuškodíme mu?
Dobrý deň, zaujímal by ma názor tých mamičiek, ktorým sa deti naučili abecedu pred nástupom do školy. Minule mi náš malý 4- ročný syn sám od seba napísal niekoľko písmen a aj to po sebe prečítal. Naučil sa to sám. Mám chuť ho naučiť celú abecedu, no neviem potom, či mu viac neuškodím. Čo bude robiť v škole?
Už teraz vie pomenovať čísla do 100 a aj viac. Naučil sa to pri spoločenských hrách, ktoré ho bavia.
Áno, všetky deti ,ktoré sa naučili čítat a písať skôr ako v škole sa unudili a takto poškodené sa bezducho flakaju svete 🤦😂
@lenka2710 ak je psychicky pripravené dieťa tak vôbec nemusíte čakať do 7 rokov,ale treba dať žiadosť o skoršie zaradenie do sk. dochádzky.
Ja som sa naucila citat prednnastupom.do skolu, nasi tvrdia, ze som sa stale pytala co je kde napisane. V skole som mala akurat problem sledovat kde su ostatni pri citani, lebo som si citala dalej a teda islo I'm to na mna pomaly. Ale viem, ze ucitelka na to ani neprisla, ze viem citat, lebo som nikdy nevyrusovala. Takze zalezi od dieta, ako sa Bude dalej spravat. Uskodit ale podla mna to nema ako.
Nasa 5-rocna uz asi pol roka cita sama knihy, nikto ju nasilu neucil, sama sa naucila a tiez sa obavam, ze v skole sa bude nudit, ja som to mala tak isto …s tym sa neda nic robit, dieta nasava vsetky dostupne informacie z okolia, to je uplne ok
Obe naše deti čítali samy plynule pred 4.r. Prišlo to prirodzene, neučili sme ich. Bolo to aj fajn, napr. počas choroby vydržali chvíľu sedieť a čítať, nemusel byť nonstop niekto pri nich. A rozvíjali sa, plno nových info takto ziskali. V škole syn bol u nadaných, tam vydelili skupinku citajucich, on teda bez problémov. Dcéra v bežnej škole, prvé mesiace trpela ona aj takýto spolužiak. No obaja mali svoje knihy pod lavicou, a po pár mesiacoch triedna zistila, že nerobia neplechu a nechala ich čítať svoje. Väčší problém bol s matematikou. Ale aj to triedna zvládla s úlohami navyše.
Osobne by som nezaskolovala deti skôr,aj keď sú nadpriemerné, pokiaľ sú hravé a psychická zrelosť nie je dostatočná.

@hdpe mozes naucit ak chce. Ale skrz rady pedagogicky, mojej rodinnej znamej, je lepsie naucit pisat az v skole, ucitelka im ukazuje ako sa spravne pismena a cisla pisu. Uc skor drzat ceruzku spravne. A obcas sa stava, ze ked prvaca vie viac v skole nez ostatni ziaci, moze sa nudit a nemusi byt tak sustredene na ucitelku a jej vyklad, co sa moze, ale nemusi odrazit. No ak ma zaujem sam od seba, tak by som tomu nebranila...