Ako riešiť fotenie detí v škôlke?
Ahojte. Sme prvé dni v škôlke a nakoľko nezverejňujeme ani my rodičia tváričku svojho dieťaťa verejne, podpísali sme nesúhlas so zdieľaním fotiek našej malej verejne na FB alebo stránku škôlky. Je jediná v triede, ale takmer vždy jej na fotkách dajú na tvár nejaký obrázok. Pani učiteľka spomenula, že deti si začínajú nacvičovať program k dôchodcom na deň úcty k starším, potom to bude mikuláš, deň matiek atď. Zaujíma ma, ako je to poistené vtedy keď je vystúpenie a všetci rodičia si točia svoje (aj cudzie) deti a potom si to zdieľajú na soc.siete, prípadne vystúpenie v dome dôchodcov - kde si to fotia oni a zdieľajú na svoje soc.siete. Samozrejme opýtam sa na to učiteľky v škôlke ako to majú, ale zaujíma ma aj názor a skúsenosti rodičov, ktorí to majú podobne ako my. Na jednej strane nechcem dcérku uberať o tieto zážitky, na druhej si uvedomujem riziko, ktoré nám za to nestojí. Ďakujem 🙂
Jediný problém ktorý tu je a čo sa výrazne zmenilo je, že si priestor ktorý na deti chrániť, robí na nich PR. Definícia PR-
Ide o strategickú komunikáciu, ktorou firma alebo organizácia buduje a udržiava dobré vzťahy so svojím okolím a verejnosťou.Cieľ: Vytvoriť a chrániť pozitívny imidž, získať dôveru a dlhodobo ovplyvňovať verejnú mienku.Rozdiel oproti reklame: Kým reklama tlačí na rýchly predaj, PR buduje dlhodobú reputáciu značky pomocou článkov, tlačových správ či komunikácie s médiami.
@autorka a uvedomujeme si,že si ju môžu natáčať aj zamestnanci v domove dôchodcov? Potom čo spravíš? Pôjdeš tam a každému zamestnancovi nakazes vymazať fotky?. K nám chodia detičky fotím ich ale snažím sa vždy tak aby im nebolo vidieť odzadu a nikdy tvár.
Česká polícia k tomu vydala aj varovné video: https://www.facebook.com/reel/1146882814691277 , britské úrady zase odporúčajú školám nezverejňovať fotky žiakov, lebo sa množia prípady, kedy útočníci vytvoria pomocou AI materiál zobrazujúci zneužívanie týchto detí a tým potom vydierajú https://svetdneska.cz/kvuli-ai-vydirani-maji-sk... .
Ja ta chapem, autorka. Po spravnosti by mali byt rodicia upozorneni na zakaz vytvarania si vlastnych fotografii a videi. Aj kebyze s natacanim nesuhlasis len ty sama. Je to rvoje pravo a tento hejt, ktory sa na teba kvoli tomu zniesol, vobec nechapem. Vyclenovanie dietata z kolektivu kvoli tomu alebo to, ze take dieta jednoducho na podujatia nepustia, lebo je to pre nich jednoduchsie, nie je v sulade s GDPR, takto sa to riesit nema. Najlepsie riesenie by bolo, aby skolka sama robila foto / video deti, ktore suhlas dali a tieto fotografie potom posielali rodicom, ktore s tym suhlasili, aby sa zabranilo nepovolenemu foteniu ci kamerovaniu. Skolka moze urobit taketo opatrenie, ale ak ho niektory rodic aj porusi, bol by to problem medzi tebou a tym konkretnym rodicom a musela by si to riesit s nim, sama.
Tiez tu padla otazka, ci by si aj turistov ziadala, aby svoje fotky vymazali, ak je na nich tvoje dieta. Ja som toto zazila dobrych 25 rokov dozadu, ked sa este o GDPR ani nechyrovalo. Muz ziadal vymazat ineho cloveka fotografie, na ktorych bol zachyteny, ktore si iny urobil na turistike. Druhy sice nespokojny, ale vymazal, hoci v takom pripade nemusel. Namiesto odsudzovania by sme mali tolerovat to, ze niekomu fotografovanie a este aj zverejnovanie moze vadit. Len ta vymozitelnost je bohuzial na dlhe lakte.
@anonym_92083f hej, všetci sa 💩💩💩. Ako vážne už tu niektoré prestaňte a radšej vyhľadajte odborníkov. Alebo svoje deti uplne vyclente z kolektívu.
Vadi vám nejaká obyčajná nikomu nič nehovoriaca fotka z besiedky. Mňa tam tie ostatne deti absolútne nezaujímajú, nevsimam si ich. Fotky nikde verejné nezdielam.
@lienka.7 lebo nie každý je zodpovedný
@minenkaa
prepáč to je taká somarina čo už píšeš.
tak zakážme šoférovať autá, lebo nie každý je zodpovedný či?
vyber si čo chceš.
neskontroluješ celý svet. a zakázať natáčať vlastné decko v kolektíve napr. pri vystúpení pre paranoju iných je mimo.
Ešte že sa toto neriešilo keď bol môj syn v škôlke.
máme fotky, máme videá. máme spomienky!
a k žiadnemu zneužitiu neprišlo.
Je zakazane zverejnovat na socialnych sietach fotky, ci videa ludi, od ktorych nemame na to suhlas. Resp dane osoby musia byt napr rozostrene, aby neboli spoznatelne. Rodicia by pri kazdej akcii mali byt upozorneni, ze uz samotne vyhotovenie zaznamu bez suhlasu nie je v sulade so zakonom. Skolka tieto suhlasy tiez musi mat a skolka ma vyhotovovat zaznamy. Ked si uz rodic taky zaznam vyhotovi, nemal by ho zverejnovat na soc. Sietach ani nekontrolovane sirit dalej. Musi prejst este nejaky cas (roky), mozno par sudnych sporov, kym toto ludia zacnu povazpvat sa normalne a budu to dorziavat bez reptania.
@minenkaa
vyber si čo chceš.
neskontroluješ celý svet. a zakázať natáčať vlastné decko v kolektíve napr. pri vystúpení pre paranoju iných je mimo.
@mondolina a preto sú pravidla cestnej premávky a preto sú zákony ,koli pár tupcom čo sú nezodpovední
Vždy to tak bolo a aj bude
@minenkaa
vyber si čo chceš.
@mondolina a len tak mimochodom,už sa kontroluje cely svet ,ak si si nevšimla
@mondolina a len tak mimochodom,už sa kontroluje cely svet ,ak si si nevšimla
@minenkaa
vôbec ma to nezaujíma, nerobím nič zlé, takže mi to je jedno.
pravidlá cestnej premávky síce sú a čo to má so zodpovednosťou? keď sa nedodržiavajú.
na verejne prístupnom mieste, na verejnom priestranstve nie je zakázané zhotoviť záznam.
Česká polícia k tomu vydala aj varovné video: https://www.facebook.com/reel/1146882814691277 , britské úrady zase odporúčajú školám nezverejňovať fotky žiakov, lebo sa množia prípady, kedy útočníci vytvoria pomocou AI materiál zobrazujúci zneužívanie týchto detí a tým potom vydierajú https://svetdneska.cz/kvuli-ai-vydirani-maji-sk... .
@gwendolyn naši ľudia sú ešte 100 rokov za opicami a neuvedomujú si všetky nástrahy a svet ktorý už nie je bezpečný do takej miery ako to bolo pred internetom.
@minenkaa
vôbec ma to nezaujíma, nerobím nič zlé, takže mi to je jedno.
pravidlá cestnej premávky síce sú a čo to má so zodpovednosťou? keď sa nedodržiavajú.
na verejne prístupnom mieste, na verejnom priestranstve nie je zakázané zhotoviť záznam.
@mondolina píše sa tu o škôlke to je uzavreté s určitým miestom a spoločnosťou ,škôlka je povinná pokiaľ viem ,chodiť na verejne priestranstva nie
Ak nedodrziavas predpisu dostaneš pokutu aby si mohla na aute jazdiť musíš zložiť skúšku ,nikde sa nerobí školenie o zodpovednosti na internete
Takže vždy sa nájde nejaký nezodpovedný,čo dokáže okolo seba napáchať škody
A vidíš tvoj prístup teba to nezaujima a keď pošleš fotku maminej sestre a ta to dá na fb ,čo potom ,je to len príklad
@anonym_92083f hej, všetci sa 💩💩💩. Ako vážne už tu niektoré prestaňte a radšej vyhľadajte odborníkov. Alebo svoje deti uplne vyclente z kolektívu.
Vadi vám nejaká obyčajná nikomu nič nehovoriaca fotka z besiedky. Mňa tam tie ostatne deti absolútne nezaujímajú, nevsimam si ich. Fotky nikde verejné nezdielam.
@anonym_ae7630 prečítaj si komentár nad sebou ty hovienko a naštuduj si aj ako vysoko je konkrétne naša maličká krajina v priečkach. Možno ťa prejdu žarty.
Keď chceš vystavovať svoje decko reálnemu riziku, rob tak sama ale neohrozuj deti iných rodičov.
@anonym_ae7630 deti sú vyčleňovane škôlkou nie rodičom
@mondolina píše sa tu o škôlke to je uzavreté s určitým miestom a spoločnosťou ,škôlka je povinná pokiaľ viem ,chodiť na verejne priestranstva nie
Ak nedodrziavas predpisu dostaneš pokutu aby si mohla na aute jazdiť musíš zložiť skúšku ,nikde sa nerobí školenie o zodpovednosti na internete
Takže vždy sa nájde nejaký nezodpovedný,čo dokáže okolo seba napáchať škody
A vidíš tvoj prístup teba to nezaujima a keď pošleš fotku maminej sestre a ta to dá na fb ,čo potom ,je to len príklad
@minenkaa
s tebou to nemá význam, ty už len zo zásady oponuješ.
ani s tým jazdením si to nepochopila..
@syska96 Tak im.to.povedz a dieta teda bude vylucene zo vsetkeho, co skolka ci skola budu organizovat. A nebude mat ziaden dokaz o tom, ze nieco absolvovalo. A ani teda spolocnu fotku s detmi, lebo si zakazala akekolvek fotenie. Postavia ho mimo a tie, co si budu chiet fotit, ci natocit, tak si tak spravia.
@anonym_a9c08b Este raz. Diskusia je o zdielani videi a fotiek na soc. sietach. Ked nevies citat s pochopenim, tak sa nezapajaj do diskusie.
@beata_k Ale veď ja sa pýtam k veci, ty nevieš odpovedať. 😀 Ako ochrániš dieťa, aby ho hocikto nevyfotil na ulici a nezavesil na sociálne siete?
@beata_k Ale veď ja sa pýtam k veci, ty nevieš odpovedať. 😀 Ako ochrániš dieťa, aby ho hocikto nevyfotil na ulici a nezavesil na sociálne siete?
@anonym_a9c08b
no nijako, tak treba buzerovať a zakazovať iným rodičom fotiť svoje dieťa v škôlke.
ona povie, že sa tým minimalizuje riziko zneužitia.
@minenkaa
pravdaže, lebo nemám paranoju.
@mondolina ale veď nik nepíše o paranoji ,každý ma proste na niečo pravo a tvoje sa končia tam kde sa začínajú iného a pokiaľ bude niečo predstavovať už dokázané nebezpečenstvo ,vždy tam budú obmedzenia
Ty si tiež nepochopila a upne ignorovala čo ja píšem
Taká ochrana nefajčiarov ,to je tiež zle ,fajčiarov práva sa končia tam kde začínajú nefajčiarove
@anonym_ae7630 deti sú vyčleňovane škôlkou nie rodičom
@minenkaa deti sú vyčleňované škôlkou/školou a ozaj smutné, že kvôli PR pre škôlku/školu deti trpia. Potreba natáčať si svojich žiakov a capať to na internet je chorá a novodobá choroba. Tu pekne vidno ako škôlke/škole naozaj na deťoch záleží, lebo len skutočný debil, dnes nevníma čo sa deje. Reálne to vnímam tak, že školské inštitúcie síce vedia čo sa deje, ale hrozba ujmy ich žiakov a rodín im je skutočne ukradnutá. Žijú len pre príjem, prestíž a nie pre deti.
@mondolina ale veď nik nepíše o paranoji ,každý ma proste na niečo pravo a tvoje sa končia tam kde sa začínajú iného a pokiaľ bude niečo predstavovať už dokázané nebezpečenstvo ,vždy tam budú obmedzenia
Ty si tiež nepochopila a upne ignorovala čo ja píšem
Taká ochrana nefajčiarov ,to je tiež zle ,fajčiarov práva sa končia tam kde začínajú nefajčiarove
@minenkaa
aha takže to je logika že 20 detí sa chce fotiť , jedno nie, tak zakážem všetkým 🤣
@anonym_a9c08b
no nijako, tak treba buzerovať a zakazovať iným rodičom fotiť svoje dieťa v škôlke.
ona povie, že sa tým minimalizuje riziko zneužitia.
@mondolina koľko fotiek máš ty zo svojho detstva zo škôlky/ školy? Treba naším deťom viac ako 3 fotky za rok zo škôlky/školy? Ty si mala svoje tlačené, no dnes sa šíria fotky rýchlosťou blesku internetom a pozor ani edupage nemusí byť bezpečný (podľa slov odborníka).
Sa ti zdá v poriadku narúšať súkromie a bezpečnosť detí? Či to pre teba nie je otázka, lebo tak ďaleko si sa ešte nedostala?
@minenkaa
aha takže to je logika že 20 detí sa chce fotiť , jedno nie, tak zakážem všetkým 🤣
@mondolina tie deti to nechcú, chcú to ich rodičia. Deti predsa nevedia zhodnotiť riziká. Zodpovednosť tak nesú rodičia a mali by aj vzdelávacie inštitúcie. Sa už prebuďte ľudia, svet sa radikálne zmenil.
@lapersefona to je aj na SK. autorke ide o tvoje sukromne video kde sa mihne logicky aj jej dieta.
@natalka13 Ano ide o sukromne Video ale na vystupeni, ktore zorganitovala skolka. V DE je taketo dieta na spolocnych akciach vylucene. No Pech, Mamicka bedovolila.- moze decko revat Kolko chce.

@anonym_643247 nemusi vystrihovat, staci, ze ho nebude fotit a natacat. Alebo nerobit foto a video vobec. Ucitelka sa moze hnevat kolko chce, ale vyclenit dieta z kolektivu nie je riesenie. Dalsia vec je ta, ze za urcitych okolnosti sa da argumentovat opravnenym zaujmom poskytovatela, no to by preslo mozno tak pri natacani / foteni a je s tym spojena dalsia administrativa. Nie pri zverejnovani takych fotiek a videi. Co sa mna tyka, rozumiem, ze je to takto tazsie na organizaciu. Ja som si ale to nariadenie nevymyslela a z nejakeho dovodu bolo prijate.
@anonym_92083f A ako ho nema natacat, ked vystupuje v skupine 20 deti? Tak bud bude stat bokom od vsetkych, cize aj tak bude vyclenene a urobi zaber len na zvysne deti alebo nebude vystupovat vobec. Ja uplne rozumiem, ze niekto nechce, aby ostatni rodicia mali fotku mojho Janka ako sedi vedla Kubka a myslim, ze toto bezne aj v skolke zabezpecuju, ze fotia pri aktivitach deti tak, aby nebolo vidno to "zakazane" dieta. Ale na besiedke 15-20 deti si to neviem predstavit. Suhlasim s tym, aby upozornili rodicov pred vystupenim, ze ak si robia video, nech ho nezverejnuju na sietach (mne to pride prirodzene nevesat na siete deti inych rodicov, pokial nepoznam ich postoj k zverejnovaniu). Ale nepaci sa mi, ze kvoli Janke a Betke ja nemozem urobit video mojho dietata mojmu muzovi, ktory na besiedku nemohol prist. A dostat fotku triedy so smajlikovou Anickou, pricom jej mama dostane peknu fotku je pre mna riadne farizejske. Nuz tak nech ide Anicka bokom, ostatne deti sa odfotia, potom sa odfoti aj Anicka pre svoju mamu. Nepostnem svoje dieta v plavkach na otvoreny profil FB, ale nebudem ani pisat na dedinsku stranku, nech stiahnu fotku z dni obce, kde som s detmi pri stanku na hranolky.