Je strava v škôlkach pestrá a vyvážená?
Ahojte vcera sme sa zacali obzerat po skolke a teda som sklamana az znechutena z jedalnickov v skolkach. Pozerala som aj sukromnu a tam je to aj tak o tom istom.
8 z 10 olovrantov/desiat maju chleba s natierkou, 1x rozok s maslom a 1 x jogurt. To je priklad na jeden tyzden. Obedy celkom v pohode akoze trosku pestrejsie by to mohlo byt to je pravda.
Mam pocit ze sa z kazdeho smeru tlaci na to aby malo batola pestru stravu a zrazu pride do skolky a kde je ta pestrost. Same pecivo..keby sa aspon obmeni ten druh peciva a sem tam nejaka ina zemla…a kde je nejake ovocie??? nechodia vam deti domov hladne?
Ano su na to nejake normy a maju aj finacne obmedzenie..ale je to smutne ako sa to zrovna v strave deti musi premietnut.
Mate to v niektorej skolke trosku lepsie ze ste spokojne? Ci toto je uplne bezne vsade?
@anonym_c2e9c0 a to vam nevadi, ze je dieta cely den hladne? ved je tam od min 7.30 do 16.00?
Moje urcite nehladuje. Je naucene, zje ovocie, zeleninu, privarok, kase. Uccika som od mala . Samizrejme, nezje to, co jej nechuti.. salamy a syry , ani jogurt napriklad. No nesralo sa mi, ze by obed nezjedla.
Pisala som o detoch vo vseobecnosti, co som videla, ked som chodila na prax v ramci vš......
@anonym_c7d9ec obezita deti je z niečoho iného a nie z toho ze v skolke im dajú sladeny čaj. Ďalšia mudra
@anonym_dbc37b prosim poucte ma. z coho ineho ako z nespravnych stravovacich navykov? ako je napr zbytocny cukor v caji?
@anonym_614761 akoze nie? mam dieta bezproblemov naucene na pitie obycajnej vody, sladke vyslovene sama nechce. A to ju mam v skolke ucit na sladke obedy a podobne? ved sa tam stravuje vacsinu dna a vacsinu tyzdna. hlavne ze riesime obezitu deti a aky je to problem a do 3r deti pchame somariny (cest vynimkam - niektore statne skolky maju aj velmi dobre jedalnicky)
@anonym_c7d9ec tak z jedného sladkého obeda žiadne decko obezitu mať nebude. Ani z jedálnička ktoré je v škôlkach bežný.
@anonym_c7d9ec tak z jedného sladkého obeda žiadne decko obezitu mať nebude. Ani z jedálnička ktoré je v škôlkach bežný.
@anonym_614761 to nie je jeden obed. a je to zbytocne ucenie na sladke. Ide o vzdelavaciu instutuciu a nie o detsky kutik. podla toho ma vyzerat aj strava. nevidim nic nutricne prospesne na cestovinach a grankom alebo kecupom. nie je o nic drahsie spravit napr. namiesto toho spravit cestoviny s rajcinovou omackou namiesto polotovaru, co pomaly okolo rajcin ani nesiel.
@anonym_autor hlavne ze tou mudrou si tu ty, vsak? Ta, ktorá si ani nedokázala dieta poriadne naučiť jest. Co si 3 roky robila doma?
A nie, nevytahujem malemu prvé čo nájdem, ale nebudem páchať rituálne harakiri, keď chce dieta biely rohlik s maslom a šunkou. A tobôž, keď je este aj nejedak. A co sa tyka ovocia a zeleniny, to mu ponúkam predsa doma, jeme ho aj spolu. Nepotrebujem za to vyhadzovať peniaze do luftu v skolke, aby také ako ty boli spokojné, ze maju detičky pestrú stavu. Ktorú aj tak nezjedia.
@anonym_dbc37b a teraz sa presun k dalsej teme a ries si svoje mindraky tam ;)
Toto nie je jediná diskusia na túto tému, aj tak ňou nič nezmeníš. Strava v škôlke je pestrá, neviem, čo máš proti nátierkam, ku každej je aj zelenina. Majú polievky, mäso, jogurty, bielkoviny, všetko. Čo by si čakala za tú cenu? Celozrnné bezlepkové pečivo, avokádo, lososa? My sme mali v škôlkach horšiu stravu a tu sme, čo by dali ľudia v rozvojových krajinách za ten pšeničný chlieb a ty tu ohŕňaš nosom nad ním. Lebo múka je najväčšie zlo. A potom doma dávate deťom guličky s mliekom, aby ste mali pokoj.
@anonym_dbc37b a teraz sa presun k dalsej teme a ries si svoje mindraky tam ;)
@anonym_autor ty si nauč decko jest normálnu stravu a nebudeš musieť vymýšľať. Alebo si vybav papier a nos mu stravu podľa teba. Len potom sa nezabudni opýtať, či ti vôbec v skolke zjedlo, keď už si tam robila ofuky. Vajce mu urob ráno na raňajky, skolka nie je grand hotel. Ovocie alebo zeleninu mu môžeš dat doma, keď dôjdete zo škôlky. A nie, obezitu nemajú deti zo sladeného čaju v skolke, ale z nezmyslov typu MC Donald, kola a cipsy, ktoré doma jedia a potom nie si schopné zjesť mäso s ryžou. Ono vieš, stačí sa tých detí opýtať, akú vyváženú a zdravu stravu jedia cez víkend.
@anonym_autor ja som asi divna ale vobec som neriesila aka bude strava. Bola som stastna, ze vzali dieta do skolky, mohla som ist pracovat. Dolezite bolo pre mna to aby sa dieta citilo dobre a ucitelky boli dobre. Ved prides domov daj mu ovocie, zeleninu, navar...
@klaridka v skolke je 5 dni zo 7 a je tam od rana do cca 4-5 hod. To po veceroch + 2 dni z tyzdna mam budovat stravovacie navyky? Budovala som ich 3 roky a dam dieta do skolky a naucim si ho na sladke obedy a polotovary, to je fakt "skvele"
@anonym_c7d9ec Dôležité je, čo si za tie 3 roky vybudovala.
@anonym_autor ty si nauč decko jest normálnu stravu a nebudeš musieť vymýšľať. Alebo si vybav papier a nos mu stravu podľa teba. Len potom sa nezabudni opýtať, či ti vôbec v skolke zjedlo, keď už si tam robila ofuky. Vajce mu urob ráno na raňajky, skolka nie je grand hotel. Ovocie alebo zeleninu mu môžeš dat doma, keď dôjdete zo škôlky. A nie, obezitu nemajú deti zo sladeného čaju v skolke, ale z nezmyslov typu MC Donald, kola a cipsy, ktoré doma jedia a potom nie si schopné zjesť mäso s ryžou. Ono vieš, stačí sa tých detí opýtať, akú vyváženú a zdravu stravu jedia cez víkend.
@anonym_dbc37b no dobre ty mudra co koment to perla 😏
@anonym_dbc37b no dobre ty mudra co koment to perla 😏
@anonym_autor skôr sa ty zamysli nad sebou, kým tu zalozis 999 tému o nicom. Podobne ako témy s fotkou negatívnych testov s otázkou ci som tehotná...
@anonym_autor mna by velmi zaujimal bezny jedalnicek vasho dietata, ked je teda nejedak, co vlastne zje, ked pecivo 9x za tyzden je smrt
@lasona tiez mam doma nejedaka ale tu som sa to uz aj bala napisat v prvom prispevku lebo uz vidim tie komentare ze som neni schopna naucit doma dieta jest a potom sa bojim ze v skolke nebude jest
@anonym_autor ja som ochotná platiť zlatom, len aby moje dieta niekto naucil uz jest....proste ja som to nedokázala, skúšali to z rodiny, starká, švagriná co ma 3 deti a ze to musíš takto a takto a keď došlo ku kŕmenie, tak ani za nič...rezignovala aj ona...trosku som dávala nádej ze v skolke pri deťoch, ale trt....ale nebýva chorý, testy krv ma všetko ôk, takze uz neriešim....nema zmysel sa rozčuľovať....nepomáha to
@anonym_autor mna by velmi zaujimal bezny jedalnicek vasho dietata, ked je teda nejedak, co vlastne zje, ked pecivo 9x za tyzden je smrt
@anonym_9d33e6 dieta jej v podstate nezje nič, ale vymýšľať bude aj tak. Ovocie navyše, zeleninku navyše, nech to ma pestrejšie. To, ze sa to zaplatí a potom aj vyhodí takéto osoby už netrápi. Im stačí pocit uspokojenia, ze to majú.
.
@anonym_9d33e6 dieta jej v podstate nezje nič, ale vymýšľať bude aj tak. Ovocie navyše, zeleninku navyše, nech to ma pestrejšie. To, ze sa to zaplatí a potom aj vyhodí takéto osoby už netrápi. Im stačí pocit uspokojenia, ze to majú.
@anonym_dbc37b o com splietas?aka zeleninka navyse?ake ovocie navyse??
A som nevedela ze sa pozname ze vies co mi dieta zje🙂
@anonym_dbc37b o com splietas?aka zeleninka navyse?ake ovocie navyse??
A som nevedela ze sa pozname ze vies co mi dieta zje🙂
@anonym_autor pýtala som sa na tvoju predstavu. Aký jedálniček očakávaš? neodpovedala si. Za to tu šťavnato prskáš 🤷♀️ ktosi tu napísal, že škôlka je vzdelávacia inštitúcia. Áno, to je. Vzdelávanie sa však zameriava na iné oblasti. Dnešné deti sa nevedia prezliekať, či umyť ruky, mnohé sa nevedia najesť. Čo je prosím úlohou rodičov? naozaj je mojou povinnosťou učiť dieťa jesť mäso, jogurt, či brokolicu? a ako to mám robiť, keď ani neotvorí ústa? a potom tu čítame diskusiu 'učiteľka núti moje dieťa jesť'. Nik vám nevyhovie 😔
@anonym_autor pýtala som sa na tvoju predstavu. Aký jedálniček očakávaš? neodpovedala si. Za to tu šťavnato prskáš 🤷♀️ ktosi tu napísal, že škôlka je vzdelávacia inštitúcia. Áno, to je. Vzdelávanie sa však zameriava na iné oblasti. Dnešné deti sa nevedia prezliekať, či umyť ruky, mnohé sa nevedia najesť. Čo je prosím úlohou rodičov? naozaj je mojou povinnosťou učiť dieťa jesť mäso, jogurt, či brokolicu? a ako to mám robiť, keď ani neotvorí ústa? a potom tu čítame diskusiu 'učiteľka núti moje dieťa jesť'. Nik vám nevyhovie 😔
@anonym_eef06c co ocakavam? Ovocie, zeleninu. Ze sa desiata a olovranty striedaju nie iba chleba. Existuju aj ine jedla..placky, muffiny, rozne “kolace”, desiatky druhov ovocia a zeleniny, jogurt, puding, kasa, vafle.
A vsetko co som vymenovala sa da spravit na desiatky dalsich roznych sposobov a aj na sladko a slano.
Ver tomu ze pri nejedakovi som sa naucila pestre jedlo ponukat.
Ale ty tu zas musis pliect ci sa vie dieta same obliect to s tym fakt suvisi….
@anonym_eef06c a ja teda neviem ako funguju ostatni rodicia ale ked dam dieta na 7:30 do skolky tak tazko mu doma dam ranajky vtedy mi jest nebude….a skolku nemam pred domom .a to iste aj ked prideme domov tak za tych par hodin ho mam dzgat aby dobehlo cely den?
Nema to byt naopak? Ze dopoludnia ma byt strava syta a tazsia na travenie a vecer ma byt jedlo lahsie? .
@anonym_eef06c co ocakavam? Ovocie, zeleninu. Ze sa desiata a olovranty striedaju nie iba chleba. Existuju aj ine jedla..placky, muffiny, rozne “kolace”, desiatky druhov ovocia a zeleniny, jogurt, puding, kasa, vafle.
A vsetko co som vymenovala sa da spravit na desiatky dalsich roznych sposobov a aj na sladko a slano.
Ver tomu ze pri nejedakovi som sa naucila pestre jedlo ponukat.
Ale ty tu zas musis pliect ci sa vie dieta same obliect to s tym fakt suvisi….
@anonym_autor v našej štátnej škôlke majú deti denne na desiatu, aj na olovrant zeleninu alebo ovocie, ktoré nezjedia a berú si ho domov. K obedu majú šalát alebo kompót. Raz do týždňa je múčne jedlo, raz do týždňa bezmäsité a 3x majú mäsko. Koľko placiek zje jedno dieťa? dve? tri? naša škôlka má 11 tried po cca 20 detí. Neviem si predstaviť robiť ráno toľko placiek, či piecť toľko mufín a waflí. Veď trošku rozmýšľaj. Nie si v grandhoteli. Čo je zlé na vajíčkovej, či rybacej nátierke? strava v škôlke je normovaná, vyvážená a je sýta. Dieťa určite od hladu nezomrie, ani keď ho do večera nenadžgáš. Samozrejme za predpokladu, že niečo zje a nebude zakaždým odsúvať tanier. Hľadáš chyby tam, kde nie sú, pritom máš problém naraňajkovať dieťa prichádzajúce do škôlky o pol ôsmej. Plno detí prichádza o hodinu skôr a sú napapané. Ak bude to tvoje hladné, zje aj chlebík s nátierkou a z nejedáka sa možno stane jedák......
@anonym_autor v našej štátnej škôlke majú deti denne na desiatu, aj na olovrant zeleninu alebo ovocie, ktoré nezjedia a berú si ho domov. K obedu majú šalát alebo kompót. Raz do týždňa je múčne jedlo, raz do týždňa bezmäsité a 3x majú mäsko. Koľko placiek zje jedno dieťa? dve? tri? naša škôlka má 11 tried po cca 20 detí. Neviem si predstaviť robiť ráno toľko placiek, či piecť toľko mufín a waflí. Veď trošku rozmýšľaj. Nie si v grandhoteli. Čo je zlé na vajíčkovej, či rybacej nátierke? strava v škôlke je normovaná, vyvážená a je sýta. Dieťa určite od hladu nezomrie, ani keď ho do večera nenadžgáš. Samozrejme za predpokladu, že niečo zje a nebude zakaždým odsúvať tanier. Hľadáš chyby tam, kde nie sú, pritom máš problém naraňajkovať dieťa prichádzajúce do škôlky o pol ôsmej. Plno detí prichádza o hodinu skôr a sú napapané. Ak bude to tvoje hladné, zje aj chlebík s nátierkou a z nejedáka sa možno stane jedák......
@anonym_eef06c ty si ides stale svoje ze? Ja pisem o skolkach v mojom okoli..pozrela som 3 a sukromnu. V ani jednej nemali za 3 tyzdne v jedánicku ani jeden kus ovocia, a ani zeleninu ked neraram ze bola zelenina v natierke. Tak si precitaj po mne co som pisala. V tvojej skolke maju ovocie a zeleninu. V mojej nie. A pozrela som a kompon k obedu mali raz za tri tyzdne takze ani k obedu nie je nic “doplnkove”.
Ja som zalozila diskusiu ci je bezne ze maju deti IBA PECIVO…sama mi napises ze u vas maju DENNE ovocie a zeleninu tak to potom asi az tak bezne nie je. Uz chapes???ze u teba v meste to skolka z budgetu dokaze a skolky v mojom okoli to nedokazu? Nie je to cudne??? Ze za tyzden nevie skolka zabezpecit ani jedno jablko. Nie je to na zamyslenie ze za tri tyzdne nemaju ani jeden jediny kus ovocia?? Ale zato ROZOK S MASLOM sa opakuje.
Rozok s maslom. Nic viac. Ziadne k tomu aspon ze koliecko uhorky. Cokolvek. A aka je pravdepodobnost ze pri takej strave bude dieta neskor vobec jedavat zeleninu ci ovocie? Nema skolka zabezpecit ze toto deti beru ako pravidelnu sucast jedalnicka? Namiesto pokracovania zdravych navykov sa odstrania lebo dieta 3x do dna a 5x v tyzdni bude mat tanier uplne o nicom.
Nehovor mi ze toto je normalne? Uz chapes nad cim sa pozastavujem?ze v jednej skolke zvladnu dat dietatu jablko a ina skolka to nezvladne za 3/4 mesiaca. A ze to deti nezjedia? Ver tomu ze pri nejedakovi som sa naucila ze ponukanim a vystavovaniu toho jedla sa to dokaze niekam pohnut.
@anonym_eef06c ty si ides stale svoje ze? Ja pisem o skolkach v mojom okoli..pozrela som 3 a sukromnu. V ani jednej nemali za 3 tyzdne v jedánicku ani jeden kus ovocia, a ani zeleninu ked neraram ze bola zelenina v natierke. Tak si precitaj po mne co som pisala. V tvojej skolke maju ovocie a zeleninu. V mojej nie. A pozrela som a kompon k obedu mali raz za tri tyzdne takze ani k obedu nie je nic “doplnkove”.
Ja som zalozila diskusiu ci je bezne ze maju deti IBA PECIVO…sama mi napises ze u vas maju DENNE ovocie a zeleninu tak to potom asi az tak bezne nie je. Uz chapes???ze u teba v meste to skolka z budgetu dokaze a skolky v mojom okoli to nedokazu? Nie je to cudne??? Ze za tyzden nevie skolka zabezpecit ani jedno jablko. Nie je to na zamyslenie ze za tri tyzdne nemaju ani jeden jediny kus ovocia?? Ale zato ROZOK S MASLOM sa opakuje.
Rozok s maslom. Nic viac. Ziadne k tomu aspon ze koliecko uhorky. Cokolvek. A aka je pravdepodobnost ze pri takej strave bude dieta neskor vobec jedavat zeleninu ci ovocie? Nema skolka zabezpecit ze toto deti beru ako pravidelnu sucast jedalnicka? Namiesto pokracovania zdravych navykov sa odstrania lebo dieta 3x do dna a 5x v tyzdni bude mat tanier uplne o nicom.
Nehovor mi ze toto je normalne? Uz chapes nad cim sa pozastavujem?ze v jednej skolke zvladnu dat dietatu jablko a ina skolka to nezvladne za 3/4 mesiaca. A ze to deti nezjedia? Ver tomu ze pri nejedakovi som sa naucila ze ponukanim a vystavovaniu toho jedla sa to dokaze niekam pohnut.
@anonym_autor Ešte by som tam možno dohodla stretko s riaditeľkou, a informovala sa, lebo možno len flakaju jedálny lístok na nete (možno, viem, slabá nádej 🫣). Napr. pozerám náš a nemajú tam uvedené mlieko, ale skoro denne nosíme domov také malé krabickove mlieka, strieda sa to, niekedy je to aj bezlaktozove a tuším to dostávajú všetky škôlky. Môj syn je tiež nejedák, podľa mňa od splodenia 🙈 tak to poznám.. ale musím uznať, že nejaký stádový efekt na neho zapôsobil, lebo celkom sa rozhodol a začali mu chutiť veci, ktoré predtým boli že vraj fuj. Ale zeleninu dostaneme do neho len ťažko aj doma, aj v škôlke (snáď sa to raz zmení a prelomí). Oni aj dosť často majú také zeleninové a ovocné dni, kedy dostanú plno toho, nakrájané, a učia sa, jedia to, ochutnávajú. No škoda, že inde to vie byť taká slabota ako píšeš, ja na našu ozaj nedám dopustiť aj v tomto.
@anonym_autor diskusia má názov, či je strava v škôlkach pestrá a vyvážená. Pýtala som sa ťa na tvoje požiadavky a tie v našej škôlke splnené sú. Idem si svoje? idem, pretože stravovanie v škôlkach je sledované a kontrolované. Moje deti chodili každé do inej škôlky a tiež mali v jedálničku to, čo požaduješ. Preto sa mi nepáčia tvoje reakcie, podľa ktorých by mal neznalý človek pocit, že chúďatá deti v škôlkach trpia hladom. Naviac, vyberať škôlku na základe stravy je naozaj odveci. Ja by som sa zamerala na niečo úplne iné.
@anonym_autor diskusia má názov, či je strava v škôlkach pestrá a vyvážená. Pýtala som sa ťa na tvoje požiadavky a tie v našej škôlke splnené sú. Idem si svoje? idem, pretože stravovanie v škôlkach je sledované a kontrolované. Moje deti chodili každé do inej škôlky a tiež mali v jedálničku to, čo požaduješ. Preto sa mi nepáčia tvoje reakcie, podľa ktorých by mal neznalý človek pocit, že chúďatá deti v škôlkach trpia hladom. Naviac, vyberať škôlku na základe stravy je naozaj odveci. Ja by som sa zamerala na niečo úplne iné.
@anonym_eef06c to nie je moj nadpis diskusie. Ak nie si na MK prve dni tak vies ze si menia nazvy diskusii ako chcu. A teda reagovat iba na nadpis a neprecitat si prispevok…ty budes asi nejaky novinar lebo ti tiez riesia len wau nadpis.
Ja som sa jasne pytala ci je bezne mat same pecivo na desiatu a potom aj na olovrant. A ty si ma tu zacala urazat ze som bio matka a mam dietatu dat jest klicky. Viacere komentujuce to pochopili ale ty si mala potrebu tu rypat a vycnievat.
@anonym_eef06c to nie je moj nadpis diskusie. Ak nie si na MK prve dni tak vies ze si menia nazvy diskusii ako chcu. A teda reagovat iba na nadpis a neprecitat si prispevok…ty budes asi nejaky novinar lebo ti tiez riesia len wau nadpis.
Ja som sa jasne pytala ci je bezne mat same pecivo na desiatu a potom aj na olovrant. A ty si ma tu zacala urazat ze som bio matka a mam dietatu dat jest klicky. Viacere komentujuce to pochopili ale ty si mala potrebu tu rypat a vycnievat.
@anonym_autor evidentne si ma s niekým mýliš. Ja som nikomu do bio matky nenadávala a žiadne klíčky som neriešila. Nie som ani novinár a nemyslím si ani, že som nejak rýpala, či mala potrebu vyčnievať. Som učiteľka MŠ a písala som skúsenosti z praxe. Nie ja, ale ty si nečítala pozorne.
@anonym_autor evidentne si ma s niekým mýliš. Ja som nikomu do bio matky nenadávala a žiadne klíčky som neriešila. Nie som ani novinár a nemyslím si ani, že som nejak rýpala, či mala potrebu vyčnievať. Som učiteľka MŠ a písala som skúsenosti z praxe. Nie ja, ale ty si nečítala pozorne.
@anonym_eef06c ospravedlnujem sa. Tieto posledne 3-4 spravy som myslela ze odpisujem niekomu inemu .
@anonym_autor prosim ta napis tu aky pestry a vyvazeny jedalnicek pripravujes pre svoje dieta?
Ja mam dieta v sukromnej skolke, strava fajn, ja som spokojna, dieta to aj tak neje takze to je jedno
Nie nevadi mi , ze ma na olovrant pecivo s natierkou, casto len pisu chlieb s natierkou a realne maju rozme druhy peciv, absolutne mi to nevadi a uprimne jedalnicek bolo to posledne co som pri nastupe dietata riesila resp skolku som absolutne nevyberala kvoli tomu aky maju vyskladany jedalnicek,… mat tak tvoje problemy
@anonym_autor Prečítala som celú diskusiu a teda ufff,ak to v niektorých škôlkach funguje ako tu bolo popísané.Naše deti mávajú na desiatu nátierky vždy na inom druhu pečiva.Špenátovanatierka je uplná topka,tú mi pojedia aj nejedáci😂,Obedy pestré , mäsité,bezmäsité- nie vždy sladké.Prílohy sa tiež striedajú,sú k nim šaláty,občas aj kompót.Žiadne polotovary,všetko varia.Olovranty pudingy,koláče,výživy,všetko robia kuchárky.A myslíte,že tie zdravé výživy deti pojedia,keď sú zvyknuté na umelé kapsičky.?Dúfam,maminky,že im obsah vylejete do misky,aby ste zistili,či v obale nie je pleseň🙏 Veľa detí sa učí jesť v škôlke,lebo z domu sú práveže naučené na polotovary,mekáče a iné "rýchlovky."Keď sa detí opýtate čo najradšej jedia od maminky,no to by ste sa čudovali nad tými odpoveďami.A veru často deti ráno prídu do škôlky bez raňajok a o pol ôsmej už hlásia,že sú hladné.Ovocie ide na dračku,keď si to deti naučíme,lebo z domu s týmto návykom nepridu.Zaujali má aj špagety s kecupom.No tak u nás také deti ešte nemali,vždy majú k tomu omáčku,ktorú varia kuchárky.Alebo opačný extrém,že dieťa nemusí jesť,veď večer sa doma naje.A s tým zvysovanim stravného to tiež nie je jednoduché,sú aj rodiny,ktorým aj táto suma robí problémy.Samozrejme je toho veľa čo sa dá vylepšovat,a dúfajme,že sa ti časom podarí,no školka nenahradí zlé návyky z domu.Tak len maminky držím palce,nech si nájdete škôlku,kde budú vaše detičky spokojne.Urcite si súkromné škôlky môžu dovoliť viac,ale pochybujem,že dávajú stravu bez umelých farbív a éčok.....To som len tak zhrnula,čo mi prichádzalo na mysle popri čítaní.

@anonym_614761 akoze nie? mam dieta bezproblemov naucene na pitie obycajnej vody, sladke vyslovene sama nechce. A to ju mam v skolke ucit na sladke obedy a podobne? ved sa tam stravuje vacsinu dna a vacsinu tyzdna. hlavne ze riesime obezitu deti a aky je to problem a do 3r deti pchame somariny (cest vynimkam - niektore statne skolky maju aj velmi dobre jedalnicky)
@anonym_c7d9ec obezita deti je z niečoho iného a nie z toho ze v skolke im dajú sladeny čaj. Ďalšia mudra