Do škôlky v septembri 2011
ahojte.. ktorí sa chystáte do škôlky budúci rok v septembri? Rada by som vedela Vaše postrehy,názory, ako je to s prihláškami do škôlok atď. Ďakujem..
@ankalv1 obliekam malú do škôlky rovnako, ale bez tých nohavíc, mikinky sa bežne obliekajú, skús malému povedať aby si ju pýtal obliecť (u nás to tak funguje, že si deti chodia pre veci do skrinky samé a potom im pomáhame obliekať čo prinesú) Obliekanie u maličkých trvá cc 30min. a to ich obliekame 2učitelky aa 1upratovačka, keby mala učiteľka ešte prezliecť 20 malákov z teplákov do zateplených nohavíc okrem ďalších veci, tak kedy by sa asi tak dostali von? A to nehovorím o tom, že tý prví oblečení by už boli statočne zapotení. Takže trošku zhovievavosti prosím. 😉
@ankalv1 no, my ideme do skolky v tricku+mikina+bunda a dole pancusky a oteplene gate, ale do triedy ho prezleciem len do teplakov, ziadne pancusky pod to....ja neviem ako u vas, ale v tych triedach sa fest kuri, ved by sa spotil a potom taky von....a u ans, ked idu deti von, ucitelky ich normalne oblecu do pancusiek a an to gate oteplene, kt. mu dam a do triedy zas prezlecu len do teplakov......vsak sa ozvite, ked to u nas ucitelky zvladaju, tak to mozu aj inde...len sa treba ozvat!
@uva som tiež učiteľka a malé deti na prechádzku do oteplených nohavíc prezliekame. Veď to je rýchlo, stiahnuť tepláky a navliecť nohavice, s oteplovačkami a kombinézami to je už horšie. Poprosili sme rodičov, aby deťom nedávali nohavice s kopou gombíkov, opaskom a pod., nie preto, že sa nám s tým nechce babrať, ale práve z dôvodu, ktorý si spomínala, že kým sa učiteľka hrá so zložitým zapínaním, deti , ktoré sú už oblečené, by boli spotené. My im najprv prezlečieme tie nohavice, dáme mikiny, alebo svetríky, obujeme ich, až potom im dáme bundy a čiapky, aby sa nestalo, že jedno dieťa je ešte len v pančuškách a desať čaká so šálom na krku. Nechcem tu rozdávať rozumy, ale ak to trošku pomôže budem rada. Rodičia to zobrali s pochopením, deťom obliekajú tepláky, nie rifle s kopou gombíkov a opaskom, väčšinu to ani nenapadlo, pochopiteľne, veď neobliekajú toľko detí naraz 😀
Tiez obliekam drobca podobne /pancusky, teplacky, tielko, tricko DR, mikina a bunda/ Rano davam oteplene nohavice, ale potom prezleciem do teplackov a v tych chodi aj von, ucitelky neprezliekaju. Mozno ked bude zimsie budu. Nestazuje sa, dokonca este nedavam cizmicky 😨
@mamavera asi si ti nemyslela v zlo, ale učím 15rokov takže problém s prezliekaním detí nemám, nenapísala som to ako nejaký problém, len ma to tu trošku už štve, už sa aj bojím otvoriť diskusiu ,ktorá sa týka škôlky, lebo som len znechutená z prístupu niektorých mamičiek - dieťa hreší? kto za to môže neschopné učitelky, dieta je choré ? kto za to môže škôlka, neumývame im ruky, nútime ich piť hnusnú čistú vodu, vlastne ich len celý čas týrame a ubližujeme im. Tak prečo ich do tých hnusných špinavých škôlok dávate a necháte ich tým neschopným učitelkám, ktoré ich nedokážu ani prezliecť do vecí. Napadlo vás niekedy spočítat kolko času s nimi trávime cez den my a kolko vy? Že niektoré mamy majú problém ukorigovať 2 svoje deti a my ich máme v triede minimálne 20? Mamavera ked si učitelka tak by si to mala vedieť najlepšie. A je samozrejmé, že keď viem , že je vonku zima, že dieťa nenechám slabo oblečené, máme dokonca erárne mikiny a pančuchy, ktoré podonášali učitelky po deťoch a tie obliekame deťom, ktoré sú slabšie oblečené.
Robím túto prácu pretože ma baví a deti zbožňujem, mám ich každého jedného ako svojho a tak k nim aj pristupujem. A myslím, že 80% učiteliek je na tom podobne, samozrejme nájdu sa aj výnimky, ale namiesto toho aby ste poradili - choď za učitelkou, poroprávaj sa s ňou určite sa nejako dohodnete, tak každá rada je tu - nedaj sa, choď do nej, sleduj ju, ako prepáčte....
@uva samozrejme že som to nemyslela v zlom, písala som to práve preto, že to dôverne poznám 😀
ALE POZOR!!! Ak si čítala aj niektoré moje príspevky v iných témach, tak ti je jasné, na ktorej strane barikády stojím. NA OBIDVOCH! Pretože rozumné učiteľky a rozumné maminy nebudú stáť proti sebe, ale vedľa seba, lebo im obidvom ide o to isté 😉 Všetky tie dokonalé matky, ktoré sa tu navážajú na tie príšerné učiteľky, ktoré týrajú ich deti, ignorujem. Nepopieram, že aj medzi učiteľkami je zopár takých, ktoré tam nemajú čo robiť 😝 Ale tiež sú maminy, ktoré sú tak presvedčené o svojej dokonalosti a o svojom názore, samozrejme jedinom správnom a ani ich nenapadne, spýtať sa učiteľky na dôvody, prečo konala tak ako konala, ale poď ho! Harúsiť na fóre, veď je to tu anonymné....Keď sa problém trochu pootvorí, už sa to nezdá také jednoznačné....tiež by mohli učiteľky niekde vo svojej téme písať o mamičkách, ktoré fúknu dieťa do materskej školy, len aby sa ho zbavili, občas sa im stane, že ho zabudnú vyzdvihnúť 😝 , mamičky, ktoré tri roky dieťa kŕmia v obchode kúpenými somarinami, ale budú donekonečna rozoberať, koľko čerstvej zeleniny má dieťa mať v škôlke na tanieri...mamičky, pre ktoré je pohodlnejšie dávať dieťaťu v troch rokoch plienku a robte si s ním v škôlke čo chcete...mamičky, ktorých deti nemajú vytvorené žiadne pravidlá, úcta a tolerancia sú im cudzie....vidieť to najmä vtedy, keď prídu rodičia po ne do škôlky. Z anjelika sa stáva čert, ktorý tyranizuje matku aj otca, prípadne ďalšie deti. Mohla by som pokračovať, ale znížila by som sa na úroveň, na ktorú sa znížiť nechcem. Tiež tú prácu robím preto, lebo ju milujem a snažím sa mať s rodičmi priateľský vzťah, vážim si, že mi zverili to najdrahšie, čo majú ale všetko je o vzájomnej komunikácii a nie o osočovaní na fóre. Opakujem, že si nezastávam ani jednu stranu, som mama aj učiteľka zároveň.
@mamavera Som rada, že sú tu aj učiteľky MŠ.V niektorých veciach nemám jasno. 1. Dá sa zistiť na čo sa míňajú peniaze z triedneho fondu? Ak to riaditeľka nezverejňuje na nástenke a ani nie je ochotná ukázať ani bloky. Mne nestačí odpoveď, že sa z toho kupujú farbičky a papiere. Proste zoberie peniaze bez príjmového dokladu a deti majú ceruzky z minulého roka, tenké a tvrdé a krátke možno z Tesca.
2. Je bežná prax, že pri jedle nemajú deti servítky? Nemyslím stále, ale aspoň keď majú kakaový závin, osúch, jedlo ktorým si zamastia ruky a potom je ťažké udržať sklenený pohár s čajom. Pričom sme dávali balíček hyg. vreckoviek. Keď nemôžu tam byť soplavé deti, na čo sa vlastne používajú, keď ruku si do nich utrieť nemôže a nos si utrieť nepotrebuje?
@eli74 ak môžem odpovedať, my teda triedny fond nevedieme, na začiatku roka sa vyzbiera jenorazový poplatok, ktorý spravuje Rada rodičov, majú pokladníka, ktorý peniaze vloží na účet. Vždy keď na niečo potrebujeme vyberie a prinesie nám peniaze aj s príjmovým lístkom. Určite by to nemalo byť len tak na ruku a bez možnosti kontroly. Asi by som sa na rodičovskom alebo medzi rodičmi na to ohlásila, pretože ak odmieta ukázať bločky nieje to v poriadku, veď hospodári s vašimi peniazmi. Určite máte na to právo vedieť kam peniaze idú.
Čo sa týka servítkov pri jedle, my tiež nedávame deťom, ale to je individuálne kludne sa môžu aj takto využívať veď na to sú a pravdu povediac nám nechýbajú, u nás majú deti pri takýchto jedlách šálky aby si mohli chytiť za uško a dá sa celkom v pohode.
K tým soplavým deťom, ak si niektoré dieťa celý deň utiera noštek, má ho chúďatko pomaly zodratý, minie milion vreckoviek a ledva dýcha, tak to je u mňa soplík na preliečenie, samozrejme, že utierame nošteky aj bežne veď stačí keď prídeme v zime z vonku nad teplú polievku a už ide polovica detí utierať nos, za to ho predsa nenecháme doma keď sa párkrát cez deň vyfúka alebo utrie.
@eli74 peniaze predsa spravuje pokladník z rady rodičov, ktorého si určia. Ten je POVINNY zdokladovať, na čo boli peniaze použité, napr. na rodičovskom, tiež, koľko ešte ostalo. Veď to nie sú riaditeľkine peniaze!!!! V tvojom prípade by som sa obrátila na zriaďovateľa. U nás je bežná prax, že deti majú servítky stále, patrí to ku kultúre stolovania.
Vdaka za odpovede. Človek zisťuje až časom, že niečo nie je v poriadku. Rodič je zameraný na dieťa a nesleduje ako by mala fungovať škôlka.
@mamavera @uva, plne s Vami suhlasim. Niektore mamicku su naozaj take, ze sa nesnazia najst na ucitelkach nieco dobre, ale vkuse vyhladavaju len ich chyby a co robia zle 😒 . Ja mam taky isty nazor ako vy, ze skoro kazda a jedna ucitelka sa snazi urobit pre tie dieticky maximum. Treba s nimi len komunikovat a ujasnit si veci na ktorych nam mamickam zalezim. Ja som sa nestretla, zeby mi jedna zo synovych uciteliek nechcela vyjst v ústreti. Vzdy ked bol nejaky problem, tak mi o nom povedali a hladali sme spolu riesenie, ako najlepsie pomoct syncekovi. Su natolko ochotne, ze si mozu deticky nosit do skolky svoje oblubene hracky, ktore im pripominaju domov, alebo ked syncek nechcel papat, tak mu dovolili mat vidlicku, alebo ked nechcel vobec pit, tak sme doniesli jeho hrncek z domu, na ktory bol zvyknuty. To sa mi velmi paci, lebo nemam rada take nazory, ze deti nemoze mat nic pri sebe z domu, iba v skrinkach. Ved aj my ked nastupime do prace, tak si donesieme svoje veci, hrnceky, fotky ...., tak preco by dietatko nemalo mat tiez nieco svoje, co mu ten domov pripomenie?
Ja ucitelky obdivujem, je to zasluzna cinnost, ktora by mala byt odmenena, nie ohundrana. Je jasne, ze musia aj pokricat, aby ich deticky respektovali. A ja som toho nazoru, ze radsej prisnejsie povedat, alebo pokricat, ako keby si moje dieta malo ublizit.
@eli74, ja myslim, ze tie blocky by Vam mala ukazat. Su to Vase peniaze a ona s nimi hospodari, tak mate pravo vediet, kde sa tie peniaze minaju a hlavne naco.
@zdenocka máš pravdu s tým prinesením svojich vecí a rodičia niekedy zabúdajú aj na to, že tak ako my dospelí nemáme vždy náladu na akúkoľvek činnosť (žehlenie 😝 ) deti to pociťujú tak isto a treba to rešpektovať, nie sa ich donekonečna vypytovať, prečo nevystrihli také pekné....ako....jednoducho preto, lebo na to dnes nemali náladu.Možno zajtra urobia niečo oveľa, oveľa krajšie, pretože budú samé chcieť. Nemá to byť pravidlom, ale sem-tam to treba tolerovať. Inak, čo sa týka tých vecí z domu, zažila som už všeličo - zlatý prsteň, peniaze (dosť veľký obnos), rúž na pery, šrobovák, kliešte, nožík - rybičku 😀 Jasné, že rodičia netušili, čo si ich lásky pribalili do ruksačikov.... 😉
@uva zhovievavá som ale aj tak,v našej triede sú dve učiteľky a detí je tam 10-12,ešte nikdy som ich tam viac nevidela.okrem toho môj malý si nohavice oblieka sám,asi by len stačilo aby mu učiteľky povedali nech si ich oblečie a on by si ich dal ale samého ho to asi nenapadne. ja vôbec nie som proti učiteľkám,je to obrovská zodpovednosť za malý plat,plne to chápem,ale ma už dosť štve keď celý víkend malému nič nie je,a hneď pondelok mi povedia že do škôlky už do konca týždňa nemôže prísť lebo bude chorý.A potom mi povie že mu bola vonku zima.potom ho 4 dni piplem z nádchy a na ďalší pondelok sa to opakuje.Toto trvá posledné tri týždne a už som z toho na prášky 😒
@uva ešte by som sa ťa chcela spýtať,keďže si učiteľka budeš to vedieť objektívne posúdiť.V pondelok mi naša učiteľka povedala nech tam malého nedonesiem po piatich dňoch ale si ho nechám doma aspoň dva týždne,keďže som doma.Tak dostatočne nechápem čo mám na ňom liečiť dva týždne keďže teplotu nemal,nekašlal,nemá zapálené hrdlo akurát mal pondelok a utorok nádchu,ale aj to len takú že som nemusela ani dávať kvapky do nosa len som mu vyfúkala a dnes už nemá nič.Ja som ale ostala úplne v šoku prečo mi ona stále argumentovala tým že som doma,áno idem na ďalšiu materskú ale ešte aj pracujem.Ale keď mi raz do škôlky malého dali aj napriek tomu že som doma,majú takú kapacitu nechápem čo im teraz vadí.A ešte mi povedala že iným mamám čo chodia do roboty prižmúria oči a vezmú im aj choré deti do škôlky.Tak to je super,ja potom mám doma dieťa s nádchou každý týždeň lebo iné tam už choré môžu ísť.Ešte sa tvárila tak ako keby mi vadilo že mám malého chvíľu doma,mne to vôbec nevadí veď je to moje dieťa,lenže ja ho tam mám po takom čase obrovský problém dostať,plače tak ako prvý týždeň.je to podľa teba ok?ďakujem
Ahoj, chcem sa spýtať, je podľa Vás lepšie dať dieťa do škôlky hneď na celý deň, alebo postupne. Ako ste to riešili Vy, a zmenili by ste to dnes, ak by sa dal vrátiť čas? U nás je zvykom hneď na celý deň, ale nie som si tým celkom istá.
@silviami nam ucitelky odporucali na cely den uz len pre tie deticky po ktore maminy nemohli prist a bolo by im luto preco nejdu aj oni domov, + musi hned pochopit ze sa tam bude aj buvat a aj sme boli na cely den a nemenila by som boli tam dve maminy ktore davali deticky tak postupne a to boli len vyjednavacky pri prezliekani a kedy dojdes ja tu dlho nebudem atd este teraz placka a chodi s vankusikom
@silviami Podle mého (vlastní zkušenost čeká po novém roce) je pro to dítě celkem jedno zda tam bude hned osm hodin, nebo čtyři... Děti nevnímají čas tak jak dospělej, navíc ve většině případů je kruté pouze to ráno, během dne už jsou děti pak v pohodě 😉 Tedy záleží na tobě... Pro mladého budu chodit pravděpodobně po obědě, protože nechodí spát a mohlo by to tam dělat trochu paseku 😎 Ale uvidím, třeba vlivem dřívějšího vstávání a jiného režimu během dne vezme za vděk i spánek, pak není co řešit 🙂
@silviami
Ja dávam na 4 hodiny, tj. doobeda. U nás je tiež zvykom dať dieťa na celý deň, lebo matka sa opýta učiteľky na jej názor a ona to tak odporúča, tak ju väčšinou poslúchnu. Len si myslím, že za tým je aj niečo iné. Existuje tzv. adaptačný proces. Dieťa si zvyká postupne, je tam hodinku, dve hodinky, je tam spolu aj s matkou a celý proces je prispôsobený aj dieťaťu. Žiaľ neviem presne ako to funguje, lebo po krátkom rozhovore na túto tému mi učiteľka povedala svoj názor a dosť ma ovplyvnila. Podľa nej je to najlepšie na celý deň hneď. Moje dieťa však poobede nezaspí a nechcem, aby ho tam k tomu nútili, taktiež nemá ešte tri roky a je skôr plaché. Takže som trvala na pol dni. Tak sa ma učiteľka opýtala, či ho chcem nahlásiť oficiálne do toho adaptačného procesu, lebo s tým je strašne veľa papierovačiek, alebo mi to stačí tak, že príde na hodinku, potom na dve, a tak. Hovorím, to určite stačí, nebudem ju zaťažovať papierovačkami. Teraz to vidím tak, že to bol omyl. Je proste nepríjemné, keď tam sedí rodič a všetko vidí ako to tam funguje. Tu je zákaz vstúpovať rodičom do triedy. Prvý deň mi učiteľka povedala, že bol v pohode, komunikuje, neplače, hrá sa, papá. Super, myslím si. No, potom zistím, že ledva otvorí ústa, na WC sa nepýta, tak tam mesiac nerozprával, necikal, príde od obeda domov a prvá otázka: Mama, čo si varila? A zje dva perníky. Von ho zoberú v tenkých teplákoch a domov príde usoplený. Videla som na ňom, že tú zmenu 3-4 hodinovú musí spracovať a táto zmena v živote je preňho stresujúca. Ale aj pre mňa. Ak si prečítaš moje príspevky, tak som dosť rozčarovaná a rozčúlená niektorými skutočnosťami.
Zisťujem od neho, čo robili v škôlke. Lebo nikto ma neinformuje. Povie, spievali sme takú pesničku, ale nevie povedať slová. Dobre, opýtam sa učiteľky. Odpoveď: No, mi každý deň spievame 7-8 pesničiek. Ale ktoré, pýtam sa. Odpoveď: Všelijaké. Chodil dva týždne do škôlky a doma začal jesť rukami a oblyzovať prsty, čo nikdy nerobil. Pýtala som sa v škôlke, oni nejedia rukami, nemohol to od nikoho vidieť. Ale keď mali sekanú, tak mal mastnú ruku ešte aj po umytí. Keď ostatné deti malovali listy a robili odtlačky, on pozeral rozprávku, lebo vraj nechcel malovať. Možno. Akože jeho výtvarné práce nespoznávam. Používa jednu ceruzku- farbičku, ako keby tam viac nemali. Možno je to prostredím a plachosťou. Nerád tam kreslí. Aj keď sme obrázky doniesli domov, odmietal tam dokresliť čo i len čiarku. Nechápem. Potrebujem názor psychológa. Ja som dosť sklamaná. Takže na celý deň ho ani nemienim dávať. Akože, čo by ho ešte naučili? Ale, možno u vás je iná úroveň a určite iní ľudia.
@ankalv1 Prečítaj si na nete štátny vzdelávací program isced 0 12. článok. Mohla by si napísať na hygienu, keď tam chodí veľa chorých detí. Posťažuj sa na správnom mieste písomne. Keď si takto zvyknete dlhodobo obe strany, tak zaplatíš za škôlku tak ako ostatní rodičia, ale tvoje dieťa tam bude 4-5 dní za mesiac, kým iné deti 15-20 dní. 😖
Ďakujem za Vaše odpovede. Zatiaľ mi tovychádza 50/50, stále sa neviem rozhodnúť. Tiež nechodíme poobede spávať a čaká nás to po Novom roku, ale si myslím, že práve škôlka ju unaví, že to spanie ešte treba, takto sa občas stane, že zaspí podvečer, potom sa všetko posúva, keď bude ráno pravidelne vstávať, tak hádam bude aj poobede spať. Len mám z toho celého obavy, teraz trávime takmer celý deň spolu, no nejako už bude.
@silviami Netrap se dopředu, já s ním byla od malička doma sama, manžel jezdí domu jen na víkend, nikdy ho nikdo nehlídal déle než půl hodiny, takže se taky trochu bojím. Ale už poučena mnoha věcma, já se většinou bojím naprosto bezdůvodně 😉 Dítě je stvoření zvláštní a dokáže (a ve většině případů to tak je) velmi překvapit a myslím že nástup dítěte do MŠ v konečném důsledku snáší hůř matky, než samotné děti, jenže se to na ně přenáší... Dětská doktorka akorát říkala, že doba pro adaptaci je do čtrnácti dní, kdy děti ráno nechtějí, během dne pobrekávají, ale že je to naprosto normální, je to pro ně změna, ale ze strany rodičů je důležité to ustát a i když to je tvrdé (pro obě strany), tak zavést jasná pravidla a neodklánět se od nich, tedy když řekneš že domů půjde po obědě, tak opravdu po obědě, když až kolem čtvrté, tak kolem čtvrté, nesmíš se nechat udolat slzama 😉 Já to budu řešit tak že první měsíc ho budu brát po obědě a pak ho nechám samotného rozhodnout zda tam chce být déle... Sám se rozhodl že tam chce chodit (nejsou mu ještě tři), tak jsme to domluvili, tak sám si určí čas 🙂
@silviami ahojte. Ja maleho davam do školky len na tie 4 hodiny. Som jedina na celej školke kto tak dava dieta. Každý mi vravi nech ho už tam nechám spať, ale ja som sa rozhodla že nie pokial mi to sam nepovie. Do školky chce chodit ale vravi mi že spinkat tam nechce. Ja som ešte na druhej materskej s dvojčatami takže to neriešim.
@eli74 moj malý je inak velmi ukecaný a šikovný ale v školke sa nechcel zapajat do hier z detmi. On vedel v 2 rokoch krásne kreslit myslim auto dom strom slnko snehuliaka a vobec také zakladné veci ale fakt krásne. Začal mi aj skoro a zrozumitelne rozprávat, basničky a pesničky vedel strašne vela lebo som mu ich vravela ja. Ked je v školke vždy počuval čo robia ale nezapajal sa. Ked som poneho prišla tak mi vždy všetko porozprával čo robili aj aké pesničky aj hry robili, tie básne ktoré nevedel sa naučil hned v ten den ako ich počul. Pýtala som sa ho prečo sa nehrá aj v školke a neukáže aj učitelke že to vie. Povedal mi že on nechce, že sa chce len pozerat na druhých. Povedala som mu že musi spolupracovat v školke a robit to čo robia aj ostatný lebo inak tam nebude moct chodit že ho tam nepusia. Tak sa začal zapájať, ale z detičkami sa tam nehrá bavi sa po večšine z učitelkami. Ale ked maju niečo robit tak to robi.
moje dieta malo v okt. 3 roky, nastupila do skolky. doma celkom pekne rozprava, svieva, recituje.... ale v skolke mi ucky vravia, ze nekomunikuje, nereaguje, ked sa jej daco pytaju, nehra sa s inymi detmi, alebo len malo... ☹ co s tym??? poradte 😔 😔
@silviami ahoj-ja som 3 rocnu dceru dala hned na cely den.Bola som velmi prekvapena- od zaciatku bez slzy, hrozne sa tam tesi. Mala som pred jej nastupom velke obavy- lebo je trochu nesmela -ale uplne bez problemov. Predtym sme casto chodili do Materskeho centra, par krat ju skusili nechat v detskom kutiku-v hoteli-obchodnom centre. Pripravovali ju na skolku-rozpravali ako bude, ale isti cas ked sa jej uz vela ludi pytalo , ci sa tesi a ona tvrdila ze nie-tak sme na chvilu skolku velmi nespominali.
@miroslava124
@janka_pn
ahojte, ja mam podobny problem, misko je velmi sikovny, ale nezapaja sa medzi deti. dnes ho bola babka omrknut ked boli vonku, vsetky deti behali,lietali, len on jediny stal na mieste a stal a pozeral sa na deti.... vo vnutri sa vraj pohra, ucitelky mi tvrdia ze je vsetko v poriadku, ze sa zapaja, ale som z toho rozpacita, pretoze viem, ze je introvert, treba ho skor potisnut aby sa zapojil... trochu ma ale skrie, ze je v triede najmladsi. je to 1.trieda, ale su tam deti 4 rocne, niektore su od neho o 1,2 - 1,4 r..starsie, co sa mi teda zda vela... keby som toto vedela, tak so skolkou pockam a riesim ju az teraz ked dovrsil tie 3 roky... tak tiez neviem co s tym. viem, ze casom sa to podda, ale trha mi to srdce ked ho tam nechavam a vidim ako v triede vlecie, totalne smutny... inak tam aj zje co ma, vypije, aj spi... doma je po skolke ako z divych vajec, vybija si energiu... ked su nejake tie volna tak sa znormalizuje...
ahojte dievcata, vcera som pisala ako sa misko nezapaja, dnes ako keby to bol iny chlapec. vcera sme sa o tom rozpravali, aby sa sam zapojil, zobral kamaratku za ruku a hral sa a behal s nou. aj rano, ked sme prisli do skolky, som sa na tu jeho kamaratku pytala aby mi ju ukazal, ukazal mi ju a vravim mu, povedz jej ahoj a ze sa s nou chces hrat - urobil to a kamaratka eliska sa chytila 🙂 takze asi sa to naozaj meni a asi netreba podliehat depke ako obcas viem jej prepadnut ja... 🙂 takze hadam bude uz len lepsie 🙂

@ankalv1 obliekam tak ako ty, len nedávam oteplené gate. Ak idú von učitelka dá aj mikinu pod bundu, ale nohavice neprezliekajú