icon

Ako riešiť fotenie detí v škôlke?

syska96
20. sep 2026

Ahojte. Sme prvé dni v škôlke a nakoľko nezverejňujeme ani my rodičia tváričku svojho dieťaťa verejne, podpísali sme nesúhlas so zdieľaním fotiek našej malej verejne na FB alebo stránku škôlky. Je jediná v triede, ale takmer vždy jej na fotkách dajú na tvár nejaký obrázok. Pani učiteľka spomenula, že deti si začínajú nacvičovať program k dôchodcom na deň úcty k starším, potom to bude mikuláš, deň matiek atď. Zaujíma ma, ako je to poistené vtedy keď je vystúpenie a všetci rodičia si točia svoje (aj cudzie) deti a potom si to zdieľajú na soc.siete, prípadne vystúpenie v dome dôchodcov - kde si to fotia oni a zdieľajú na svoje soc.siete. Samozrejme opýtam sa na to učiteľky v škôlke ako to majú, ale zaujíma ma aj názor a skúsenosti rodičov, ktorí to majú podobne ako my. Na jednej strane nechcem dcérku uberať o tieto zážitky, na druhej si uvedomujem riziko, ktoré nám za to nestojí. Ďakujem 🙂

beata_k
21. sep 2026
@anonym_a9c08b

@beata_k Ako vieš? Hocijaký uchylák z okna, s objektívom? A inde? Na kupku, na výlete, v meste, na školskom dvore? Má ten pytel na hlave?

@anonym_a9c08b Nechyaj sa slamky. Diskusia je o vedomom zvrejnovani deti.

oceanahory
21. sep 2026
@anonym_a9c08b

@beata_k Ako vieš? Hocijaký uchylák z okna, s objektívom? A inde? Na kupku, na výlete, v meste, na školskom dvore? Má ten pytel na hlave?

@anonym_a9c08b Presne, mam kamarata detektiva. Vsetcia predatori, ktorych chytil mali ulozene zaznamy deti z parkov, kupalisk, susedove deti...uplne sialene a nechutne.

beata_k
21. sep 2026
@oceanahory

@beata_k Nie nie, zle si si pozrela moj profil, najdes tam aj fotku o mne, ak mas tak vela casu, tak skus este lustrovat moj profil dlhsie, naozaj ho tam najdes aj bez okuliarov 😉. Naozaj si neuvedomujes, ake su toto extremy...tvoje vyjadrovanie, preluskavanie mojho profilu roky dozadu a analyzovanie fotiek, ci ich uprava, len aby si si dokazovala svoju (ne)pravdu a potom mi pises, ako ta "nezaujimam". Ludia by sa mali hlavne bat jedincov, ako si ty!

@oceanahory Mas verejny profil. X ludi ti ho prehliada. Nebud naivna.

oceanahory
21. sep 2026
@beata_k

@oceanahory Mas verejny profil. X ludi ti ho prehliada. Nebud naivna.

@beata_k A? Mne to nevadi, ale preco to robis ty, ked ta nezaujimam? 😅

beata_k
21. sep 2026
@oceanahory

@beata_k A? Mne to nevadi, ale preco to robis ty, ked ta nezaujimam? 😅

@oceanahory A preco sa skyvas na fotkach ked nikoho zaujimas?

oceanahory
21. sep 2026
@beata_k

@oceanahory A preco sa skyvas na fotkach ked nikoho zaujimas?

@beata_k Ocividne teba zaujimam, ked si venovala tolku energiu mojej osobe a mojmu profilu, inak si to neviem vysvetlit 🤷😅.

beata_k
21. sep 2026
@oceanahory

@beata_k Ocividne teba zaujimam, ked si venovala tolku energiu mojej osobe a mojmu profilu, inak si to neviem vysvetlit 🤷😅.

@oceanahory Kto vie kolko muzov obzera tvojho syna...
A preco sa teda skryvas?

anonym_643247
21. sep 2026
@anonym_92083f

Ja ta chapem, autorka. Po spravnosti by mali byt rodicia upozorneni na zakaz vytvarania si vlastnych fotografii a videi. Aj kebyze s natacanim nesuhlasis len ty sama. Je to rvoje pravo a tento hejt, ktory sa na teba kvoli tomu zniesol, vobec nechapem. Vyclenovanie dietata z kolektivu kvoli tomu alebo to, ze take dieta jednoducho na podujatia nepustia, lebo je to pre nich jednoduchsie, nie je v sulade s GDPR, takto sa to riesit nema. Najlepsie riesenie by bolo, aby skolka sama robila foto / video deti, ktore suhlas dali a tieto fotografie potom posielali rodicom, ktore s tym suhlasili, aby sa zabranilo nepovolenemu foteniu ci kamerovaniu. Skolka moze urobit taketo opatrenie, ale ak ho niektory rodic aj porusi, bol by to problem medzi tebou a tym konkretnym rodicom a musela by si to riesit s nim, sama.

Tiez tu padla otazka, ci by si aj turistov ziadala, aby svoje fotky vymazali, ak je na nich tvoje dieta. Ja som toto zazila dobrych 25 rokov dozadu, ked sa este o GDPR ani nechyrovalo. Muz ziadal vymazat ineho cloveka fotografie, na ktorych bol zachyteny, ktore si iny urobil na turistike. Druhy sice nespokojny, ale vymazal, hoci v takom pripade nemusel. Namiesto odsudzovania by sme mali tolerovat to, ze niekomu fotografovanie a este aj zverejnovanie moze vadit. Len ta vymozitelnost je bohuzial na dlhe lakte.

@anonym_92083f a toto si ako predstavujes robit realne mimo toho ze to dieta proste vyclenis ?

citujem ta: Najlepsie riesenie by bolo, aby skolka sama robila foto / video deti, ktore suhlas dali a tieto fotografie potom posielali rodicom, ktore s tym suhlasili, aby sa zabranilo nepovolenemu foteniu ci kamerovaniu.

koniec citatu
to ako ma ucitelka po nociach vystrihavat z videii to dieta ? tym ucitelkam je to tiez neprijemne plnit protichodne priania rodicov, kedze vacsina chce vidiet co ich deti v skolke robia a davat stale na bok jedno dieta a vysvetlovat lebo rodic im tiez nemusi byt prijemne ale ako inak to poriesit okrem teda este tej kukly

anonym_a9c08b
21. sep 2026
@beata_k

@anonym_a9c08b Nechyaj sa slamky. Diskusia je o vedomom zvrejnovani deti.

@beata_k Nikto sa slamky nechytá, ale ty máš nulovú logiku. Takže nožík sa ti otvára, keď si rodičia filmujú svoje deti na besiedke a náhodou sa im v zábere ocitne tvoje decko, ale po ulici sa s ním pretŕčaš bez hocijakej ochrany na hlave a si úplne kľudná.
Takže nezahováraj a normálne odpovedz ako chrániš svoje dieťa vonku?

oceanahory
21. sep 2026
@beata_k

@oceanahory Kto vie kolko muzov obzera tvojho syna...
A preco sa teda skryvas?

@beata_k Asi tolko kolko si tvoje obzreli a odfotili napr. na tomto ihrisku 😏. Ale to ty nepochopis...

Tak ak ta to tak velmi zaujima (aj ked tvrdis, ze nie 😔), ja ti to rada napisem. Neskryvam sa cielene, vacsinou pridavam "umeleckejsie" fotky, to si si mozno vsimla, ale najdes tam aj fotku s mojou tvarou, aj spolocnu so synom. Syn ma na mojom profile zopar peknych fotiek (mimochodom tiez mu na vacsine nevidno tvar), ktore sa mne pacia, ja osobne na tom nevidim nic poburujuce, nepridavam ich denne. Inde fotky nezverejnujem iba tu, aj to v podstate pod "ruskom anonymity", kedze ma tu nikto nepozna osobne. Vacsinou pridavam fotky z dovoleniek, vyletov a fotky jedla, kedze varenie je moj konicek.
Ak by ta este nieco o mne zaujimalo, kludne sa pytaj, adresu ti ale neposkytnem, ani cele meno lebo by si ma este prisla dobodat...

beata_k
21. sep 2026
@oceanahory

@beata_k Asi tolko kolko si tvoje obzreli a odfotili napr. na tomto ihrisku 😏. Ale to ty nepochopis...

Tak ak ta to tak velmi zaujima (aj ked tvrdis, ze nie 😔), ja ti to rada napisem. Neskryvam sa cielene, vacsinou pridavam "umeleckejsie" fotky, to si si mozno vsimla, ale najdes tam aj fotku s mojou tvarou, aj spolocnu so synom. Syn ma na mojom profile zopar peknych fotiek (mimochodom tiez mu na vacsine nevidno tvar), ktore sa mne pacia, ja osobne na tom nevidim nic poburujuce, nepridavam ich denne. Inde fotky nezverejnujem iba tu, aj to v podstate pod "ruskom anonymity", kedze ma tu nikto nepozna osobne. Vacsinou pridavam fotky z dovoleniek, vyletov a fotky jedla, kedze varenie je moj konicek.
Ak by ta este nieco o mne zaujimalo, kludne sa pytaj, adresu ti ale neposkytnem, ani cele meno lebo by si ma este prisla dobodat...

@oceanahory Aby som ta neprisla dobodat??? Nezda sa ti, ze si prekrocila hranice diskusie? Tvoj prispevok nenahlasim. Nech, vsetci vidia tvoje chore zmyslanie.

beata_k
21. sep 2026
@anonym_a9c08b

@beata_k Nikto sa slamky nechytá, ale ty máš nulovú logiku. Takže nožík sa ti otvára, keď si rodičia filmujú svoje deti na besiedke a náhodou sa im v zábere ocitne tvoje decko, ale po ulici sa s ním pretŕčaš bez hocijakej ochrany na hlave a si úplne kľudná.
Takže nezahováraj a normálne odpovedz ako chrániš svoje dieťa vonku?

@anonym_a9c08b Este raz. Diskusia je o zdielani videi a fotiek na soc. sietach. Ked nevies citat s pochopenim, tak sa nezapajaj do diskusie.

oceanahory
21. sep 2026
@beata_k

@oceanahory Aby som ta neprisla dobodat??? Nezda sa ti, ze si prekrocila hranice diskusie? Tvoj prispevok nenahlasim. Nech, vsetci vidia tvoje chore zmyslanie.

@beata_k Pises ze sa ti "otvara vo vrecku noz", kvoli rodicom, ako ja. Dopodrobna si si presla moj profil, zazdielala tu moje fotky, dokonca jednu aj zmanipulovala a ja som chora a prekrocila hranice diskusie? 🤯
Myslim, ze toto naozaj nepotrebuje viacej komentarov.

anonym_92083f
21. sep 2026
@anonym_643247

@anonym_92083f a toto si ako predstavujes robit realne mimo toho ze to dieta proste vyclenis ?

citujem ta: Najlepsie riesenie by bolo, aby skolka sama robila foto / video deti, ktore suhlas dali a tieto fotografie potom posielali rodicom, ktore s tym suhlasili, aby sa zabranilo nepovolenemu foteniu ci kamerovaniu.

koniec citatu
to ako ma ucitelka po nociach vystrihavat z videii to dieta ? tym ucitelkam je to tiez neprijemne plnit protichodne priania rodicov, kedze vacsina chce vidiet co ich deti v skolke robia a davat stale na bok jedno dieta a vysvetlovat lebo rodic im tiez nemusi byt prijemne ale ako inak to poriesit okrem teda este tej kukly

@anonym_643247 nemusi vystrihovat, staci, ze ho nebude fotit a natacat. Alebo nerobit foto a video vobec. Ucitelka sa moze hnevat kolko chce, ale vyclenit dieta z kolektivu nie je riesenie. Dalsia vec je ta, ze za urcitych okolnosti sa da argumentovat opravnenym zaujmom poskytovatela, no to by preslo mozno tak pri natacani / foteni a je s tym spojena dalsia administrativa. Nie pri zverejnovani takych fotiek a videi. Co sa mna tyka, rozumiem, ze je to takto tazsie na organizaciu. Ja som si ale to nariadenie nevymyslela a z nejakeho dovodu bolo prijate.

yanni
21. sep 2026

Zmier sa s tym, ze nezijeme v jaskyni. Ani v bubline. Ked zacne tvoje Dieta v 5-6 rokoch aktivne sportovat, popr. ZUSka atd. Co urobi?“s? Nepustis dieta na preteky lebo ho tam mozu vsetci vidiet, vitazi sa fotia, je to aj na nete , v novinach, neskor mozno aj zahranici?

beata_k
21. sep 2026
@oceanahory

@beata_k Pises ze sa ti "otvara vo vrecku noz", kvoli rodicom, ako ja. Dopodrobna si si presla moj profil, zazdielala tu moje fotky, dokonca jednu aj zmanipulovala a ja som chora a prekrocila hranice diskusie? 🤯
Myslim, ze toto naozaj nepotrebuje viacej komentarov.

@oceanahory
1tvoj profil je verejny. Aj ty si bola na mojom. Vid komentar vyssie.
2. Otvorit noz vo vrecku je bezna metafora.
3. Fotku som upravila aby sa ti otvorili oci, co vsetko sa da s fotkou urobit. Lebo si ma presviedcala, ze to len profik vie. Neboli tam tvare tvojej rodiny.

Mas pravdu. Nepotrebuje to komentar ked niekto verejne pise o pobodani ineho cloveka.

yanni
21. sep 2026
@beata_k

@oceanahory
1tvoj profil je verejny. Aj ty si bola na mojom. Vid komentar vyssie.
2. Otvorit noz vo vrecku je bezna metafora.
3. Fotku som upravila aby sa ti otvorili oci, co vsetko sa da s fotkou urobit. Lebo si ma presviedcala, ze to len profik vie. Neboli tam tvare tvojej rodiny.

Mas pravdu. Nepotrebuje to komentar ked niekto verejne pise o pobodani ineho cloveka.

@beata_k No len ci v skolke maju kapacity, hlavne casove, kazdu fotku upravovat? Ved tie fotk, hlavne triedne, chcu vsetci rodicia. Myslis, ze ked ich Preposlu rodine, budu tam dieta ,vystrihovat,? Ja by som taketo Dieta jednoducho z fotenia a akcii, ide sa moze fotit a natacat, vylucila.

oceanahory
21. sep 2026
@yanni

@beata_k No len ci v skolke maju kapacity, hlavne casove, kazdu fotku upravovat? Ved tie fotk, hlavne triedne, chcu vsetci rodicia. Myslis, ze ked ich Preposlu rodine, budu tam dieta ,vystrihovat,? Ja by som taketo Dieta jednoducho z fotenia a akcii, ide sa moze fotit a natacat, vylucila.

@yanni Mozu oslovit priamo ju, ona ma ocividne chut aj cas pozerat si fotky cudzich ludi, ktori ju "nezaujimaju" a aj ich adekvatne upravit 😅.

beata_k
21. sep 2026
@yanni

@yanni Preco by malo byt vylucene. Ano, v nasej MS su deti, ktore tam maju smile. Ved tych fotiek neupravuju denne 50 ks. A ano, ja ked poslem fotku babke tak to druhe dieta odstihnem. Som zodpovedna voci inym detom. Zaberie mi to tak minutu upravit fotku

beata_k
21. sep 2026
@oceanahory

@yanni Mozu oslovit priamo ju, ona ma ocividne chut aj cas pozerat si fotky cudzich ludi, ktori ju "nezaujimaju" a aj ich adekvatne upravit 😅.

@oceanahory Si uz pekne zufala, chytat sa kazdeho komentara aj ked sa s tebou nebavi...

oceanahory
21. sep 2026
@beata_k

@oceanahory Si uz pekne zufala, chytat sa kazdeho komentara aj ked sa s tebou nebavi...

@beata_k Esteze ty sa so mnou stale bavis 🧡

beata_k
21. sep 2026
@oceanahory

@beata_k Esteze ty sa so mnou stale bavis 🧡

@oceanahory Ved ty nemusis.

yanni
21. sep 2026
@beata_k

@yanni Preco by malo byt vylucene. Ano, v nasej MS su deti, ktore tam maju smile. Ved tych fotiek neupravuju denne 50 ks. A ano, ja ked poslem fotku babke tak to druhe dieta odstihnem. Som zodpovedna voci inym detom. Zaberie mi to tak minutu upravit fotku

@beata_k maju Smile. Aj na skutocnej foto? My napr. Rocnikove foto dostvame v papierovom Formate. Tam nik nie je so smile na ksichte. To ziadny Fotograf nerobi. A vystrihnut to dieta tiez nemoze. A ano, ked poslem babke, Tak tak, ako to foto je. Ziadne decko neupravujem. To nie je Moj Problem. Ja som s nikym zmluvu neuzavrela a Verejne to nie je.

oceanahory
21. sep 2026
@beata_k

@oceanahory Ved ty nemusis.

@beata_k Vies co, v tomto mas pravdu, mrham tu s tebou iba cas...radsej ta zablokujem, ved toto nikam s tebou nevedie.

beata_k
21. sep 2026
@yanni

@beata_k maju Smile. Aj na skutocnej foto? My napr. Rocnikove foto dostvame v papierovom Formate. Tam nik nie je so smile na ksichte. To ziadny Fotograf nerobi. A vystrihnut to dieta tiez nemoze. A ano, ked poslem babke, Tak tak, ako to foto je. Ziadne decko neupravujem. To nie je Moj Problem. Ja som s nikym zmluvu neuzavrela a Verejne to nie je.

@yanni Co ti na to napisat? Ja sa spravam zodpovedne aj bez zmluvy

lapersefona
21. sep 2026

V Nemecku je úplne standard ze pred vstupom dieťaťa do skolky rodicia podpisujú, že či súhlasíme s fotením dieťaťa a ak áno co všetko môže byť zverejnené. Ak si rodicia neprajú žiadne verejné fotky dieťaťa, dieta sa nezúčastní potom daných aktivít. Učiteľky to potom aj vysvetľujú detom

natalka13
21. sep 2026
@lapersefona

V Nemecku je úplne standard ze pred vstupom dieťaťa do skolky rodicia podpisujú, že či súhlasíme s fotením dieťaťa a ak áno co všetko môže byť zverejnené. Ak si rodicia neprajú žiadne verejné fotky dieťaťa, dieta sa nezúčastní potom daných aktivít. Učiteľky to potom aj vysvetľujú detom

@lapersefona to je aj na SK. autorke ide o tvoje sukromne video kde sa mihne logicky aj jej dieta.

nevelyn
21. sep 2026

Ked da matka/otec foto decka na fb, vie sa, kto je rodic, ake ma priezvisko, da sa lahsie vystopovat adresa/pohyb. Ale na fotkach, ktore si urobia tretie osoby, je tato sanca minimalna, to je anonymne decko v skupine desiatok anonymnych deti. Inak asi maska alebo platit aupair a mat decko s nou stale doma. Predide sa tomu, ze niekto zavesi fotku dietata, ako recituje basnicku Mikulasovi, na darkweb. S AI to uz je aj tak jedno, vsetci mozeme mat vlastne p* alebo hanbate fotky do 10 minut. A mne osobne je nejak jedno, co niekto robi s modifikovanou fotkou mojho dietata alebo mna na druhom konci sveta, ak teda nema sancu zistit, kto to dieta vlastne je. Pretoze to je ako trapit sa o tretiu svetovu. Neovplyvnim.

anonym_b7afc3
21. sep 2026
@martinka17

V synovej škole boli rodičia jedného chlapca striktne proti foteniu. Podľa toho čo ideš - asi v rovnakej miere ako ty. Dieťa vystupovalo s celotvarovou maskou na tvári a na spoločných akciách, kde sa fotili, muselo stať mimo detí, nakoľko rodičia netolerovala ani náhodne foto z boku.

@martinka17 panebože.... tak ak z tohto nebude mat to dieta traumu tak to bude zazrak

vevesh
21. sep 2026

@syska96 je skolka a skolka (a neskor skola a skola). Treba sa narovinu opytat, ako to funguje. U nas v jednej skolke je zakazane na akciach natacat. Takze ziadne videjko na facebook ci kade tade. Natacat moze iba personal zo skolky, ti bud vyvolaju fotky a sami podla suhlasov (ne)zverejnia fotky alebo daju usb kluc pri odchode zo skolky na pamiatku. A v jednej skole bolo dieta za takyto nesuhlas z kazdej akcie vylucene... a v jednej skole mame vseobecny zakaz robit fotky ci videa akychkolvek osob, aj svojich vlastnych deti (aj keby na tej fotke boli same...)