5 ročný predškolák
Ahojte, kto davate 5 rocne deti od septembra na povinne predskolske vdelavanie? Zaujima ma ako prebiehalo sedenie/vysetrenie v CPPaP. Dakujem
@tehulka2016 trochu nerozumiem, keď ide do škôlky, nepotrebuje žiadne vyšetrenie. Ak si bola na zápise a dieťa máš prijaté, dostala si zrejme nejaké inštrukcie ako 2.9. ak nie zavolaj si do škôlky.
@tehulka2016 mám 5-rocneho syna, ide do predškolskej triedy, aké sedenie máš na mysli? Normálne pokračuje v predprimárnom vzdelávaní.
@tehulka2016 pravdepodobne si položila zle otázku....povinné predškolské vzdelávanie je posledný rok škôlky a práve z dôvodu aby boli deti dostatočne pripravené na školu - hlavne jemná motorika, základy písania, poznanie ročných období,,,,,ak myslíš vyšetrenie školskej zrelosti v CPPaP to sa robí u predškolákov(niektorých, hlavne tým čo zle vychádzajú roky)aby sa zistilo či už je vhodné ich dať do školy alebo ešte počkať.....veľa detí je jednoducho hravých, na školu ešte nedozretých, majú nar.problém vydržať 45minut v kuse, v škole potom vyrušujú a podobne...to sa robí až pred zápisom do školy....
@tehulka2016 5-ročné dieťa nastúpi normálne do škôlky, do "predškolskej" triedy, hovorovo "predškolák". nepotrebuje žiadne špeciálne sedenia alebo testy. pridá sa k tým deťom, ktoré do škôlky chodia už rok alebo dva. nevidím dôvod, aby navštevoval nejaké špeciálne sedenie, ak je inak OK.
Asi myslíš spôsobilosť na nástup do prvého ročníka, hoci má len päť rokov.
Prídeš za pani psychologičkou, vypíše s tebou kartu, opýta sa ťa relevantné otázky, sleduje správanie dieťaťa...
@marianna_peskova dakujem , chcela som vediet priblizne co
@panelacikova napisala som ze v setembri ma 5, teda ak chcem aby isla k predskolakom na povinne predprimarne vzdelavanie a buduci rok do skoly musi mat stanovisko z cppap
@mogaa dakujem, to som myslela, ale deti ktore do 31.8. Nemaju 5 rokov a chcu ist na povinne predprimarne vzdelavanie musia mat stanovisko z cppap
@letfenixa ak uz 5 rokov ma tak u neho to ide plynule dalej
@elizabet173 vravela som o skole nie skolke
@tehulka2016 ten test o ktorom hovoris trval u nas skoro 2.5 hodiny. Robi sa v PPP poradni a pri jeho vypisovani je pritomna socialna pracovnicka a dieta. Som v CR ale na SR to bude to iste. Dieta robi test bez pritomnosti rodica. Ty budes sediet niekde v cakarni a dieta bude so soc. pracovnickou. Celkovo ma ten test asi 11 stran? Je zamerany na matematicke vnimanie, obkreslovanie, schopnost porozumiet testu, zrkadlove kreslenie. Kreslia sa do neho nejake veci aby sa videla emocna zrelost dietata. Neda sa na to pripravit, a nie je mozne dietatu pomoct dopredu. Skutocne zalezi ako ma vyvinuty mozog a od toho sa aj odvija ako ho dokaze spravit. Ak ti povedia v PPP ze dieta moze do skoly, tak nemas na co cakat. V pohode ho tam daj 👍
@tehulka2016 prečítaj si svoj prvý príspevok, nepísala si o škole, ale o škôlke. Povinné predškolské vzdelávanie je realizované v materskej škole. Ani o tom, že tvoje dieťa má päť rokov v septembri a ty by si chcela, aby išlo do školy skôr, si nepísala, to si doplnila až potom, preto sme viaceré nevedeli, na čo sa vlastne pýtaš. Obávam sa, že ale v auguste už má každá riaditeľka triedu predškolákov naplnenú, aj keby si išla s ním na testy a uspelo by, ťažko sa ti podarí ho do predškolskej triedy umiestniť. Možno niekde v dedinskej materskej škole, kde je menej detí. Nakoľko je predškolská už povinná, triedy sú beznádejne plné aj v súkromných škôlkach. Podľa veku tvoje dieťa totiž do predškolskej bude patriť až budúci školský rok. Ak máš ale miesto v nej sľúbené a išlo ti oba o to, ako prebieha vyšetrenie, mala si to napísať jasnejšie v úvodnom príspevku. Čo sa týka testu, odpoveď ti dala @kittykat22, na Slovensku je to podobné, ale samotný test trvá okolo 45-50 minút, možno hodinu, zbytok sú administratívne veci, otázky na dieťa, aby sa posúdila jeho celková zrelosť.

@tehulka2016 myslíš depistaz - test školskej zrelosti?