icon

Do škôlky v septembri 2011

katmi
17. dec 2010

ahojte.. ktorí sa chystáte do škôlky budúci rok v septembri? Rada by som vedela Vaše postrehy,názory, ako je to s prihláškami do škôlok atď. Ďakujem..

indiankaindi
10. dec 2011

Ahojte, idem sa vás spýtať, ako riešite vy s deťúrencami takýto problém. Naša dcéra keď je v kolektíve, teda aj v škôlke a hrá sa s niečim, niekedy príde iné dieťa a vezme jej hračku bez slova a ide preč. Naša sa po chvíli nemá s čím hrať a keď si nejakú hračku vypýta ona, tak druhé dieťa jej väčšinou nechce požičiať. Ide o to, že ju učíme,aby si vypýtala keď niečo chce, nie aby si to bez slova vzala. Ale v škôlke vidí opak, deti jej berú všetko bez slova, o nič nepoprosia a z toho je zmätená. To by ale nebol problém, horšie je, že ona si tú hračku nevie obhájiť. Nevie druhému dieťaťu povedať nie, alebo ak jej ju vytrhne vziať si ju späť. Lebo vraj by to dieťa mohlo byť potom smutné.... Na jednej strane nechcem, aby bola nešťastná z toho, že jej každý všetko berie, na druhej strane ako jej vysvetliť, že musí byť priebojnejšia? Nemám rada násilie a nechcem ju učiť, že ak jej niekto robí zle, má mu to vrátiť. V detskom kútiku som videla, že deťom začala vysvetlovať, že ju nesmú búchať, alebo jej brať kocky, ale nebolo to nič platné. Deti na ňu len pozerali a nič... A ona nechápala, prečo si to nenechajú vysvetliť. Ako jej mám v tomto pomôcť? Ako má riešiť, ak jej iné dieťa vezme hračky a späť jej ich nechce dať a nechcem aby iné deti mlátila?
Ďakujem za každú radu 🙂

vanessm
10. dec 2011

@indiankaindi Tak informvala by som učiteľku, teda povedala bysom jej aké máš obavy, a možno budeš prekvapená, lebo ona ju vidí celý deň a môže ťa niečím prekvapiť. Mne tak povedala p. učiteľka, že naša malá sa vie aj prispôsobiť, ale ani sa nedá. Tiež sa stretne s negatívnymi zážitkami od detí, len ju povzbudím, poviem jej, že to nieje správne, ale určite ju neučím, aby všetko vrátila, skôr naopak nech ide od tých detí, keď ubližujú. Minule sme jej povedali (keďže ona ani nevie niekoho udrieť) že keď ju niekto sáče, alebo búcha, tak nech po ňom skríkne, že PRESTAŇ a ona chúďa, chlapec ju sácal na ihrisku, že nech ide preč a podľa pokynov po ňom skríkla a treskol jej po ústach. Tak jej hovorím, že keď niekto ubližuje, nech to ide bez hanby povedať učiteľke, že nie je žiadna žalobaba, nie je to žalovanie ale prosba o pomoc a to je rozdiel. A vysvetľujem jej, že tie deti nie sú zlé, ani jedno nie je zlé, ale ako sa správajú k nim rodičia, tak sa aj oni správajú k iným deťom.

indiankaindi
10. dec 2011

@vanessm ďakujem. Ja tiež nie som zástancom toho,aby si deti vracali sácanie, búchanie a podobne. Tiež som jej vravela, aby povedala nech ju nechajú, alebo niečo podobné. Ale nejak to nepomáha. Učiteľka sama mi vravela, že je občas zakríknutá, že hneď uteká za nimi a všetko im povie. Vraj je ukecaná, ale sama seba obhájiť nevie. A v detskom kútiku sa nám stalo niečo podobné, tiež ju chlapec odsotil, tak utekala za mnou, že čo má spraviť. Tak som jej povedala, aby mu šla vysvetliť, že sa to nesmie a hračky v kútiku sú pre všetkých. Následne si chlapec na ňu zasadol, všade chodil za nou a všetko jej bral a sácal ju. Rodičia sa len bavili, že aký je priebojný 😠 Nakoniec som zakročila ja, lebo dcéra už bola zúfalá a po dvoch pokusoch odohnať ho sa ho začala báť. 😒

vanessm
10. dec 2011

@indiankaindi No určite by som nečakala, kedy sa začne až báť chlapca. Ty si jej rodič a najlepšie sa to naučí, keď sa ty nebudeš báť zasiahnuť. Deti sa najviac učia v situáciách, keď sa na nič nehráme. Ak ty nezakročíš po prvom raze, tak dcéra dostane taký príklad, že ty sa bojíš možno rodičov povedať chlapcovi niečo. Takže nabudúce sa netreba báť a zasiahnuť a hneď po prvom útoku. To je môj názor

zdenocka
10. dec 2011

@indiankaindi, ja si myslim, ze treba dcerke vysvetlit, ze niektore deticky su take, ktore robia inym zle 😒 , ze si ich nema vsimat, ze ma ich od nich prec.
Ja som sa o syna bala, ze ako zvladne deticky v skolke, on je skor introvert, pekne sa hra sam, a co som si vsimla, deticky si k nemu dovoluju a robia mu zle, beru hracky. Pred skolkou si to nechal, ale neplackal, nechal to tak, tak som to neriesila. No po nastupe do skolky som si si vsimla zmenu, ked je k nemu nejake dieta doterne, alebo mu chce zobrat hracku, tak sa neda, a ked uz velmi detia dobiedza a dotkne sa ho, alebo stuchne donho, tak mu to vrati. Deti su prekvapene, lebo on dost vyckva, nevrati hned, ale ked uz je to dieta maximalne otravne, tak ho stuchne. My sme ho nikdy neucili, aby dietatku vratil stuchanec, vzdy mu povieme, ze nech povie nerob zle a nech zdvihne ukazovak hore, a ked nepomoze, nech mi to povie, alebo nech povie ucitelke. Som rada, ze sa zacal branit, no napriek tomu sa stale stazuje na jedno dievcatko a jedneho chlapceka, ze ho strkaju a biju ho a beru mu hracky, co som si vsimla aj ja 😒 . Ja verim, ze sa casom otuka natolko, ze sa ubrani aj tym dvom detickam.

indiankaindi
10. dec 2011

@vanessm no ja som ju nechala najprv, že nech si to skúsi vyriešiť sama, ale keď so videla, že sa ho začala báť, tak som ho upozornila, aby jej dal pokoj. Ja nie som zase taká, že by som sa bála, ale chcela som to nechať na ňu. 😒
@zdenocka veď to, že aj ja dcéru učím, aby ich upozornila, alebo im niečo povedala, ale ona aj povie, ale nič to nie je platné. Lebo to povie asi takým štýlom, že prepáč že ťa otravujem, ale dal by si mi pokoj? 😅 Takže ako keby ani nič nepovedala. Iba raz sa stalo, že do jedného chlapca sotila, aj to skôr nechtiac - on do nej šťuchal a ona zdvihla ruky na obranu, ale bol veľmi blízko, tak spadol a práve hlavou na šmýkalku. Nič sa mu v podstate nestalo, len sa udrel a jeho babka, ktorá dovtedy na neho kašlala sa s hysterickým lamentovaním rozbehla za ním a utišovala som, prezerala, pobehovala tam naštvaná a potom nám zakričala, že to naša dcéra ho sotila. Dcéra z toho mala dosť traumu, zľakla sa toho jej správania a odvtedy sa ako keby bojí na niekoho (okrem nás) čo i len zvýšiť hlas :( Ale akonáhle je nejaké dieťa u nás, tak ona je genrál, všetkým všetko berie a hoci požičia, ale iba na chvíľu. Ako keby si to kompenzuje 😖

zdenocka
11. dec 2011

@indiankaindi, mozno ma fakt traumu z toho, co sa stal ona ihrisku. Teraz sa boji, ze bude zase po nej niekto kricat, ked by sa chcela branit a do niekoho soti 😒 .
Ja synovi nikdy nepoviem, aby dieta tiez sotil, ked ho niekto udrie, vzdy sa mu snazim opakovat, ze su aj take deti aj take a on tych, ktore ostatnym robia zle ma radsej oddist a nevsimat si ich. Lenze tie deticky su take, ze oni vidia slabsich a prave tym robia zle ☹ .

zdenocka
11. dec 2011

Ja si myslim, ze doma sa sprava preto tak, lebo sa citi v bezpeci domova, tak preto tak reaguje na svoje hracky. Oni sa este len ucia podelit sa o hracky 😉 .

indiankaindi
11. dec 2011

@zdenocka veď to, že tých menej agresívnych si nájdu a budú im naschvál robiť zle... a fakt neviem ako ju motivovať, nech sa nedá, ale nech sa ani nebije 😒 ďakujem za rady 🙂 snáď to nejak ukočírujeme.

ellit
11. dec 2011

@miroslava124 ahoj, ja som tiez jedina, ktora berie Sebiho po obede hned domov este domov a ani ho tam nemienim nechavat este spat. Zda sa mi to zbytocne, pokial som doma s mensim. 🙂

zdenocka
11. dec 2011

@indiankaindi, myslim si, ze vsetko chce svoj cas. Tvoja malicka sa nauci, ze ked nechce, aby jej deti brali hracky a robili jej zle, bude sa musiet nejak branit. Ono je to velmi tazke, lebo ked stuchanec vrati, nie je to spravne, ked to povie ucitelke, casom moze byt zalobaba a ked sa necha strkat a brati si hracky, bude smutna, ze sa nemoze hrat s tym, co ona chce ☹ . Snaz sa jej stale hovorit, ze nech si take deticky nevsima, ze oni robia zle a to nie je pekne, ze ona je dobre dievcatko, ze sa tak nesprava, a ze nech je na seba pysna, aka je priatelska a skvela.

miroslava124
12. dec 2011

Ahojte, tak pridám aj moj názor. Moj synček bol tiež vedený asi prilis k slušnému správaniu ..pekne sa vždy pozdravý, poďakuje, poprosi..ale u dost deti je to nezvyčajne. On nikdy hračku netrhá detom ale opýta sa ju samozrejme že väčeinou mu ju nedaju..Ale keby niekto vytrhol jemu hračku z ruk tak sa ubráni. Učím ho aby neudrel prvý ale nech vráti. Moj názor je táký že keď si to nechá a nevráti len bude ,,žalovať,, tak sa nikdy nebude vediet ubránit sám a budu si nanho dovolovat viac.

inguska3
18. dec 2011

veru aj,tak ako v kazdej skolke su take rozmaznane a nevychovane deti!!! uz len rano,ked prideme do satne a je tam nejaky mladenec-ale maju tam aj take dievcata- vyplazuje jazyk a dvaja rodicia si s nim nevedia dat rady...
😒 huci,krici,robi zle... moja dcera sa veru chodila domov smutna a vravela,ze jej robia zle a nedaju hracky a tiez.ked sa s niecim hra,ze jej to vezmu... dokonca sa stalo,ze jej zhodil jeden chlapec aj okuliarky-mame dioprticke...a este som prisla potom nato,ze asi aj nane skocil,lebo ich mala dokrivene...stazovala sa,ze ju niektore deti bili a ja som uz toho mala dost,ked sa to opakovalo...nie som zastanca toho,aby sa deti v skolke navzajom bili,ale uz ju tak ucim,ze nech to vrati,ked jej niekto spravi zle!!!!!!! zalovanie neuznavam a aj tak tie ucitelky v nasej skolke,to je nieco hrozneeeeee.........................buduci rok budeme urcite skolku menit!!!!
😒

tatiana7
20. dec 2011

ahojte, v Taichi centre na Moskovskej v Ba sa otvaraju nove kurzy pre deticky, aj adptacny Hrame sa na skolku.

andrejka1974
21. dec 2011

ahojte minule ste pisali ci zavru skolku ked je tam malo deti my chodime do specialnej skolky pre slabozrake deti je ich tam 8 a vcera bola moja mala jedina a nikomu neprekazalo ze tam bude hoci len na pol dna od dnes mame prazdniny tak si uzivame prvy snezik

majkaa
28. dec 2011

@vanessm nemozem s tebou suhlasit s poslednou vetou a to : A vysvetľujem jej, že tie deti nie sú zlé, ani jedno nie je zlé, ale ako sa správajú k nim rodičia, tak sa aj oni správajú k iným deťom.
Nasho maleho ucime od zaciatku ze sa ma podelit s hrackami, vysvetlovali sme mu, ze nesmie brat detom hracky z ruk a vzdy ked si zoberu novu tak hned im ju zobere. Vysvetlujeme mu to dookola, ale nic nezabera. Ci po dobrom ci po zlom. Zatial nechodime do skolky ale vidime to doma. So sladkostami sa vie podelit ale hracky nie. A tym chces povedat, ze sa my k nemu spravame zle a preto sa on sprava tak k detom?????? Nastastie este nesaca, ale ratam ze ked pojde do skolky tak asi to obkuka :(. Tak prosim ta nehodnot vychovu dietata podla toho ci bere detom hracky alebo nie. 😠

vanessm
28. dec 2011

@majkaa Tak v prvom rade ťa musím trochu opraviť, nehovorila som o braní hračiek, ale o tom, keď dieťa bije druhé. To keď dieťa nechce požičať svoje hračky beriem ako úplne normálnu vec, nie je na tom nič neobvyklé, je to úplne prirodzené a prejde to vekom, nikdy som našu malú pre to nehrešila, povedala som jej, že sú to jej hračky a ona sa rozhodne, či niekomu požičia alebo nie, ale že keď nepožičia ona, tak sa môže stať, že ani jej nepožičajú. Nikdy som ju nenazvala lakomou, aj keď ma to tiež štvalo. A vieš čo? Prešlo to úplne samé vekom, teraz má 4 roky a nemá s počičiavaním žiadny problém, teda len komu chce ona a tak to má byť. A to sme teda do tých 3 rokov boli chronickí nepožičiavači 🙂)) A naďalej si myslím, že väčšinou je to tak, že deti, ktoré sú doma trestané bitkou, tak bitku používajú aj medzi rovesníkmi. Nechcem posudzovať nikoho, ale malej to nejako musím vsvetliť, hlavne preto, aby to nebrala osobne.

majkaa
29. dec 2011

@vanessm aha tak to som potom zle pochopila 😉 . Vies lebo mi prislo luto, ze vlastne my mozeme za to ze trha hracky z ruk. No nastastie nebyje, skor tulka az tak ze nechtiac zhadzuje deti a tie sa ho potom boja. Nechape preco to nechcu, lebo nas doma moze stale tulkat a nekricime, a vidi na nas ze s manzelom sa stale tulkame. Tak som rada ze ma neberes za zlu matku 😀

katka1981
6. jan 2012

Dievcata kt. deti chodia do skolky do Race / Baronka, Plickova, Cyprichova, prosim info, dakujem.

lusana
9. jan 2012

máte niekto skúsenosť s pocikávaním dieťaťa v škôlke cez spanie? Syn mal v oktobri 3 roky, stále má na noc plienku cez deň je spolahlivý, ale pri spaní cez obed sa skoro vždy pociká. Ako ho to odnaučiť?

spalka
18. jan 2012

ako su na tom s chorobami vasi skolkari? ja uz pomaly ale iste nevladzem, co mesiac, to choroba 😒, zase kasle a sopli to moje chuda male, ovocie, echinaceu, biogaiu, vitamin c davam stale preventivne ale aj tak vzdy skoncime na tyzden - dva doma

syslica
18. jan 2012

@lusana Táto téma nám akosi zaspala, možno preto ti nikto nenapísal. Mladší syslík mal tri roky v máji, na noc máme doteraz plienku (neriešim), cez obedňajší spánok vydrží zostať suchý... ale za cenu, že vždy keď pocíti nutkanie, musí ísť na WC, lebo sa bojí, že sa pociká... a keď predtým náhodou trochu viac pil, býva to aj 5x za odpočinok, z čoho učiteľky nie sú práve nadšené (býva to podmienené aj stresom, keď nie je v pohode, ciká viac, keď je všetko ok, aj spánok je neprerušovaný). Zdravotnú príčinu sme vylúčili...
Rada pre teba: synka pocikávať sa neodnaučiš, je to všetko o nervovom prepojení močového ústrojenstva s mozgom, čo sa postupne buduje, u niekoho skôr, u druhého neskôr. Môžeš mu však pomôcť, keď sa dohodneš s učiteľkami, aby ho nenásilne mierne prebrali a dali vycikať... a potom zas šup do postieľky... a potom náramne chváliť suchú plachtu 😉 😉 Veľa zdaru!

lenkaks
18. jan 2012

Ahojte,potrebovala by som pomoct: moj syn mal v decembri 3 rocky,chcem ho teraz prihlasit do skolky od septembra...Lenze,byvame v trencine a hladame byt v piestanoch,cize tam nemame trvaly pobyt.Mame nejaku sancu na skolku v cudzom meste aj bez trvaleho pobytu tam? Samozrejme,ako najdeme byt ,prehlasujeme trvaly pobyt.,...nemate s takymto niecim skusenost? Dakujem

usonicky
18. jan 2012

@lenkaks skoda, ze ti musim povedat nie velmi prijemnu spravu, ale pokial v danom meste je malo miest v materskych skolach, tak neprijimaju deti bez trvaleho pobytu. Je to nariadenie vacsinou odboru skolstva prislusneho mestskeho/obecneho uradu. Pokial mam info i v Piestanoch je malo miest, ale aj tak za pokus to stoji.Skus na urad doniest nejake potvrdenie, ze sa budete stahovat a teda menit trvaly pobyt, mozno by to pomohlo. Drzim palce, nech sa ti to podari.

xlucia
18. jan 2012

@lenkaks treba to vysvetlit riaditelke, da sa dohodnut

lenkaks
18. jan 2012

@usonicky priatel tam ma trvaly pobyt,neviem,ci mam malemu dat trvaly pobyt na jeho adresu...zijeme spolu v trencine,ale niesme zobrati....

@xlucia nad tym rozmyslam,ze asi priamo s riaditelkou sa porozpravat,vysvetlit nasu situaciu....

Inak dakujem 🙂

usonicky
18. jan 2012

@lenkaks Ano, odporucam ho u neho prihlasit na trvaly pobyt a tiez pohovorit si s riaditelkou.

lenkaks
18. jan 2012

@usonicky Dakujem 🙂 a staci len syna,ci aj ja sa tam mozem docasne prihlasit? ja mam strach,ze co ak sa nieco stane...a syn s otcom na rovnakej adrese a ja matka na inej adrese a v inom meste....neda sa dat do prihlasky len ze docasny trvaly pobyt ? 😀 juuj,najrozumnejsie fakt asi s tou riaditelkou...a mam si uz teraz obvolat skolky,a popytat sa riadilelok ci az vo februari s prihlaskami?

usonicky
18. jan 2012

@lenkaks verim, ze mate obavu, skuste sa pre vasu spokojnost a istotu tda nahlasit na trvaly pobyt k priatelovi aj vy. A riaditelky staci oslovit, ked tam budete podavat prihlasku.

lusana
19. jan 2012

@syslica ďakujem za odpoveď tiež si myslím, že to chce čas, len učiteľky sú už z toho trocha nervozne, lebo je to dosť často. Už nám začali rozprávať o riešení z urologom, pritom syn má 3 roky a 3 mesiace.
Syn sa počuráva na lehátku aj keď nespí, pritom keď sú v triede a môže isť sám na wc tak nikdy. Na tom lehátku by sa musel už pýtať, tak radšej nejde.