Je správne nechávať dieťa samé na dvore?
Máme 5 ročný dcéru. Žijeme v dome s pozemkom kde máme psa (BK) malé hospodárstvo. Dcére tam manžel spravil kútik na hranie. Svokra si myslí,že nieje správne aby som ju nechávala tam bez dozoru. Brány sú zamknuté na cestu nebude. Pes jej neublíži je kľudnej povahy a na povel zaleziem skôr dcéru stráži a do častice kde máme zvieratá sa nedostane brána je zabezpečená. Dcéru mám na dohľad a občas na ňu nazrieme. Podľa mňa je lepšie keď sa vonku hra akoby sedela pred tv. Svokra ma kvôli tomu však atakuje,že som krkavcia mater
@haley7897 pretoze 5 rocne dieta je zrele na to, aby sa samo hralo na dvore. Naopak, z mam, co deti nechavaju same hrat sa, sa tu spravili harpie, co im netalezi na zdravi a bezpeci vlastnych deti. Robite tu z Bardejova Baltimore, kde ti za bieleho dna ukradne bubak decko z dvora. Naozaj neviem, ake nwbezpecenstva vidite.
@majlo1234 a kde píšem, o únose? Aj keď teda aj to sa stava a moze stat aj na slovensku.
Ako som pisala pred par dňami, za mna niesú ani preliezky bez dozoru ok. Smykne sa ruka, noha, dieťa spadne, udre si hlavu... to su situácie kde je každá sekunda kritická. Ze sa úrazy stávajú aj pod dozorom? Ano, stávajú. Treba takým situáciám však ísť v ústrety? Nemyslím si. Koľkokrát dospelí precenia svoje sily v športe. Je naivne očakávať, ze sa to nestane dieťaťu. Väčšina z vas necháva deti bez dozoru z pohodlnosti. Nic viac. Nie aby ich viedli k samostatnosti. Je jednoduchsie poslať ich do školy, obchodu, na krúžky samé, nemusiet sa s nimi hrať. Ja to chápem, ani mna hrať sa s deťmi nikdy nebavilo, hračku som v ruke nedrzala odkedy mala dcéra snad jeden rok. Logistika je jednoduchsia ak odratas rozvazanie detí. Prestanme sa ale tváriť, ze je to všetko vyhradne pre ich benefit. Z drvivej väčšine je to pohodlnosť.
@colsami mne to tiez neprekazalo. Nie batola, 5 rocne dieta pri nasom sto rocnom psovi. Verila som mu a verila som dietatu. Ano, deti su deti a psi su psi, stat sa moze hocico, ale vela takychto skratov sa stane aj popri tom, ze tam dospely je, to je nanosekunda a ty nezmozes noc, aj ked si tam.
@majlo1234 môžem ti zo 100% istotou povedať, ze je veľký rozdiel v poraneniach ked je dieťa vydané napospas psovi a ked niekto pocas útoku zakroci...
@majlo1234 môžem ti zo 100% istotou povedať, ze je veľký rozdiel v poraneniach ked je dieťa vydané napospas psovi a ked niekto pocas útoku zakroci...
@haley7897 ja sa ale nebavim o poranenia sposobenych svorkou psov. Tie bezne poranenia su skratove hryzance, niekedy nestastne umiestnene. To neni ze pes sa besni a trha ti decko. To je, ze decko stupi na psa, a pes sa ozenie. Milisekunda a je po bsetkom
Ked to tu čítam, nerozumiem prečo niektoré zamienate dozor nad deťmi a nevystavovanie ich určitým situáciám prv nez su na ne zrelé za to, ze všetko robíme za ne a vychovavame neschopných, nesamostatnych jedincov. Moje deti odmalička robia všetko samé, jediný rozdiel je, ze ak je tam potenciálne riziko, niekto je poblíž ak by sa niečo stalo. Rovnako to, ze ja viem o všetkých možných rizikách, to neznamená, ze im všetko vesiam na nos. Nie, nevyrastaju v strachu, pochybnostiach a obavach.
Samostatnosť by mala vzísť so zdravého sebavedomia , podporeného vedomosťami a zručnosťami, nie z nevyhnutnosti.
@haley7897 my aj keď sa vo všetkom nezhodneme, rada s tebou diskutujem.
Tak ak môžem, myslím, že sa nejedná o žiadnu nevyhnutnosť zo strany rodičov. Keď 5 ročný chce ist sám do školy, lebo chodí aj jeho sestra a niektorí spolužiaci v škole, čo mu poviem, že prečo nie, keby som myslela na psov, únosy, nehody alebo teda neviem, čo presne, keďže z mojho hľadiska je ta cesta rovná a úplne bezpečná. On ma potrebu robiť veci sám, zobrala by som mu toto, len ak by bol nejaký padny dôvod. Bicykel som mu vysvetlila prečo nie, akceptoval bez problémov, lebo mal skúsenosť.
Takže niečo tym detom rodičia určite hovoria. Poznám viacero deti, ktoré sa boja a ten strach je od rodičov. Konkrétne na tej istej ceste do školy v tej istej škole jedno 8 ročné dievča, ktoré sa boji práve tých psov, lenže to je úplne iracionálne, lebo tam voľne pusteného psa nikdy nestretne. V jej triede je hádam jediná alebo jedna z mala, ktorá ako tretiačka nechodí ešte sama a už aj jej rodičia začínajú mať z toho stres…
Este pre toho anonyma, ktory lutuje moje deti. Tak som sa zamyslela nad aj svojim detstvom a spomenula si na jeden pruser, ktory som raz vyrobila niekde v starom meste, kde som z Petrzalky isla ako ziacka na ZS. Verim, ze to bola pre mna prinosna skusenost. Normalne sa pri dalsej prilezitosti podakujem rodicom
Este pre toho anonyma, ktory lutuje moje deti. Tak som sa zamyslela nad aj svojim detstvom a spomenula si na jeden pruser, ktory som raz vyrobila niekde v starom meste, kde som z Petrzalky isla ako ziacka na ZS. Verim, ze to bola pre mna prinosna skusenost. Normalne sa pri dalsej prilezitosti podakujem rodicom
@bluka2 ked uz spomínaš ai
@bluka2 bod 1. citujem, for 5 year old, this usually means GUIDED INDEPENDENCE such as: walking WITH SIBLINGS or FRIENDS, short SAFE routes. cisto nahodou, moja anglictina je vcelku dobra. tvoja? vies co znamena guided? alebo with? safe? isto nie poslat 5 rocneho na bicykli do premavky alebo sameho do skoly.
@bluka2 bod 1. citujem, for 5 year old, this usually means GUIDED INDEPENDENCE such as: walking WITH SIBLINGS or FRIENDS, short SAFE routes. cisto nahodou, moja anglictina je vcelku dobra. tvoja? vies co znamena guided? alebo with? safe? isto nie poslat 5 rocneho na bicykli do premavky alebo sameho do skoly.
@tora23 vsimni si slova “such as”. To len k tej otázke angličtiny.
Ano, jeho cesta do školy je presne toto. Akože viac výstižne to nemôže byt. Short + safe route a k tomu ako bonus milión ďalších deti na rovnakej ceste
Robila by som rovnako ako ty. Ak tam nie je bazén, ktorý predstavuje vážne nebezpečenstvo pre deti bez dozoru (stačí sekunda nepozornosti tak je všetko v poriadku.
@tora23 vsimni si slova “such as”. To len k tej otázke angličtiny.
Ano, jeho cesta do školy je presne toto. Akože viac výstižne to nemôže byt. Short + safe route a k tomu ako bonus milión ďalších deti na rovnakej ceste
@bluka2 jasnacka, taka kratka, ze potreboval ist elektrickou. a 5 rocny sam na bicykli alebo v elektricke nieje such as ani nahodou. ma od guided independence daleko predaleko.
@bluka2 jasnacka, taka kratka, ze potreboval ist elektrickou. a 5 rocny sam na bicykli alebo v elektricke nieje such as ani nahodou. ma od guided independence daleko predaleko.
@tora23 Ano, do školy vedu 2 paralelne cesty a po jednej ide električka. 2 krátke zastávky. On si po ceste pozrie, za koľko minut ide električka. Ak je to za minútu dve, ide na elektricku. Ak je to 6 alebo 8 minut, ide pešo, lebo to ma rýchlejšie pešo. Potrebuješ aj GPS súradnice….? Či to už dáva zmysel?
@tora23 voila, aj tak tam už nebývame, teraz v 7r. chodí autobusom aj so starším súrodencom. Taká cesta je tak rovná a ľahká aj pre 5 ročného, že sme to ani trénovať nemuseli, čo by som normálne robila, keby na nej bolo hocičo na trénovanie
@tora23 Ano, do školy vedu 2 paralelne cesty a po jednej ide električka. 2 krátke zastávky. On si po ceste pozrie, za koľko minut ide električka. Ak je to za minútu dve, ide na elektricku. Ak je to 6 alebo 8 minut, ide pešo, lebo to ma rýchlejšie pešo. Potrebuješ aj GPS súradnice….? Či to už dáva zmysel?
@bluka2 nedava to zmysel. nie pre 5 rocneho. ja tam vidim 5 krizovatiek a musel by prejst aspon cez dve keby isiel po hociktorej strane. a ak tadial chodi elektricka tak preto, ze je to hlavny tah a nie nejaka dedinska cesta kde ani auta poriadne nechodia.
@tora23 no práveže sú to ako dedinské cesty, lebo toto mesto je poskladané z toho, čo v minulosti boli dediny, takže to ma takú štruktúru, aj keď sú to teraz akože mestské časti. kľudná premávka. raz sa mu stalo, že išiel elektrickou a stal pri dverách, ktoré nefungovali, keď chcel vystúpiť. Tak sa ho pýtam, že čo urobil. Že vystúpil na ďalšej a išiel späť. Pýtam sa ho, či stihol prísť načas. Že hej. Vôbec ho to nevyviedlo z miery. To je to učenie sa troubleshooting
@bluka2 nedava to zmysel. nie pre 5 rocneho. ja tam vidim 5 krizovatiek a musel by prejst aspon cez dve keby isiel po hociktorej strane. a ak tadial chodi elektricka tak preto, ze je to hlavny tah a nie nejaka dedinska cesta kde ani auta poriadne nechodia.
@tora23 konkrétne ta vyznačená ulica je taká úzka, že ma po nej problem prejsť smetiarske auto. Tak neviem, ako si predstavuješ hlavný ťah, ale s tým to nič spoločne nemá
@oskvarka velmi sa potom cudujem, ze ked mas skusenost s pohryznutim od psa pod dozorom dospeleho, ze o to viac Ti neprekaza ze pes a decko ma byt same. Ked vies ze riziko je AJ pod dozorom, o co vacsie riziko je ked je pes s deckom uplne sam - a o co horsie sa potom riesia nasledky, kym to zistis, dieta najdes, riesis ... 🙂
@colsami tak ja som nepovedala že by som to tak urobila, neviem či áno lebo ako vravím nebola som v takejto situácii ...mala som odvážne až ďalšie deti a prvé bolo ustráchane tak to naozaj v 5 rokoch nechcelo byť samé vonku ani s bratom...a ani sa to moc nestávalo lebo som mala deti po sebe takže stále som mala bábätka a veľa sme boli spolu . Ale dala by som na to ako sama vidím a zhodnotíme že situácia je bezpečná. Ten pes čo mňa uhryzol bol agresívny kokeršpaniel dávali mu vonku košík aj tak vždy do mňa išiel niečo sa mu na mne nepáčilo aj keď ho panička vodila na vodzke s košíkom na papuli.. furt išiel do mňa a milá pani ešte tvrdila že je hravý a chce sa hrať... 🤦. A dala ho preč aj tak až po dvoch rokoch keď uhryzol aj moju sestru. Ale aj ja mám psa už druhého malého pokojného poznám ho a verím mu ale samozrejme deti učím od mala že je to zvieratko a teba sa k nemu správať s citom a rešpektom a vedieť že aj taký mali psík má veľkú silu. Takéto psy som mala v kontakte u druhej babky na dedine že celú svorky aj 4 behali sme s nimi po vonku celé dni nikdy sa nám nič nestalo mohli sme s nimi kludne aj "tancovať" ale naozaj treba vidieť či má pes potenciál ublizit. Proste ja verím že pes sa narodí s nejako povahou a takú má a prepína skôr vyslachtenym psom lebo oni majú slabo pomiešane gény. Štatistika jasné že sa môže stať ale ako vravím stať sa môže ak kadečo iné. Ja som vždy mala väčší rešpekt pred jazierkom čo máme na záhrade ...je to len mláka ale predsa deti tá voda láka. A je to nebezpečné. To vieme ale tiež je tu nejaká štatistika. Ja som sa snažila primerane aj kontrolovať aj dať slobodu. Tak ako som cítila že to dokážem a že je to dostatočne. A jasné stalo sa mi aj že mi 3a 5rocny odišli na ihrisko do centra dediny na odrazadlach 🤦 je to dva kilometre a chodievali sme tam často... Pár krát sa mi skrátka stalo že som deti hľadala po dedine ale menej ako 5to bolo a našťastie sa nikomu nič nestalo. A uvedomujem si že teda to bolo moje zlyhanie a mohlo sa niečo stať. Takže keby som mohla vrátiť čas tak v týchto chvíľach by som chcela by dôslednejšia. Napríklad keď deti sa naučili na kolobežke či bicykli tak na výlete často boli už za zákrutou a potom som aj ja začalá chodiť na kolobežke ale nie vždy som mu v takýchto prípadoch všetkým 100 percentne za pätami.
@haley7897 my aj keď sa vo všetkom nezhodneme, rada s tebou diskutujem.
Tak ak môžem, myslím, že sa nejedná o žiadnu nevyhnutnosť zo strany rodičov. Keď 5 ročný chce ist sám do školy, lebo chodí aj jeho sestra a niektorí spolužiaci v škole, čo mu poviem, že prečo nie, keby som myslela na psov, únosy, nehody alebo teda neviem, čo presne, keďže z mojho hľadiska je ta cesta rovná a úplne bezpečná. On ma potrebu robiť veci sám, zobrala by som mu toto, len ak by bol nejaký padny dôvod. Bicykel som mu vysvetlila prečo nie, akceptoval bez problémov, lebo mal skúsenosť.
Takže niečo tym detom rodičia určite hovoria. Poznám viacero deti, ktoré sa boja a ten strach je od rodičov. Konkrétne na tej istej ceste do školy v tej istej škole jedno 8 ročné dievča, ktoré sa boji práve tých psov, lenže to je úplne iracionálne, lebo tam voľne pusteného psa nikdy nestretne. V jej triede je hádam jediná alebo jedna z mala, ktorá ako tretiačka nechodí ešte sama a už aj jej rodičia začínajú mať z toho stres…
@bluka2 tsss, prosím ťa, aj Tyra by chcela ist x krát sama. Ale teda rada chodí aj somnou, nemá s tým problém. A to my máme jej školu nejaké 2 min chôdze bez toho aby zišla s chodníka na cestu. Napriek tomu nehrozí vzhľadom k tomu kde žijeme. Staršiu mi minulý rok prepadli len kúsok od domu (nic vážne sa jej našťastie nestalo), bežne u nas v okolí je vysoká kriminalita, stále mladí niekde niekoho dobodaju. A nielen vrámci gangov, ale aj nahodnych ludi, 10,11-12 ročné decká len aby urobili na niekoho dojem. Par rokov dozadu, to som mala ešte Tyru v kočíku okolo nas v uzavretej ulicke prebehla partia teenagerov s nožmi a machetami co niekoho naháňali... proste u nas o tom ani neuvazujem. 🤣
Ja som mala priveľa ľudí co stratili niekoho blízkeho a tiez vrámci rodiny aby som sa nenaucila vidieť potenciálne riziká aj tam kde ich normálne ľudia nevnímajú. Ved len moj otec sa náhodne pošmykol na schodoch ked išiel otvoriť návšteve, udrel si hlavu, zakrvacal do mozgu a viac ho niet. Neberiem život ako samozrejmosť.
Tyra napríklad plne nevie ako veľmi riziková nasa area a vôbec všetky väčšie mestá tu su, ona sa nebojí, to je moje bremeno niesť, neprenasam to na nu.
A btw, nech si niekto nemysli, ze niekde na dedine je bezpečne, moja sestra mi az v dospelosti povedala, ze ju nas sused zvykol obťažovať, našťastie len verbálne, bývali v dome vedľa nas, ale hovada su všade. Mala 9 ked jej zacal rozprávať ako si predstavuje sex s ňou a pod... bastardi su všade...
Oh a neidealizuj si ľudí, väčšina sa schováva za "vedenie k samostatnosti " len z pohodlnosti. Nie každý ma tvoju naturu a akcnost
@bluka2 tsss, prosím ťa, aj Tyra by chcela ist x krát sama. Ale teda rada chodí aj somnou, nemá s tým problém. A to my máme jej školu nejaké 2 min chôdze bez toho aby zišla s chodníka na cestu. Napriek tomu nehrozí vzhľadom k tomu kde žijeme. Staršiu mi minulý rok prepadli len kúsok od domu (nic vážne sa jej našťastie nestalo), bežne u nas v okolí je vysoká kriminalita, stále mladí niekde niekoho dobodaju. A nielen vrámci gangov, ale aj nahodnych ludi, 10,11-12 ročné decká len aby urobili na niekoho dojem. Par rokov dozadu, to som mala ešte Tyru v kočíku okolo nas v uzavretej ulicke prebehla partia teenagerov s nožmi a machetami co niekoho naháňali... proste u nas o tom ani neuvazujem. 🤣
Ja som mala priveľa ľudí co stratili niekoho blízkeho a tiez vrámci rodiny aby som sa nenaucila vidieť potenciálne riziká aj tam kde ich normálne ľudia nevnímajú. Ved len moj otec sa náhodne pošmykol na schodoch ked išiel otvoriť návšteve, udrel si hlavu, zakrvacal do mozgu a viac ho niet. Neberiem život ako samozrejmosť.
Tyra napríklad plne nevie ako veľmi riziková nasa area a vôbec všetky väčšie mestá tu su, ona sa nebojí, to je moje bremeno niesť, neprenasam to na nu.
A btw, nech si niekto nemysli, ze niekde na dedine je bezpečne, moja sestra mi az v dospelosti povedala, ze ju nas sused zvykol obťažovať, našťastie len verbálne, bývali v dome vedľa nas, ale hovada su všade. Mala 9 ked jej zacal rozprávať ako si predstavuje sex s ňou a pod... bastardi su všade...
Oh a neidealizuj si ľudí, väčšina sa schováva za "vedenie k samostatnosti " len z pohodlnosti. Nie každý ma tvoju naturu a akcnost
@haley7897 😳😳😳
To by som nepustila ani ja.
Môj syn inak prvý den pri vyzdvihnuti v Bamaku plakal a učiteľky sa ma pýtali, že prečo plače, lebo že doteraz bol spokojný. Ja, že hovorí, že chcel ist sám domov. A oni, že ups, tak tu to nebude možné… tam som ho vozila pred školu a ešte som aj z auta vyšla a odprevadila rovno do dverí, aj keď by som ho tých pár metrov videla. Ale ti ozbrojení vojaci, čo strážili francuzsku školu, no asi tam neboli len tak. Hej, kontext veľa spraví
@haley7897 😳😳😳
To by som nepustila ani ja.
Môj syn inak prvý den pri vyzdvihnuti v Bamaku plakal a učiteľky sa ma pýtali, že prečo plače, lebo že doteraz bol spokojný. Ja, že hovorí, že chcel ist sám domov. A oni, že ups, tak tu to nebude možné… tam som ho vozila pred školu a ešte som aj z auta vyšla a odprevadila rovno do dverí, aj keď by som ho tých pár metrov videla. Ale ti ozbrojení vojaci, čo strážili francuzsku školu, no asi tam neboli len tak. Hej, kontext veľa spraví
@bluka2 iste, závisí od prostredia v akom zijeme (prisaham, ze som práve negooglila ako sa povie environment po slovensky 🫣🤞🏻), možno raz sa prestahujeme niekde do kľudu, aj ked začínam pochybovať, ze to bude jednoduché take miesto nájsť sledujúc vývoj vo svete v posledných dňoch... 💀
@bluka2 iste, závisí od prostredia v akom zijeme (prisaham, ze som práve negooglila ako sa povie environment po slovensky 🫣🤞🏻), možno raz sa prestahujeme niekde do kľudu, aj ked začínam pochybovať, ze to bude jednoduché take miesto nájsť sledujúc vývoj vo svete v posledných dňoch... 💀
@haley7897 ani nehovor. Mojej staršej naj kamoska je z Libanonu, uvažovala som (aspoň teoreticky) ju tam poslať na tento druhý týždeň prázdnin s tou rodinou, ale potom som usúdila, že v lete môžeme ist snáď všetci. Spolužiačka už je späť z jej prázdnin a z leta zrejme tiež nič nebude 🥴 toto mesto ostane snáď donekonečna na mojom wish list… paris of the middle east. No smutné
@haley7897 ani nehovor. Mojej staršej naj kamoska je z Libanonu, uvažovala som (aspoň teoreticky) ju tam poslať na tento druhý týždeň prázdnin s tou rodinou, ale potom som usúdila, že v lete môžeme ist snáď všetci. Spolužiačka už je späť z jej prázdnin a z leta zrejme tiež nič nebude 🥴 toto mesto ostane snáď donekonečna na mojom wish list… paris of the middle east. No smutné
@bluka2 neskutočne zlé a smutne časy nas čakajú. Je mi z toho ťažko. Ja som plánovala do Ománu, (jedna z potenciálnych lokalít) ale teda určite odložíme. Snad nie nadlho (aj ked tomu neverím...).
@haley7897 dufam, že nie, ale až tak by som sa nečudovala, keby v nie až takej ďalekej budúcnosti Brazília sa stala miestom “a place to be”. Južná hemisféra, daleko od týchto geopolitických mocnosti, sebestačná krajina. Fakt nechcem, ale možno ta misia “kunakwase” z r. 2019 bola celkom strategická
@haley7897 dufam, že nie, ale až tak by som sa nečudovala, keby v nie až takej ďalekej budúcnosti Brazília sa stala miestom “a place to be”. Južná hemisféra, daleko od týchto geopolitických mocnosti, sebestačná krajina. Fakt nechcem, ale možno ta misia “kunakwase” z r. 2019 bola celkom strategická
@bluka2 vidíš, ty mas Brazílčana v rodine. Pre mna by to bolo zložitejšie... aky mas názor na dohodnuté sobáše? 🤣

@oskvarka velmi sa potom cudujem, ze ked mas skusenost s pohryznutim od psa pod dozorom dospeleho, ze o to viac Ti neprekaza ze pes a decko ma byt same. Ked vies ze riziko je AJ pod dozorom, o co vacsie riziko je ked je pes s deckom uplne sam - a o co horsie sa potom riesia nasledky, kym to zistis, dieta najdes, riesis ... 🙂
@colsami mne to tiez neprekazalo. Nie batola, 5 rocne dieta pri nasom sto rocnom psovi. Verila som mu a verila som dietatu. Ano, deti su deti a psi su psi, stat sa moze hocico, ale vela takychto skratov sa stane aj popri tom, ze tam dospely je, to je nanosekunda a ty nezmozes noc, aj ked si tam.