icon

Čo robiť, keď dieťa uviazne v mladšej triede?

5. sep 2024

Ahojte, máte niekto dieťa narodené v týchto mesiacoch? Môj syn je narodený 13 september 2019 a opakuje triedu v škôlke. Nedali ho do predškolskej, pritom absolútne v ničom nezaostáva je veľmi šikovný a múdry. Nerozumiem tomu, hnevám sa. Prišiel o všetkých kamarátov, celá jeho trieda je v predškolskej on sám ostal v deťmi výrazne menšími a je s toho deprimovany. Bola som aj za riaditeľkou ale tam je to 0 bodov. Čo mám robiť? Ďalšia vec je že by som ho v 6 rokoch chcela dať do školy, má nato ale ako bez predškolskej prípravy? Som v koncoch a môj syn tiež.

dominikamacakova
6. sep 2024

@ajsha123 presne pre toto som napísala, že treba dôverovať učiteľkám, lebo oni konajú v záujme detí a vedia čo robia. Kamoška tiež dala preradiť dcéru v škôlke. Špekulovala a potom ľutovala.

lienka.7
6. sep 2024

@ajsha123 tiež to mam podobne ako ty a pôjde o rok neskôr, teda ako 7 ročná. Nic jej neujde.

fairyy
6. sep 2024

@ajsha123 ty spominas vysku lebo je nizky a najmladsi... moja je najmladsia a najvyssia v rocniku ... keby sla o rok neskor tie deti su jej maximalne po rameno...ale podla vysky by som to aj tak neriesila ..ja som tiez bola.najvyssia a to mi vychadzaju roky a deti ma sikanovali kvoli vyske ... tu treba dieta pripravit podla mna uplne inak na tieto situacie ...co sa tyka nastupu do skoly ja som vyslovene za to nechat to na odbornikov najma co sa tyka deti, ktore su narodene v prvej polke septembra, pretoze ak dieta narodene o 15 dni skor je podla vsetkych pripravene, tak stoji za to, aby to o 15 dni mladsie malo moznost nastupu takto cez posudok

h2
6. sep 2024

@ajsha123 Tvoj syn je májový, môj syn je augustový. Je úplne najmladší z triedy a jeden z najnižších chlapcov. Minulý rok mi dokonca v prvý školský deň po prázdninách povedal, že mal v škole pocit, že sa cez prázdniny zmenšil, lebo všetci ostatní cez prázdniny veľmi narástli. Bolo mi z toho smutno, že to vidí a sám si to uvedomuje, ale ináč to nikto zo spolužiakov nerieši, nikto sa mu nesmejte, že je malý, nie to ešte, aby ho šikanovali. Nechce sa mi veriť, že to, že májový žiak je šikanovaný, je len kvôli tomu, že je najmladší a najnižší.

januska12323
6. sep 2024

Nikto ho o rok neobral len sa narodil v blbý dátum. To si snáď vedela už dávno. Predškoláci sú deti narodené do 31.8. nie septembrové. Tie len cez výnimky.

vevesh
6. sep 2024

@ajsha123 u nas takato situacia urobila o dost vacsiu skodu. Ja by som urcite napriklad dala zaskolit skor- a urcite sa neriadila vyskou, pretoze nemas zaruku, ci ti dieta "potrebne narastie" (ja mam male deti🫣🫣🫣). Smerodatna je pripravenost a ked dieta pripravene je, tak netreba cakat. U nas taketo cakanie sposobilo totalny nezaujem o skolu a ucivo, lebo je vedomostne a vyvojovo daleko vopred. Jedine, co ho trochu brzdi, ze su v triede takyto traja pokope narodeni, ale aj tak tu priepast vidno medzi nim a mladsimi detmi....cize naozaj individualne posudit viacerymi a nie orientovat sa datumom narodenia, poctom deti v predskolskej ci v skole, vyskou a pod.

slavomira236
6. sep 2024

Mozno by ho aj dali ku predskolakom ale predskolak by este nebol a im nesedeli pocty. Do predakolskej beru deti narodene do 31.8 tie deti maju prednost. Mozno nastupil niekto kto doteraz do skolky mechodil a museli ho tam zaradit kedze sa narodil pred 31.8 alebo prisiel z inej skolky. Takze sa nerozculuj. Toto si mala riesit dopredu.potrebujes psychologa posudok..

ajsha123
6. sep 2024

@h2 chodíte do inej školy ako my; v každej triede je iné prostredie, ktoré tvorí učiteľ a žiaci.... stačí jeden konfliktný a je zle. Ja viem, čo minulý rok moj syn v škole zažil, riešili sme to aj s triednou, nemusím tu podrobnosti vysvetľovať. Jednoducho ho neprijali do kolektívu a plus vek a výška.... Tá konkrétna situácia bola kvôli veku - že má len toľko a toľko rokov, krpec...🤦

h2
6. sep 2024

@ajsha123 Nikdy to nie je len a len kvôli jednej veci. Ak je tvoj syn typ, že je ľahká obeť šikany, našli by si na ňom niečo, aj keby bol najstarší a najvyšší, prípadne úplne priemerne starý aj vysoký. Májový chlapec predsa nie je nijako podstatne mladší od spolužiakov. Určite toto nemôže byť príčinou šikany. Je to len ďalšia vec, ktorú mu naložili. Keby si mu dala odklad, bol by zase najstarší - zase "dôvod" na šikanu?

ajsha123
6. sep 2024

@vevesh ja som nepísala, že sa každý má riadiť tým, že radšej nedať dieťa skôr do školy, lebo ešte nespĺňa vek. Len pohľad na to, že môže vzniknúť aj taká situácia, ze ak je dieťa nižšie a ešte aj najmladšie, že sa mu niekto môže vysmievať. Nemusí k tomu dôjsť. Skutočne, toto je len môj pohľad, možno to nejakej mamine pomôže, ak sa trápi,ze jej dieťaťu vychádzajú zle roky.
Tomu mladšiemu septembrovému nič neujde, je prvý rok v škôlke, nemali sme ho kde predtým dať. Neublížime mu, ak ho nedáme do škôlky skôr

maciatkolulu
6. sep 2024

Čo ťa na Tom prosím ťa fascinuje? A čo sa cudujes,že s riaditeľkou je to 0 bodov a koľko by to malo byť,keď riaditeľka dodržiava nariadenia. Keď si vedela,že chcete niečo nad,mala si konať skôr

h2
6. sep 2024

@ajsha123 "možno to nejakej mamine pomôže, ak sa trápi,ze jej dieťaťu vychádzajú zle roky." ale tvojmu nevychádzajú zle roky. Ja som bola tiež mamina, ktorá sa trápila, či syn bude v pohode v škole, keď bude najmladší a najmenší. Ale bol veľmi múdry a do školy sa tešil, tak som odklad nedávala, hoci mal v škôlke aj od neho starších spolužiakov, ktorí odklad mali. A nič lepšie, než dať ho do školy, som nemohla urobiť.

hendikep
6. sep 2024

@vevesh je trosku trapne povedat ze “odklad” skoly sposobil nezaujem o nu lebo je popredu? to akoze ovlada ucivo celej zakladnej skoly? ked ho to nebavi, najskor by natom nezmenilo nic ani to, keby tam siel o rok skor, ale chapem, treba najst vinnika.

vevesh
6. sep 2024

@hendikep u nas je to trochu ine ako na sk, a ano, to, co vedomostne preberaju v skole, vie -a preto ho skola nebavi. V skratke- on sa na skolu naramne tesil - v auguste sme sa stahovali a prihlasila som ho do skoly a bum, do skoly nejde, lebo iny kraj, inac beru roky a zrazu mal ist do skolky. Dali ho na pol roka do zmiesanej skolky (on 6 rocny a zvysok 3rocne krpce)- to bol boj. A potom ho premiestnili do predskolskej, kde nic nerobili! (neprehanam, razi sa tu filozofia, ze az v skole sa deti maju ucit, skolka je na hranie). Uplne ho to dorazilo. A potom, ked uz mal nastupit do skoly, sklamanie, ze sa ucia to, co on sa ucil v predskolskej triede pred dvoma rokmi🙄cize sa u neho vyvinul totalny nezaujem o skolu- informacie si vyhladava sam na detskych kanaloch plus so mnou chodi rozne po kulture, muzeach a pod., takze ano, ma niekde inde vedomosti ako spoluziaci a nepotrebujem hladat vinnika, ale vidim, co to s dietatom sposobilo. Dokonca aj odbornici na opakovanie rocnika varuju pred tym, co sa stalo s mojim synom, ze je to bezna reakcia a viac dietatu skodi ako prospieva...🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️ (stale hovorim o dietati pripravenom do skoly, nie kde je nejaky deficit a posun ma vyznam).

fairyy
6. sep 2024

@vevesh aj dcera mala takeho spoluziaka, ucitelia zahlasili, ze napriek tomu, ze bol.oktobrovy mal nastupit skor, ale rodicia ho nechali...nakoniec to vyriesili, ale az po prvom stupni a dali ho na 8rocne gymnazium, aby sa nenudil

vevesh
6. sep 2024

@fairyy no, u nas mala nemcinarka skvely napad, ze by sa mu hodil este jeden rok zopakovat, aby sa u neho vytvoril zaujem o skolu😳😳😳😬😬😬😬u nas sa daju prve dva rocniky roztiahnut na 3 roky, ak dieta nie je-nebolo pripravene na skolu. To uz ma islo porazit - nedoze to dobabrali na zaciatku, este dalsi jeden rok sa mal nudit, aby ziskal zaujem o skolu🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️a ako tretiak by mal 10-11r., akoze som im ten napad poslala velmi daleko hlboko...🤨🤨

maminkadeticiek
6. sep 2024

Ako matka dcerky,ktora bola a dnes je mimoriadne sikovna,bystra,spravila testy na nastup do skoly,dodnes ma same jednicky,ale v predskolskej bola dost zasnena a hrava,tak sme jej dali odklad nastupu,kedze mala 6.rokov na konci leta,tak ti mozem.povedat,ze nikto mu rok nevzal.Prave naopak,darovali mu rok detstva.Ale to si uvedomis az casom.Ale oddelit jedine dieta od triedy je sproste.Mozno by som sa ohradila na mesto,ked riaditelka nespolupracuje.

anjelicek26
6. sep 2024

@ajsha123 moji boli vždy najmenší ešte aj v druhej triede proti prvákov, toto sa fakt nedá tak brat, v skole ide o to, ako dieťa pracuje a co ma v hlave plus motoriku.. nie výšku...

h2
6. sep 2024

@maminkadeticiek To sa nedá tak brať. Pohľad matky, ktorej dieťaťa sa to týka, je: "Moje dieťa oddelili od kamarátov! Ako mu to mohli urobiť!!! 😡" Pohľad riaditeľky je: "Tieto deti idú do predškolskej, lebo podľa veku pôjdu od budúceho školského roka do školy, tieto zase podľa veku ešte nie, takže do predškolskej pôjdu na budúci rok." Ona nemôže individuálne riešiť každého jednotlivca. Teda, môže, ak o to matka takéhoto dieťaťa včas požiada.

vevesh
6. sep 2024

@h2 ja neviem, ale toto sa neda odkomunikovat trebars v maji, ze ma matka sancu sa pripravit, ak by chcela skorsie zaskolenie alebo pripravit dieta, ze ide do inej triedy... A nie bum-bac od 1.septembra bez nicoho v novej skupine s novymi, mladsimi detmi a vsetci jeho kamarati v predskolskej-myslim, ze toto je kamen problemu (lebo mamicka mozno o skorsiom zaskoleni momentalne mozno neuvazuje a ratala s tym, ze bude 2x v predskolskej a nie ze ho daju do inej triedy, lebo vedeniu to tak pasuje bez varovania ).

h2
6. sep 2024

@vevesh No ak sa matka spoliehala, že jej dieťa pôjde automaticky so spolužiakmi, ktorí sú starší a stíhajú vekový limit, tak urobila chybu. Ale myslím, že ešte nie je nič stratené, ak chce dať dieťa od budúceho školského roka do školy, môže začať vybavovať. Ak bude mať posudok, že dieťa pôjde do školy, musia (musí je veľký pán, nemusí ešte väčší, ale mali by) ho zaradiť do predškolskej.

tini27
6. sep 2024

To si každý musí poznať dieťa, že aké je… riadiť sa výškou, kamarátmi alebo čímkoľvek okrem osobnosti a schopností dieťaťa je podľa mňa hlúposť. Ja som narodená na konci júla, do školy som išla “čerstvo” 6-ročná, v tej dobe to bolo pri deťoch narodených v lete na rozhodnutí rodiča, boli sme proste tak “medzi”… už aj tak som sa celú predškolskú triedu nudila, školy som sa nevedela dočkať. Bola som takmer najmenšia, od 5. triedy potom vždy najmenšia a najchudšia. A zároveň jedna z najšikovneších. Na gymnáziu som preskočila ročník, maturovala som teda v 17-tich, niektorí spolužiaci mali viac aj o 2 roky. VŠ som končila v 22. A nijak ma to nepoznačilo… Ja zas úplne nerozumiem tomu niekedy až prehnanému strachu že “dieťa bude najmladšie”, “či to zvládne”… proste každý si pozná dieťa, mal by vedieť čo od neho “čakať”…

fairyy
6. sep 2024

@vevesh vau tak to uz hej...ked si tak vezmem, ze moja ma 10 este ( o chvilu 11) a je 6tacka ...si neviem predstavit keby take platilo aj na SK a je teraz v 3tom rocniku 😯

nevenka
6. sep 2024

Takto, mame dceru narodenu 45 minut po polnoci v noci z 31.8. na 1.9. Akurat mala 9 rooov, vsetci si myslia, ze je stvrtacka. Ale zacala chodit do tretej. Tiez bola sikovna, psychologicka ale neodporucila ist do skoly "skor", ucitelky v skolke sa chytali za hlavu, ze ona sa v tej skolke bude nudit. A tak aj bolo. V prvej triede potom mala vynimku, deti citali slabikar, ona svoje knihy. Lebo jej bolo trapne citat "Ma-ma ma E-mu". Bolo to lahke na nu. Ale inak jej nic neuslo.

nevenka
6. sep 2024

@vevesh Pane Boze 😔...

maciatkolulu
6. sep 2024

@vevesh napríklad nás bol v škôlke,kde boli deti všetkého veku dohromady,aj plienkove ešte. Takže žiadne scény ,kde a ako. Predškolská na úrovni našich pomocných a decka prvý ročník zvládali v pohode. Naozaj robiť z tohto drámu,mi príde zbytočne.

maciatkolulu
6. sep 2024

Okrem iného,tipujem,že pred dieťaťom.... Akože vysvetliť,že nájdeš nových kamošov,bude sranda a bude všetko fajn

shaola
6. sep 2024

Treba si hlavne uvedomiť, že sú určité počty detí na triedach. Niekde sa čiara spraviť musí. Možno riaditeľka rátala s tým, že ho nechá v malej triede s deťmi, s ktorými pôjde do školy a bolo by fajn, keby si našiel kamarátov tam. Ja som mala tiež jednu takúto mamičku, toto boli moje dôvody, vysvetlila som a prijala to.
My sme napríklad dvojtriedka na dedine. Jeden rok vyjdú aj stredniaci apríloví do veľkej triedy, druhý rok ledva vyšli septembroví stredniaci, lebo je veľa predškolákov. Rozdeľujem do tried podľa veku. Ak majú rodičia nejaké želania, treba aby to bolo komunikované aj z ich strany.
Možno vo vašej škôlke by museli z kapacitných dôvodov nechať nejakého oficiálneho predkoláka v malej triede, aby sa vošiel tvoj syn. Čo myslíš, že by na to hovorila mamička toho predškoláka?

vevesh
6. sep 2024

@maciatkolulu aj moj bol v takej skolke az do predskolskej. A potom sme sa stahovali a dostal miesto v skolke takej, kde cela skolka bola jedna trieda a v jeho triede bolo 14 deti 3rocnych a on sam ako kol v plote 6-rocny. (Lebo mesto nikde inde miesto nemalo...). Tak pomahal vychovavatelom s tymi malickymi, ale on hladal ine temy a zaujatie ako tie trojrocne drobizgy, ktore scasti boli este niektori plienkovi🫣🫣🫣🫣

maminkadeticiek
6. sep 2024

@h2 Ano,ja to chapem.Ale mne pride sokujuce,ze sa o tom nikto nerozpraval.Je to pre mna absolutne nepochopitelne.Chodime do skolky kde je cca 250 deti.Mam aktivnu komunikaciu s ucitelkami,parkrat aj s riaditelkou,pytali sa ma aktivne na predskolsku okrem inych veci.Je pre mna nepredstavitelne,ze zistili teraz,ze nejde do predskolskej.