Ako dlho trvalo vášmu dieťaťu zvyknúť si na jasle/škôlku?
Ďakujem za odpovede:zaujima ma, či prešlo aj plačlive obdobie za ako dlho popripade, ako ho motivovať?
Standardne trva adaptacne obdobie 4-6 mesiacov. Pokial aj potom pretrvavaju problemy z hladiska spravania, ci prezivania, je dobre sa nad tym hlbsie zamysliet.
Pritomnost ranneho placu nutne neznamena, ze dieta sa zle adaptuje. Ranny plac- v situaciach odlucenia moze pretrvavat aj dlhsie obdobie.
Naopak. Ak dieta neplace, neznamena to, ze sa dobre adaptovalo, alebo ze skolku preziva v pohode. Vzdy je dolezite brat do uvahy i dalsi priebeh spravania, prezivania, sposob komunikacie, kontaktovanie sa s ucitelkami, detickami, sposob akym dieta prijima/neprijima nove podnety.
@sibare súhalsím s tebou každe dieťaje iné a je aj na učiteľke ako pristupuje k novému dieťaťu,vtedy je dobrá spolupráca medzi rodičom a učiteľkou žiadne dlhé lučenie pri triede možem len doporučiť a vždy sa pýtať po školke ako bolo, čo si robil a pod.takisto sa pýtať učiteľky ako bolo 🙂
@tatiana7777 Prvý týždeň to boli strašné scény...trhal tam kľučky a mne trhalo srdce...a potom ešte 2 mesiace pofňukával....a zvykol si... rýchlo si našiel kamošov...teraz zvykne plakať, keď je chorý, že chce ísť do škôlky a nemôže 😝
@tatiana7777 nas siel do jasiel 15 mesacny. plakal rano asi 3 dni. potom uz len v aute mrnkal - maminka, nieeeee to asi 6 tyzdnov. potom uz bolo vsetko v pohode. a po 6 mesiacoch sa vyslovene tesi a chysta sa aj cez vikend
Ďakujem, ja som dala malu do jasiel ma takmer 2r., chodime tam 3tyzdne, a prve dva nadsena a teraz sa mi v noci zobudila ze mamika nejdem do skolky! A rano ju nemozem dostat do auta a v skolke poplace ale o 5min.dobre, aj mi zavola ze maminka ahoj, a smeje sa vraj je to len skuska co vydrzim no...snad si zvykne je spolocenska a myslim jej je lepsie s detmi ako so mnou aspon na tie 4h. Ucitelky su super aj jasle-ked po nu pridem nechce ist domov tak to asi treba preckat ;)
@tatiana7777 moj isiel do jasli ked mal vyse 2 roky... tak ako pises ty, najskor plac, potom to bolo v poho no neskor nam nastali take sceny ze dodnes mi je z toho do placu... ucitelky mi vraveli, to prejde, len skusa... no u nas to preslo do stadia ze v skolke nic nejedol, necikal, v noci sa budil ze on do skolky nejde...nakoniec sme zmenili jasle za skolku a Jakubko uplne obratil- rano sice place ale to on bude asi este do zaklady🙂 no akonahle rano odidem je v poho a stale mi doma vravi: maminka tu je lepsie, tu mi deti nerobia zle, neberu mi hracky...:(ja som sa poucila a nie je to vzdy len o zvyku... velakrat za tym moze byt xy inych veci a tie nase male slniecka nam to nevedia povedat....
drzim palce nech Vas to rychlo prejde a nech zazivate bezproblemove rana 🙂
@tatiana7777 Ja len zareagujem na: "vraj to len skusa co vydrzim". Tak male dieta /ani vacsie/ nie je schopne tak zlozito mysliet. Cielene produkovat plac, aby zistilo, co to s matkou robi, aby nasledne zistilo, kde su jej hranice. A kedy sa zacne spravat inak. Tak male dieta jednoducho preziva samo seba. Nie je este zviazane spolocenskymi konvenciami, tak to da, presne ako sa citi. Place lebo je smutne, lebo sa boji, lebo sa luci, lebo ostava same.......Je to prirodzena reakcia. Ak niekoho opustame, lucime sa snim, nemozeme byt s nim - prezivame smutok, bolest. Cakat radost, ci lahostajnost je snad aj zvratene. V tomto zmysle je prave "podozrivou" reakciou dietata apatia, nezaujem, neprotestovanie, neplakanie.
Drzim palce 🙂
ja píšem zážitok mojej sestry - jej dcérka išla do škôlky, keď mala dva a pol roka a páčilo sa jej tam hneď prvý deň, cestou domov sa otočila, že ide späť 🙂
U nás v škôlke vravia, že na začiatku škol. roka je najväčšia "slzavá dolina" u predškolákov. Hoci aj títo malí plačú, kým si zvyknú, stále je to oveľa lepšie ako u 5- ročných...Dieťatko si vraj lepšie zvyká na škôlku, keď je menšie, ako keď sa 5 rokov drží maminej sukne a naraz ho "odtrhnú". Veď v škôlke je super....môj sa tam toľko naučil - aj lepšie rozpráva (konečne mu všetci rozumejú 😀 ) , aj vie kopu básničiek a hier a tak.
@tatiana7777 1. Ak ty budes v pohode a doverovat pani ucitelkam, bude aj dietatko. O tom to cele je... 2. rezim v skolke. Ak mu doma dovolis spat do 9 a ked ide do skolky, budis ho uz o 7, bude protestovat, to iste s popoludnajsim spankom. Moja rada, zisti si rezim v skolke a snaz sa mu (hlavne cez vikend) co najviac priblizit a zvykne si veeelmi rychlo. 3. nestraste skolkou!!! Ked pocujem vety typu: ved v skolke ta to naucia! ved tam budes musiet spat! tam ta daju do parady! atd... zdviha sa mi zlc.. Je to smutne. Dietatko este ani nevie, co je skolka a uz sa jej boji! A potom rodicia cakaju, ze adaptacia prebehne rychlo a kludne... 4. dovera s dietatkom, ak raz poviem, ze pridem hned o 15 hod a pridem az o 16, pocitajte s tym, ze bude s placom a uz vam neveri a boji sa... Takze nevraviet, pridem hned ako sa vyspinkate... Ale: naobedujete sa (to deti v tomto veku vedia, kedy to je), polezite si (nestrasit spanim), naolovrantujes sa, chvilocku pohras a ja uz pridem... Prve dni je vhodne chodit skor a postupne cas predlzovat... 5. a k adaptacii, najhorsie je, ak dietatko nastupuje v rovnaky cas, ked aj mamka do prace, pripadne v case stresovych situacii (stahovanie, rozvod, narodenie dietata...), treba to planovat skor. Inak ste vsetci zbytocne vystresovani...
Ahojte, chcela by som Vas poprosit o radu. Dcerka (3,5 roka) nam minuly tyzden nastupila do 'skolky' (rehabilitacne sanatorium, lebo ma problem s nozickami a drzanim tela) a mame s tym obrovsky problem. Strasny plac a krik
a nic nepomaha. Sme z toho nestastny a neviem, ako jej pomoct. Vcera dokonca neplakala len rano ale aj cele popoludnie doma, ze nechce chodit do skolky, ze chce byt doma so mnou. A to tam zatial chodi len na 2 hodky, vraj aby si zvykla. Doteraz bola velmi spolocenska, na ulici sa s kazdym rozpravala a teraz takato zmena. Nemate nejaky tip, ako jej to ulahcit?
nie je tam náhodou veľký koletkív a nemôžu sa jej venovať tak ako v nejakom menšom zariadení? Neviem ako veľmi máte svoj problém, s nožičkami ...

@tatiana7777 trochu rozdiel ci ide dieta do jasiel alebo ci ide do skolky, nie?