icon

Je správne nechávať dieťa samé na dvore?

2. mar 2026

Máme 5 ročný dcéru. Žijeme v dome s pozemkom kde máme psa (BK) malé hospodárstvo. Dcére tam manžel spravil kútik na hranie. Svokra si myslí,že nieje správne aby som ju nechávala tam bez dozoru. Brány sú zamknuté na cestu nebude. Pes jej neublíži je kľudnej povahy a na povel zaleziem skôr dcéru stráži a do častice kde máme zvieratá sa nedostane brána je zabezpečená. Dcéru mám na dohľad a občas na ňu nazrieme. Podľa mňa je lepšie keď sa vonku hra akoby sedela pred tv. Svokra ma kvôli tomu však atakuje,že som krkavcia mater

sisska96
3. mar 2026
@anonym_31a607

@anonym_d0e8f1
A potom sa paranoidne matky vyburuju na kruzkoch, doucovani, domacich ulohach buzerovani uciteliek.Nase deti v Australii nikdy nepisali domace ulohy ja som nikdy nebola na zrps, nechodili na ziadne kruzky a teraz su vo svete a zarabaju 10x tolko ako na Slovensku.

@anonym_31a607 Pred 20-30 rokmi ani tuna neboli také hystérie. Ja som sa učila samostatne od 2 ročníka. Doučovanie neexistovalo. Krúžky boli zadarmo v škole ako výtvarné, šport, robotika, jazyky a pod a nie nasilu ako teraz a ešte platiť. Rodičia nás nenosili do školy, chodili sme samé pešo alebo MHD. Len teraz v čase edupage sa zmenilo všetko k horšiemu. Ale ja učím deti aby boli samostatné a nemusela by som s nimi behať všade aj na koniec ulice autom.

sisska96
3. mar 2026
@nela82

@mamaaja82 obaja moji chlapci vyrástli na dvore-bez toho aby som im stala za zadkom.Doma-na vlastnom....nie je čo riešiť.Starsi jr už dávno dospely-prezil.
Mladší čoskoro dospelosť-tiež zije🤣
My ako deti,sme nonstop boli vonku a rovno po celej dedine....tu sme!Dnešní rodicia ako ty si ani neuvedomujú ako vlastne deti "nicia"

@nela82 Rovnako aj my. Boli to dobré časy. Ja tiež nechávam ich samé na dvore. Keď spadnú budú mať modriny. No a ? Prežijú. Pes je tiež vonku aj teraz leží na slnku a kuká na nich a niekedy behá pre loptu. Netreba všetko vnímať tragicky, žijeme iba raz, deti netreba držať v klietke

sisska96
3. mar 2026
@anonym_31a607

@anonym_00e71d
Takze kdo ma cviceneho pracovneho psa co nie je na retazi a ma svoju budu vonku ale nespi s dedom v posteli je dement.

@anonym_31a607 náš tiež je cvičený dosť prísne. Žiadne ťuť muť. Je vonku, nikdy nie je v izbe. Chodíme aj na terén, párkrát sme aj zachránili životy

anonym_63ec04
3. mar 2026

Mam 4 ročnú, a tiez bola kus sama na dvore - tiez mame psa, tiez plot. Ale ja mam tak zahradu, ze ju vidim vkuse z okna/dveri terasovych. Mam otvorene okno, viem varit aj hned na nu zakricat, vybehnut. Osobne by som sa bala, kebyze ju nevidim/nepocujem. Lebo aj kon ma 4 nohy a predsa sa potkne...

batom
3. mar 2026

@anonym_autor pokial je dvor bezpecny (ze sa Vam tam nikto nedostane a neprehodi dceru cez plot), tak si myslim, ze je to ok. Samozrejme aj tak, ze sa jej tam nic nemoze stat - lebo aj chvilka nepozornosti a uraz a nepozerate na nu stale....

anonym_50879e
3. mar 2026

@anonym_autor robis to dobre, neboj. Je uplne v poriadku nechať 5 ročne dieta na vašom vlastnom dvore ktorý máte aj tak zabezpečený. Bud uplne kľudná.
Vaše dieta je určite šťastné ze moze byť vonku a hrať sa, rozvíjať si fantáziu a mat aj ine podnety ako len telka a hračky v izbe. Ocko jej urobil ihrisko pieskovisko, co je skvelé.
Robím to rovnako s tym rozdielom ze ja na dieta nevidím z domu. Musím ísť k oknu.

Ked ma na dvore kamošku zo susedstva, uz ich samé nenechám. Predsa cudzie dieta, chápeš.
Svokra je preco k tebe takáto? Nechápem

Filtruj si niektoré odpovede mamiciek. Niektoré akoby naschvál negujú vsetko co sa pýtaš. Vsetko opačne

ria_sprout
3. mar 2026
@anonym_50879e

@anonym_autor robis to dobre, neboj. Je uplne v poriadku nechať 5 ročne dieta na vašom vlastnom dvore ktorý máte aj tak zabezpečený. Bud uplne kľudná.
Vaše dieta je určite šťastné ze moze byť vonku a hrať sa, rozvíjať si fantáziu a mat aj ine podnety ako len telka a hračky v izbe. Ocko jej urobil ihrisko pieskovisko, co je skvelé.
Robím to rovnako s tym rozdielom ze ja na dieta nevidím z domu. Musím ísť k oknu.

Ked ma na dvore kamošku zo susedstva, uz ich samé nenechám. Predsa cudzie dieta, chápeš.
Svokra je preco k tebe takáto? Nechápem

Filtruj si niektoré odpovede mamiciek. Niektoré akoby naschvál negujú vsetko co sa pýtaš. Vsetko opačne

@anonym_50879e presne to som si všimla, v témach niektoré ženy akoby naschvál podávajú svoj postoj tak negatívne až mi to príde ako účel rozprúdiť diskusie, je jedno o akú tému ide, vždy príde nejaká ktorá apriori nesúhlasí a vysperkuje to do extrému. Asi to aj dáva zmysel, veď každý refresh stránky mi klikne nejaka reklama. Tak diskusie musia držať živé

anonym_3ffd6e
3. mar 2026

@anonym_autor úplne ok. Ja som môjho tiež tak púšťala. Všetko oplotené, chodil sa mi akurát pravidelne hlásiť. Lebo za domom som ho nevidela a tam bola vždy najväčšia sranda. A teraz tak púšťam oboch. Straší síce dohliadne na drobca ale aj tak sa motkajú každý sám.

bluka2
3. mar 2026

Ja sa v psoch nevyznam, takze to neviem. Ale toto mi pride absolutne normalne. Moj v 5.rokoch chodil sam do skoly (prva trieda), bud peso alebo elektrickou. Bicykel som zrusila, ked sa s niekym zrazil (nic vazne). Teraz v 7. rokoch chodi na korcule von ako sa mu zachce, so starsou sestrou alebo sam. Nejaky dvor by ma vobec netankoval, ale treba teda deti ucit nejake skills ako plavanie a pod. co najskor

anonym_9e3630
3. mar 2026
@anonym_31a607

@anonym_9e3630
Preco ste si nechali psa ktory raz zautocil? Ja som tak zle robila dedovmu vlciakovi , tahala za usi pchala prsty do nufaka, ale pes bol cviceny a dedo mu jasne s puskou vysvetlil ze jedno zavrcanie a je odstreleny najlepsie ako ma branil proti gunarovi, zdrapil ho a odniesol na druhy koniec dvora.

@anonym_31a607 prečo by sme si ho nemali nechať? Preto, že ma rodičia nechali samú so psom? Preto, že som mu ja bez dozoru dospelej osoby trhala žuvačku zo srsti? Prečo mal ten pes zaplatit životom za mojich nezodpovedných rodičov?

anonym_9e3630
3. mar 2026
@anonym_58f028

@anonym_9e3630 Problém nebol v psovi,ale vo vás,v akom prostredí bol a ako ho kto vycvičil nevycvičil.Normálne vychovaný pes nepohryzie kvôli žuvačke.Ak mu je niečo nepríjemné,zdrhne alebo zavrčí a dá signal "nerob mi to".My sme mali tiež psa a náš malý mu mohol aj oko vypichnúť a nič neurobil.Ak mu už nejaké "hry" neboli príjemné,zdekoval sa preč.Váš pes ukázal jedine vašu povahu...

@anonym_58f028 ja NIKDE nepíšem, že problém bol v psovi. Problém bol v dospelých ľuďoch , ktorí mňa , ako malé dieťa nechali samé bez dozoru. Môžeš mať psa akokoľvek vychovaného, vždy môže nastať situácia , že pes kúsne. Jasne to tu už niekoľko krát napísala aj @colsami , ktorá je veterinárka

anonym_ac59bb
3. mar 2026

Nenechala by som. Kamarát keď bol malý tiež ho nechávali až raz vyskúšal vyliesť na strom a ako spadol, tak konár mu prepichol slezinu. "našťastie" prišiel len o slezinu. Aj keď deti vedia že niečo nemôžu, sú proste vynaliezavé a náhoda je blbec. Mne by to ani nedalo, že dieťa samé von a ja pohodička vnútri. Ešte je malá, keď si si ju už spravila tak pár rokov vydrž kým bude samostatnejšia a uvedomelejšia. Toto je ešte fakt malé dieťa na to, aby sa nechávalo bez dozoru.

tora23
3. mar 2026
@bluka2

Ja sa v psoch nevyznam, takze to neviem. Ale toto mi pride absolutne normalne. Moj v 5.rokoch chodil sam do skoly (prva trieda), bud peso alebo elektrickou. Bicykel som zrusila, ked sa s niekym zrazil (nic vazne). Teraz v 7. rokoch chodi na korcule von ako sa mu zachce, so starsou sestrou alebo sam. Nejaky dvor by ma vobec netankoval, ale treba teda deti ucit nejake skills ako plavanie a pod. co najskor

@bluka2 bicykel si zrusila, lebo sa nieco stalo. nezrusila by si aj chodenie osamote keby sa mu nieco stalo? niekto mu po ceste ublizil alebo tak. ako sa hovori, dovtedy sa chodi s dzbanom po vodu kym sa nerozbije.

evkatk
3. mar 2026

5 - ročné dieťa je už dostatočne zrelé, aby dokázalo sa hrať bez toho, aby si uškodilo. Iné je to u psychicky narušených ako ADHD a iný druh motorického nepokoja, autizmus (Asperger, ktorý sa prejavuje až hodne neskôr a pod.). Ale zdravé dieťa vie rozlíšiť hrozbu a na ňu aj upozorní v prípade potreby. Taktiež si rozvíja aj zmysel pre zodpovednosť a upevňuje sa vzťah s rodinou. Neustále sliedenie a kontrola dieťaťa vedie k jeho neschopnosti rozlišovať dobré od zlého, nerozvíja sa zmysel pre samostatnosť a značne narúša rozvoj dôvery s dospelými. Také potom hľadá únik a robí naozaj nebezpečné hlúposti.

anonym_d94359
3. mar 2026
@anonym_9e3630

@anonym_31a607 prečo by sme si ho nemali nechať? Preto, že ma rodičia nechali samú so psom? Preto, že som mu ja bez dozoru dospelej osoby trhala žuvačku zo srsti? Prečo mal ten pes zaplatit životom za mojich nezodpovedných rodičov?

@anonym_9e3630
Spravil to raz spravi to znova,

tora23
3. mar 2026
@evkatk

5 - ročné dieťa je už dostatočne zrelé, aby dokázalo sa hrať bez toho, aby si uškodilo. Iné je to u psychicky narušených ako ADHD a iný druh motorického nepokoja, autizmus (Asperger, ktorý sa prejavuje až hodne neskôr a pod.). Ale zdravé dieťa vie rozlíšiť hrozbu a na ňu aj upozorní v prípade potreby. Taktiež si rozvíja aj zmysel pre zodpovednosť a upevňuje sa vzťah s rodinou. Neustále sliedenie a kontrola dieťaťa vedie k jeho neschopnosti rozlišovať dobré od zlého, nerozvíja sa zmysel pre samostatnosť a značne narúša rozvoj dôvery s dospelými. Také potom hľadá únik a robí naozaj nebezpečné hlúposti.

@evkatk ludia s adhd niesu psychicky naruseny. to poprve. a vacsina deti v tom veku este nema diagnozu. a tu nejde iba o dramaticke hrozby ako cudzi clovek a podobne. pokojne moze spadnut na tych preliezkach a udret si hlavu. bez pomoci tam bude lezat, krvacat... potichu.

bluka2
3. mar 2026
@tora23

@bluka2 bicykel si zrusila, lebo sa nieco stalo. nezrusila by si aj chodenie osamote keby sa mu nieco stalo? niekto mu po ceste ublizil alebo tak. ako sa hovori, dovtedy sa chodi s dzbanom po vodu kym sa nerozbije.

@tora23 a keď tebe niekto ublíži, tiež už nevyjdes na ulicu?

tora23
3. mar 2026
@bluka2

@tora23 a keď tebe niekto ublíži, tiež už nevyjdes na ulicu?

@bluka2 pises o 5 rocnom dietati. cize keby ho povedzme niekto prepadol a zbil a povedal ti,ze sa boji chodievat sam tak co? Len by si mu povedala nech sa oklepe a sprava ako chlap? tu sa bavime o detoch, nie nas dospelych.

magdusaaa
3. mar 2026
@anonym_autor

@a0 presne to som povedala aj svokre ale už chce otočiť proti mne aj manžela že čo keď sa jej tam niečo stane

@anonym_autor podla mna je to uplne v poriadku

hanaxxx
3. mar 2026
@ria_sprout

Pokiaľ je to oplotené, pokiaľ tam nie je stavebný bordel, alebo niečo čo môže spadnúť, pokiaľ tam nie je voda kam by mohla padnúť, je to úplne v poriadku. Záhrada je predĺžená obývačka, ja som deti normálne nechávala hrať sa vonku, ja som doma varila a pozerala som z okna na ne. Aky je rozdiel ak sa hrajú vedľa v izbe a vedľa na záhrade kde nie je nič nebezpečné? Žiadny. Len hysterické ženy vidia riziko aj v posteli.

@ria_sprout rozdiel je napr v tom, ze pocujem co v tej izbe robia, napr teraz pocujem, ze sa hra s vlacikom. Teraz v zime, nemam sancu pocut, co robi dieta vonku, ked ja som vnutri. Vacsinou ani v lete by som ho nepocula, pokial si nespieva alebo nevykrikuje.
Kazda matka ma nejaky ten pocit zodpovednosti nastaveny inak, ja zatial potrebujem mat dieta vacsinu casu pod dohladom, autorka je v pohode aj ked ho necha same vonku. Mozno by sa mal aj manzel vyjadrit, ked uz sa svokra vyjadrila.

bluka2
3. mar 2026
@tora23

@bluka2 pises o 5 rocnom dietati. cize keby ho povedzme niekto prepadol a zbil a povedal ti,ze sa boji chodievat sam tak co? Len by si mu povedala nech sa oklepe a sprava ako chlap? tu sa bavime o detoch, nie nas dospelych.

@tora23 Preco by mal niekto prepadnut dieta na ulici? Na co vobec zamyslat sa nad katastrofickymi scenarmi? Tie sa mozu stat dietatu aj tebe. To fakt ako radsej nesadnut na lietadlo, lebo sem tam nejake spadne. No smola, to je riziko ako vsetko, co robime ma iste (male!) riziko. Co tak radsej mysliet pozitivne, ze co im samostatnost do zivota da? Ale kazdy nech si vyberie za seba, ci zit v strachu a paranoji alebo v pohode, normalne

tora23
3. mar 2026
@bluka2

@tora23 Preco by mal niekto prepadnut dieta na ulici? Na co vobec zamyslat sa nad katastrofickymi scenarmi? Tie sa mozu stat dietatu aj tebe. To fakt ako radsej nesadnut na lietadlo, lebo sem tam nejake spadne. No smola, to je riziko ako vsetko, co robime ma iste (male!) riziko. Co tak radsej mysliet pozitivne, ze co im samostatnost do zivota da? Ale kazdy nech si vyberie za seba, ci zit v strachu a paranoji alebo v pohode, normalne

@bluka2 pretoze sa to stava? samotne dieta je zranitelne. stale ho porovnavas s dospelakom. ty ho vystavujes nebezpecenstvu aby si sa mohla buchnut do prs ake mas extra vyspele dieta. deti si zasluzia byt chranene. robit z 5 rocneho dospelaka aby cestoval sam cez mesto elektrickou je nezodpovedne. predtym si ho nechavala sameho na ulici aj na bicykli. mal nehodu a nic ta to nenaucilo.

mandrewa
3. mar 2026

@anonym_autor mám to podobne, len s jedným rozdielom, že mám 5r syna. Tiež nemám problém ho pustiť samého na dvor, ale vie, že ho musim vidiet.
K svokriným poznámkam - môj syn si u svokry zlomil klucnu kosť, keď boli aj so svokrom pri ňom.
Potom si u nich asi o pol roka takmer vybil zuby, pery mal tak opuchnuté, že som ho zo škôlky musela odhlásiť, lebo sa nevedel najesť. A to k nim nejako často ani nechodí.

bluka2
3. mar 2026
@tora23

@bluka2 pretoze sa to stava? samotne dieta je zranitelne. stale ho porovnavas s dospelakom. ty ho vystavujes nebezpecenstvu aby si sa mohla buchnut do prs ake mas extra vyspele dieta. deti si zasluzia byt chranene. robit z 5 rocneho dospelaka aby cestoval sam cez mesto elektrickou je nezodpovedne. predtym si ho nechavala sameho na ulici aj na bicykli. mal nehodu a nic ta to nenaucilo.

@tora23 vidim, že máš lepšie informácie ako ja. Mal nehodu? Zrazili sa, nikomu sa nič nestalo, ale že vôbec nič. Proste iba pripomienka, že na bicykel v premávke radšej ešte počkať. Aj žena na ulici je zraniteľná proti mužovi, aj muž je zraniteľný oproti trenovanemu gaunerovi, nerozmyslas dobre. Ja sa bit do pŕs nepotrebujem. Každý žijeme, ako najlepšie vieme. Ty máš pocit, že tvoje riešenie založené na strachu je jediná správna odpoved. Bohužiaľ sa ten strach prenáša aj na deti. Pouvažuj. Budú mať od teba v hlave, že svet je zle nebezpečne miesto

leidin
3. mar 2026

Ak su tam schody, tak je to trochu nebezpecne.

tora23
3. mar 2026
@bluka2

@tora23 vidim, že máš lepšie informácie ako ja. Mal nehodu? Zrazili sa, nikomu sa nič nestalo, ale že vôbec nič. Proste iba pripomienka, že na bicykel v premávke radšej ešte počkať. Aj žena na ulici je zraniteľná proti mužovi, aj muž je zraniteľný oproti trenovanemu gaunerovi, nerozmyslas dobre. Ja sa bit do pŕs nepotrebujem. Každý žijeme, ako najlepšie vieme. Ty máš pocit, že tvoje riešenie založené na strachu je jediná správna odpoved. Bohužiaľ sa ten strach prenáša aj na deti. Pouvažuj. Budú mať od teba v hlave, že svet je zle nebezpečne miesto

@bluka2 ale svet je nebezpecne miesto. ja to na deti neprenasam. ale nerobim z nich ani dospelakov. 5 rocny ma pravo byt chraneny. ja mozno zijem v strachu, ty vsak zijes v iluzii.

anonym_4f22ab
3. mar 2026

Panebože, ja som celé detstvo strávila na dvore. A neuveríte, rovno pri hlavnej ceste. A určite neuveríte, strážil má pes. A nie hocijaký, ale obrovský a vychovaný, že cudzieho by možno aj zabil. A nič mi nie je. Jaj a zabudla som, na dvore bol bazén pre kačky. Nebol oplotený a pes má tam nikdy nepustil. Sedel stále pri mne a so mnou pasol aj kačky a zajace. A viete kto mi nakoniec ublížil? Kohút. Proste mu siblo. Lenže pes bol dostatočne rýchly.

ria_sprout
3. mar 2026
@hanaxxx

@ria_sprout rozdiel je napr v tom, ze pocujem co v tej izbe robia, napr teraz pocujem, ze sa hra s vlacikom. Teraz v zime, nemam sancu pocut, co robi dieta vonku, ked ja som vnutri. Vacsinou ani v lete by som ho nepocula, pokial si nespieva alebo nevykrikuje.
Kazda matka ma nejaky ten pocit zodpovednosti nastaveny inak, ja zatial potrebujem mat dieta vacsinu casu pod dohladom, autorka je v pohode aj ked ho necha same vonku. Mozno by sa mal aj manzel vyjadrit, ked uz sa svokra vyjadrila.

@hanaxxx tak manzel sa vyjadril už len tým, že jej ten zabezpečený kútik vyrobil. Nikto nevie ako más dom situovaný ty, ako má dom situovaný autorka. Ja napríklad z dverí na záhradu vidím celú oblasť záhrady. Dopredu sa nedostanú, lebo to máme oddelené kvôli tomu aby sme mohli parkovať a psi neušli, alebo aby sa im niečo nestalo. (Už sú veľki, takže sa dostanu aj tam, som zvedavá kto mi to bude vyčítať) Možno to tak má aj ona, a keď aj nie, niekde písala že tam má kameru. Nechápem prečo.tu z nej toľko ľudí robí nejakú ženu čo nedokáže kriticky rozmyslat, len preto že svoje dieťa nechá hrať sa na záhrade. Akoze všetky sme tu matky, každá si svoje deti, svoj dom, svojho psa pozná a napriek tomu tu majú niektoré pocit že vedia všetko lepšie a na všetko majú patent.

bluka2
3. mar 2026
@tora23

@bluka2 ale svet je nebezpecne miesto. ja to na deti neprenasam. ale nerobim z nich ani dospelakov. 5 rocny ma pravo byt chraneny. ja mozno zijem v strachu, ty vsak zijes v iluzii.

@tora23 Ak by to bolo na svete take zle, pre co teda do neho vobec prinasat deti? Nie, ja vidim aj vela dobreho, solidarity a aj ako hovoris, potrebu ich chranit, je to vsak balans a sloboda nie je o nic menej dolezita.
Vidim nasledky prehnanej ochrany, moja dcera ma spoluziacku, ktora sa v 10. rokoch bala ist na ulicu bez mobilu. Toto je negativny vysledok toho, co ty povazujes za spravne. Strach. Moja dcera nechape preco, ona bez mobilu chodi stale, lebo ziadny nema. Raz budu tieto obe deti chodit same. Ak sa im strati mobil, povedz mi, ktore dieta sa lahsie vynajde v necakanej situacii. V podstate toto je tiez vec bezpecnosti, ucit sa schopnosti reagovat. Lebo zivot ani s extra ochranou nejde vzdy podla planu a tvoja ochrana nepojde vecne.

bluka2
3. mar 2026

Tuto autorka uci dieta byt v pohode s tym byt same zo zaciatku v chranenom prostredi (okrem toho psa, o tom ako hovorim neviem nic), vynajst sa, porozmyslat, co spravit predtym nez matka hned v sekunde zakroci. Nic lepsie podla mna pre svoje dieta nemoze robit.