Dieťa a škôlka
Zdravím baby,trápima jedna myšienka,a to tá že či synčeka neukracujem o čas v školke,ked si ho nechávam niekedy doma..:-/ tak že týžden chodí potom tyžden nie..Ked mám volno chcem si ho doma užiť,a aj školku máme daleko,tak kým pešo nám cesta trva 1 hodinu..a kočikom sa nám isť neda kedže je takéto počasie. Nie vždy je to tak že tyžden ide,tyžden nie...zvikne aj častejšie..Ma 3 roky..Ja už enbudem brigadovať,tak chcem si ho nechavať doma častejšie,či to ho ukratim čas s kamaratmi ?..a o kolektív??Dakujem pekne..
Ako ucitelka v skolke ti poviem, ze nic neukratis drobca, ak si ho nechas doma. On si tych kamaratov najde, neboj...a predsa najlepsie je, ked je drobec pri mamine...bud pokojna, nic strasne sa nestane, ak tam obcas nepojde.
Dovolím sa Vám sem zamiešať. Ja som v troch rokoch volila medzi škôlkou a babkou a neľutujem. Malá je v škôlke spokojná, napriek tomu, že zo začiatku plakávala, naučí sa veľa vecí, myslím že ja by som ju to nenaučila. Netvrdím, že by som ju doma len posadila pred TV, ale nemám skúsenosti, nepoznám toľko básničiek, pesničiek, hier, nemala by som kam s ňou chodiť do kolektívu, lebo deti v jej veku sú väčšinou v škôlke. Na mnohé aktivity sa mi zdá ešte malá a potom som prekvapená, že to už vie. A k nezaplateniu je odkukávanie od staršíc v štýle: pozri, ja už si viem obliecť tričko ako veľkáčka a pod. Ja sama som chodila až do predškolskej výchovy a dodnes to považujem za handycap, napriek tomu že som si našla kamarátky na ZŠ, vždy som mala pocit, že oni sa viac poznajú, lebo spolu chodili do škôlky. A inak raz som sa stretla s názorom, že ak dieťa nechodí do škôlky, myslelo sa tým pravidelne, nie občas, tak mu treba denne zabezpezpečiť pobyt s rovesníkmi kvôli budovaniu sociálnych väzieb. Ale samozrejme, každému vyhovuje niečo iné.
@andrejka1983 jéééé konečne som našla niekoho kto má rovnaký názor ako ja..si ma potešila
@rainbow0508 kedze ste ucitelka v skolke, mozem sa Vas nieco spytat? Dnes mam strasne stresujuci den, dcerku som dala do skolky, pricom prve 2 dni som ju odovzdala bez placu, 2. den dokonca sama sa rozbehla do triedy a dnes nastal uplny zlom. Pri skrinke mi zacala plakat, ze chce ist domov, vypytala sa na ruky, placucu som ju odniesla do triedy a odovzdala ucitelke. Citim sa teraz ako krkavcia mama, ze ked ma mala potrebovala, ked plakala, tak som ju tam jednoducho nechala. Pritom som este doma, o 2 mesiace cakame druhe babo, tak som chcela aby si za ten cas nejako na skolku zvykla, predsa len potom uz na nu nebudem mat tolko casu ako doteraz, bola zvyknuta, ze sa s nou stale hram, ale teraz neviem. Mam ju odhlasit? Mate podobnu skusenost, ze prve 2 dni v pohode a potom taky obrat? Nerozumiem tomu, znepacilo sa jej nieco? Ked som sa jej pytala preco nechce zostat, nevedela mi povedat. Dokedy by si mala zvyknut? Ďakujem
@sasa123 Ahoj to iste mame aj my ..ja cakam o mesiac a pol a maly bude mat teraz 3 rocky 15 septembra ... nasho maleho dali do triedy s 2 rocnymi detickami takze od rana a cele dopoludnie len pracu a ja si bravam maleho o pol 12 domov ....a s tym pytam sa ho co ste robili ze nic hral som sa s bagrom boli ste vonku??? ze nie ...tak preto uvazujem ze si necham maleho doma a dost..... lebo srdce mi to neda len tak ho tam hodit a ja ked pridem domov fakt pri tomto pocite ze maly nie je stastny aj tak neurobim ...do pracu mi je tak .... asi mame ten isty pocit a stres ...
ale ja som rozhodnuta maleho zobrat ak to pojde takto dalej
@swety1 no ved aj ja o tom uvazujem, pockam este do konca tyzdna, ako sa to bude vyvijat, ak bude stale s placom odchadzat, tak si ju necham doma. Ved prvy den som to ja znasala horsie ako ona, prisla som zo skolky domov, zatvorila dvere a pustila sa do placu. A lutovala ze som ju vobec do skolky davala. Len dovod bol ten, ze som citala vela o tom, ze dieta v jej veku sa potrebuje uz socializovat a aj sa mi velakrat zdalo, ze len ja jej uz cely den nestacim.
@sasa123 poviem ti to iste ja som vnutorne tak unavena z toho ked pridem do skolky a male 2 rocne deticky tak strasne placu mami ich tam dali od 6 rano do pol 4 poobede ....a nas maly pride 3 rocny rad by sa hral ale ked deti tam placu a nic nerobia place aj on ...zacal sa nam po 3 dni pocikavat v skolke to iste....a nikdy rok a pol sme s nim nemali problem ani v noci ani cez den .....vsetko bolo super...teraz place nas maly za vsetko a stale len hovori nejdem do skolky...ja som doma z som na materskej termin mam oktober ja by som radsej ho mala doma ..vsak malicke skoro stale spinka a ked bude hore bude sa hrat aj maly zvyknu si aspon skorej na seba a budde to lepsie ...nie ako teraz ze s placom ide ....a ked vidim tie ocka az mi je zle....teraz som od pol 8 doma a fakt nic neurobim ..a hlavne pridem pre maleho a povie mi nic sme nrobili ani vonku sme neboli a ...tak potom nevidim v tom vyznam ziaden
Asi zalezi od skolky a pristupu uciteliek, treba skusit najst inu, ak je taka moznost...osobna skusenost - ja som dceru dala do skolky - no...sukromneho opatrovatelskeho centra ked mala 9 mesiacov - musela som ist do prace. Zaciatky boli tazke, trhalo mi srdce, plakala maminka, maminka, ked zacala rozpravat, uz mi aj povedala nechod do robotky...no koniec. Teraz mala v juni 2 roky a ked sa jej pytam vecer, ci pojdeme do skolky, povie ze ano. Chodia von, maju akcne ucitelky, kreslia, maluju, lepia...kadeco. Co sa tyka 2 dni v pohode treti den place - to sme zazili aj my, ze som myslela ako dobre, uz si zvykla a potom zrazu bum! A ani za svet, ani do dveri...ale treba mysliet na to, ze aj dieta ma svoje nalady, svoj "blby den" tak ako my, zle sny, zle rano, mozno sa chce viac maznat a pritulit, mozno skratka nema chut ist do skolky prave teraz...len to nevedia tak vyjadrit kompletne ako dospeli. Ja som sa vzdy pytala uciteliek aka bola a aj mi povedali, ze plakala len chvilku, to je pre dieta taka sanca dat najavo svoj nazor, ale ked pochopila ze ostava a zacalo sa nieco okolo diat - deti, aktivity - tak prestala aj plakat, lebo ju to zacalo zaujimat. Niekedy, ked som bola nedoverciva, som ostala pocuvat za dverami, kolko trva kym doplace 🙂 a fakt to bola chvilka...tak neviem....myslim, ze som jej neublizila, je strasne ziva, spolocenska a zacala skoro rozpravat a pekne uvazovat, vyjadrovat sa a to ma nieco po dvoch rokoch, takze myslim, ze aj kolektiv mal vplyv....nasilu to samozrejme nikomu neodporucam, ani nechcem tvrdit, ze skolky su super - mnohe fakt nie su, tiez je to o ludoch a o pristupe - ale mam dobru skusenost, tak som sa chcela podelit 🙂 drzim palce, nech sa rozhodnete akokolvek.
@swety1 podla mna ho mali dat medzi starsie deti, ved 2 rocne deti sa este nevedia hrat v kolektive, musi to byt prenho naozaj stres.
Presne aj ja urobim toho menej, ako ked bola mala stale zavesena na mne 🙂 , predstavovala som si to inak, ale moje predstavy sa rychlo zmenili 🙂 V tomto pripade treba dat asi na hlas srdca a nie rozumu.
@sasa123
@swety1 ahojte dievčata. tak sa pridavam. Dva dni pohoda, dnes plač ☹ Tiež si myslim, že by sa mu tam aj pačilo, ale ked všetky detičky okolo plaču, že tam nechcu byť, že chcu isť domov, tak odrazu začal uvažovať štylom, že ta škôlka bude asi niečo zle, ked tam nikto nechce byť a všetci plaču a pytaju sa odtial preč. Takže dnes rano bolo zle. Aj rozmyšlam, či som sa tento rok na to nemala vykašlať a nedať ho o rok neskôr k detičkam, ktoré už su zvyknute a neplakavaju, Určite by sa lepšie adaptovalo do pohodoveho kolektivu
@swety1 no v tejto triede su trojroční, ale aj tak všetci plaču, môj ma 3 a pol. Najprv sa mu tam pačilo, ale dnes tam isť nechcel 😔 somz toho na prašky. Na jednej strane ma to mrzí, na druhej strane, ked som stretla minule kamaratku s dcerami, ktoré do škôlky nechodili, lebo ona to apriori odmieta, ake boli doslova neživotaschopné, upišťane, tak ma to celkom vystrašilo
@19ninka27 zalezi na tebe ako ti to vyhovuje...ja malu nosim rada a co najcastejsie do skolky,prevdu povediac teraz mam toho dost sama so sebou,takze som raa,ked si mozem povbegetit,ale tiez sledujem na nej samej,ze jej vyhovuje kolektiv,vela veci sa naucila,je samostatnejsia,ma nejaku autritu,rezim,kazdy den vidim,ze sa nauci vela informacii a tiez jej to prospieva hlavne na imunitu-zo zaciatku byvala chora a teraz musim zaklopat,uz sa adaptovala...takze ja som za skolku co najcastejsie.Keby ju necham par dni doma-len tak,urcite by to zacala zneuzivat a vyjednavat...
@mirushka1983 Suhlasim s tebou, ze je to aj o pristupe, predtym som o tom nejako neuvazovala, ale nemam z 1 ucitelky dobry pocit. A napriklad aj take, ze som si myslela, ze sa aspon na zaciatku opytaju co-to o dietati, co ma rado, ake aktivity ho zaujmaju viac a tak... ale nic. A ked sa neopytam ja nieco ich, nic nepovedia. Cakala som taky osobnejsi pristup. Ale to je asi len v sukromnych skolkach, ci? My sme na dedine, sice mesto mamae blizko, uz aj o tom som uvazovala, ze ju prelozim radsej tam, ale pocula som aj take nazory, ze v meste su tie deti take horsie. No neviem 😒
@vejula Presne toto mame aj my. A dnes rano bolo este horsie nez vcera, plakala uz doma, celu cestu som ju musela niest na rukach, a zo satne sa nechcela ani pohnut, ze ona ma pocka tam na lavicke. Zajtra jej dam asi pauzu, urobim taky predlzeny vikend, ved 4 dni stresu na zaciatok staci aj mne, nieto este takemu malemu srdiecku.
Tiez vazne uvazujem o tom, ze to o rok odlozim, len neviem ci jej to teraz neurobilo taku traumu, ze potom bude este horsie. 😒
baby, moja dcerka nastupila prvykrat do skolky teraz v sept. a už po týždni ma sopliky a zvýs teplotu, ake mate skusenosti, kolko treba byt doma? ak by teplotu nemala, može ist soplavá do skolky???

@andrejka1983 ja ale čisto zatiaľ len uvažujem o škôlke, nebojím sa, že by sa tam malému nepáčilo, skôr sa bojím, že mne bude smutno za ním 😅
@19ninka27 ty to máš také isté ako ja, keď si doma - keď máš voľno a menej povinností, ako keď si v práci tak si chceš malého užiť, chýba ti, ale myslím, že to nie je najlepší spôsob riešenia, ak už dieťa do škôlky raz chodí, a je zvyknuté na taký režim, tak je to podľa mňa skôr neprospešné - preňho, keby si ho nedala čo ja viem 1-2 krát do roka, že by ste si chceli urobiť nejaký výlet, kým maš dovolenku, alebo voľno, ale určite nie v takýchto nepravidelných intervaloch, samozrejme výnimkou je keď je dieťa choré