icon

Ako sa vysporiadať s komentármi učiteliek v škôlke?

Včera o 05:16

Dcerka ma 2,5 roka, dnes stvrty den v skolke. Odpielkonava, napapa sa sama zaspinka s cumlikom(zastupkyna dovolila). Lenze je dost uplakana cez den, obcas sa utisi, ale ze vacsinou place. Vcera to ucitelky komentovali no ale pani ona je malicka co sa cudujete, ona patri do jasliciek, nie sem ku nam do skolky. Vravim, ze ale zo zakona splna vsetky podmienky, bola normalne oficialne prijata. A potom tie pohlady ich....Mam to prehodnotit a odlozit to este?

anonym_46a2e4
Včera o 11:25

Pracujem v budove, kde sídlia aj jasle. To je celý školský rok plač. Ale vážne každý každučký deň, od rána do poobedia len a len plač. Samzorejme, že odtiaľ počuť aj spev učiteliek atď . ale plač neutícha. Niekedy mi je ľúto, ale tak čo my vieme prečo tie malé deti musia byť v jasličkách 🤷‍♀️

krtko1313
Včera o 11:26
@belaanabela

@anonym_autor moja šla do škôlky ked mala 2,4r. Prvý 3 dni happy a potom mesiac plaču 😪 a po mesiaci spustila plač v sobotu ráno Že čo robí jej škôlka bez nej....uvidíš ako sa zadaptuje ozaj chce to čas.

@belaanabela presne, aj mi takto. Mesiac plač a potom pohoda. Mne sa najviac páči, ako by hneď dali dieťa preč. Ale to veľa závisí aj od prístupu učiteľky. Či vie dieťa utíšiť, alebo bude zaškatulkované, že sem nepatrí.

anonym_35cabb
Včera o 12:07

@anonym_autor ja osobne by som počkala do konca mesiaca, či si zvykne alebo nie. keď sa vám dá, skúste sa spýtať či pár dni nemôžte v škôlke s ňou stráviť aj vy, ukážete jej tam hračky, iné detičky. možno si tam sama nevie nájsť zábavu a nie každá učiteľka je ochotná venovať sa aj individuálne. ak by ju to neprešlo ani po takom čase, mali by ste so škôlkou ešte počkať. poprípade zvoliť súkromnú škôlku alebo jasličky kde sa zaobchádza s deťmi trochu individuálnejšie. učiteľky môžu byť vyštudované ako len chcú, no citlivé uplakané dieťa väčšinou upokojí len keď vidí najbližších. začala by som ju na to postupne pripravovať, vysvetlit jej, že pôjde nachvilku za detičkami sa hrať a maminka pre ňu potom príde.

autor
Včera o 12:08
@anonym_b7b426

Majú pravdu, mala si ju dať do jasličiek. Na škôlku je ešte nepripravená, aj keď "zo zákona spĺňa podmienky"

@anonym_b7b426 v jaslach by neplakala? Precita si nazov JASLE a tam plakat nebude?

anonym_6d9a44
Včera o 12:13

Hmmm teda čarovne v jaslickach by neplakala? Tam deti neplacu?

anonym_b7b426
Včera o 12:31
@anonym_autor

@anonym_b7b426 v jaslach by neplakala? Precita si nazov JASLE a tam plakat nebude?

@anonym_autor v jasliach je iný prístup, vieš personálu, ktorý sa deťom venuje. V škôlke očakávajú väčšiu samostatnosť

anonym_835a93
Včera o 12:47
@anonym_2b0e5b

A v jasliach by neplakala?
Keď máš citlivé dieťa, tak bude plakať všade.

@anonym_2b0e5b presne, vsetci, ze ked place, ma ist do jasie. a tam nebude? ci do jasli sa chodi plakat? @autorka moze byt, ze dieta nie je zrele na odlucenie ale podla mna je jedno, ci bude v skolke ci v jasliach. problem by bol aj tam aj tam. 4 dni su ale kratko. to si maloktore dieta hned zvykne. aj ked podla komentarov to vyzera, ze tu vsetky detia chodia 3r stastne do skolky a s usmevom ale teda u nas tie deti plakali fakt vela aj mesiac a rano poniektore aj pol roka

anonym_b9a44f
Včera o 12:48
@petulda333

@anonym_38c6f4
@anonym_2b0e5b no neviem ako to je v tomto pripade. Moj syn ked bol v jaslickach,bolo tam asi len 12 deti a 2ucitelky plus mali brigadnicku. V skolke jedna ucitelka a 21deti. Uz to je rozdiel ako sa venovat detom. Moj v jasliach plakal asi 2t ale vzdy sa mu mohla ucitelka viac venovat,pomojkat,mala nato priestor. V skolke sa to neda,ak ma na starosti dalsich 20 deti....

@petulda333 tebe asi nedochádza, že v jasliach sú malinké deti, ktoré musia učiteľky kŕmiť, prebaľovať... je od veci porovnávať jasle so škôlkou, preto je menej detí na jeden dozor. Autorkina dcérka sa vie sama najesť a je bez plienky!!!

petulda333
Včera o 12:52
@anonym_b9a44f

@petulda333 tebe asi nedochádza, že v jasliach sú malinké deti, ktoré musia učiteľky kŕmiť, prebaľovať... je od veci porovnávať jasle so škôlkou, preto je menej detí na jeden dozor. Autorkina dcérka sa vie sama najesť a je bez plienky!!!

@anonym_b9a44f a? Ja pisem o tom,ze v jasliach je menej deti a viac personalu,preto samoze placucemu dietatu venovat viac,nez v skolke. Moj chodil do jasli a tiez sa vedel obliect aj najest

petulda333
Včera o 12:55
@anonym_b9a44f

@anonym_b9a44f dcera autorky sa sice vie obliect a najest,ale zjavne pobyt v skolke jej nerobi dobre. Proste aj take deti su. Moja dcera mala tiez take dieta v triede. To dieta sa obcas az zajakavalo,mama ho po 2t vzala a do skolky slo o rok a bez problemov nastupilo potom. Tu sa vedia len pohorsovat,lebo ucitelka to musi zbladnut,len akosi zabudate,ze tam je sama a kopec deti. Akoby ste si neuvedomili,ze su aj deti ktore sa neprisposobia a potrebuju byt dlhsie doma

anonym_835a93
Včera o 12:56
@anonym_fb863d

@anonym_a0887a mas 3 roky aby si si dieta na skolku a to odlúčenie od matky pripravila. Len podľa komentárov tu ja som matka ja viem všetko najlepšie tu vidíme výsledky. Urevane deti, ktoré nie sú ani trochu samostatné, lebo matka 3 roky nedovolila, aby bolo s niekym iným okrem nej. Lebo vsak ešte je predsa malinke. A toto je výsledok. Len vždy rozmýšľam, ako to dávajú v tom vyspelom svete, kde je materska pol roka ci rok a ženy si nevalaju rite doma 3 roky.

@anonym_fb863d tak moje dieta prespavalo a bolo hore dole hocikym v sirsej rodine, vela sme citali o skolke, chodili na ihrisko, na kruzok, co "simuloval" skolku atd a predstav si, ze ked mala prist niekde kde vnutri nikdy nebola, k ucitelkam, ktore nikdy nevidela a detom, co nepoznala, tak revala ako tur. ako som to dieta mala viac pripravit? som ju mala strkat cudzim ludom na ulici, aby si "zvykla" byt s cudzim? System adaptacie v skolkach je otrasny, kedy sa aspon trochu mohlo dietata spoznat s prostredim, ucitelkami ale kde. hlavne ho rychlo strcme do dveri a hned zavriet a ked dieta place, je to chyba matky .. vazne?

anonym_b9a44f
Včera o 12:59
@petulda333

@anonym_b9a44f dcera autorky sa sice vie obliect a najest,ale zjavne pobyt v skolke jej nerobi dobre. Proste aj take deti su. Moja dcera mala tiez take dieta v triede. To dieta sa obcas az zajakavalo,mama ho po 2t vzala a do skolky slo o rok a bez problemov nastupilo potom. Tu sa vedia len pohorsovat,lebo ucitelka to musi zbladnut,len akosi zabudate,ze tam je sama a kopec deti. Akoby ste si neuvedomili,ze su aj deti ktore sa neprisposobia a potrebuju byt dlhsie doma

@petulda333 logicky z toho vychádza, že učiteľka nemá veľa času na tvoje plačúce dieťa, ak musí iné pokakané dieťa prebaliť a nakŕmiť.
Systém adaptácie záleží aj na prístupe učiteľa nie len dieťaťa, keď učiteľka po 3 dňoch povie, že dieťa nie je pripravené na škôlku pomyslím si svoje.

anonym_835a93
Včera o 13:00
@anonym_52d90f

A tu vidime krasy Modreho konika v priamom prenose. Tie co prve v temach radia, ze dieta sup do skolky/jasli a pracovat alebo ze nie je zdrave byt doma do xy a dieta pustit do sveta tu teraz pisu, ze si mala byt doma minimalne do 10 rokov dietata (ano schvalne prehanam).

Dieta je v skolke stvrty den, slovom stvrty, je naozaj predcasne robit akekolvek zabery o pripravenosti. Nie nadarmo je adaptacia az tri mesiace. Placu aj starsie deti, placu aj v jasliach....ale tak na koniku mame super matky ze ano a najradsej si tieto super matky kopnu do inej.

Autorka, vydrzala by som este minimalne tyzden dva aj ked je to tazke a ak by sa nezacalo menit to, ze place menej a zacina sa zapajat do aktivit, hry, tak by som zvazila co dalej, ak vobec mas na vyber, ak nemas tak len vydrzat. Drzte sa!

@anonym_52d90f konecne normalny komentar

anonym_a2336f
Včera o 13:05

@anonym_autor bud rada ze nepocujes co si medzi sebou hovoria o detoch. Bola som ucitelka nastastie len zastup PN. Nikdy viac. Tuto pracu ma robit clovel ktory naozaj miluje deti a rozumie im ze kazde je ine

polarnaziara25
Včera o 13:10

Si premotivovaná matka, už len tým , že to riešiš.Dieťa nie je psych.vyspelé a učiteľky mali pravdu.Tabuľky sú jedna vec a rozum druhá.

anonym_96adfc
Včera o 13:16

@anonym_autor ako vidím tvoje príspevky, tak si myslím ze ty ju tam chceš nechať silou mocou za každú cenu. Prečo?

kristina2412
Včera o 16:10

Je rozdiel, ak dieťa plače ráno pol hodinu a je rozdiel ak preplače celý deň. Vyšli ti v ústrety s tým cumľom, u nás jednej matke povedali, že do konca týždňa sa ho majú zbaviť, inak nebude možné aby dieťa v škôlke ostalo. Ďalšia dôležitá vec je, či možno zaznamenať nejaký pozitívny posun, či neplače napríklad každý deň menej ...ak nie, prípadne sa situácia zhoršuje je možné, že naozaj nie je na škôlku pripravená. Zásadný rozdiel medzi jaslami a škôlkou je , že zatiaľ čo jasličky trénujú nácvik sebaobslužných činností, jedenie, toaleta, obliekanie atď škôlka má určitý vzdelávací program, pre samotné učiteľky aj ostatné deti musí byť rušivé ak jedno dieťa stále plače... Z tohto pohľadu by jej možno naozaj bolo lepšie v jasliach....kde by s tým smútkom z odlúčenia vedeli lepšie pracovať a hlavne by na to mali väčší priestor.

anonym_55b78b
Včera o 16:11
@anonym_0225a8

aj v skolke placu deti ... a je jedno kolko maju rokov... daj jej cas .. zvykne si a ucitelky stale budu komentovat ak nie tvoju tak inu ... nabuduce im povedz,ze ako profesioalne vychovavatelky by mali zvladnut aj placlive deti a ak to nezvladaju nech zmenia povolanie alebo si to idu vydiskutovat s nadriadenou

@anonym_0225a8 čo si predstavuješ pod vetou "majú vedieť zvládnuť plačlivé deti"? čo je zlé na tom, keď učiteľka povie matke, že jej dieťa dnes veľa plakalo? je za nami štvrtý deň. Plače polovica detí, plačú celý deň. Ako by si to zvládla ty? skúšala si niekedy utíšiť viac plačúcich detí naraz? a ty radíš mamičke ísť sa sťažovať na učiteľku u nadriadenej? ja nemám slov. Som vyšťavená ako pomaranč, zo všetkých síl som sa snažila udržať deti čo najviac v pohode. Aby boli napapané, napité, vycikané, aby si nikto neublížil, aby poľažkali v postieľkach. Nemala som sa ani kedy napiť a ty by si sa šla na mňa sťažovať, keby som ťa informovala, že tvoje malinké dieťa neustále plače a že to zatiaľ nezvláda? to fakt? radšej mám klamať a s úsmevom odovzdať vyplakané dieťa s opuchnutými očami, že pohodaaaa, bolo supeeeer??

anonym_0225a8
Včera o 16:21
@anonym_55b78b

@anonym_0225a8 čo si predstavuješ pod vetou "majú vedieť zvládnuť plačlivé deti"? čo je zlé na tom, keď učiteľka povie matke, že jej dieťa dnes veľa plakalo? je za nami štvrtý deň. Plače polovica detí, plačú celý deň. Ako by si to zvládla ty? skúšala si niekedy utíšiť viac plačúcich detí naraz? a ty radíš mamičke ísť sa sťažovať na učiteľku u nadriadenej? ja nemám slov. Som vyšťavená ako pomaranč, zo všetkých síl som sa snažila udržať deti čo najviac v pohode. Aby boli napapané, napité, vycikané, aby si nikto neublížil, aby poľažkali v postieľkach. Nemala som sa ani kedy napiť a ty by si sa šla na mňa sťažovať, keby som ťa informovala, že tvoje malinké dieťa neustále plače a že to zatiaľ nezvláda? to fakt? radšej mám klamať a s úsmevom odovzdať vyplakané dieťa s opuchnutými očami, že pohodaaaa, bolo supeeeer??

@anonym_55b78b ja ale nepisem,aby sa isla stazovat ako robia robotu ..ale na to ako sa vyjadruju ... dieta je tam 3ti den .. je normalne ze place .. tiez som pracovala v skolke a nie neplacu vsetky naraz.. su deti co poplacu ked sa donesu a je klud ine hold placu a chcu mamu ... ale aj tie sa casom naucia .. tak ako ma byt trpezliva matka ma byt aj vychovavatelka a ak to nezvlada hold -asi ta praca nieje pre nu

anonym_835a93
Včera o 16:37
@anonym_55b78b

@anonym_55b78b myslim, ze neslo ani tak o staznost ako o poskytnutie argumentu na obranu voci ucitelke (uz je na kazdeho zvazeni, ci by ho pouzil) dietko je tam len 4 den, vela z nich place. ono je ine ak sa informativne povie napr dieta sa pocikalo ako ked povie ze ZAS sa ten vas pocikal a prevratia oci. myslim, ze autorka by nezakladala temu, ak by ju len obycajne p. ucitelka informovala, ze dieta place. zrejme tu informaciu dostala ako vytku. urcite by sa nikto nesiel stazovat na p. ucitelku, ak dieta 4. den v skolke place a p. ucitelka sa sa to snazi normalne riesit. ono tazko taketo dieta utisit, ked mu chyba mamina. jedno sa da skor zaujat, ine ani nahodou. to potom len dufat, ze si tam troska zvykne. ja som tiez dnes s dcerou hned dostala hubovu polievku. dcerka je bojazliva a minuly rok sme riesili ako by sa v skolke mohla viac osmelit. cez leto utobila vyrazny pokrok. jedna p. ucitelka ju chvalila, ze ako rozprava a ze super pokrok (chapem, ze to stale moze byt malo) ale druha mi dnes hned splechla (po tom co ma videla 1x po 2m a pomaly som ani pozdravit nestihla) ze zasa vasa dcera nechcela povedat, ze ako sa vola. pri takomto pristupe sa uprimne ani dcere nedivim, ze sa s nou nechce bavit. je pristup a je pristup. v kazdom pripade, prajem vam pevne nervy a vela sil, musi to byt velmi narocne pri tolkych malinkych detoch

anonym_1183f0
Včera o 16:38

Mne sa chce tiez niekedy plakat, ked musim rano do prace.... Bohuzial mi sef asi dodatocne neschvali ziaden adaptacny proces, vdaka ktoremu by som tam mohla byt prve mesiace len na dve hodinky denne... 😄

anonym_0225a8
Včera o 16:39
@anonym_1183f0

Mne sa chce tiez niekedy plakat, ked musim rano do prace.... Bohuzial mi sef asi dodatocne neschvali ziaden adaptacny proces, vdaka ktoremu by som tam mohla byt prve mesiace len na dve hodinky denne... 😄

@anonym_1183f0 ja sa snazim v prai adaptovat uz y rokov a stale mi je do placu ..

anonym_55b78b
Včera o 16:44
@anonym_0225a8

@anonym_55b78b ja ale nepisem,aby sa isla stazovat ako robia robotu ..ale na to ako sa vyjadruju ... dieta je tam 3ti den .. je normalne ze place .. tiez som pracovala v skolke a nie neplacu vsetky naraz.. su deti co poplacu ked sa donesu a je klud ine hold placu a chcu mamu ... ale aj tie sa casom naucia .. tak ako ma byt trpezliva matka ma byt aj vychovavatelka a ak to nezvlada hold -asi ta praca nieje pre nu

@anonym_0225a8 u nás dnes plakali viacerí naraz, dvaja preplakali celý deň, aj počas odpočinku. Nemala som teda týmto dvom mamičkám povedať, že ich deti plakali celý deň a že sa to ani po štyroch dňoch nezmenilo? ja na tom nevidím nič zlé, prepáč. Mám za sebou vyše dvadsať rokov praxe, som tolerantná a trpezlivá až až. Ale zároveň som aj za pravdivé informovanie rodičov. Nesťažujem sa, že dieťa plakalo. Informujem. A veľmi ma mrzia takéto zbytočné sťažnosti a reči, že ak to učiteľka nezvláda, má ísť inde. Čo vlastne učiteľka nezvládla? utíšiť dieťa, ktoré vytrvalo plače a nerozumie, prečo ho tam mama nechala? Ak si sama učila, tak nám teda poraď, ako utíšiť 8 plačúcich detí naraz. Ako utíšiť tie dve, ktoré plakali ešte aj v postieľkach, keď som tam sama a z celej skupiny zaspali len štyri? keď každú chvíľu chce ísť niekto na záchod? ako utíšiť dieťa, ktoré nechce ani objať, ani držať za rúčku, ani škrabkať po chrbáte, nič? ako utíšiť 2,5-ročné dieťa, ktoré ma už zo zúfalstva a nervov kope, hryzie a má snahu ujsť z triedy? budem vďačná za tvoje rady.

anonym_0225a8
Včera o 16:50
@anonym_55b78b

@anonym_0225a8 u nás dnes plakali viacerí naraz, dvaja preplakali celý deň, aj počas odpočinku. Nemala som teda týmto dvom mamičkám povedať, že ich deti plakali celý deň a že sa to ani po štyroch dňoch nezmenilo? ja na tom nevidím nič zlé, prepáč. Mám za sebou vyše dvadsať rokov praxe, som tolerantná a trpezlivá až až. Ale zároveň som aj za pravdivé informovanie rodičov. Nesťažujem sa, že dieťa plakalo. Informujem. A veľmi ma mrzia takéto zbytočné sťažnosti a reči, že ak to učiteľka nezvláda, má ísť inde. Čo vlastne učiteľka nezvládla? utíšiť dieťa, ktoré vytrvalo plače a nerozumie, prečo ho tam mama nechala? Ak si sama učila, tak nám teda poraď, ako utíšiť 8 plačúcich detí naraz. Ako utíšiť tie dve, ktoré plakali ešte aj v postieľkach, keď som tam sama a z celej skupiny zaspali len štyri? keď každú chvíľu chce ísť niekto na záchod? ako utíšiť dieťa, ktoré nechce ani objať, ani držať za rúčku, ani škrabkať po chrbáte, nič? ako utíšiť 2,5-ročné dieťa, ktoré ma už zo zúfalstva a nervov kope, hryzie a má snahu ujsť z triedy? budem vďačná za tvoje rady.

@anonym_55b78b a povedala si rodicom,ze dieta tam nepatri a maju si ho vziat? ci tym detom das sancu na adaptaciu? stale nechapes princim a rozdiel v tom,co ty tu pises a o o ide autorke ..

anonym_55b78b
Včera o 16:52
@anonym_835a93

@anonym_55b78b myslim, ze neslo ani tak o staznost ako o poskytnutie argumentu na obranu voci ucitelke (uz je na kazdeho zvazeni, ci by ho pouzil) dietko je tam len 4 den, vela z nich place. ono je ine ak sa informativne povie napr dieta sa pocikalo ako ked povie ze ZAS sa ten vas pocikal a prevratia oci. myslim, ze autorka by nezakladala temu, ak by ju len obycajne p. ucitelka informovala, ze dieta place. zrejme tu informaciu dostala ako vytku. urcite by sa nikto nesiel stazovat na p. ucitelku, ak dieta 4. den v skolke place a p. ucitelka sa sa to snazi normalne riesit. ono tazko taketo dieta utisit, ked mu chyba mamina. jedno sa da skor zaujat, ine ani nahodou. to potom len dufat, ze si tam troska zvykne. ja som tiez dnes s dcerou hned dostala hubovu polievku. dcerka je bojazliva a minuly rok sme riesili ako by sa v skolke mohla viac osmelit. cez leto utobila vyrazny pokrok. jedna p. ucitelka ju chvalila, ze ako rozprava a ze super pokrok (chapem, ze to stale moze byt malo) ale druha mi dnes hned splechla (po tom co ma videla 1x po 2m a pomaly som ani pozdravit nestihla) ze zasa vasa dcera nechcela povedat, ze ako sa vola. pri takomto pristupe sa uprimne ani dcere nedivim, ze sa s nou nechce bavit. je pristup a je pristup. v kazdom pripade, prajem vam pevne nervy a vela sil, musi to byt velmi narocne pri tolkych malinkych detoch

@anonym_835a93 včera som v inej podobnej diskusii o plači malých škôlkarikov napísala toto:
Je za nami tretí školský deň a mne ide prasknúť hlava. NESŤAŽUJEM sa, len chcem povedať všetkým vystrašeným mamičkám, že prvé dni v škôlke deti plačú. A nielen tie najmenšie, ktoré prišli 1x. Je to prirodzené. Mnohé sú 1x bez mamy. Mama odchádza, deti nevedia kam a nechápu prečo. Nechápu prečo ich necháva niekde, kde nikoho nepoznajú a kde toľko detí plače. Každá učiteľka má svoj spôsob. U mňa je záchranou bublifuk, detské piesne, hudobné nástroje, sedieť s deťmi na koberci. Často si s nimi dávam ťap a robím blbiny, hrám divadlo s maňuškami, či s plyšákom. Čupnem si k nim, utriem slzu, objímem. Áno, aj nechám vyplakať. Niektoré deti nechcú počúvať, čo im hovorím, nechcú sa objať, sadnúť na kolená. Pravidelne ich po očku sledujem, ale nepresviedčam. Každé to zvláda inak. Môj syn bol pripravený, chodil cez leto na adaptačný proces do detského centra. Rozlúčili sme sa v pohode a poobede ma privítal s revom. Lebo všetky deti plakali a on sa nemal s kým hrať. Tak plakal s nimi 🤷‍♀️ začiatky sú ťažké pre všetkých. O týždeň už bude lepšie. Len vydržte. Nepredlžujte lúčenie a poobede im skúste venovať málinko viac času, než inokedy. Nepýtajte sa, ako bolo, či plakali, či ste im chýbali. Opýtajte sa na hračky, ktoré ich zaujali, či spievali pesničky, hádzali si loptu, behali po dvore. Skúste vyzdvihnúť niečo pozitívne, čo tam môžu zažiť. Ja som synovi nakreslila na ruku srdiečko. Nakreslila som ho aj sebe. Vždy, keď sa naň pozrel vedel, že naňho myslím a že keď sa vyspinká, prídem.

Ja si za svojim prístupom stojím, Snažím sa k vašim deťom správať tak, ako by som chcela, aby sa moje kolegyne správali k tým mojim. Sme rôzne, áno. Mňa len mrzí, ako sa v každej diskusii spomína sťažnosť. Ono aj to prekrútenie očami vôbec nemuselo byť prekrútenie očami. Všetci sme na svoje deti citliví. Zvlášť v tieto dni. Preto by sme mali spolupracovať, hľadať cestu, ktorá je pre našich drobcov najvhodnejšia a nie sa hneď urážali a sťažovali. Je ešte len začiatok a pani učiteľky budú s vašimi deťmi celý rok. Čo myslíte, aký postoj asi zaujmú, keď sa na ne hneď pôjdete sťažovať? niekedy je lepšie nechať hlavy vychladnúť 😉

A nie, ja rodičom nehovorím, aby vzali deti preč. Beztak o tom nerozhodujem. Je to v kompetencii mojej nadriadenej.

anonym_835a93
Včera o 17:06
@anonym_55b78b

@anonym_835a93 včera som v inej podobnej diskusii o plači malých škôlkarikov napísala toto:
Je za nami tretí školský deň a mne ide prasknúť hlava. NESŤAŽUJEM sa, len chcem povedať všetkým vystrašeným mamičkám, že prvé dni v škôlke deti plačú. A nielen tie najmenšie, ktoré prišli 1x. Je to prirodzené. Mnohé sú 1x bez mamy. Mama odchádza, deti nevedia kam a nechápu prečo. Nechápu prečo ich necháva niekde, kde nikoho nepoznajú a kde toľko detí plače. Každá učiteľka má svoj spôsob. U mňa je záchranou bublifuk, detské piesne, hudobné nástroje, sedieť s deťmi na koberci. Často si s nimi dávam ťap a robím blbiny, hrám divadlo s maňuškami, či s plyšákom. Čupnem si k nim, utriem slzu, objímem. Áno, aj nechám vyplakať. Niektoré deti nechcú počúvať, čo im hovorím, nechcú sa objať, sadnúť na kolená. Pravidelne ich po očku sledujem, ale nepresviedčam. Každé to zvláda inak. Môj syn bol pripravený, chodil cez leto na adaptačný proces do detského centra. Rozlúčili sme sa v pohode a poobede ma privítal s revom. Lebo všetky deti plakali a on sa nemal s kým hrať. Tak plakal s nimi 🤷‍♀️ začiatky sú ťažké pre všetkých. O týždeň už bude lepšie. Len vydržte. Nepredlžujte lúčenie a poobede im skúste venovať málinko viac času, než inokedy. Nepýtajte sa, ako bolo, či plakali, či ste im chýbali. Opýtajte sa na hračky, ktoré ich zaujali, či spievali pesničky, hádzali si loptu, behali po dvore. Skúste vyzdvihnúť niečo pozitívne, čo tam môžu zažiť. Ja som synovi nakreslila na ruku srdiečko. Nakreslila som ho aj sebe. Vždy, keď sa naň pozrel vedel, že naňho myslím a že keď sa vyspinká, prídem.

Ja si za svojim prístupom stojím, Snažím sa k vašim deťom správať tak, ako by som chcela, aby sa moje kolegyne správali k tým mojim. Sme rôzne, áno. Mňa len mrzí, ako sa v každej diskusii spomína sťažnosť. Ono aj to prekrútenie očami vôbec nemuselo byť prekrútenie očami. Všetci sme na svoje deti citliví. Zvlášť v tieto dni. Preto by sme mali spolupracovať, hľadať cestu, ktorá je pre našich drobcov najvhodnejšia a nie sa hneď urážali a sťažovali. Je ešte len začiatok a pani učiteľky budú s vašimi deťmi celý rok. Čo myslíte, aký postoj asi zaujmú, keď sa na ne hneď pôjdete sťažovať? niekedy je lepšie nechať hlavy vychladnúť 😉

A nie, ja rodičom nehovorím, aby vzali deti preč. Beztak o tom nerozhodujem. Je to v kompetencii mojej nadriadenej.

@anonym_55b78b ved ja som vam dala za pravdu a aj uzanala, ze to nemate lahke. rovnako som pisala, ze nikto normalny by sa nesiel stazovat. ale fakt je, ze je ucitelka a ucitelka. aj v mojej profesii su uzasni ludia a aj nie uplne kompetentni ako vsade, tak aj medzi ucitelkami. verte mi, ze viem posudit kedy mi niekto oznamuje info a kedy je vyslovene neprijemny

anonym_da04fd
Včera o 17:10
@anonym_autor

@sissy27 ale bola tam len 3 dni, mozno o par tyzdnov bude uplne ok

@anonym_autor učiteľky v MŠ sú diagnóza. Ešte veľa x ťa prekvapia svojimi priblblymi poznámkami.
Ja by som ešte počkala, 3 dni je strašne málo. Chodíš do práce?

merkelica
Včera o 17:37

Tak male dieta potrebuje matku a nie skolku

mooonika1975
Včera o 18:41

@anonym_autor bože, mne jeden rok plakali skoro cely rok, najmenšie dieťa malo 2 roky a 2 mesiace a až vonku ju bolo počuť. Náročné , ale rodičovi som nikdy nepovedala že je mala. Riaditeľovi hej, on ho prijal. Ale rodičovi nikdy

anonym_e2b3c3
Včera o 18:47

@anonym_autor aj ja som dala 2,5rocnu do skolky. Tiez plakala.a nebola sama....Po 3 tyzdoch to preslo. A mala sa tam tesila. Ale my sme mali stastie na empaticke ucitelky