icon

Je strava v škôlkach pestrá a vyvážená?

Včera o 08:08

Ahojte vcera sme sa zacali obzerat po skolke a teda som sklamana az znechutena z jedalnickov v skolkach. Pozerala som aj sukromnu a tam je to aj tak o tom istom.
8 z 10 olovrantov/desiat maju chleba s natierkou, 1x rozok s maslom a 1 x jogurt. To je priklad na jeden tyzden. Obedy celkom v pohode akoze trosku pestrejsie by to mohlo byt to je pravda.
Mam pocit ze sa z kazdeho smeru tlaci na to aby malo batola pestru stravu a zrazu pride do skolky a kde je ta pestrost. Same pecivo..keby sa aspon obmeni ten druh peciva a sem tam nejaka ina zemla…a kde je nejake ovocie??? nechodia vam deti domov hladne?
Ano su na to nejake normy a maju aj finacne obmedzenie..ale je to smutne ako sa to zrovna v strave deti musi premietnut.
Mate to v niektorej skolke trosku lepsie ze ste spokojne? Ci toto je uplne bezne vsade?

anonym_eef06c
Včera o 15:27

Ok a aká je tvoja predstava?
Pracujem v škôlke polovicu môjho života. Dnes mali deti na desiatu jogurt. Drvivá väčšina sa ho ani nedotkla, odmietli čo i len ochutnať. Na obed knedlík s hovädzím mäsom a sviečková. Odnášala som plné taniere. Včera mali morčacie prsia s mrkvou a ryžou. Opäť som odnášala plné taniere. V pondelok zapekaná brokolica. Nič. Nad všetkým krútia nosom. Nechcú ani rožok s nátierkou, ani chlebík s maslom, ani krupicu. Mávame aj bulgur, aj tofu, aj sladké jedlá typu žemľovka z vianočky s tvarohom a jablkom. Všetko ide do koša. Často tu čítam podobné diskusie, mamičky sa sťažujú a požadujú zdravú stravu. Mňa by zaujímalo, do ktorej škôlky tie deti chodia, lebo ja som za tie roky ešte nestretla dieťa, ktoré by zjedlo karfiol, či rybu 🤷‍♀️ na pitie mávajú na výber mlieko, kakao, kávu alebo bylinný nesladený čaj. Ponúkam im aj čistú vodu. Poniektoré deti sú schopné byť celý deň o smäde. Príde mama, vytiahne z tašky džús alebo sladkú vodu, k tomu Brumíka, minitky, či hranolky (áno, to som reálne zažila) a je mi jasné, že reči o zdravej výžive sú len reči.

anonym_7fa8b9
Včera o 15:31
@kp7333

@anonym_7fa8b9 navysenie ceny neskvalitni stravu v skolkach. Uz teraz by vedeli setrit, keby nahradili sirupove vody cistou vodou, peciva a kolace z polotovarov cerstvo upecenymi, kupovane pudingy varenymi...atd. Je to o nastaveni kucharok plus o tom, co dovolia normy.

@kp7333 Jak neskvalitni? 😀 Asi tazko za 1-2 eura navaria chia puding na ranajky, lososa na obed a avokadovu natierku s raznym chlebom na olovrant. Mam skusenost so sukromnymi skolkami, v ktorych je to standard. Ked sa navysi suma, je to uplne realne. Zaklaey pocitania.

kp7333
Včera o 15:34
@anonym_7fa8b9

@kp7333 Jak neskvalitni? 😀 Asi tazko za 1-2 eura navaria chia puding na ranajky, lososa na obed a avokadovu natierku s raznym chlebom na olovrant. Mam skusenost so sukromnymi skolkami, v ktorych je to standard. Ked sa navysi suma, je to uplne realne. Zaklaey pocitania.

@anonym_7fa8b9 uz sa raz navysovala a nepomohlo to vobec. V skole to iste. Casto polotovary (mrazene palacinky neboli ani poriadne rozmrazene). Ovocie len obcas aj to casto hnile, ci plesnive (deti casto spominaju plesnive cucoriedky).

anonym_63f15a
Včera o 16:10

Autorka, v skolke je desiata, nie ranajky.. tie mozes predsa urobit doma, kludne to vajicko..
U nas doma ranajkuju deti 6:15 (kedze aj skoro vstavaju), v skolke jedia 8:30. By boli vyhladovane a nevrle dovtedy kebyze doma nic nezjedia..

anonym_7fa8b9
Včera o 16:24
@kp7333

@anonym_7fa8b9 uz sa raz navysovala a nepomohlo to vobec. V skole to iste. Casto polotovary (mrazene palacinky neboli ani poriadne rozmrazene). Ovocie len obcas aj to casto hnile, ci plesnive (deti casto spominaju plesnive cucoriedky).

@kp7333 Tak ale v tomto pripade zlyhava ludsky faktor, nie peniaze. To je uplne ina situacia.

anonym_c7d9ec
Včera o 16:37
@slavomira236

@minesasubu tie spagety s kecupom matky na nich nadavaju. No v skolke su vtedy ked su na obed prazdne taniere aj duple si pytaju

@slavomira236 tak im dajme rovno cokoladu na obed tu tiez vsetky zjedia. Asi to, ci to deti zjedia alebo nie je to hlavne kriterium, ci je to zdrave alebo nie

anonym_c7d9ec
Včera o 16:38
@anonym_c2e9c0

Ved uvar doma zdravo kazdy den, na co su deti zvyknute. Aj tak v skolke toho deti moc nepojedia. Doma.im daj, co uznas za.vhodne.

@anonym_c2e9c0 a to vam nevadi, ze je dieta cely den hladne? ved je tam od min 7.30 do 16.00?

alenka58
Včera o 16:40

moja vnučka je nejedák, raňajky má doma podľa seba aby niečo zjedla, desiatu obyčajne nezje , majú ovocie to nezje, obed zje vynímočne ak sú ryby tie má rada, polievky len 3 druhy, zo škôlky sme ju brali čo najskôr a varíme to čo jej chutí aby sa najedla doma a takých detí je veľa, akoby sme mohli škôlku obviňovať že chodí hladná, píšeš že aj tvoje dieťa je nejedák tak sa podľa toho zariaď, to nie je vina škôlky

anonym_c7d9ec
Včera o 16:41
@klaridka

Neviem prečo, ale ja som vyberala škôlku podľa kvality pedagógov a výučby... prečo dnešní rodičia riešia stále jedlo? Podľa mňa aj tak gro dobrých / zlých návykov ide z domu ....

@klaridka v skolke je 5 dni zo 7 a je tam od rana do cca 4-5 hod. To po veceroch + 2 dni z tyzdna mam budovat stravovacie navyky? Budovala som ich 3 roky a dam dieta do skolky a naucim si ho na sladke obedy a polotovary, to je fakt "skvele"

anonym_c7d9ec
Včera o 16:48
@anonym_c2e9c0

Baby, vsade pocuvam, ze v skolkach varia zle, nezdravo.....
No na druhej,strane, kolko deti zje nakrajanu surovu zeleninu: mrkvu, kalerab, rajciny, brokolicu na pare, strukovinove privarky, kase varene z celych zrn, ochutene len ovocim?
Pracovala som v skolke, aj v skole, deti vsetku zeleninu nechavali bokom, ze fuj......preco? Nie su naucene z domu.
Dalsia vec, nie je to chyba skolskej,jedalne ale celkovo systemu a noriem. V jedalni malo solia, skoro vobec. Ked pride taky pubertak na obed, vacsinou to odnesie, ze neslane. Bohuzial, normy nepustia.

@anonym_c2e9c0 skolka je vzdelavacia institucia, ma vzdelavat aj v oblasti stravy. Ano, casto maju deti zle stravovacie navyky ale to nie je dovod, aby na to doplacali aj deti, ktore ich nemaju. Plus, ked uz ma dieta rodicov, co im na zdravej strave nezalezi, nema skolka ako vzdelavacia institucia decka viest k zdravej strave? Osobitna kapitola su samozrejme financie, je smutne kolko stat alokuje penazi na toto a potom je jasne, ze carovat sa z toho neda. Skoda, ze na machove steny a pod peniaze su ale na zdravie deti nie.

anonym_c7d9ec
Včera o 16:53
@lydiasabolova

@anonym_autor ja nehovorím, že niekoho obviňuješ, ja som ti len chcela podať informácie z prvej ruky o tom ako to vlastne funguje. Mňa to tiež mrzí, moju mamku to tiež mrzí, ale čo s tým narobíme? ona sa snaží najviac ako sa dá a ja mám deti v súkromnej škôlke, síce z iných dôvodov, ale som rada, že strava je tam lepšia.

@lydiasabolova co sa s tym da? rodicia musia tlacit na skolky, skolky na zriadovatelov, aby mali vyssie rozpocet na jedlo. Ale ked je to samotnym rodicom jedno (nemyslim priamo vas, vseobecne), tak samozrejme ze sa nic nezmeni.

anonym_c7d9ec
Včera o 17:00
@anonym_eef06c

Ok a aká je tvoja predstava?
Pracujem v škôlke polovicu môjho života. Dnes mali deti na desiatu jogurt. Drvivá väčšina sa ho ani nedotkla, odmietli čo i len ochutnať. Na obed knedlík s hovädzím mäsom a sviečková. Odnášala som plné taniere. Včera mali morčacie prsia s mrkvou a ryžou. Opäť som odnášala plné taniere. V pondelok zapekaná brokolica. Nič. Nad všetkým krútia nosom. Nechcú ani rožok s nátierkou, ani chlebík s maslom, ani krupicu. Mávame aj bulgur, aj tofu, aj sladké jedlá typu žemľovka z vianočky s tvarohom a jablkom. Všetko ide do koša. Často tu čítam podobné diskusie, mamičky sa sťažujú a požadujú zdravú stravu. Mňa by zaujímalo, do ktorej škôlky tie deti chodia, lebo ja som za tie roky ešte nestretla dieťa, ktoré by zjedlo karfiol, či rybu 🤷‍♀️ na pitie mávajú na výber mlieko, kakao, kávu alebo bylinný nesladený čaj. Ponúkam im aj čistú vodu. Poniektoré deti sú schopné byť celý deň o smäde. Príde mama, vytiahne z tašky džús alebo sladkú vodu, k tomu Brumíka, minitky, či hranolky (áno, to som reálne zažila) a je mi jasné, že reči o zdravej výžive sú len reči.

@anonym_eef06c napriklad moja zje. strasne lubi brokolicu. vzdy zje maso. vyslovene neznasa sladke na obed, ked je sladke, viem, ze dojde hladna. Najma kvoli strave je v sukromnej skolke aj ked sa preto musime vyrazne obmedzovat, aby nam to vyslo. 3r som sa snazila ju naucit nejakym zdravym navykom, je dobry jedak, zelenina, maso jej chuti, pije cistu vodu, sladkosti jej ani nechutia. Bolo mi luto to pokazit. Skolka ma vzdelavat aj ohladne stravy. Ale rozumiem, ze je to velmi tazke ked uz su decka takto naucene na sladke a ze to musi byt frustrujuce, ked sa clovek snazi a noc tie decka nepojedia. A pre expertov, co budu komentovat, ze ved ked bude starsia, bude su kupovat cipsy a neviem co. Ano, to ke vysoko pravdepodobne. Ale mozno bude fajcit, pit alkohol a tiez jej ho preto nebudem davat uz teraz.

mateson2004
Včera o 17:01
@lydiasabolova

moja mamina je kuchárka v dedinskej skôlke a akurát včera sme riešili, že dostala nariadenie zhora, že má šetriť.. momentálne to má tak, poviem príklad, že má 8 detí plus 2 učiteľky, na každého 1€.. teda ma na deň navariť za finančný obnos 10€ raňajky, obed aj olovrant.. už chápeš? a druhá vec, my máme deti v súkromnej škôlke, majú kopec nakrájanej zeleniny k raňajkám a poobede misky s kopou ovocia.. no hádaj, kto im tú čerstvú zeleninu je? deti naučené z domu..

@lydiasabolova ake nariadenie zhora? Sú normy štátom stanovene a financne pásma. Tie platia pre vsetky statne skolky.Tu ziadny starosta ani nikto podobny nic nezmeni. Kto konkretne to nariadil?

anonym_554cac
Včera o 17:08

A ty si v zivote chleba do huby nedala ci ako?

Nechapem tieto stazovacky .volaledy sa to neriesilo ,v tejto modernej dobe sa aj obycajny chleba riesi .ta muka ti decko nezabije ani neosprosti z nej neboj sa .
A predstav si ked mu spravne zuby umyvas tak z tej tony cukru ani kaz nebude mat 😎
Sak ho laduj klickami a zeleninou kazdy vecer a cely vikend .a problem mas vyrieseny 🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️
Mat tak tieto problemy a plat prezidenta

autor
Včera o 17:20
@anonym_554cac

A ty si v zivote chleba do huby nedala ci ako?

Nechapem tieto stazovacky .volaledy sa to neriesilo ,v tejto modernej dobe sa aj obycajny chleba riesi .ta muka ti decko nezabije ani neosprosti z nej neboj sa .
A predstav si ked mu spravne zuby umyvas tak z tej tony cukru ani kaz nebude mat 😎
Sak ho laduj klickami a zeleninou kazdy vecer a cely vikend .a problem mas vyrieseny 🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️
Mat tak tieto problemy a plat prezidenta

@anonym_554cac nie chleba do huby som 9x za tyzden este nedala.
Nejde tu o muku ani o cukor. Aj keby mali 9x za tyzden jogurt tak sa nad tym pozastavujem lebo to nie je pre mna pestra strava.

autor
Včera o 17:22
@anonym_c7d9ec

@anonym_c2e9c0 skolka je vzdelavacia institucia, ma vzdelavat aj v oblasti stravy. Ano, casto maju deti zle stravovacie navyky ale to nie je dovod, aby na to doplacali aj deti, ktore ich nemaju. Plus, ked uz ma dieta rodicov, co im na zdravej strave nezalezi, nema skolka ako vzdelavacia institucia decka viest k zdravej strave? Osobitna kapitola su samozrejme financie, je smutne kolko stat alokuje penazi na toto a potom je jasne, ze carovat sa z toho neda. Skoda, ze na machove steny a pod peniaze su ale na zdravie deti nie.

@anonym_c7d9ec amen. Za mna top koment presne zhrnuta pointa.

anonym_554cac
Včera o 17:22
@anonym_autor

@anonym_554cac nie chleba do huby som 9x za tyzden este nedala.
Nejde tu o muku ani o cukor. Aj keby mali 9x za tyzden jogurt tak sa nad tym pozastavujem lebo to nie je pre mna pestra strava.

@anonym_autor Tak si ho nechaj doma a hotovo ..co ti na to napisat
Nemoze byt vsetko podla nasich predstav 🙄

anonym_dbc37b
Včera o 17:31

@anonym_autor necitam diskusiu, ale iba ďalšia zbytočná téma určená len na rozprúdenie hádok. Nepáči sa ti strava v skolke? No tak hľadaj takú, kde sa ti bude páčiť. Aj si za ňu patrične zaplatis, či to tvoje dieta zje alebo nezje. Lebo to, ze dá pozdáva tebe ešte neznamená, že sa bude pozdávať tvojmu dietatu.

maciatkolulu
Včera o 17:37
@lucia245

@anonym_autor strava v škôlkach je taká ako píšeš. Tiež ma vytáča ten istý chlieb doobeda aj poobede. Ale je nás stále málo rodičov ktorým to vadí na to aby sa to zmenilo

@lucia245 tak treba aj peňaženky otvoriť ale,to dá logika.

anonym_614761
Včera o 17:40
@anonym_c7d9ec

@klaridka v skolke je 5 dni zo 7 a je tam od rana do cca 4-5 hod. To po veceroch + 2 dni z tyzdna mam budovat stravovacie navyky? Budovala som ich 3 roky a dam dieta do skolky a naucim si ho na sladke obedy a polotovary, to je fakt "skvele"

@anonym_c7d9ec a čo bude v škole,juuj a v puberte. Už to vidím,akomstoja za školou a chrumaju brokolicu

anonym_c7d9ec
Včera o 17:43
@anonym_614761

@anonym_c7d9ec a čo bude v škole,juuj a v puberte. Už to vidím,akomstoja za školou a chrumaju brokolicu

@anonym_614761 ako tu uz odznelo. Urcite bude. A mozno bude aj v dospelosti fajcit a pit alkohol. to ale neznamena, ze mu budem davat alkohol uz teraz, ved aj tak bude neskor pit

autor
Včera o 17:46
@anonym_dbc37b

@anonym_autor necitam diskusiu, ale iba ďalšia zbytočná téma určená len na rozprúdenie hádok. Nepáči sa ti strava v skolke? No tak hľadaj takú, kde sa ti bude páčiť. Aj si za ňu patrične zaplatis, či to tvoje dieta zje alebo nezje. Lebo to, ze dá pozdáva tebe ešte neznamená, že sa bude pozdávať tvojmu dietatu.

@anonym_dbc37b tak naco pridavas zbytocny komentar do zbytocnej diskusie. Hned v druhej vete pisem ze som pozerala aj sukromnu. A pozerala som viacere skolky nie len jednu proste ma zaujimal pohlad inych rodicov tu nejde o ziadne rozprudenie hadok o to sa snazia take ako si ty.

lydiasabolova
Včera o 17:46
@mateson2004

@lydiasabolova ake nariadenie zhora? Sú normy štátom stanovene a financne pásma. Tie platia pre vsetky statne skolky.Tu ziadny starosta ani nikto podobny nic nezmeni. Kto konkretne to nariadil?

@mateson2004 och, neviem ti povedať, to sa mi len tak posťažovala..

anonym_614761
Včera o 17:49
@anonym_c7d9ec

@anonym_614761 ako tu uz odznelo. Urcite bude. A mozno bude aj v dospelosti fajcit a pit alkohol. to ale neznamena, ze mu budem davat alkohol uz teraz, ved aj tak bude neskor pit

@anonym_c7d9ec to je jasné aj slaboduchym,ale hysacit pre obedy v škôlke je trochu cez a tvrdiť ,že prídu detičky,batoľatá o zdravé návyky,dosť cez.

lucia245
Včera o 17:50
@maciatkolulu

@lucia245 tak treba aj peňaženky otvoriť ale,to dá logika.

@maciatkolulu ochotne si priplatim. Ale čo ostatní?

anonym_dbc37b
Včera o 18:01
@anonym_autor

@anonym_dbc37b tak naco pridavas zbytocny komentar do zbytocnej diskusie. Hned v druhej vete pisem ze som pozerala aj sukromnu. A pozerala som viacere skolky nie len jednu proste ma zaujimal pohlad inych rodicov tu nejde o ziadne rozprudenie hadok o to sa snazia take ako si ty.

@anonym_autor nie, o to sa práveže snažia také ako ty. Lebo mudrovat budu ostosest, a potom napisu, ze ich dieta je nakoniec aj tak nejedak. Tak to je gól jak Brno, sorry! Ráno mu daj raňajky, zdravé, podľa tvojej predstavy, na desiatu ho krajec suchého chleba nezabije, na obed snáď niečo zje a na olovrant detto. Ci aj jogurt ti vadi, lebo je ovocný, nie biely, najlepšie bez cukru, ze? Dôjdete domov, tak mu môžeš dat tu tvoju bio eko raw papanicku, resp.mu urobiť to jedno vajce. A ja z princípu odmietam platit viac, ako sa ma za ovocie a zeleninu kvôli takým matkám ako ty. A vieš prečo? Lebo tie deti to tam aj tak nezjedia. A tvoj syn by bol detto medzi nimi. Ale chápem, ty by si ad dobrý pocit, ze si si zamudrovala.

oblecenie99
Včera o 18:20

Baby, ochotne a milerada priplatim aj ja. Otázka znie: zjedia to potom tie deti? Vyjadrili sa tu aj ženy, ktoré tie obedy varia, takže poznáme aj odpoveď.

Prave pozerám jedálny lístok u nás. a tento týždeň: bude tam aj nátierka so špenátom, z piatich dní majú 1, kedy je pečivo aj na desiatu, aj na olovrant, to uznam, ale ináč majú aj jogurty, aj kase. Poobede ovocie, doobeda najmä zelenina ako.priloha k tomu pecivu. Zeleninové polievky, nejaky prívarok zo strukoviny, ale k tomu varené vajíčko, ryba, budú tam mať aj celozrnné cestoviny, aj cirok. Ktoré dieťa zje cirok? Dve z tých 30? Na jednej strane som rada, že sa škôlka tak snaží, a klobúk dole pred vedúcou, na druhej viem, že tie celozrnné cestoviny nezje ani môj syn: lebo sú hnusné. Zbožňujem celozrnné pečivo, varím si doma aj kaše, ale pri všetkej úcte, tie cestoviny nedokážem zjesť ani ja, nie že skolkar. Zdravé, nezdravé, keby boli obyčajné, viem, že väčšina by sa aspoň najedla (obyčajné, normálne cestoviny nie sú fuj, ani nezdravá blbosť). Ja si idem oči vypočuť, nič zle na Tom lístku nevidím. Že majú raz za mesiac špagety s kečupom, no a čo? My doma tiež máme aj niečo menej zdravé, napr. Vyprážané raz za čas. Ako 95 percent domácností na Slovensku.

Na margo niektorých súkromných škôlok: väčšina tých, ktoré som kedysi pozerala aj ja, nemala ani len vlastnú kuchyňu. Nosili im jedlo externe. Z tej istej reštaurácie, z ktorej si objednávali rodičia tých detí menucko do práce. Mňa napr. toto dosť odradilo pri výbere. Že ďakujem za plno ovocia poobede (ktoré zaplatíme), ak dieťa bude jesť z obedarov.

autor
Včera o 18:47
@anonym_dbc37b

@anonym_autor nie, o to sa práveže snažia také ako ty. Lebo mudrovat budu ostosest, a potom napisu, ze ich dieta je nakoniec aj tak nejedak. Tak to je gól jak Brno, sorry! Ráno mu daj raňajky, zdravé, podľa tvojej predstavy, na desiatu ho krajec suchého chleba nezabije, na obed snáď niečo zje a na olovrant detto. Ci aj jogurt ti vadi, lebo je ovocný, nie biely, najlepšie bez cukru, ze? Dôjdete domov, tak mu môžeš dat tu tvoju bio eko raw papanicku, resp.mu urobiť to jedno vajce. A ja z princípu odmietam platit viac, ako sa ma za ovocie a zeleninu kvôli takým matkám ako ty. A vieš prečo? Lebo tie deti to tam aj tak nezjedia. A tvoj syn by bol detto medzi nimi. Ale chápem, ty by si ad dobrý pocit, ze si si zamudrovala.

@anonym_dbc37b zbytocne si tu robis posmech. Tie co nazyvaju ine ze su bio eko matky su presne tie co su lenive si dat zalezat na strave a vytiahnu prve co najdu.
Pozri si po sebe komentare ze kto sa tu snazi nieco rozprudit.
A prave preto ze mam dieta nejedeka ma trapi aj to malo co zje aby bolo pestre. Mudra si ako radio.

anonym_c7d9ec
Včera o 19:00
@anonym_614761

@anonym_c7d9ec to je jasné aj slaboduchym,ale hysacit pre obedy v škôlke je trochu cez a tvrdiť ,že prídu detičky,batoľatá o zdravé návyky,dosť cez.

@anonym_614761 akoze nie? mam dieta bezproblemov naucene na pitie obycajnej vody, sladke vyslovene sama nechce. A to ju mam v skolke ucit na sladke obedy a podobne? ved sa tam stravuje vacsinu dna a vacsinu tyzdna. hlavne ze riesime obezitu deti a aky je to problem a do 3r deti pchame somariny (cest vynimkam - niektore statne skolky maju aj velmi dobre jedalnicky)

anonym_dbc37b
Včera o 19:29
@anonym_autor

@anonym_dbc37b zbytocne si tu robis posmech. Tie co nazyvaju ine ze su bio eko matky su presne tie co su lenive si dat zalezat na strave a vytiahnu prve co najdu.
Pozri si po sebe komentare ze kto sa tu snazi nieco rozprudit.
A prave preto ze mam dieta nejedeka ma trapi aj to malo co zje aby bolo pestre. Mudra si ako radio.

@anonym_autor hlavne ze tou mudrou si tu ty, vsak? Ta, ktorá si ani nedokázala dieta poriadne naučiť jest. Co si 3 roky robila doma?
A nie, nevytahujem malemu prvé čo nájdem, ale nebudem páchať rituálne harakiri, keď chce dieta biely rohlik s maslom a šunkou. A tobôž, keď je este aj nejedak. A co sa tyka ovocia a zeleniny, to mu ponúkam predsa doma, jeme ho aj spolu. Nepotrebujem za to vyhadzovať peniaze do luftu v skolke, aby také ako ty boli spokojné, ze maju detičky pestrú stavu. Ktorú aj tak nezjedia.