Do škôlky v septembri 2011
ahojte.. ktorí sa chystáte do škôlky budúci rok v septembri? Rada by som vedela Vaše postrehy,názory, ako je to s prihláškami do škôlok atď. Ďakujem..
ahojte chcela by som sa opýtať aj vo vašej škôlke potrebujete potvrdenie od doktorky keď je dieťa doma 5 dni a viac. Syn minulý týždeň mal nádchu a kašel bez teplôt, tak som ho liečila doma sirupčekami a piatok som ho už do škôlky nechcela dať, keďže som doma a dnes odo mňa pýtala učiteľka potvrdenie, že je zdravý
@lusana ahoj,u nas v tvojom pripade staci podpisat tlacivo o bezinfekcnosti,ak dieta nie je v skolke od 3 dni vyssie.Aj my sme teraz liecili nadchu,aj sme si boli predpisat u lekarky lieky a stacil len ten podpis.Potvrdenie treba len ked je dieta naozaj chore,napr. chripka...,pri nadche to neplati.Inak je to platna legislativa,takze aj tebe by mal stacit podpis.Ved si to skus pozriet v skolskom poriadku,tam to iste bude.
Janko este chori nebol, tak neviem, ci aj v nasej skolke nieco take potrebuju.
Ja som sa chcela opytat, ci nemala z Vas niektora taky problem ako mame my. Nas syncek v skolke odmieta spat, a co je horsie, tak odmieta aj lezat. Musi pri nom ucka sediet, ked oddidu, tak on ide po chvily tiez za nimi 😖 . Ich to unavuje, preto sme min. tyzden pocuvali len nanho staznosti, ze co vsetko mu nejde dobre... Mna to natolko hnevalo, ze som sa otvorene pytala jednej ci je fakt taky nemozny, lebo pocuvat na svoje dieta len negativa, je dost drsne. Tak som im dala nejake rady, co sa tyka jedenia, nech mu ponuknu vidlicku, ked lyzicku odmieta, alebo ze on je introvert, ze niekedy sa zapoji hrat sa s detmi, inokedy nie, ze ho to mozno aj nebavi, a ze nech mi konkretne povedia, ze co ho nebavi, lebo co ponho pridem, vzdy sedi s detickami a hra sa s nimi bud pri stole, alebo na zemi. A ze deticky sa hraju spolu az od 4 rokov nejak cielene. Takze od stredy uz staznosti nie su, zacal sam papat obed, ale jasne vidlickou, aj spinkal pekne, asi nebol rozruseny s toho obeda, ale spal zle v noci. No doma cez vikend spinkal v noci, len cez obed lezal hodinku a ja s drobcom s nim, lebo zacal spavat v noci 12 hodin 🙂 . Cize ja myslim, ze dnes im v skolke tiez spat nebude, kedze je vyspaty. Lenze on si neda vysvetlit, ze ma aspon lezat. Sice sme trenovali a pri mne lezal, ale ja som dospela, tak ma respekt. Ja si myslim, ze preto sa vzdy stazovali nanho, lebo ich hneva ten spanok, musia pri nom sediet, inak sa boja, zeby im pobudil celu triedu ☹ , tak sa ventiluju aspon staznostami. Pritom z mojho pohladu je to sikovny chlapcek, snazi sa, i ked samozrejme mu vsetky cinnosti nejdu na 100%.
Skusame vsetko mozne, aby sme ho motivovali, aby ostal v posteli. Cez vikend som mu dala tak mysku - maznacik, ze nech si drzi ukliku a nech mysli na mamicku, ze ona nanho vzdy ked podrzi uzliky mysli. Tak vecer to fungovalo, zaspal a vobec nevyliezol z postele, co on zvykne aj 5 krat 😅 . Uvidime co poobede.
@lusana veď práve....ale mne sa zdá, že naozaj nemusíš mať potvrdenie od lekárky, ale len vlastnoručne podísané vyhlásenie o bezinfekčnosti...skús sa jej ešte raz opýtať...a vysvetliť jej že bol liečený len doma...alebo si to ešte skús overiť u pani riaditeľky (aj telefonicky....)...možno to u vás máte takto (...teda, že vyžadujú aj potvrdenie od lekárky)... práve kvôli prevencii, aby detičky nechodili do MŠ po domácej liebče nedoliečené...skús sa ešte popýtať ...
aj u nas v skolke musime po chorobe doniest potvrdenie od lekara, ze dieta je uz zdrave.. bez ohladu na to, ci kvoli chorobe chyba dva dni alebo dva tyzdne.. na jednej strane s tym aj trosku suhlasim, aj nie, kedze s uz zdravym dietatom musim ist do cakarne , kde caka plno chorych deti...
tak mi sme dnes ráno išlei tiež do škôlky po skoro 2 týždňovej marodke. u nás bol soplík, len biely prešiel po týždni. ale malý stále pokašliaval tak som ho nechala ešte týždeň doma. tiež sme dávali sinupret a rôzne iné homeop.. ale mám pocit, že najviac mu zabralo, keď som mu začala čistiť nos morskou vodou (sprej), cibulový čaj, sirup s cibule citronu a medu akúpel v čajovníkovom oleji.toto všetko som malému ,,naordinovala" v piatok, lebo už som bola zúfala. tiež sme neteplotovali, malý bol ako z divých vajec...dnes som ho ráno dala do škôlky, ale na obed chcem ísť pre neho, lebo ešte stále občas zakašle. ale ja som z tohoto pretrvávajúceho kašlu už totál na narvy. u nás sa to opakuje už 4 krát od septembra. a to sme nikdy nebývali chorí a doteraz ho kojím 😝
u nás žiadne potvrdenie nikto nežiada
@lusana noo, my sme boli takto u lekarky dvakrat, vzdy az po chorobe, kedze to boli len riedke vodnate bezfarbene sopliky, inak nic malemu nebolo... a navyse, za to potvrdenie sme ani neplatili, takze velmi "efektivne" vyuzity cas lekarky.. a od dnes marodujeme zasa, hned som synceka odhlasila zo stravy cely tyzden.. a od piatka do pondelka maju prazdniny, v utorok je sviatok, za ten cas sa snad vylieci, ale aj tak by sme mali zasa ist na vysetrenie a doniest do MS potvrdenie.. trochu na hlavu
podľa mňa je to na zodpovednosti rodiča, ak je rodič nezodpovedný, tak tam to dieťa bude chodiť choré, tak či tak a zodpovedný rodič, ktorý vyhlási dieťa aj so soplíkom, tak nato ešte takto doplatí, že musí čakať v čakárňach, asi škoda sa nad tým pozastavovať, u nás sa za potvrdenie aj platí.
Samozrejmosťou by to však malo byť po infekčných chorobách a dlhšie trvajúcich chorobách s tým súhlasím.
ja si myslim že keby muselo byt každe dieta s priesvitnym soplom doma tak by nebolo v školke ani jedno dieta ,lebo tie sopliky maju všetci čo sledujem. A zase ked budem držat dieta stale v izolacii to asi tiež neni dobre ,ved to sa nakazi pri prvej navšteve obchodu,kolektivu aleb z obyčajneho kychnutia. Ved treba im vybudovat aj imunitu a nie od všetkeho ich branit. Ja si nepamatam že by sme my ako deti boli doma s každym soplom. Pokial je dieta nejake malatne,ma horučku alebo viditelne sa zle citi tak to je už o inom,takemu je najlepšie doma to je jasne.
Ja strašne nerada chodím s detmi k lekárovi, práve preto, že sa tam nakazia, je tam plno detičiek, ktoré sú choré, a samozrejme všetky sa spolu hrajú...
Našťastie v našej škôlke žiadne potvrdenie nevyžadujú. Myslím si, že rodič presne vie, kedy je dieta naozaj choré, to už nie sú len soplíky. Na mojich detoch to hned vidno, že nie sú v poriadku.
No a co sa týka tej infekčnosti, tak ja statočne dezinfikujem dom pocelú jeseň a zimu - odparujem u nás propolis, to si myslím, že celkom detom pomáha, ab tak lahko nepodlahli všetkým tým vírusom 😵
@lusana, my v to tiez verime, ze si casom zvykne, on spinkal krasne a tie spekulacie prisli az ked nastupil do skolky. Mozno ma aj strach z odlucenia, ale uz si zvyka, lebo po nastupe do skolky, do 10 nariekal, ze ide do obyvacky, nie a nie spat, i ked bol hrozne unaveny. Teraz uz vyjde len zopar krat a skusa, ci nemoze ostat s nami, co sa mu ani raz nepodarilo, lebo spat musi. Horsie je to s obednym spankom, ale doma ked nespi, tak si ideme aspon na hodinu lahnut a v postely ostane.
No mne prisli tie ucky take otravene z neho, hlavne starsia, lebo sa stale stazovala, alebo oznamila, ze on to to, on hento. A ked som kecala s tou mladou a dala jej nejake rady, ze predsa kazde dieta je ine, oni si musia najst cestu k nemu, on je len dieta, tak zrazu zacal papat, co dovtedy tiez nechcel, jedine ze ho nakrmili, a to len niekedy zjedol. Ja som len chcela, ze ci mi neviete poradit, ako ho motivovat aby aspon lezal, ked nespi.
@zdenocka možno si myslí, že keď nebude spať , nebude musieť chodiť do škôlky. Nám syn zo začiatku skoro mesiac sa počurával a pritom doma sa pýtal, musíš vydržať nech si s ním poradia. Z vlastnej skúsenosti viem, že čím viac sme to s ním riešili, či už po zlom alebo po dobrom, zistil, že tomu dávame velkú dôležitosť a robil to ešte viac.
Teraz ak v škôlke poslúcha ideme kúpiť malú odmenu, napr. lízatko, máme taký rituál zastaviť sa v potravinách, to ho motivuje.
@lusana, no tak toto je problem cislo dva. On sa im tam nepyta cikat. No doma sa pytal a pyta, i ked ma niekedy chvilky, ze sa pozabudne. No im to vobec nepovie, vycika sa len ked ho daju.
On sa javi, ze do skolky chodi rad, uteka do triedy, nenarieka, mam pocit, ze sa tesi, krici, ze sa ide hrat s detickami.
Sme s tychto dvoch veci velmi smutni, lebo on je sikovny chlapcek, no ostatni ten pocit nemaju, skor ho beru asi ako problemoveho chlapceka. Pritom doma je uplne super, ziadny problem, no az na to spanie, ale tiez nemoze byt dokonaly, kazdy mame svoje chyby.
Ahojte...mozem sa pridat?
Chcem sa spytat...moja mala od kedy zacala chodit do skolky pokasliava aj v noci niekedy menej niekedy viac...teploty nema...soplik len ked sme vonku a je velmi chladno...ked ju moc dusi dam jej sirup na kasel bylinkovy co nam predpisal dr.mam to nejak specialne riesit pokial sa to nezhorsuje?
@zdenocka nasa malá ide v škôlke spať úplne bez problémov, zato doma večer...... syn uz padá od únavy na nos, a ona ho vzd budí, lebo chce sa hrat, no nepomôžeš si. Ja z mojich skúsenosti s detmi som ale prišla k takému záveru - ze deticky si myslia, že ak budú spať v škôlke, tak tam budú celú noc, a keď vstanú, tak to je uz dalsí den 😀 Myslel si to moj syn (ten v skolke nechcel spat) no a dcéra sa so mnou prvé mesiace lúčila: Prídes zajtra mama???
@klementina No ja som asi pred 2 rokmi kúpila od vcelára propolair, taký prístroj na odparovanie propolisu. Odvedy to vychvalujem kade chodím. Celú jesen a zimu to detom zapínam v noci. Minulý rok bol syn chorí len raz a dcéra sa držala celý rok. No a je to také prírodné, aj to trosicku vonia: Ja som to kúplila na stránke vcelnicapiatok ale teraz už kupujem kapsule (tie sa odparujú) cez internetshop - www.propolair.sk. Každý máme nejaké osvedcené recepty 😅

@monika77 ja by som ho dala a povedala ucitelke, ze ak by sa v skolke rozkaslal, tak ho nechas este doma. Sebi isiel do skolky tak, ze zakaslal raz dva krat za den tak mokro. Ale po dvoch dnoch prestal uplne. Ak nema teploty a soplik nieje zeleny, moze ist podla mna.