icon

Do škôlky v septembri 2011

katmi
17. dec 2010

ahojte.. ktorí sa chystáte do škôlky budúci rok v septembri? Rada by som vedela Vaše postrehy,názory, ako je to s prihláškami do škôlok atď. Ďakujem..

maggie2
11. nov 2011

@maznacik007 jupík je svinstvo umelinové a svojmu dieťaťu by som ho nedala. Ale byť pedagogičkou v školke, rešpektujem rodiča a keď dá svojmu dieťaťu jupíka, nech si ho má. Čože je na tom? Niektoré deti, bohužiaľ sú
naučené že nebudú piť iné len gebuziny, tak za to ich nenechám aby ostali v školke smädné.
Aj my sme obyčajná dedinská školka aj školkársky časopis máme (raz za štvrťroka) rovnako deti nosia obdeň domov texty riekaniek a pod. čo sa učili. Ja som s našou školkou rovnako spokojná, a som rada, že podporujú
oslavy narodenín tak ako sa pre deti patrí, so všetkými tými serepetičkami. Keby sme mali školku takú totalitnú, že by to nedovolili, ok, nebudem robiť haló, lebo by som ani iné nepoznala. Kebyže mi idú zo zdravou stravou nútiť dieťa, aby zjedlo čo nechce, tak by som s nimi dohodla, aby mi ho nenútili. A tak i je. Ale dieťa sa mi ubráni i samé. A diplomaticky (nie je celkom po mne 😀 ) . Nikto mi nič v školke nikdy nevyčítal 😅 To je vsjo 😉

maznacik007
11. nov 2011

@maggie2 ja som nikde nenapisala ze moj maly nepije aj cistu vodu ci nesladeny caj alebo tie klasicke skolkarske jedla... normalne ich je a nie je tam vysmadnuty a ani vyhladovany skor si chodi po duplu...

este raz mne to vyhovuje keby nie tak ho dam do inej skolky... mne osobne by nevyhovoval styl vasej skolky... ale nerypem za to do teba...

maggie2
11. nov 2011

@maznacik007 z toho si nič nerob, môj muž tiež raz kúpil nejakú pestrú fľašu s nápisom že jahodový nápoj. Zoberiem lupu a pozerám zloženie: Obsahuje 4 percentá jahodového extraktu. No nech mi idú do psej matere, ani zvieraťu by som to nenaliala do misky. No v našej obci je školka len jedna, takže keby si bývala tam kde ja, tak by si si veľmi nenavyberala a nič iné by Ti neostalo. Ja som za 3 roky nemala väčší dôvod na nejakú sťažnosť a tomu ver, že nie som nenáročná 😀

maznacik007
11. nov 2011

@maggie2 aj u nas je to jedina skolka v dedine.. my sme mala dedinka... ale skolku skolu 1 az 9 a zdravotne stredisko mame... 😀

mamavera
11. nov 2011

@maznacik007 tiež pracujem v takej materskej škole, s tým rozdielom, že u nás vyšla iniciatíva od rodičov. A my to radi rešpektujeme. Viem, že niektorí z rodičov kúpia deťom sladkosť možno už cestou zo škôlky, ale tiež viem, ako sa v niektorých rodinách varí, aký majú životný štýl, pretože ich bližšie poznám. Predsa nebudem deťom ako učiteľka trepať o tom, že čokoláda je síce chutná, ale nášmu telu veľmi neprospieva a o hodinu si deti rozdajú kinderká 😖 Už som to tu niekde písala, že to im môžem vysvetľovať, že fajčenie nám veľmi škodí a o chvíľu si na prechádzke zapáliť 😝 . Aj u nás si rodičia pýtajú recepty 😉

tin007
11. nov 2011

Ahojte, prispejem tym, ako to funguje v MS, kam chodi moj maly; na stretnuti rodicov a pedagogov (hned zac. septembra) sme boli poziadani, ze ak velmi chceme doniest v den, ked dieta slavi narodeniny ci meniny nieco pre ine deti, nech je to co najzdravsie a najmensie. takze u nas funguju (hoci na meniny som zabudla) napr. hroznove cukriky, lizatka alebo minibalicek haribo macikov (ja osobne budem niest v decembri hroznove lizatka - daju sa kupit v DM, urcite nie kindervajcia, ci minicokoladky). vlastne flasky s pitim nie su dovolene (aj preto, ze moje dieta sa parkrat napilo z cudzej flasky), deti maju nachystany caj alebo vodu a pohariky, z ktorych piju a po pouziti ich hned davaju na oddelenu tacku, takze sa nik nenapije z toho isteho 2x.
co sa tyka oslav v MS, tie nie su dovolene, takze nas p. riaditelka poziadala, ze ak chceme nejako oslavit sviatok dietata, nech je to mimo budovy MS, do MS nie je dovolene nosit a konzumovat vl. jedlo (aj nam vysvetlovala, ze su to normy z UVZ, cize z hygieny a chodia kontroly). rodicia vsak mozu nosit (a je to len na ich dobrovolnosti, nik si nerobi ciarky a zasluhy) ovocie a zeleninu pre deti, tie im kucharky nacistia a spolu s olovrantom daju jest. osobne, ak nezabudnem, tak nosim zvycajne v pondelok par jablcok, alebo bananov, videla som uz aj hrusky, hrozno, mandarinky.

lula26
11. nov 2011

@maggie2 , ja nepovažujem hygienické predpisy a napr. salmonelózu za totalitný pozostatok komunizmu a byrokracie

maggie2
11. nov 2011

@lula26 A či si myslíš, že ja, matka dopustím aby torta pre moje dieťa a pre ostatných školkárov (nesmierna zodpovednosť navyše) mala nejakú závadu? S takou obozretnosťou ju pripravím, prípadne uskladním ako to neurobí ani logistik v obchode, či kuchár v interhoteli. Preboha, to kde sme, ale áno, dôvera v inštitualizované štruktúry a absolútna nedôvera voči matke, voči občanovi, voči jednotlivcovi.

zdenocka
11. nov 2011

Pridam aj ja svoj nazor 😉 .
Podla mna nosenie do skolok veci a pomocky typu ceruzky, lepidla, omalovanky .... nie je fer voci ostatnym, lebo kedze si kazdy rodic plati triendy fond, tak by sa take pomocky mali kupovat z neho, pretoze nie kazdy rodic je schopny prispiet do fondu a este aj kupovat pomocky, kedze je to zalezitost, kto ma viac penazi. Deti si to taktiez vsimaju, kto co donesie a samozrejme vznikne ziarlivost a spory, koho mamina doniesla krajsie ceruzky, alebo omalovanky .... . Moja mamicka doniesla to, moja hento... Nato je urceny triedny fond, kupia sa pomocky, a kazde dietatko si je rovne 🙂 .
Co sa tyka narodenin a menin, myslim si, ze kazdy rodic porozmysla, co by bolo najvhodnejsie doniest do skolky pre ostatne deticky. Neznamena to, ze ked ma jeden pocit, ze donesie jablka, ci mrkvu, tak je o nieco lepsi, ako ten, co donesie tortu, ci lizatka. Myslim, ze kazdy rodic pristupuje k strave svojho dietatko dosledne a chce, aby mal vyvazenu stravu. Ale povedzme si rovno, co je to za oslavu, ked deti dostanu papriku a jablko??? Nech sa aj oni potesia zo svojho sviatku, alebo zo sviatku ineho dietatka tak, ako si na svoj vek zasluzia 😵 . Ked nam pride navsteva, tiez im naservirujeme aj nieco menej zdrave, ved nech si pochutia, ze? Ci im ponukame len ovocie a zeleninu??? Co sa tyka hygieny, myslim, ze rodic, ktory doniesie tortu, alebo upecie kolacik si je vedomy toho, ze to bude jest aj jeho dietatko, cize dodrzi vsetky hygienicke zasady pri jeho pripravovani. Kebyze sme mali byt az taki uskostlivi, nase deticky by asi nechodili vobec do cukrarne a podobnych zariadeni. A samozrejme zalezi na skolke co dovoli a co nie. U nas sa moze prisniest hadam vsetko, deti to dostanu az ked odchadzaju domov z triedy a ucitelka to dava rodicovi a je na jeho usudku, ci to dietatku da, ci nie. Povacsine su to lizatka, a cukriky typu Pez, ale uz dostali aj banan v cokolade. Syn to ochutnal, a nechutilo mu to, kedze nie je na take cukrovinky zvyknuty 🙂 .

lienockaa
11. nov 2011

ako to tu tak citam, tak som rada, ze ja nasa skolka taka, ake je..inak ja by som tortu do skolky neniesla..a to uz len z toho dovodu, ze predsa nemozem vediet, ci to vsetky deti v pohode jedia, ci nahodou nie je niektore alergik, to ja vobec netusim, nedajboze bude niekomu zle a zvalia vinu na moju tortu, no akoze to by som zazit nechcela..
sladkosti typu lizanka a cukrik nemame radi, ale vsetky deti okrem mojho to jedia a maju radi, tak nosia na meniny, narodeniny hlavne cukriky a lizanky, nikomu to nemozem predsa zakazat..lizanky potom jem doma ja, syn ked dostane, necha v skrinke a berieme domov..sama neviem, co prinesie na svoj sviatok on..jedina sladkost, ktoru zje, je kinder cokolada..a to nema kazdy den aby bolo jasne..ani kazdy druhy..niekedy si na sladke nespomenie aj mesiac..ved to patri k tomu sviatku, ze jedia sladke, patri to k detom, patri to k ludom, ja by som si tiez nedala na narodky papriku, ale radsej sladkost..😉ved toho nezje na kila.. 😉
zdrave si myslim, ze maju vsetko, okrem sladkeho caju..ked pozeram na ich jedalnicek, som s nim spokojna, syn sladky caj nepije, dovoluju mu cistu vodu..akoze nechapem, ze niekde musia rodicia nosit aj zeleninu.. 😕 toto absolutne od nas nikto nechce, mavaju zeleninu k chlebiku, alebo rozku na desiatu, alebo olovrant, mavaju k obedu zeleninovy salat, akoze ja som fakt spokojna..sladke jedla velmi nemavaju..no a raz do tyzdna ovocny den, to jedia len tak pomimo, nie je to desiata, alebo co, len tak pomedzi jedlo, to ovocie si nosime..ide hlavne o to, ze kazdy ma ine moznosti, kazdy donesie nieco ine a nikde sa nezapisuje, ze co, ani to nikto nekontroluje..
nemusime nosit ani ziadne farbicky, papiere, omalovanky, to sa vsetko kupuje z triedneho fondu..jedine, co chceli, boli pracovne zosity, aby sme im kupili, to mi pripada ako normalna vec..

ivett1
11. nov 2011

ahoj, podľa mňa vždy budú rozdielne prístupy v škôlkach...veď to je predsa normálne...je to o ľuďoch...rodičoch a pracovníkoch škôlky ...na čom sa dohodnú-nedohodnú, čo majú záväzne dané (vyhlášky a pod. ) a hlavne prax, ako to tam už roky beží 😀 (ak je škôlka nová, každý prispeje podľa seba - myslím teraz návrhy a nápady 😉 )...inak, aj naša škôlka je zapojená do programu zdravá škôlka-ide o snahu naučiť detičky papkať viac tej zeleniny, aj ovocia...ale to je myslím v poriadku...aj my prispejeme z babičkinej záhradky...nikto z rodičov na nás pre to nezazeral a neriešili sme, že iní nosia a druhí nie, kto má donesie...ale to sa týka len ovocia a zeleniny...ale, aj tak ma niekedy prekvapuje jedálniček - lebo, predsa len doma varím, čo moje deti zjedia, už nemám príliš veľa času experimentovať a skúšať, či by im to alebo ono chutilo (napr. taká drožďová pomazánka-ja ju mám rada, ale ...)- a tam sa s prepáčením "nekašlú"...aj keď sa snažia....niekedy sa stane, že obedík alebo ten olovrant zjedia len tí naozajstní papkáči 🙂 ...škoda, že moje deti medzi nich nepatria 😅 ...
U nás sa v MŠ tiež nerobia oslavy narodenín, alebo menín, tak ako by som si to predstavovala ja- klasika tortička a pohostenie 😀 , ale oslávencom ostatné detičky-spolužiaci zaspievajú, alebo zarecitujú básničku...je to veľmi milé (a už im aj párkrát kreslili obrázok 🙂 )...a tiež sa u nás môže priniesť od čokoládok, cukríkov, ovocia, nálepiek, obrázkov, figúriek ...skoro všetko, lebo detičky si to odložia do skriniek a dostanú sa k tomu až, keď idú domov... 😉 ...inak, tá torta ma inšpirovala a tuším urobím na víkend nejakú ľahkú piškótovú... smotanovo-ovocnú... mňam 😵

kamilecka
11. nov 2011

Ahojte...

my v skolke nemame zalozeny ziadny fond a kazdy rodic donesie do skolky farbicky, farby na malovanie, papiere aj farebne ...atd ...taktiez je to so servitkami a mydlom. Ja to povazujem za normalne a pre mna je to minimum ako mozem pomoct.
Co sa tyka oslav ....zatial sme na nijaku neboli pozvani a tiez v skolke mal chlapcek narodeninky,tak kazdemu dala ucitelka do skrinky maly keksik.

Teraz budeme mat zo skolky predstavenie a su pozvani rodicia a stary rodicia.... mamicky mali napiect niejake kolaciky ako pohostenie po predstaveni...podla mna je to skor asi pre tych dospelych ako deti ... ale ako poznam deti budu chciet ochutnat,tak som piekla muffiny,uplne klasicke bez plnky....aby sa tam nemalo co pokazit.
Tiez sa mi paci ze v skolke mozeme ist pozriet do triedy ( samozrejme ked sa vyzujeme alebo si dame navleky ) lebo v predoslej skolke sa pozriet ist dnu nedalo a vlastne ste ani netusili ake ma to dieta podmienky ...proste ked ste prisli po dieta tak vam ucitelka zabuchla dvere pred nosom ze pockajte. toto sa mi na prvej skolke nepacilo a velmi. Potom tam ucitelky a riaditelka dali spravit druhe dvere s gulou aby sme museli zvonit ked prideme ... :-/

Co sa tyka vlastneho pitia ...to maju dovolene len v lete ak si vonku,alebo si mozu dat flasku do skrinky. Inak v triede maju stale caj a hrnceky.

zdenocka
11. nov 2011

U nas tiez bezi nieco ako zdrava vyziva, dvakrat do tyzdna deticky dostanu ovocie, ale taktiez ho daju rodicom a spapaju doma, cez den toho maju asi vela, ranajky, obed, olovrant, cize sa im to ovocie nezmesti do jedalnicka 😅 . My sme mali raz ochutnavku natierok a salatikov, ake im robia, a mne to chutili, ostala som mila prekvapena, ako su tie pomazanky dochutene. To je asi dovod, preco mi syncek spapa len chlebikk, obed mu moc nejde, on je zvyknuty, ze mi dochucujeme jedlo.
S tymi alergiami by mali byt ucitelky oboznamene, my sme na zaciatku skolskeho roka vypisovali papier, ci je alergik, ci nie a ked ano, tak naco. To musia vediet, kedze sa tam stravuju tie deticky. Rodicia donesu to, co chuti ich detom, to je jasne, kedze oni su oslavenci. Nam nechutia ani lizatka, ani cukriky, ma rad len tie cokoladky kinder a podobne vyrobky. Cize ked je niekto alergik, tak si proste tu tortu neda, neda sa nic robit, nevyhovieme kazdemu.

zdenocka
11. nov 2011

@kamilecka, ine je, ako u Vas, ked sa neskladate na triedny fond. No si predstav, ze by ste sa skladala ako v nasej skolke 30 eur, 7 ide na skolky fond a 23 do tried a este by si mala nosit farbicky, omalovanky .... My sme doniesli urcity pocet toaletneho papiera, hygienickych servitiek a mydlo. V triede je cca 20 deticiek, cize tieto veci im vydrzia do konca roka. Jedine co nas pytali ucitelky, ked samozrejme mame doma, tak ciste sacky, keby sa dietatko pocikalo.

kamilecka
11. nov 2011

@zdenocka ano ...tak to je ine ze sa skladate a este aj nosis ...to je vela. My sme mali kazdy doniest toaletny servity, tekute mydlo, kuchynske utierky....zatial nepytali dalsie tak asi im staci. Tiez tekute mydlo maju v kupelni vylozene len po 2ks a ked kazde dieta donieslo jedno tak maju 20ks..tak asi staci jedno na pol roka.

lula26
11. nov 2011

@maggie2 , tvoje deti chodia do MŠ na Slovensku? Podľa tvojich príspevkov zrejme nie. Možno sa mýlim.

lula26
11. nov 2011

U nás v škôlke platíme len rodičovský príspevok (10€) a stravu. Žiadne triedne fondy neexistujú, nemusíme nič nosiť, neperieme prádlo. Deti majú na čo a s čím kresliť, majú hračky, aj učebné pomôcky.

maggie2
11. nov 2011

@lula26 A sú tak sofistikovane slušní, predstavsi, že nepovedia priamo, "rodičia nenoste krémové a šľahačkové torty keď má Vaše dieťa narodeniny lebo je riziko že by ste mohli zanedbať hygienu a bezpečnosť", ale povedia: "prosíme ak donesiete tortu, noste prosím také druhy torty, ktoré majú pevný korpus (klasika) s čokoládou, ovocím a pod. pretože deti krémy a šľahačky iba rozmačkajú, pokveckajú a nezjedia, mnohým to nechutí."

A riziko je minimalizované. Ale samozrejme ak sa dá niečo honosné vyrobiť v miestnej cukrárni (nehovorím o sebe, ale sú takí čo sa predvádzajú, alebo na to majú a taká torta na objednávku nie je lacná záležitosť), je zodpovednosť u cukrára, a ten si nemôže dovoliť nejaké nákazy, okamžite by v obci skončil.

mamavera
11. nov 2011

@lienockaa na alergikov som zabudla, teraz je to bohužiaľ časté, máme deti, ktoré sú alergické na orechy, iné na kakao, alebo niektoré druhy ovocia. V kuchyni o tom vedia, stravu im prispôsobia, ale čo je v tortách, niekedy ani netušíme. Všetky mamičky nepečú, tak si tortu dajú upiecť, ale v tej môže byť niečo, čo alergikovi škodí, o deťom, ktoré majú bezlepkovú diétu ani nehovorím...

spachtos
11. nov 2011

@maggie2 ale problem by s tym nemal iba cukrar, ale aj skolka

jvo
13. nov 2011

ahojte nemate nahodou nove skusenosti s MS Strecnianska a MS Holicska, dakujem

ba80
13. nov 2011

@jvo nasa dcerka chodi na strecniansku a sme spokojni... 🙂 ...a vravela mi kamoska, co ma maleho na iljusinovej, co je skolka, ktora udava standardy pre skolky, ze strecnianska vysla hned po nich ako druha najlepsia ms v petrzalke... 😉

ivett1
13. nov 2011

@lula26 ahoj, tak toto by sa mi páčilo...u nás je triedny fond (čo sme si schválili na rodičku...30 eur u jedného a 35 eur u druhého dieťaťa) a ešte aj ročný príspevok do ZRPŠ (50 + 25 eur za oboch)..časť z peňazí bola investovaná do nákupu uterákov a posteľnej bielizne a na ich údržbu (pranie)... teraz sa z fondu financuje výmena okien na celej škôlke (samozrejme, že "prispela" aj obec...) a vymieňajú sa preliezky, organizujú predstavenia (divadielka, bábkové divadielka...), výchovné koncerty, exkurzie a pod. , ...z triedneho fondu majú deti hradené pracovné zošity, ostatné pomôcky (výkresy, farbičky, ceruzky, voskovky, rôzne farby-vodové, temperové ...atď), zubné kefky, poháre a pastu... a hlavne hračky 🙂, skoro som zabudla a aj občerstvenie (čaj, káva, minerálka a keksíky) na besiedkach sa hradí z tr. fondu (ale, ak niekto chce niečo doniesť-ovocie, sušienky, drobné pečivko napr. medovníčky...po dohode s učiteľkami sa to dá)......krúžky si hradíme zvlášť 😉
V škôlke už mali tri divadelné predstavenia (z toho jedno bábkové), výchovný koncert (to som bola prekvapená, lebo my sme tiež mávali koncerty, ale až na ZŠ...) a tvorivé dielničky - "Tekvičku" (ale to mali tuším v každej MŠ🙂)...tak som zvedavá, čo ešte stihnú naplánovať do konca roka...

lula26
14. nov 2011

@ivett1 , u nás platíme 5€ ročne členský príspevok do pokladne rodičovského združenia a máme tam všetko, čo spomínaš : balíčky na Mikuláša, MDD, pre predškolákov, divadlá, ZOO Bojnice. Ostatné sa hradí z rozpočtu školy. Ale u nás je ešte príjem z 2%daní.

ivett1
14. nov 2011

@lula26 veď hovorím, to by sa mi páčilo🙂...

stvura
Odpoveď bola odstránená
annie13
14. nov 2011

@stvura ale toto je uz pchanie sa do zadku a nevahala by som o prelozeni ak je to mozne kym si maly nevytvori kamaratske vztahy

annie13
14. nov 2011

aj my platime 5 € rocne a z toho sa kupuje hygienicke atd
na Mikulasa bolo oddelene

ankalv1
Autor odpoveď zmazal
ivett1
15. nov 2011

@ankalv1 ahoj, malého obliekam presne ako ty, ale naše učiteľky mu tie zateplené nohavice dajú (videla som ich, keď som "náhodou" išla od lekárky okolo MŠ) , aj keď o mikine už nemám až taký prehľad...dnes som dala na tričko s dlhým rukávom normálne klasickú pletenú vestičku...tú si dokonca nechal na sebe v triede...(resp. nechcel si ju dať dole 😝 )...dúfam, že mu to postačí (bundu má dosť teplú...)