icon

Dáte deti do škôlky alebo do školy, ak ich od 8.2.2021 otvoria?

2. feb 2021

Ahojte, zaujimal by na vas nazor, sama mam velku dilemu. Vsetci vieme, ako velmi to deti potrebuju, vratit sa medzi spoluziakov, ale tato situacia sa mi vobec nezda bezpecna :(
Rozmyslam, ze ak otvoria skoly, prvaka dam na nevyhnutny cas vyucovania a skolkara asi zatial vobec nedam :( hoci by som rada, no nemam dobry pocit.
Ako ste na tom vy?
ja nepracujem, cize mam mozno trochu vyhodu

mamickadusicka
Odpoveď bola odstránená
maminkasisa
4. feb 2021

@mamickadusicka zeby tym, ze sa stretavate s mnozstvom ludi? ved nikdy nevies, kto je nakazeny, mozno Vy mate dobru imunitu ale mozete byt prenasaci.... a nehovor ze nepoznas v okoli nikoho, kto by mal covid.... ja poznam naozaj viac ludi, ktory mali velmi tazky priebeh, ale aj takych, ktorym skoro nic nebolo....

jana_eyre_2
4. feb 2021

@maminkasisa myslím že zbytočne čokoľvek písať.. keď je niekto presvedčeny o svojej dokonalosti tak to tak ostane...

oneinamillion
4. feb 2021

@mamickadusicka 🤦🏼‍♀️ty si teda iný výkvet. Prototyp rozumného rozmýšľajúceho sčítaného človeka😂😂😂 Svetovo uznávaný infektolog, epidemiolog, chirurg.. Predpokladám ale, že keď komusi vo vašej dokonalo zdravej rodinke bude treba odoperovať slepé črevo (to je inak akútny stav, ktorý ťa bez chirurgického zákroku dokáže do pár hodín zabiť), budeme dobrí aj my lekári s náhubkom na tvári😏
Či odmietneš operáciu? Nezveríš predsa svoje (predtým úplne dokonalé a samozrejmé) zdravie do rúk chudáka priotraveneho vlastnými výparmi a bakteriami z “náhubku” 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️
Neuveriteľné. Hanba by ma fackovala byť tebou.

simca06022011
4. feb 2021

@mamickadusicka inak ako a kam chodite bez nahubkov, bez testov? do prace ta pustia? ako? Kde sa stretavate s mnozstvom ludi?

kavicka12
4. feb 2021

A ako je to s tým testovaním? Musia sa ísť testovať všetky deti napríklad autisti v šmš??

dadomon
4. feb 2021

uz aj sami ucitelia namietaju, ze je priskoro a nie su ockovani, citia sa byt ohrozeni....
Ja teda mam velke pochybnosti, mam prvaka...je to take hop,alebo trop v tej skole 😟

dadomon
4. feb 2021

@kavicka12 autusti sa nemusia,co viem

jaroe
Autor odpoveď zmazal
jaroe
Autor odpoveď zmazal
jana_eyre_2
4. feb 2021

@jaroe a škola nie je interiér ? 😳

zuzkalujza
4. feb 2021

@jaroe rešpektujem tvoj názor, ale osobná skúsenosť je žiaľ iná. Dcéra mojej najlepšej kamarátky mala pozitívnu spolužiačku v triede (1 stupeň), nikde inde nebola, rodičia tiež, pracovali iba z domu. Deti si samozrejme dávali dole ruška, keď jedli a podobne. Spolužiačka sedela vedľa nej v lavici. Dcéra sa od spolužiačky nakazila, a žiaľ doma nakazila starú mamu ( 63 ročnú) ženu bez zdravotných problémov, vitálnu, čipernú, ktorá žije (žila) po smrti manžela s nimi v spoločnej domácnosti. Stará mama bola o týždeň od nakazenia hospitalizovaná v nemocnici a o 4 dni na to zomrela na zlyhanie plúc, žiaľ neskoro jej bola poskytnutá pľúcna ventilácia. Takže prepáč, ale nemôžem s tebou súhlasiť........ malá to dala ľavou zadnou, akoby ani COVID nemala, ale žiaľ babička na to doplatila životom. A takýchto prípadov, kedy sa nakazili rodičia a starý rodičia od detí je nesmierne veľa. Deti sú veľmi často bez príznakové a tým pádom sú žiaľ veľkým rizikom pre ostatných ľudí. Je to hrozné, ale je to tak.

danielle799
4. feb 2021

@dadomon no učitelia budu stale namietať

danielle799
4. feb 2021

@jaroe jaaj, to ja uz som 20x bola testovana, to je v pohode, neboli to

nika2393
4. feb 2021

Jasne ze dám nevidím dôvod nedať... Aj iné choroby sú nie len táto pandémia

jaroe
4. feb 2021

@jana_eyre_2 je škola interiér, ale tým, že tam deti aj jedia, smrkaju, teda dávajú si ho dole + sú tam niekoľko hodín a dýchajú ten istý vzduch s inymi deťmi, rusko nezachyti virus, ak ho tam niekto má, tak ho do toho vzduchu vydýchne aj cez rusko.

jana_eyre_2
4. feb 2021

@jaroe je kopa štúdií, ktoré dokazujú percentuálnu možnosť ako chytiť vírus a koľko ho treba absorbovať aby v človeku prepukol a nakazil ho.. takže ruska v akomkoľvek interiéri (aj v škole) má zmysel, lebo síce nechráni 100% ale napr.80% a k tomu môžeme zobrať aj možnosť že piju a jedia medzi sebou.. a určite je väčší zmysel chrániť sa aspoň na 80% ako vôbec..

Myslím že nikomu rusko príjemné nie je, ja to ale pokladám za jedinú reálnu ochranu, hoci vonku kde sme sami v ňom zmysel nevidím, tvrdiť že vnútri je zbytočne je odvážne, hlavne keď každý deň vidíme všetci ako pandémia dopadá.. a ja to vidím aj osobne, nie len v médiách..

simca06022011
4. feb 2021

@zuzkalujza presne, ja tiez poznam par pripadov, ked si to deti rozniesli z triedy a domov.. boli sme aj my v karantene a iba a len kvoli skole.. nikdy nie kvoli nejakemu klientovi, alebo cestovaniu, kolegom.

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
autor
5. feb 2021

Ja som taka zneistena stale 😟 pripadov pripuda,resp.je to stale rovnake a s tymto vedomim mam dat dieta o 3 dni do skoly.
Respiratory FFP2 asi detske nie su....?

marci77
5. feb 2021

su aj detske, skuste sa v lekarni spytat

jana_eyre_2
5. feb 2021

Ja tiež som veľmi nerozhodna.. deti sa strašné tešia, tak rozmýšľam že na prvé dni to vyskúšam, a potom aj tak školu zavrú, úplne pochybujem že to vydrží bez žiadneho pozitívneho nejako extra dlho... my sme objednali respirarory dospelácke z čiech, sú také malinké že po upraveni sú 7r dcére dobre (odstrihla som zospodu kde je pretaveny spoj a zmenšila gumky) a 9r.synovi ani nemusíme upraviť.. detské sú asi len na Ali tak objednáme odtiaľ ale to strašné dlho trvá.. kamarátke by mohli prísť tak o týždeň tak že mi pár dá na vyskúšanie..

jana_eyre_2
5. feb 2021

Naša doktorka sa vyjadrila že ona by tam deti nedala pokiaľ človek vyslovene nemusí...

jana_eyre_2
5. feb 2021

@maciatkolulu super ďakujem

maciatkolulu
5. feb 2021

@jana_eyre_2 ja by som dobrovoľne malému dieťaťu nedala ffp2, malý nenosí vôbec, iba keď vstupuje do školy a v triede majú dole. Ani v obchodoch nenosí. Ja mam ffp2 iba tam, kde je to nutné. Od marca sa mi už aj tak dosť zhoršila astma. Takže riešim potvrdenie od oslobodenia. Ale dieťaťu možno, v rizikovým priestore.ale tým sa vyhýbam.

maciatkolulu
5. feb 2021

@jana_eyre_2 objednávala by som rýchlo, lebo ľuďom šibe...

maciatkolulu
Autor odpoveď zmazal
jana_eyre_2
5. feb 2021

@maciatkolulu môjmu mužovi ako astmatikovi napríklad lepšie vyhovuje respirator ako rusko a tento rok mu je práve o dosť lepšie ako iné roky.. aj starší syn ako astmatik respirator zvláda dobre (skúšali sme cez deň aby som si bola istá že v škole to zvládnu.. ak pôjde najmladší bude mať Rusko, jemu je to moc veľké ešte) mne sa tiež lepsie dýcha v respiratore ako v rusku, lebo je dostatočne ďaleko od úst a nosa.. respirator nosím do obchodu, von nosím bavlnené..

maciatkolulu
5. feb 2021

@jana_eyre_2 ja ten respirator som mala ešte málo, ale tiež nie je respirator ako respirator. Jeden mam, že oveľa lepšie, jedno bavlnené mam také celkom sa dá. Ale ja skôr do paniky upadnem a je zle... Neviem dýchať a som na inahalatore. Co už. Odkiaľ mate respirátor? Keď sa ale "oslinta" respirator je zle, musíš meniť. Ak chceš deťom dat, kúp detské radšej, nech to ma účinok. Ak by si potrebovala, myslím, že by som ti vedela do ba doniesť. Ja som sa bála, že budú aj malý potrebovať a nebude dostať, takže to mam zmapovane, aj Amazon ma. A čo berie muž, ja som už trochu zúfalá...