icon

Adaptácia detí v materskej škole

hroch25
3. mar 2026

Ahojte 🙂
Ako riešite adaptáciu v mš? Hľadám niečo, kde môžem byť s malou, aspoň na jeden deň aby poznala okolie. Neviem si predstaviť dať malú len tak do škôlky, keď ani nepoznám učiteľku...A z toho čo čítam to vyzerá, že škôlky veľmi nechcú rodičov v triede.
Ak viete poradiť budem rada. Hľadám vrámci BA. Štátnu alebo súkromnú.

anonym_951735
3. mar 2026

@hroch25 opýtaj sa tvojej mami, ako riešila adaptáciu v škôlke, keď teba dávala, či poznala učiteľky, kuchárky a či tam bola aj ona s tebou.
Mám 3 deti, všetky išli pred 3.rokom do škôlky, prvý týždeň na 4 hodiny, potom už aj na spanie. Žiadne traumy, učiteľky milé, deťom sa páčilo, aj keď 2 z 3 plakali asi mesiac.

hederamonstera
3. mar 2026

Joj, tu si ta podaju🙂 drzim palce.

zuzinka888
3. mar 2026
@anonym_951735

@hroch25 opýtaj sa tvojej mami, ako riešila adaptáciu v škôlke, keď teba dávala, či poznala učiteľky, kuchárky a či tam bola aj ona s tebou.
Mám 3 deti, všetky išli pred 3.rokom do škôlky, prvý týždeň na 4 hodiny, potom už aj na spanie. Žiadne traumy, učiteľky milé, deťom sa páčilo, aj keď 2 z 3 plakali asi mesiac.

@anonym_951735 2z 3 plakali asi mesiac- ale detom sa pacilo🤣🤣🤣🤣. Ty nevies o com pises. Keby sa im pacilo tak neplacu.

minesasubu
3. mar 2026

prvá deň syn išiel na 2 hodiny , nerozpráva sa s cudzími ludmi bála som sa aby sa nepocikal, aby sa napil alebo ked bude niečo chcieť aby si to zobral ale dopadlo to dobre
v školke proste majú systém a deti sa ho veľmi rýchlo naučia
za mňa rodič v triede by nemal byť vieš si to predstaviť že je tam 10-15 detí a len jedno tam má rodiča už aj tak to veľká zmena pre dieťa ,dieta si proste musí uvedomiť že školka je miesto bez rodiča
syn mal velmi pomalú adaptáciu po mesiaci si zvykol a veľmi rád tam chodí

súkromné školky majú adapátciu s rodičom napríklad školkareň na patronke

mogaa
3. mar 2026

je nereálne aby bol rodič s dieťaťom v škôlke....v štátnej máš 20detí v triede, vieš si predstaviť že popri tom tam bude v jednej miestnosti okrem 20detí, 2 učiteliek aj 10rodičov? či tvoja predstava je, že len tebe by to povolili? je to možno reálne v súkromnej a aj to nie na 1 celý deň.....bežná adaptácia je 2 hodiny, po pár dńoch pol deň a po ďaľších pár dňoch celý deń......viacero učiteliek ale hovorí že je lepšie dať hneď na celý deň, lebo dieťa nie je zmätené a vie že mama príde keď sa vyspinká.....ak je postupná adaptáca, tak deti potom majú problém v škôlke spať lebo čakajú na mamu....

anonym_1039de
3. mar 2026

@hroch25 na Slovensku asi len v súkromnej takto… u nás je tradične držať decko nalepené na matke 3 roky a potom ho z čista jasna odlucit na pol dňa alebo na celý, kde musí byt v cudzom prostredí a s cudzími ľuďmi.

marsmykkok
3. mar 2026

@hroch25 Možno schodnejšie u učiteliek by bolo sa tam ísť občas pozrieť s dieťaťom predtým ako nastúpi...

nikpa
3. mar 2026

@hroch25 nedávas dieťa do novej roboty kde bude hodené a plávaj. Učiteľky sú si vedomé, že pre dieťa je všetko nové, prostredie, ľudia, program a je tiež oddelené, zrejme prvýkrát na dlhšie od matky. Prvé týždne v MŠ sa tomu úplne prispôsobuju. Väčšinou to býva tak, že dieťa to zvládne lepšie ako somotny rodič.

anonym_e1b6bb
3. mar 2026

@hroch25 Riesili sme to tak, ze siel hned na cely den, lebo do pol roka nastupovala mladsia. Tiez na cely den. Inak sa nedalo. Adaptacia bola cca 3 mesiace, potom uz chodil rad. S dcerou to bolo tazsie, ale prezili sme vsetci.
Skus sa opytat v sukromnych skolkach. V statnych to nepojde tak, ako ty chces.

anonym_c5e7ce
3. mar 2026

@hroch25 ahoj, my sme mali v súkromnej tak, že raz sme prišli s dcérkou v case po 16 keď tam bolo už len pár deti, aby nám to poukazovali a potom pred nástupom bola 2x tak že sa isla poobede hrat na hodku s detmi na ihrisko a my sme tam boli a mali možnosť ešte pokecat s pani učiteľkami, následne začala chodiť sama na 2 hodiny prvý týždeň a další na 3 a potom na 4 a to trvalo 1,5 mesiac a až potom spala v skolke a aj potom sme mali chodiť už o 15 pre ňu nech vlastne po zobudeni je tam len chvíľu..plakala asi prvý týždeň pri lúčení..a v štatnej v karlovke vraj prvý den sú deti 2 hodiny len a to s rodicmi, další den už sami ale tusim prvý týždeň alebo mesiac je len doobeda..treba sa popýtať v konkretnej skolke, vsade to je trochu inak

majlo1234
3. mar 2026

Ak chces, mozes sa opytat v skolke, ci by bola moznost ostat tam. Asi nebudu chciet. Istotne by to pre deti bolo menej stresujuce, ak by adaptacia mohla prebiehat postupne, a za pritomnosti rodica. Nanestastie sa to u nas nenosi. V nasej idu deti hned na cely den napriklad, tak odporucaju, aby si dieta nezvykalo, ze tam nemusi spat
Ale nwboj, aj tvoja dcerka si nakoniec zvykne.

anonym_c2ca0c
Včera o 07:46

@hroch25 Dobrý deň. Ja vás úplne chápem... Ja som bola na obhliadke v novej mš ale v Ružinove. MŠ Koala Treehouse. Keby sme sa nečakane nemuseli sťahovať, toto by bola moja voľba 🙂

laura951
Včera o 07:47

@hroch25 MŠ Koala Treehouse má teraz rôzne formy adaptácie.

mama_z_besstu
Zástupca značky
Včera o 09:41

Ahojte, viem, že nie všetky školy umožňujú adaptáciu s rodičom a Trnava je trocha ďalej od Bratislavy, ale napíšem vám, ako sme to mali my 😇. Malý nastupoval v septembri prvýkrát do škôlky BESST v Trnave. Dva júlové týždne predtým sme mali možnosť na adaptáciu popoludní - v 2 rôznych triedach škôlky a s 2 rôznymi učiteľkami. Ako mama som mohla byť v triede a hrať sa s ním, vyberať si hračky, zoznamovať sa s prostredím - to bolo super 🙂. V auguste sme mali k dispozícii 1 deň na zoznámenie sa už v konkrétnej triede - s jemu pridelenou pani učiteľkou a spolužiakmi. Myslím, že aj vďaka tomu sme mali nástup do škôlky hladký - kde-tu malá slzička, ale celkovo to hodnotím veľmi dobre 🙃

valeria2012
Včera o 10:26

@hroch25 najprv chodil syn rok do detskej skupinky škôločka ,je to príprava na škôlku dva dni v týždni na 3 hodinky a teda režim ako v škôlke v malej skupinke deti ,výhoda bola v tom že sme priestory mohli kedykoľvek počas týždňa navštíviť a pohrať sa v herničke a teraz v januári je už škôlkar a krásne zvláda,akurát máme problém že tam nechce jesť ale tak snáď sa to časom zlepší