Ako to funguje v škôlke?
Ahojte, môj syn bude mať pri nástupe v septembri do škôlky čerstvé 3 roky, takže ma zaujímajú nejaké detaily. Napr keď dostanú kuracie stehno a nebude vedieť použiť príbor, lebo zatiaľ papa iba lyžicou alebo vidličkou, ak sa mu stane v zápale hry nehoda že si cvrkne (je dosť také šidlo, nevie sa odtrhnúť od hry a strašne ma rad deti, takže si myslím že sa mu môže stať),..pomáhajú deťom? Viem že sa nedá každému, ale aspoň tým menším. Alebo s obliekaním, alebo či je problém keď sa zašpiní pri jedení...alebo nechce posledne dni spávať poobede, čo keď tam nebude chcieť?
Ako si mám zariadiť prácu prvé dni a týždne? On vôbec nie je naviazaný na rodičov, takze nejakého plaču sa nebojím, ale predsa keby niečo, obaja sme v práci 30 km ďaleko a nevieme prísť okamžite a kvôli hocicomu.
vsetko zavisi od uciteliek, niektore pomahaju, ine nie, dokonca mam skusenost, ze 3-rocnym detom neboli ochotne ani utriet zadok po toalete
neviem, ci takym detom davaju stehno, ale tak to moze jest aj rukami, ked si cvrkne, tak na to ma mat nahradne oblecenie, stat sa to moze kazdemu
nikto necaka, ze prides okamzite
@foxyfox neboj, v skolke vedia, ze je tolen trojrocne dieta 😉 nemozem samozrejme hovorit za vsetky skolky a urcite sa niekde najdu ochotnejsie a niekde menej ochotne ucitelky… ale detom urcite pomozu s jedenim, prezliekanim/obliekanim, daju im napit. Deti idu hromadne spat a tam musia byt vsetci potichu, aj ti, ktori spat nechcu 🙂 ale aspon oddychuju. A hlavne tie ucitelky uz vedia, ako si poradit s nejakym problemom a aj keby bolo “zle”, tak urcite to zvladnu a vydrzia s malym, kym dorazite. Mne sa teda este nestalo, ze by volali, iba raz, cez koronu, ked mi dieta dali do “karanteny” a pockali, kym si pre nu pridem.
@foxyfox Tak vela veci je individualnych pre kazdu skolku. S obliekanim je to tak, ze 3 rocny by mal zvladat zakladne samoobsluzne cinnosti, ako natiahnut si nohavice, vyzliect tricko, ale napr. zapnut gombiky im pomozu. Ide hlavne o to aby to najskor skusili a ked nevedia ucitelky im pomozu. V skrinke nechavas nahradne oblecenie, takze sa pocita s tym, ze deti sa zamazu, obleju alebo si cvrknu.
Co sa tyka jedla, tak u 3 rocnych u nas vyzadovali aby vedeli jest lyzicou, ostatne pride postupne.
Aspon v skolke kde chodi moj syn su tie ucitelky fakt velmi zlate a pocita sa s tym, ze je tie male deti su nesamostatne, jeden je sikovnejsi v tom, druhy v inom.
u nas v skolke ( a to je 4rocna dcera v triede s predskolakmi), nejedia kazdy den komplet priborom, iba nejaky dni s tim ze sa ucia, a to mi vzdy pride ucitelka povedat ze musim pockat kym dopapa ze im to trva lebo maju komplet pribor. Bezne pomahaju s krmenim, hlavne ak sa im zda ze malo zjedia, co ja som doma odmietala tak v skolke mi ju ucitelky krmia :D Tiez som jej tvrdila ze sa bude musiet obliect sama, a vobec nie, so vsetkym jej pomahaju, ked sa obleje ju prezlecu. Nasa prve tyzdne hrozne plakavala, ani raz mi nevolali ze mam pre nu ist. A ked aj volaju niekomu napr ked je dieta chore, minule si jedna mamina pren prisla na obec, je im jasne ze nedoletite za 15 minut ked ste v inom meste. Samozrejme zavisi od uciteliek ale u nas pomahaju detom vela.
Ročník s najmenšími detičkami (3-4 roky) vôbec nepoužívajú príbor, iba lyžice. Mäso je vždy bez kostí, väčšinou nejaký plátok vopred nakrájaný alebo soté, guláš...
Učiteľky ich aj obliekajú, vyzliekajú, prezliekajú... na toalete pomáhajú.
Spať sa "musí". Ak nezaspí, musí aj tak ležať celý čas, aby nerušil ostatných.
@foxyfox môj jedáva sám od roka a pol. V jedle je však veľmi výberavy. On tam cele dni nič nejedol. Ale musím povedať, že učiteľky sa zachovali super, vždy mu ponúkli, kŕmili ho 🫣 postupne sa naučil jesť viac a viac jedál.
Sestra mi ale hovorila, že v ich škôlke by to teda nehrozilo. Takže veľmi záleží od škôlky
@luccija som si takmer istá, že toto náš prípad nebude, on vôbec nerieši keď nie som prítomná, ale do septembra sa môže veľa.zmenit 🙂
@mogaa ja som pozerala jedálny lístok a bolo tam stehno preto mi to napadlo, ale mohlo byť aj vykostene
@e3v3a3 náš zje všetko ale len pri rozprávke. Verím že ho strhne dav a pri deťoch sa naje
Ďakujem baby, viem že to je otázka škôlky, ale som rada, že väčšinou učiteľky pomáhajú a majú trpezlivosť 🙂

@foxyfox Tak u nás učitelky nakrájajú, pomôžu dopapať, pomôžu s obliekaním, vyzliekaním. A chodia cikať, s detmi, pred raňajkami, po nich, keď idú von, pred obedom, pred spaním, po spaní a pod. Ak sa stane nehoda prezlečú aj sprchu majú u nás. A postupne ustupujú aby dieťa bolo čím skôr sebestačné.