Ako riešiť plač dvojročného dieťaťa v škôlke?
Dobrý deň, prišla som si pre radu. Mám taký problém. Dcérka mi nastúpila do škôlky do dediny kde bývame. Má 2roky. V škôlke sme sa dohodli že bude chodiť zo začiatku iba do 10tej. Prvý deň mi zavolali o 9tej nech pre ňu prídem že plače. Na druhý deň som pre ňu šla o 10tej nikto nevolal do vtedy. Prídem pre ňu pred dverami má už čaká riaditeľka s tým že dáme odklad lebo plače. Ako bola tam dokopy 3hodiny a už nás dali na odklad. Čo mám robiť? Mám dcérku preradiť do inej škôlky alebo to nechať tak.
nič nepodpisuj, p. riad. potrebuje miesto pre svoju známu.
by som už písala list zriaďovateľovi že potrebuješ do práce a mš po 2 dňoch už zlomila nad tvojou dcérou palicu. Nech sa p. riad spamätá.
skúsenosť, poznám.
2 roky je dosť málo na štátnu škôlku, tam sa jej nevedia venovať individuálne. Ale dva dni na posúdenie zrelosti je tiež strašne krátka doba. Moja je v škôlke od januara a stále plače, v zime bude mať 4 roky. Veď je to prirodzená emócia dieťaťa… Určite by som pokračovala v adaptácii a nejaký feedback žiadala po 2 týždňoch a potom po mesiaci.
2 ročná v škôlke?
2 dni je málo, písala by som zriaďovateľovi. Aspoň 2-3 týždne by dieťa malo mať na adaptáciu, jasne že si dieťa nezvykne za 2 dni.
Ak má malá 2 roky je možné že nie je pripravená a ak je tam veľký kolektív nevedia sa jej individuálne venovať, zvážila by som možno potom súkromnú škôlku aspoň na čas kým si zvykne.
2 dni je málo, písala by som zriaďovateľovi. Aspoň 2-3 týždne by dieťa malo mať na adaptáciu, jasne že si dieťa nezvykne za 2 dni.
Ak má malá 2 roky je možné že nie je pripravená a ak je tam veľký kolektív nevedia sa jej individuálne venovať, zvážila by som možno potom súkromnú škôlku aspoň na čas kým si zvykne.
@anonym_57e637
Ešte prvý deň keď som pre ňu sla o 9tej tak vraveli že ju mám priniesť že si musí zvyknúť. A na 3den už dali odklad
2 roky je dosť málo na štátnu škôlku, tam sa jej nevedia venovať individuálne. Ale dva dni na posúdenie zrelosti je tiež strašne krátka doba. Moja je v škôlke od januara a stále plače, v zime bude mať 4 roky. Veď je to prirodzená emócia dieťaťa… Určite by som pokračovala v adaptácii a nejaký feedback žiadala po 2 týždňoch a potom po mesiaci.
@anonym_fe0155
Riaditeľka ešte vravela cez prázdniny keď sme sa stretli že uvidíme vyskúšame na 1-2 týždeň a potom sa povie že ako. A teraz už po 2. Dni dala odklad. Neviem fakt čo si mám o tým myslieť
@petra9793 Preradiť do jaslí, dvojročná ešte nie je pripravená na škôlku.
@anonym_48bbcc
Áno 2 ročná v škôlke 😉
@petra9793 príliš skoro, berieš v úvahu, že nemusíš byt sociálne a emocionálne zrelá?
Však ale tvoja vec
Nechapem naco nasilu cpete 2r deti do skolok, to si potrebujete nieco dokazat ze su na urovni 3rocnych? Kolko krat si davala dieta strazit na poldna? Ako si ho pripravovala na skolku?
Nechapem naco nasilu cpete 2r deti do skolok, to si potrebujete nieco dokazat ze su na urovni 3rocnych? Kolko krat si davala dieta strazit na poldna? Ako si ho pripravovala na skolku?
@anonym_a6bbf4 Niektore matky bohuzial musia. Nemaju peniaze a ina moznost ako ist do prace nie je. Len chudence deticky. Mne keby 2 rocne place, srdce by ma bolelo a utekala by som si po dieta. Ved to dieta v takom veku vobec nerozumie, preco ho mamka dava prec. Ale tak rozumiem, ze niektore matky musia pozerat na peniaze a nie na plac dietata.
@petra9793 Preradiť do jaslí, dvojročná ešte nie je pripravená na škôlku.
@anonym_cb699d a v jasliach si myslite ze plakat nebude? Vsak je odlucena od mamky... jej bude jedno ci je v jasliach ci v skolke
Do práce asi nejdeš tak si ju nechaj doma a skús neskôr. Ale po pár dňoch by som závery nerobila. Nemala čas si zvyknúť.
@anonym_cb699d a v jasliach si myslite ze plakat nebude? Vsak je odlucena od mamky... jej bude jedno ci je v jasliach ci v skolke
@anonym_21edb2 podobné sa rieši v inej dnešnej téme, v jasliach je iný prístup, viac personálu sa venuje deťom, aj keď bude plakať má sa kto postarať, v škôlke má učiteľka 20 detí, nemá kapacitu utešovať a zároveň sa venovať neplačúcim.
Pokial viem v triede je jedna ucitelka. Čo ma robit ak jedno z 20 deti nonstop plače a ostatnym to na klude adi nepridava? A nedajbože ak ma tych zaplakanych viac....
Pokial viem v triede je jedna ucitelka. Čo ma robit ak jedno z 20 deti nonstop plače a ostatnym to na klude adi nepridava? A nedajbože ak ma tych zaplakanych viac....
@anonym_f8dece majú tam dokopy 10deti neboli to len malé SETI ale aj predskolaci a trosku mladšie. Plus tam boli aj take deti ako moja dcéra
@petra9793 podľa mňa je chyba v tom ako prebehlo odovzdávanie hneď v prvych dňoch. Je to veľmi nešťastný postup, škôlky by v tomto mali byt viac nápomocné. Moja isla do škôlky tiez v 2 rokoch. Prvý deň, som tam išla s nou. Sadla som si v triede, rozprávala sa s učiteľkou. Ona zatiaľ najprv chodila okolo mna, postupne sa osmelovala a išla ďalej odomna, neskôr vonku na ihrisko s tym, ze vedela, ze som nablízku. Videla, ze som "kamarátka" s učiteľkou a tym pádom da cítila v bezpeci. Druhý, deň sprvu to iste, neskôr som vyšla von, porobila som so maily na lavičke 😆 kde ma ona cez okno mohla vidieť ak chcela. Na tretí den som ju uz vôbec nezaujímala, cítila sa tam komfortne... kde je vôľa, tam je cesta. Netreba deti traumatizovat.
@petra9793 podľa mňa je chyba v tom ako prebehlo odovzdávanie hneď v prvych dňoch. Je to veľmi nešťastný postup, škôlky by v tomto mali byt viac nápomocné. Moja isla do škôlky tiez v 2 rokoch. Prvý deň, som tam išla s nou. Sadla som si v triede, rozprávala sa s učiteľkou. Ona zatiaľ najprv chodila okolo mna, postupne sa osmelovala a išla ďalej odomna, neskôr vonku na ihrisko s tym, ze vedela, ze som nablízku. Videla, ze som "kamarátka" s učiteľkou a tym pádom da cítila v bezpeci. Druhý, deň sprvu to iste, neskôr som vyšla von, porobila som so maily na lavičke 😆 kde ma ona cez okno mohla vidieť ak chcela. Na tretí den som ju uz vôbec nezaujímala, cítila sa tam komfortne... kde je vôľa, tam je cesta. Netreba deti traumatizovat.
@haley7897 no v našej škôlke sa odovzdajú deti pri triede a ide sa preč. Ona bola cely čas vporiadku neplakala aj som ju prezula všetko ok. Akonáhle som otvorila dvere do triedy kde boli už deti tak začala plakať
@haley7897 tak toto na SK neumoznuju casto ani sukromne skolky. Ale pekne si to napisala, ze videla ze ucitelka je s mamou kamaratka 🙂 je to o budovani vzajomnej dovery. Deti to vycitia a vidia.
Tu je rodic casto vnimany viac ako triedny nepriatel, nech odovzda dieta a zmizne. Nedajboze, ked sa pyta. To by si videla, co vsetko si vedia navymyslat, a zatlkat.
@anonym_a6bbf4 netreba hádzať všetky situácie so jedného vreca. Mne išla teraz tiež 2r do škôlky lebo zaprve chcela deti, zadruhe ja chcem pracovať, ale pol roka sme sa na to intenzívnejšie chystali, chodili sme na krúžok do kolektívu, vydržala pekne občas aj celý den s babkou alebo ockom (raz za mesiac) , nikdy som ju nikde neodkladala bola väčšinou so mnou skoro stále, odplienkovala sa, dlho sme sa o škôlke rozprávali vysvetľovali....bola prvý týždeň na pol dňa a od pondelka skúsime aj spať
@haley7897 U nás opačný problém, bola som v triede, dcéra to potom chcela každý deň, preto bol plač. Nevedela pochopiť, že dva dni som mohla, potom už nie.
Najlepšie rýchla rozlúčka v šatni. Neučiť dieťa na niečo, čo o pár dní už možné nebude.
chodila som od 13m do jasieľ.
dieťaťu je jedno či chodí do mš alebo jasieľ, nerozozná inštitúciu.
aj naša mš má napísané že berie deti od 2 rokov.
@haley7897 U nás opačný problém, bola som v triede, dcéra to potom chcela každý deň, preto bol plač. Nevedela pochopiť, že dva dni som mohla, potom už nie.
Najlepšie rýchla rozlúčka v šatni. Neučiť dieťa na niečo, čo o pár dní už možné nebude.
@petra9793
@eli3k ha viem a je to škoda, trochu flexibility nestojí nič a vie to úplne zmeniť to ako sa dieťa cíti v škôlke a neskôr v škole
@anonym_cb699d nájdu sa aj takéto odvážne deti ktoré nemajú žiadny problém s novým prostredím.
A teda ked deti chodia rady do školy, je to úplne požehnanie ktoré netreba brať ako samozrejmosť 😆 moja dcéra je teraz tretiacka a dodnes sa nájdu deti ktoré rano plačú ked prichádzajú do školy. 🫣
@petra9793 nevyčítaj si nič a ani okolie to nemá čo vyčítať.
2 dni - to je málo.
Chápem, že keď plače, tak to narúša proces s inými staršími deťmi, ale od toho je tam viac učiteliek ako len 1. Oni si musia vedieť zmanažovať, ako to riešiť.
Aj keby mali tam 3 alebo 4 ročné dieťa, tak by ho po dvoch dňoch chceli odstaviť?!
Blbosť!
Trvaj na adaptačnon - 2 týždne určite nebude revať non-stop.
Ak si náhodou spomenula pred riaditeľkou vety typu: "som doma, dôjdem pre ňu kedykoľvek" , tak sa to teraz obracia proti tebe.
Ak to nepomôže, skús jasle, tam sú možno učiteľky aj riaditeľka viac trpezlivé.
@petra9793 nas place uz 3 roky, pritom tam rad chodi, poplace len rano pri luceni... nastastie ho nikdy nechceli kvoli tomu vyhodit
@petra9793 2 ročná by mala byť ešte v jasliach, nie v škôlke. To je ešte veľmi skoro.

@petra9793 ono to obvykle funguje tak že dieťa plače a po odchode matky sa upokojí a hrá a robí aktivity s deťmi...ak ale neprestane plakať a nemá o nič záujem len plače a plače a plače, tak na škôlku nie je pripravené.....ak škôlka tak v tomto prípade len súkromná kde je málo detí na jednu učiteľku a tá teda má priestor venovať sa len jednému dieťaťu....