icon

Ako riešiť fotenie detí v škôlke?

syska96
20. sep 2026

Ahojte. Sme prvé dni v škôlke a nakoľko nezverejňujeme ani my rodičia tváričku svojho dieťaťa verejne, podpísali sme nesúhlas so zdieľaním fotiek našej malej verejne na FB alebo stránku škôlky. Je jediná v triede, ale takmer vždy jej na fotkách dajú na tvár nejaký obrázok. Pani učiteľka spomenula, že deti si začínajú nacvičovať program k dôchodcom na deň úcty k starším, potom to bude mikuláš, deň matiek atď. Zaujíma ma, ako je to poistené vtedy keď je vystúpenie a všetci rodičia si točia svoje (aj cudzie) deti a potom si to zdieľajú na soc.siete, prípadne vystúpenie v dome dôchodcov - kde si to fotia oni a zdieľajú na svoje soc.siete. Samozrejme opýtam sa na to učiteľky v škôlke ako to majú, ale zaujíma ma aj názor a skúsenosti rodičov, ktorí to majú podobne ako my. Na jednej strane nechcem dcérku uberať o tieto zážitky, na druhej si uvedomujem riziko, ktoré nám za to nestojí. Ďakujem 🙂

Strana
z10
anonym_ae7630
Včera o 09:32
@anonym_c0cece

@anonym_8fec95 lenže ty nechápeš že fotky bez zakrytej tváre môžu byť posielané rodičom, ale nemôžu byť zverejnené školou? Dokonca máš možnosť si vybrať, kde môžu byť zverejnené a kde nie. Čiže keď ja som dala nesúhlas, spolužiaci môjho dieťaťa majú doma fotky na ktorých je dieťa vidieť, lebo máme normálne učiteľky, ktoré zákon pochopili a fotky nám posielali cez školskú aplikáciu. Na sociálnu sieť pridávali fotky, kde nebolo vidieť dieťaťu do tváre, prípadne ho prekryli.

@anonym_c0cece my to chápeme len niektoré tu to nechápu. A nechcu aby som mala doma fotky jej dietata. To je pointa

anonym_ae7630
Včera o 09:35
@minenkaa

@anonym_8fec95 staci že skolka trochu porozmýšľa,zákaz robiť video a fotky na pôde školy,fotky spoločne ,len keď je fotenie oficiálne a foto dávať len vo vyvolaných fotkách,vtedy sa staci opýtať rodičov či môže mať dieťa na fotke tvar alebo nie ,na besietkach v škôlke staci sikovny fotograf a všetko bude krásne zdokumentované
Verejne vystúpenia niekde v meste a iných zariadeniach ,tak vtedy ,ano dieta tam nebude a rodič bude musieť akceptovat a riesit svoje dieta
Ale nie dieta vyčleňovať z kolektívu lebo to je ľahšie

@minenkaa a aký je rozdiel v tom, keď si to video natočim ja alebo kameraman? Ci myslis, ze on ho upravi a jej decko vymaže ci ako? A este a kameramana budeme platiť za ti ze sa niekto nezmesti do koze a trpí paranojou?

lenka13332
Včera o 09:36
@angel993

@lenka13332 na ihrisku si snáď nefotis dieťa tak aby bolo vidieť tvár cudzieho. To je základná slušnosť normálnych ľudí. Rovnako na kúpalisku a v herničke.

@angel993 keď je u nás neter na prázdninách a robím jej program bežne ju odfotime posielame rodičom aby videli čo robí. Viem si predstaviť že keby fotím neterku a bola by tam takáto matka hneď by dostala amok

minenkaa
Včera o 09:36
@anonym_ae7630

@minenkaa a aký je rozdiel v tom, keď si to video natočim ja alebo kameraman? Ci myslis, ze on ho upravi a jej decko vymaže ci ako? A este a kameramana budeme platiť za ti ze sa niekto nezmesti do koze a trpí paranojou?

@anonym_ae7630 píšem fotograf a prosim ta načo si na tom vystúpení

anonym_ae7630
Včera o 09:39
@minenkaa

@anonym_ae7630 píšem fotograf a prosim ta načo si na tom vystúpení

@minenkaa preto, lebo nie každý sa na vystúpenie môže dostavit a po druhé je asi nejaká kapacita triedy. Ci každý si tam môže zavolať 10 ľudí?
A tiez, dieta nemôže mat spomienku zo skolky lebo ty si to neprajes? Akože fakt si trápna.

lenka13332
Včera o 09:41

@syska96 spomínam si, že som ako dieťa chodila na tanečnú a mávali sme pravidelne vystúpenia v kulturaku a chodili na súťaže. Vždy si to natáčali rodičia a aj ľudia čo prišli na koncert tak isto na súťažiach. To by si svojmu dieťaťu kvôli tvojej chorej hlave nedovolila ísť na krúžok ? Alebo na súťaž? Alebo ak sa neskôr bude zúčastňovať školských súťaži a pôjde napr. Na krajské kolo vždy sa žiaci fotia a nie len učiteľkou zo školy. Nemáš šancu tomu zabrániť. Alebo jej zakážeš sa zúčastniť ?

minenkaa
Včera o 09:43
@anonym_ae7630

@minenkaa preto, lebo nie každý sa na vystúpenie môže dostavit a po druhé je asi nejaká kapacita triedy. Ci každý si tam môže zavolať 10 ľudí?
A tiez, dieta nemôže mat spomienku zo skolky lebo ty si to neprajes? Akože fakt si trápna.

@anonym_ae7630 ja niekde píšem,že moje dieta sim zakázala fotiť alebo natáčať?

minenkaa
Včera o 09:45
@anonym_ae7630

@anonym_ae7630 vsak bude mať spomienku ,fotky,niekde píšem,že nerobiť dokumentáciu
Ešte raz na čo si na tom vystúpení a akých ľudí spomínaš,mám,otec,stara mama,starý otec ,šesť ľudí a to som veeelmi optimistická ?ze by všetci chrlí prísť na kazde vystúpenie,veď to keď majú ľudia šesť vnúčat ti nemajú ani chut stále pozerať

anonym_ae7630
Včera o 10:05
@lenka13332

@syska96 spomínam si, že som ako dieťa chodila na tanečnú a mávali sme pravidelne vystúpenia v kulturaku a chodili na súťaže. Vždy si to natáčali rodičia a aj ľudia čo prišli na koncert tak isto na súťažiach. To by si svojmu dieťaťu kvôli tvojej chorej hlave nedovolila ísť na krúžok ? Alebo na súťaž? Alebo ak sa neskôr bude zúčastňovať školských súťaži a pôjde napr. Na krajské kolo vždy sa žiaci fotia a nie len učiteľkou zo školy. Nemáš šancu tomu zabrániť. Alebo jej zakážeš sa zúčastniť ?

@lenka13332 nie ona bude chcieť kontrolovať každého jedného co si foto urobí, ci náhodou do záberu neviedlo jej dieta a ak náhodou áno, tak tu fotku mas okamžite vymazať, lebo ona si to nezela 🤦‍♀️ a potom každý, kto svoje dieťa nechá verejné vystupovať, tak ho vlastne vystavuje tomu, ze sa ocitne na dark webe. A co také prenosy v TV? Kde ta náhodné zachytí kamera? Koncerty? Asi autorka sedí s dieťaťom iba doma a nikde nechodia.

anonym_ae7630
Včera o 10:06
@minenkaa

@anonym_ae7630 vsak bude mať spomienku ,fotky,niekde píšem,že nerobiť dokumentáciu
Ešte raz na čo si na tom vystúpení a akých ľudí spomínaš,mám,otec,stara mama,starý otec ,šesť ľudí a to som veeelmi optimistická ?ze by všetci chrlí prísť na kazde vystúpenie,veď to keď majú ľudia šesť vnúčat ti nemajú ani chut stále pozerať

@minenkaa možno tvojich to nezaujíma, ale moji sú na svoje vnúčatá zvedaví. Predstav si.

minenkaa
Včera o 10:10
@anonym_ae7630

@minenkaa možno tvojich to nezaujíma, ale moji sú na svoje vnúčatá zvedaví. Predstav si.

@anonym_ae7630 kde ja píšem ,že to niekoho nezaujima ,alebteda fakt si treba uvedomiť,že staci len sedieť a pozerať a užiť si tu chvíľu
Dufam,že sedíš pri tom natáčaní a nezavadzaj iným vo výhľade ,behaním alebo zdvihnutými rukami pri natáčaním

anonym_8fec95
Včera o 10:11
@anonym_c0cece

@anonym_8fec95 lenže ty nechápeš že fotky bez zakrytej tváre môžu byť posielané rodičom, ale nemôžu byť zverejnené školou? Dokonca máš možnosť si vybrať, kde môžu byť zverejnené a kde nie. Čiže keď ja som dala nesúhlas, spolužiaci môjho dieťaťa majú doma fotky na ktorých je dieťa vidieť, lebo máme normálne učiteľky, ktoré zákon pochopili a fotky nám posielali cez školskú aplikáciu. Na sociálnu sieť pridávali fotky, kde nebolo vidieť dieťaťu do tváre, prípadne ho prekryli.

@anonym_c0cece ale to chapem, velmi dobre chapem. Je jasne, ze fotku bez zakrytej tvare moze skolka poslat tym, rodicom, ktori si nezelaju zverejnovanie fotiek svojho dietata, ostanym rodicom maju poslat fotky so zakrytou tvarou a potom sa Marienka, Petko zacnu vypytovat preco ma Jozko zakrytu tvar. Pretoze nesuhlas so zverejnovanim znamena, ze fotky nebudu spristupnene tretim osobam, co rodicia ostatnych deti su. Takze vase ucitelky zakon nepochopili.
A co fotky, videa, ktore si spravia ostatni rodicia pocas vystupenia? Tam ako moze skola dosiahnut aby sa Jozko neobjavil? Postavia ho pocas vystupenia chrbtom k obecenstvu?

anonym_c0cece
Včera o 10:39
@lenka13332

@angel993 keď je u nás neter na prázdninách a robím jej program bežne ju odfotime posielame rodičom aby videli čo robí. Viem si predstaviť že keby fotím neterku a bola by tam takáto matka hneď by dostala amok

@lenka13332 lenže tu už miešaš hrušky a jablká. Je rozdiel odfotiť dieťa a poslať rodičovi a je rozdiel zverejňovať fotky cudzích detí

anonym_8d09cd
Včera o 10:39

@syska96 pamatám si ze od nás tiez jedna matka si to nepriala....dieťa sa odfotila ale nasledne tvar dali vzdy niakeho smajlika ..takze to pokazilo kazdemu fotku ale nechceli dieta separovat...neviem čo Vas k tomuto vedie....ale je to hlupost

anonym_c0cece
Včera o 10:42
@anonym_8fec95

@anonym_c0cece ale to chapem, velmi dobre chapem. Je jasne, ze fotku bez zakrytej tvare moze skolka poslat tym, rodicom, ktori si nezelaju zverejnovanie fotiek svojho dietata, ostanym rodicom maju poslat fotky so zakrytou tvarou a potom sa Marienka, Petko zacnu vypytovat preco ma Jozko zakrytu tvar. Pretoze nesuhlas so zverejnovanim znamena, ze fotky nebudu spristupnene tretim osobam, co rodicia ostatnych deti su. Takze vase ucitelky zakon nepochopili.
A co fotky, videa, ktore si spravia ostatni rodicia pocas vystupenia? Tam ako moze skola dosiahnut aby sa Jozko neobjavil? Postavia ho pocas vystupenia chrbtom k obecenstvu?

@anonym_8fec95 nie, naše učiteľky pochpili zákon správne. V tlačive som totiž uviedla že nesúhlasím so zverejňovaním fotiek na sociálnych sieťach. V škole na nástenke je moje dieťa normálne na fotke. S tým som súhlasila. Ostatní rodičia nezverejňujú dané fotky na sociálnych sieťach a každý súhlasil s tým aby boli takto fotky poskytnuté všetkým, máme to v tlačive uvedené.

anonym_ae7630
Včera o 11:02
@anonym_8fec95

@anonym_8fec95 zákazu im fotiť, natáčať... možno aj dýchať 🤷‍♀️

anonym_ae7630
Včera o 11:04
@anonym_8d09cd

@syska96 pamatám si ze od nás tiez jedna matka si to nepriala....dieťa sa odfotila ale nasledne tvar dali vzdy niakeho smajlika ..takze to pokazilo kazdemu fotku ale nechceli dieta separovat...neviem čo Vas k tomuto vedie....ale je to hlupost

@anonym_8d09cd vsak ona normálnu fotku ma, kde má tvar, to len ostatní majú fotky dokaslane so smajlami a podobne.

anonym_ae7630
Včera o 11:06
@minenkaa

@anonym_ae7630 kde ja píšem ,že to niekoho nezaujima ,alebteda fakt si treba uvedomiť,že staci len sedieť a pozerať a užiť si tu chvíľu
Dufam,že sedíš pri tom natáčaní a nezavadzaj iným vo výhľade ,behaním alebo zdvihnutými rukami pri natáčaním

@minenkaa neboj sa, ja sedím vždy na kraji a (na rozdiel od inych) ostatných neobtazujem ani im nezavadziam vo vyhlade. Mimo to, deti nie sú tak ďaleko, žeby to kamera foťáku v pohode aj zo zadu nepriblizila.

minenkaa
Včera o 11:17
@anonym_ae7630

@minenkaa neboj sa, ja sedím vždy na kraji a (na rozdiel od inych) ostatných neobtazujem ani im nezavadziam vo vyhlade. Mimo to, deti nie sú tak ďaleko, žeby to kamera foťáku v pohode aj zo zadu nepriblizila.

Takže Blatné načo si na tom vystúpení ?

leveta
Včera o 12:07

Ahoj. Nechce sa mi prebehnúť všetky komentáre..ale u nás v škôlke kto nemá podpísaný súhlas, jeho dieťa na fotkách ak sa dá nie je, ale pri fotkách situacnych a podobne ho zaslnieckuju/zasmajlikuju ako píšeš aj ty. Čo sú akcie v škôlke, v triede alebo vystúpenia vclsetky spoločné sa natáčajú vždy nejaká učiteľka a to sa dáva na stránku škôlky a vtedy dieťa čo nemá súhlas stojí na kraji a je video natočené tak aby tam nebolo. Proste stojí meter od ostatných ale vystupuje. Verejné podujatia čo chodia vystupovať bohužiaľ ovplyvniť nevedia samozrejme, tam rodičia povedia či ide alebo nejde vystupovať, mali sme v škôlke takých čo išli normlane, a aj takých čo teda deti ani nenacvicovali a nešli. Chodia vystupovat normlane do mesta pred KD napríklad na vianočné trhy alebo majáles a podobne.

linduska86
Včera o 14:28
@minenkaa

Vám fakt nikomu nepride divne vylúčiť dieta z kolektívu ,preto že rodič si uplatní svoj nárok ktorý je riadne schválený zákonom,len pret,že škôlka sa s ním nevie vysporiadať?

@minenkaa nie očividne im to divné nepríde 🤦🏻‍♀️ des kam tento svet speje

anonym_66317c
Včera o 14:35

@syska96 a ako si to predstavuješ? Logicky najjednoduchšie je samozrejme vyčleniť TVOJE dieťa z takýchto akcií, aby si ostatní rodičia mohli v kľude natočiť svoje dieťa. Hádam sa nebude celá trieda prispôsobovať jednej matke, nie? 🤷‍♀️

anonym_66317c
Včera o 14:37

A len pre dodatok. Ja fotky svojho dieťaťa nezverejňujem nikde. Polovica známych z FB čo sa nestretávame asi ani nevie že mám dieťa. No napriek tomu mi nevadia fotky na stránke škôlky/školy. Nie je tam predsa označené. 🤷‍♀️

lenka13332
Včera o 14:59
@anonym_c0cece

@lenka13332 lenže tu už miešaš hrušky a jablká. Je rozdiel odfotiť dieťa a poslať rodičovi a je rozdiel zverejňovať fotky cudzích detí

@anonym_c0cece ja aj zverejňujem

anonym_52e50e
Včera o 15:22
@anonym_c0cece

@anonym_c0cece A kde maz istotu, ze tie fotky, ktore maju spoluziaci tvojho dietata doma, niekto nepostne na webe? Bud samorny spoluziak alebo jeho rodicia?

anonym_c0cece
Včera o 16:26
@anonym_52e50e

@anonym_c0cece A kde maz istotu, ze tie fotky, ktore maju spoluziaci tvojho dietata doma, niekto nepostne na webe? Bud samorny spoluziak alebo jeho rodicia?

@anonym_52e50e rodičia v našej škôlke sú normálni a každý chce fotky pre seba, nie zverejňovať celú triedu na fb. A ak aj niekto zverejní tak si oreze fotku aby tam bolo iba jeho dieťa. Ale podľa toho čo tu čítam to tak všade nie je, teda sme výnimka, za čo som fakt rada, na všetkom sa vieme dohodnúť.

anonym_c0cece
Včera o 16:27
@lenka13332

@anonym_c0cece ja aj zverejňujem

@lenka13332 tak to už podľa seba, mne by napríklad nedalo zverejniť fotku kde je v pozadí cudzie dieťa.

anonym_ae7630
Dnes o 06:52
@anonym_66317c

@syska96 a ako si to predstavuješ? Logicky najjednoduchšie je samozrejme vyčleniť TVOJE dieťa z takýchto akcií, aby si ostatní rodičia mohli v kľude natočiť svoje dieťa. Hádam sa nebude celá trieda prispôsobovať jednej matke, nie? 🤷‍♀️

@anonym_66317c no to by si sa teda dovolať, aké tepše vedia niektoré byt! Však oni majú predsa svoje práva, nároky a bla bla bla. Iní samozrejme nemajú.

anonym_66317c
Dnes o 08:30
@anonym_ae7630

@anonym_66317c no to by si sa teda dovolať, aké tepše vedia niektoré byt! Však oni majú predsa svoje práva, nároky a bla bla bla. Iní samozrejme nemajú.

@anonym_ae7630 mňa by ale veľmi zaujímalo, akým spôsobom to chce autorka riešiť. To sa teraz kvôli jednému dieťaťu má prispôsobovať celá trieda a mať ešte kvôli nemu nepríjemnosti alebo prácu navyše s upravovaním fotiek? Neuveriteľné. 🤦‍♀️ Jednoducho dieťa na vystúpenie nedať a vybavené. Iné riešenie nie je.

anonym_ae7630
Dnes o 09:15
@anonym_66317c

@anonym_ae7630 mňa by ale veľmi zaujímalo, akým spôsobom to chce autorka riešiť. To sa teraz kvôli jednému dieťaťu má prispôsobovať celá trieda a mať ešte kvôli nemu nepríjemnosti alebo prácu navyše s upravovaním fotiek? Neuveriteľné. 🤦‍♀️ Jednoducho dieťa na vystúpenie nedať a vybavené. Iné riešenie nie je.

@anonym_66317c jednoducho. Sekirovat iných kvôli svojej paranoji

Strana
z10