Ako prezliekať dieťa v šatni, keď je súrodenec ešte nechodiaci?
Dobry vecer,
Rada by som sa s Vami poradila-dieta 3,5 r mi zacne chodit do skolky, kde je do vstupnych dveri asi 15 schodov, nie su tam bezbarierove casti na kocik. Budem ho nosit aj s mladsim 10 mes surodencom, kt. este nechodi- iba sa plazi
A zvazujem, co robit, kym budem toho starsieho skolkara vyzliekat v satni, co s tym 2.? Ono sa len plazi a nechcem aby povymetalo spinavu chodbu od topanok..rano tam bude isto frmol, nemozem ho nechat len tak … ako ste to prosim riesili?
Zvazujem, ze sa opytam, ci si tam mozem doniest a odlozit dakde to kresielko, nech ho do neho zapnem a v klude starsie vyzleciem a obujem do papuciek, prip. este wc.. a pod..
Škôlkar nezvláda vyzliecť bundu, čapicu a vyzuť topánky? Ty máš len pomôcť nie to robiť za neho. Pred vychádzkou si musí vedieť obliecť bundu aj topánky a pred spánkom a po ňom sa tiež musí prezliecť. Prijali ho keď to nevie?
Škôlkar nezvláda vyzliecť bundu, čapicu a vyzuť topánky? Ty máš len pomôcť nie to robiť za neho. Pred vychádzkou si musí vedieť obliecť bundu aj topánky a pred spánkom a po ňom sa tiež musí prezliecť. Prijali ho keď to nevie?
@januska12323 Nemusí. A prijmú bez problémov.
@47katka47 kresielko? To si kazda co ma este mladsie dieta ma doniest kresielko? Toto nie je dobry napad. Mamicky co maju taketo deti, tak kocik nechaju vinku, dieta donesu na rukach a posadia ho, alebo ho maju na rukach. Starsi 3,5 rocny, sa uz viac menej oblecie a obuje sam, ty len asistujes. Dcera chodi do skolky uz 1,5 roka a este som nevidela, ze by tam nejaka mamicka mala problem a to tam maju deti od 0 do 2 rokov. Tie uplne par mesacne nosia vo vajicku.
Urcite nosic. Ten ti pomoze pri mnohych situaciach aj do buducna, aby si mala volne ruky. Kupis za par supov v nosicaxkych skupinach na fb. A dovtedy proste posadis dietatko na zem, kym prezliekas.
K tomu obliekaniu sa sam, moj syn ma 4,5 a v skolke sa zasadne neoblieka sam😀 beriem to tak, ze chce este moju blizkost a pomoc, inak to sam vie. Nebojujem
@47katka47 kresielko? To si kazda co ma este mladsie dieta ma doniest kresielko? Toto nie je dobry napad. Mamicky co maju taketo deti, tak kocik nechaju vinku, dieta donesu na rukach a posadia ho, alebo ho maju na rukach. Starsi 3,5 rocny, sa uz viac menej oblecie a obuje sam, ty len asistujes. Dcera chodi do skolky uz 1,5 roka a este som nevidela, ze by tam nejaka mamicka mala problem a to tam maju deti od 0 do 2 rokov. Tie uplne par mesacne nosia vo vajicku.
@konikkon Kresielko je k dispozícii v MŠ. Nenosia ho matky.
@47katka47 3,5 ročné dieťa by sa malo už vedieť vyzliecť/obliecť samé s minimalnou asistenciou (pomocť so zipsom) ak nemá topánky na zavazovanie, tak aj obuť. Menšie dieťa na rukách, na kolenách a len dozerať na staršie.
Ak dieťa ešte nezvláda obliekanie/vyzliekanie je najvyšší čas trénovať.
@anonym_6d9a30 No u vás to je asi ako v armáde (alebo píše pedagóg, ktorý má presne túto predstavu 🙂). Naše dvojičky majú 5 rokov a až teraz úplne prirodzene, bez nátlaku, že musia všetko vedieť - to už zvládajú v pohode (dovtedy som im vždy pomáhala a nemyslím si, že to bolo niečo zlé). A to im aj teraz normálne podržím vetrovku, aj nákrčník a čiapku dám. Veď aj dospelí ľudia si vetrovku často pri obliekaní zo slušnosti podržia bez ohľadu na vek 😉. Topánky na lepiaky a papuče si obuli samé už od 2 rokov. Poznám predšolákov, ktorým rodičia aj pedagogičky v škôlke pomáhajú s nohavicami a vetrovkou. Každé dieťa je schopné zvládnuť všetko prirodzene bez tlaku (nie je to súťaž) a s láskou od rodičov, ktorí mu pomôžu a nestoja nad ním ako velitelia. Nepoznám dospelého človeka, ktorý by sa to nenaučil - chápete? 😊. Určite to mamička zvládne s nosičom al. jednou rukou jedno a s druhou pomôže druhému dieťaťu. Je to záber, ale všetko sa dá, ak sa chce.
@anonym_6d9a30 No u vás to je asi ako v armáde (alebo píše pedagóg, ktorý má presne túto predstavu 🙂). Naše dvojičky majú 5 rokov a až teraz úplne prirodzene, bez nátlaku, že musia všetko vedieť - to už zvládajú v pohode (dovtedy som im vždy pomáhala a nemyslím si, že to bolo niečo zlé). A to im aj teraz normálne podržím vetrovku, aj nákrčník a čiapku dám. Veď aj dospelí ľudia si vetrovku často pri obliekaní zo slušnosti podržia bez ohľadu na vek 😉. Topánky na lepiaky a papuče si obuli samé už od 2 rokov. Poznám predšolákov, ktorým rodičia aj pedagogičky v škôlke pomáhajú s nohavicami a vetrovkou. Každé dieťa je schopné zvládnuť všetko prirodzene bez tlaku (nie je to súťaž) a s láskou od rodičov, ktorí mu pomôžu a nestoja nad ním ako velitelia. Nepoznám dospelého človeka, ktorý by sa to nenaučil - chápete? 😊. Určite to mamička zvládne s nosičom al. jednou rukou jedno a s druhou pomôže druhému dieťaťu. Je to záber, ale všetko sa dá, ak sa chce.
@detickyy aká armáda preboha? Dieťa má 3,5 roka, dosť na to, aby sa zvládlo samo obliecť. Aj najesť sa naučí a nebude sa nechávať ako teenager kŕmiť, to ale neznamená, že budem 3 ročné dieťa kŕmiť a dúfať,že kým pôjde do školy, kde mu nebudem u zadku sedieť, tak to hádam zvládne. Možno stačí to dieťa nechať a nespravať sa k nemu ako ku bábätku…
Nie je za tým žiadna drezúra, ale primerané očakávania od 3 ročného dieťaťa, ktoré je od mala vedené k samostatnosti.
@detickyy aká armáda preboha? Dieťa má 3,5 roka, dosť na to, aby sa zvládlo samo obliecť. Aj najesť sa naučí a nebude sa nechávať ako teenager kŕmiť, to ale neznamená, že budem 3 ročné dieťa kŕmiť a dúfať,že kým pôjde do školy, kde mu nebudem u zadku sedieť, tak to hádam zvládne. Možno stačí to dieťa nechať a nespravať sa k nemu ako ku bábätku…
Nie je za tým žiadna drezúra, ale primerané očakávania od 3 ročného dieťaťa, ktoré je od mala vedené k samostatnosti.
@anonym_6d9a30 Ty mas kolko deti?
@anonym_6d9a30 mam stvorrocne a vie sa nakompletku obut, aj obliect. Napriek tomu ho v skolke vyzuvam pri odneseni a vyzdvihnuti ja. Pre tak este pomerne male dieta je to nesmietne stres znizujuce, ked mu rano pomozem vyzut sa a poobede obut. Nema to nic so samoststnostou, ale s tym, ze mama je ru chvilu pre neho. A co pozorujem deti, vacsina to v 3,5 roku este bez pomoci nedava a polovica rano place, cize tam tiez treba pomoct.
3,5r jasne, ze sa vie vyzliest a obliect same, aj obut.. ale neviem ci si nepamatate alebo vy ste take fakt nezazili, ze ten prvy rok skolky alebo este lepsie prve mesiace, to dieta nespolupracuje, nechce tam ist, nechce sa obliekat a este duplom ked vidi, ze mladsi surodenec odchadza s mamou domov na rukach a on ostava v skolke?
Ja neviem, ale to by ste ho tam fakt nechali v reve, ze obliekaj sa sam.. to su take vysoko stresove situacie, ze pomaham nech uz to je za nami co najskor, ved s ostatnymi detmi a uc sa uz oblecie sam, ale to rano, no na co je to dobre hrotit este viac..
@anonym_6d9a30 mam stvorrocne a vie sa nakompletku obut, aj obliect. Napriek tomu ho v skolke vyzuvam pri odneseni a vyzdvihnuti ja. Pre tak este pomerne male dieta je to nesmietne stres znizujuce, ked mu rano pomozem vyzut sa a poobede obut. Nema to nic so samoststnostou, ale s tym, ze mama je ru chvilu pre neho. A co pozorujem deti, vacsina to v 3,5 roku este bez pomoci nedava a polovica rano place, cize tam tiez treba pomoct.
@rivini Áno, presne toto je prístup milujúcej mamky, ktorá nestojí nad dieťaťom s tým, že MUSÍŠ! veď to už vieš a doma to zvládaš, tak aj teraz MUSÍŠ, lebo aj ono by niekedy radšej ostalo doma, ako išlo do škôlky. Mám kamarátky učiteľky, ktoré sa chytajú za hlavu, keď vidia mladé mamičky s nárokmi, že 3 rročné dieťa predsa už musí vedieť všetko samo a stoja a stoja a stoja nad ním bez toho, aby sa k nemu sklonili v láske a so záujmom mu venovali chvíľu pozornosti hoc len dať ten nákrčník, čiapku a pusu, že ho po celom dni vidia, lebo ono totiž v tej škôlke neoddychuje.

@47katka47 kým mi mladšia nechodila,ja som ju v kočíku bezpečne pripútala,dala v škôlke v chodbe dovnútra, prípadne jej dala do ruky nejaku hračku či hrkalku,nechala ju s kočíkom pod schodami a odviedla syna. Bežne tak robili aj iné mamičky,ono to je pár minút,takže dieťa toľko vydrží, netreba robiť z toho vedu 🙂.
Potom ,keď už chodila, brala som ju so sebou,buď sedela na lavičke alebo sa motkala po šatni.