Ako riešiť dopravu dieťaťa do škôlky bez auta?
Nás to čaká od septembra budem musieť svoje dieťa dopravovať do škôlky vzdialenej 30 km alebo 45 km ale nemám ako, nemám vodičák a nemáme ani na benzín ani nemá ju tam kto voziť som zúfalá je PAS a v autobuse aj vo vlaku robí strašné somariny že sa s ňou nedá vydržať, neukamenujte ma tu normálne sa pýtam, čo by ste robili na mojom mieste ?
ale určite by som začala šetriť a plánovať vodičský kurz, a kúpu ojazdeného auto, bude to nevyhnutnosť.
Odstahovala by som sa zo zapadakova ci kde to zijete niekde kde su skolky a skoly, lekari.. takto chces žiť?
Akú radu čakáš? Asi Ti nikto nebude robiť osobného šoféra len kvôli tomu, že máš škôlku 40 km od bydliska. Možnosti:
1. Sprav si vodičák a kúp auto
2. Presťahuj sa do civilizácie
3. Priprav dieťa na fakt, že bude chodiť verejnou dopravou
@anonym_autor u nas nie je skolka,
rodicia bud vozia deti autom alebo
idu busom s niekym zodpovednym - skolkara sameho nepustis
alebo do skolky nechodia vobec.
Suseda sa prestahovala, tiez mala dieta s PAS a specialna skolka tu v okoli vobec nie je.
Urobila si vodičák a kúpila staršie auto. Musela si vedieť, že to príde, tak prestaň marnit čas a daj si prihlášku.
Akú radu čakáš? Asi Ti nikto nebude robiť osobného šoféra len kvôli tomu, že máš škôlku 40 km od bydliska. Možnosti:
1. Sprav si vodičák a kúp auto
2. Presťahuj sa do civilizácie
3. Priprav dieťa na fakt, že bude chodiť verejnou dopravou
@martinka13 Asi tak. Autorka asi cakala, ze jej tu napiseme este 350 dalsich moznosti ale bohuzial, zazraky sa nedeju.
@anonym_autor odsťahuj sa bližšie, kúpte ojazdené auto, ocinko chodí ako do práce?
ak mas dieta s pas jednoznacne vodicak, kedze musite cestovat najblizsich cca 15 rokov do skol...
S postihnutym dietatom to bude casom len horsie, cize riesenia :
- prestahujes sa
- urobis si vodicak a kupis auto na dovoz, na to ti staci lacna stara sunka
Preco je skolka az tak daleko ?
V pripade vaznejsieho postihu poziadas o asistenta, ktory si dieta bude pomahat dopravit domov a z domu. Sused to takto mal v ramci mesta.
@anonym_autor a muz? Nemate na benzin? Tak bud ju dat blizsie do skoljy alebo nedat. Da sa vybavit aj vzdelavanie doma ak ide do predskolskej..alebo pojdete busom ako vela ludi.
Odstahovala by som sa zo zapadakova ci kde to zijete niekde kde su skolky a skoly, lekari.. takto chces žiť?
@anonym_7277d5 po novom vraj funguje system, aj ked prihlasis dieta do skolky/ skoly co je najblizsie, cez ulicu a nevezmu ho, lebo je vela deti a neotvoria dalsiu triedu, priradia ho do skolky/ skoly aj 30km od bydliska, lebo tam sa akurat hlasilo malo deti, na hlavu cele
1. Máš čas si spraviť vodičák a kúpiť staré auto - aj keby si máš požičať. Túto možnosť by som volila hlavne ak ty ideš pracovať, veľmi ti to uľahčí život.
2. Ak ty ostávaš doma nechaj doma aj dieťa.
3. Autobus, vlak proste si dieťa bude musieť zvyknúť.
4. Dedinská škôlka, určite je aj bližšia škôlka ako 40km. Ak nie tak by som zvážila presťahovanie.
tu by som necakala na pomoc ostatnych. nie kazdy rodic ma trpezlivost 45 km travit kazdy den s pas dietatom... je to krute ale je to tak... mas dost casu na vodicak, smelo do toho... to , ze nemate na benzin chapem... tak v tom pripade zacni uz dnes trenovat dieta na cestu autobusom ... nezavidim ti, ale verim ze to zvladnes... a to tam kde byvas nemate skolku?
1. Máš čas si spraviť vodičák a kúpiť staré auto - aj keby si máš požičať. Túto možnosť by som volila hlavne ak ty ideš pracovať, veľmi ti to uľahčí život.
2. Ak ty ostávaš doma nechaj doma aj dieťa.
3. Autobus, vlak proste si dieťa bude musieť zvyknúť.
4. Dedinská škôlka, určite je aj bližšia škôlka ako 40km. Ak nie tak by som zvážila presťahovanie.
@anonym_f76fdb Dieta s PAS jej do "normalnej" skolky nevezmu. Doma asi tiez len tak ostat nemoze, mozno ma uz 5 rokov a proste do skolky ist musi.
Nebolo by riesenim sa prestahovat niekde blizsie k tej skolke? Mozno by si teda to auto a vodicak ani nepotrebovala. Len teda z praktickeho hladiska by som povedala ze mat vodicak a auto je vyhodne. Kazdopadne hovoris ze si to nevies dovolit. V tomto je tazko ti poradit. Manzel/partner co na to hovori? S nim zdielas domacnost, mal by poradit, riesit. My tu ti dame niekolko moznosti, ale financovat si to cele musis sama.
Asi by som hladala byvanie co najblizsie k skolke.B
Inac sa budete sa vsetcia trapit aj ty aj dieta aj spolucestujuci.
@anonym_autor tam asi naozaj len spraviť vodičák a zabezpečiť auto, to je asi najjednoduchšia cesta a aj do budúcna veľká pomoc. 40km je dosť veľa na denné dochádzanie verejnou dopravou aj pre dieťa bez zdravotných obmedzení.
A rozumiem tomu, že dieťa s PAS ti nevezmú do hociktorej škôlky, aj tomu, že to cestovanie je náročnejšie. Len na druhej strane, dg ste asi nezistili včera, takže toto bolo treba riešiť v predstihu. Nepíšeš, či máš manžela alebo nejakú pomoc od rodiny, ale zapojila by som aj ich ak sa len trochu dá.
@anonym_autor akoze nemate na benzin? Zaplatit niekomu, kto by ju vozil, ci nemate za co natankovat vase auto? Pises my, tak mas asi muza?
Cize zbytocne radit kupit auto a urobit vodicak? Vy ste nevedeli, ze bude treba dieta vozit do skolky, ked to riesis az teraz?
Tiež som vozila syna s PAS 35km do škôlky. Dovtedy som nešoférovala. Určite si vyrieš vodičák a nejaké staršie auto. Existuje aj príspevok na auto a benzín. Môj chodil 3x do týždňa, nie každý deň. A určite mu to pomohlo, dnes by nebol tam, kde je. Plus iné terapie.
Poznám aj deti, ktorých mamy nemali vodičák, deti boli len doma, žiadne terapie a neskôr sa im to vypomstilo.
Alebo sa presťahujte.
Riešila by som bližšie škôlku. Veď inklúzia, škôlka dieťaťu prispôsobí všetko, aj keď je PAS.
Ja sice nemam dieta s pas, ale zostala som sama s 3 detmi, tiez bez auta aj vodicaku. Prestahovala som sa. Dnes su deti uz vacsie, samostatnejsie a s odstupom casu to vidim, ze to riesenie, prestahovat sa do mesta, bolo super. Sme v tom byte stale. Bala som sa toho ako cert kriza🙈 inak, vodicak nemam dodnes a tu v meste.ho ani nepotrebujem, lebo s MHD je to vsade blizko a netreba riesit parkovanie
Mas viacero moznosti- bud si dieta (a hlavne ty) zvykne na dochadzanie bus a vlak, alebo ho das na internat, k2dze predpokladam, nejde o normalnu skolku. A ako nudzove riesenie, ak je za co, prestahovat sa blizsie, aby si mohla chodit peso (ci na bycikli prejst- su elektricke s prenosnymi budkami ci dvojosobove....). A v neposlednom rade vodicak a auto, alebo ako uz bolo spomenute zaplatit niekomu, kto to dieta bude viest (dalsi rodicia spoluziakov ci ine osoby v okoli, ktore si potrebuju privyrobit a maju auto...).
Myslim si,ze muza nema a ma mozno nejaky opatrovatelsky,co vieme ze je nizka suma.Takze nase moznosti,co sme jej ponukli vsetky z neguje,lebo sa neda.Lebo je sama,lebo,lebo,lebo.
Zbytočne jej radíte auto. Keď nemá na benzín, nebude mať ani na auto, PZP, gumy a servis
@anonym_autor Ahoj a blizsie skolku nemate?
@motylik2559 ahoj nie nemáme, lebo u nás ju nezobrali pre nedostatok miesta a potom máme ešte 3 možnosti ale to sú ďaleko veľmi od tých 30 do 45 km a to bývam v meste normalne v Spišskej
@anonym_7277d5 je mozne, ze dieta s PAS potrebuje specialnu skolku, ktora nemusi byt v blizkosti alebo do blizsej dieta nezobrali, nemusi nutne byvat v zapadakove

Spojiť s inými rodičmi z okolia a skúsiť sa dohodnúť na spolujazde, poprosiť školu o kontakt na ľudí, ktorí deti vozia.