icon

Ako chválite/podporujete a dávate hranice deťom vo veku 3 a 5 rokov?

2. aug 2021

Niekedy mam pocit, ze tie trestajuce momenty prevazuju, moje deti su velmi divoke, pojasene, od ich ranneho detstva sa potykame so psychickymi problemami ich otca (alkohol, gambling, domace nasilie - sme v rozvodovom konani). Chcem byt dobra matka, no posledne dni sa mi to moc nedari. Som vycerpana celou situaciou, zijem v zahranici a nie, nema mi kto pomoct s detmi, ale obe uz chodia do skolky. Ako vy vase deti chvalite a naopak potrestate, ak vyvadzaju ?

lindusss2016
2. aug 2021

Mam deti v rovnakom veku, na obe plati ist podobrotky. Ak robia nieco neprimerane, poviem:"bud dobry chlapcek, urob to radsej taktk a takto". Vacsinou funguje, samozrejme obcasnym scenam sa nevyhneme, ale nemusim na nich kricat od rana do vecera a to som mala chvilku take obdobie, kes sa mladai narodil a bolo toho na mna fakt vela, ale potom som si uvedomila, ze za spravanie starsej mozem len a len ja.

mamamasama
2. aug 2021

nechvalim, ani netrestam... nie je to kon, ale dieta.. ak urobi nieco spravne, poviem mu, takto je to spravne, urobil si to tak ako to ma byt, ak urobi nieco zle, vysvetlim, ze sa to nesmie, ma sa to robit takto, vdaka tonu mojho hlasu uz sam vie, ci prekrocil hranice, alebo nie. Jasne, ze aj on ma niekedy zlu naladu, ale je to vacsinou mojou chybou,pretoze bud sme sa niekde zdrzali a je unaveny, alebo hladny, alebo je v okoli vela rusiveho,(ludia hudba, telka). Ak ma dietatko dostatok spanku, plne brusko, nema okolo seba vela rusiveho,ani ziadne bolesti, nie je ani umrncane, ani neposlusne.

katkami123
2. aug 2021

Mám trojročnú dcerku. Keď jej chcem povedať, ze niečo urobila zle, alebo jej vysvetlit, tak sa vždy ku nej zohnem, aby sme boli v jednej rovine a videli si do oci. Dôležitý je vždy očný kontakt. Keď jej už idem niečo vyčítať, tak sama veľa krát sklopí oci, alebo odvráti hlavu, lebo sa hanbi a vie, ze urobila zle. Dôležitá je pochvala u dieťaťa pre nás aj za veci, ktoré my považujeme za hlúposti, keď pomôže, keď sa zachová v rozličných situáciách ako sme ho učili. No a dcérka, keď neposlucha, ide do vlastnej izby a prestávam sa jej venovať, alebo vypnem telku, keď pozerá rozprávku, jednoducho trest-zobrať niečo, co ma rad, alebo ísť do izby s tým, ze mu viac nebudeš venovať svoju pozornost. Alebo, keď chytí hysak, odchádzam z tej miestnosti, lebo ako sa hovorí - keď nie sú diváci, nie je ani divadlo.