icon

Ako zvládnuť dieťa, ktoré neustále vyžaduje pozornosť?

michaelaaa02
17. dec 2025

Dobrý deň. Prosím Vás, chcem sa vás spýtať. Ako u vás prebiehajú nastevy s malým dieťaťom, keď idete k rodičom alebo prídu oni k Vám? Keď ideme k partnerovi rodine, partner si ľahne na gauč, celý čas ťuká do telefónu, ani neprehovori a nechá nech babka celý čas skáče okolo nášho dietata. Keď prídeme k našim, samozrejme je tam pozornosť od starých rodičov, ale prirodzene dospelý sa rozprávajú a ako môj otec hovorí, máme malého nechať hrať sa aj samého. Doteraz vkuse sme skákali okolo syna doma mam pocit, samozrejme ja som musela na materskej aj navariť, spraviť domáce práce. Keď šiel od septembra syn do skolky, riešime len choroby, vkuse sme doma od rána do večera, čo je úplne na prášky. Vôbec si nezvykol na škôlku. Plače každé ráno, ked tam ma ist, raz má dobré dní, potom príde kríza. Ani k svokre nechodil. Áno bola som proti, lebo môj partner viac funguje so svojou matkou ako so mnou. To je zas iny pribeh. Teraz ako je syn vkuse doma chorý, mam pocit, že už aj ja som chorá z toho všetkého. Vyhoreta, unavena, nikam nechodíme, lebo veď choroba, takže ani von nechodíme. Strasne si začal vyžadovať pozornosť, vkuse mama mama kedy sa mi budeš venovať? Venujem sa, ale tiež potrebujem navariť, spraviť domáce práce. Venujem sa naplno pol hodinu, potom sa postavím k sporaku, syn sa ma spýta za 5 minút ci som už dovarila. S ničím sa nevie sam zahrat. Vkuse je pri mne, že pod sa so mnou hrať. Tak rýchlo niečo urobím, znova sa idem hrať, ale vysvetlím mu, ze musím aj navarit a porobiť iste veci. Som z toho unavena a vycerpana. Naši mi povedali, že sme si ho tak naučili, ze vkuse okolo neho niekto skákal. Dnes u nás boli naši a ani rozprávať sme sa nemohli, vkuse mama mama, pod ideme sa hrať a odťahoval ma do izby. On by bol najradšej od rána do večera aby som mu robila zábavu, ale to ja nevládzem. Moja mama mi dnes hovorila, že nikdy sa tak mne a bratovi nevenovala a nehrala sa tak s nami, že preto nechce ani do skolky chodiť, lebo tam sa mu tak ucitelka nevenuje. Ja už som z toho chorá. Dnes som si umyvala zuby a dal si stoličku do kupelne a čakal so slovami, koľko si tie zuby budem umyvat? On čaká na mňa... milujem svoje dieťa, ale z tohto som už fakt vyčerpaná, ani na chvíľu sa nechce sam zahrat. Aj keď varím, príde za mnou, že on chce byť pri mne... kebyže s nim chodím aspoň von, ale s kaslom a soplami v takejto zime nieje dobrý nápad a mne už normálne prepína z tohto... so svokrou nemám dobrý vzťah a moja mama ma zdravotne problémy, takže neočakávam pomoc a partner v práci...

ja som s nimi sa nemohla ani rozprávať, vkuse pod sa so mnou hrať.

Strana
z3
andreatytler
24. dec 2025

@michaelaaa02 Myslis si ze tvoj problem je dieta ktore neustale vyzaduje pozornost.
V skutocnosti su problemy inde. Partner ktory vas ignoruje, ty tahas za dvoch a ani nespomalis. Ak si na dieta aj domacnost sama, uvedom si ze nieco musi ist bokom.
Ty tento problem ignorujes a ides hladat problem v dietati a v sebe ze si ho rozmaznala.
Nerobis dobre ze si zavreta s chorym dietatom doma. Cerstvy vzduch je to najlepsie na chorobu.
Je uplne normalne ze 3 rocne dieta sa nevie hrat s inymi detmi a sam sa zahra 5 minut. Ked som bola ja dieta, rodicia (a ziadny dospelaci) sa so mnou nehrali a ake smutne to je.
Ak sa v skolke nezapaja a len caka kym po neho prides, tak to je velky stres. Nedavala by som ho tam. To je znak ze na skolku nie je pripraveny.

anonym_bef451
25. dec 2025
@evkatk

Takouto výchovou sa docieli to, že dieťa za svoj prehrešok nemá strach, ale hanbí sa za to pred rodičmi. Nesklamať, nestratiť ich dôveru, neraniť rodiča - to je hlavná motivácia dobrého správania a nerobenia schválnosti. Uvedomenie si, že to porušilo, spôsobí hanbu. Dieťa dokáže už v 3 rokoch zhodnotiť, že urobilo niečo zlé. Ak rodič "vychováva "iba občasne, keď mu to vyhovuje a inokedy nechá dieťa robiť, čo sa mu chce, nie je stále rovnako požadovačný a namiesto vysvetlenia, čo nemalo robiť a ako to malo robiť, dieťa iba okríkne alebo potrestá, malé dieťa 1,5 - 2 ročné ani nevie, prečo sa na neho kričalo, prípadne prečo dostalo a robí to znova.

@evkatk odpovede sa asi nedočkám. V celom tom rozsiahlom texte, ktorý si tu pridala nevidim jediný príklad, jedinú konkrétnu radu alebo situaciu, absolútne nič prakticke, použiteľné podľa coho by človek vedel, čo ma vlastne robiť, ako to v praxi vyzerá. Čakala som, že ak si vychovala tri deti podľa toho, čo spomínaš, dozviem sa niečo o tvojich skusenostiach. Píšeš iba svoje nazory, holú teóriu, až to vyvoláva dojem, že ty sama deti nemáš alebo tu výchovu, ktorú opisuješ, sama vôbec nepouzivas. Takto sa naozaj matka, ktorá vychovala tri deti, nevyjadruje. Alebo som sa s tým aspoň nikdy nestretla.

Strana
z3