Čo má vedieť predškolák?
POdla vlastnej skusenosti. budúce mamičky predškolákov , ktoré sa zučastnila pedagogickej poradne :
Otazky na ktoré má dieťa odpovedať, A UTKVELI MI V PAMATI.....SAMOZREJME BOLO ICH VIAC.........CHCEM UPOZORNIť DIEťA JE ZAVRETé S CUDZOU OSOBOU V NEZNAMOM PRIESTORE.
1. ČO BY SI SPRAVILA , KEBY OPROTI TEBA STALO VAčšIE DIEťA A CHCELO BY SA S TEBOU BYť???
2. čO BY SI ROBILA KEBY OPROTI V DOME VIDíš DYM??
3. NA KTOREJ STRANE ZAPADá SLNKO?????
4. ćO MA SPOLOčNE LAKEť A KOLENO????????????
pROSíM VAS O VAš NAZOR
Absolvovali sme test školskej zrelosti,dovolím si povedať,že by vyhovelo asi 8 detí.Okrem podobných otázok ešte vyslabikovať slovo,utvoriť vetu-otec,záhrada,pracovať,zopakovať nezmyselné slová-čebarok,sisoketa,čo počuješ na začiatku slova,vyznačovať ,ktoré písmená poznáš,priraďovať farby v určitom poradí a pod
Z vlastnej skúsenosti-na zápise-nakresliť postavu,vedieť pomenovať-hlava,krk,ruky,nohy,prsty,oči,uši,nos,ústa.Spočítať predmety-do 10,určiť,na ktorej kôpke je menej alebo viac-len podľa množstva,veĺkosti,nie spočítať.Farby-všetky aj oranžová,fialová,ružová,orientácia vpravo-vľavo-stačí ukázať rukou,na ktorú stranu je napr.zvieratko otočené,všímajú si reč-či netreba logopéda,povedať nejakú básničku,pesničku a podpísať sa tlačenými písmenami alebo nejakým iným znakom-kvet,hviezda a pod.
Vo všeobecnosti-niektorí prváci ešte aj po pol roku majú problém povedať,čo počujú na konci slova,nevedia si ani vyhláskovať slovo.Mali by to trénovať v MŠ alebo aj doma🙂je to potrebné pri písaní-aby si dieťa vedelo samo diktovať,čo píše.Ostatné veci by bez problémov malo dieťa navštevujúce MŠ zvládnuť🙂
to sú predsa otázky z jedného inteligenčného testu (WISC III), ktorý je pre deti od 8 rokov!
No ta som sa opýtala oboch naraz tie otázky-prváčka a škôlkarka ešte nie v predškolskej triede, tak nejako 1.trafila by som mu päsťou do nosa a ušla 2.volali by hasičov 3. Tam! a obidve ukázali rukou na opačné strany 4. že si ich môžme rozbiť. 😝 😝

No keby tieto otazky mali ozdpovedat predskolaci bezne na vsetkych skolach, tak asi by bolo veeeela odporuceni na odklad.... Ked syn bol na zapise (teraz je stvrtak), tak sa na nic takeho nepytali. Vobez tam neboli veci takehoto typu.
Pytavaju sa zvacsa na to, co pozna farby a tvary (nakresli modry trojuholnik a pod.), orientacia v priestore (pred, za, vpravo, vlavo a pod.), pocitanie do 10, ci sa vie podpisat tlacenym pismom, povedat basnicku, dalej klasika - nakreslit jablon, ci vie svoju adresu a tak.
Zatial som nepocula, ze by sa niekde pytali na taketo otazky, nad ktorymi treba uvazovat.....neviem, ci je na to bezne schopne odpovedat "bezne" dieta..... Ked ich na to rodicia pripravia, tak ano (bolo by to cielene), ale podla mna to nepatri medzi vseobecne znalosti predskolacika....