Je toto 6,5 ročné dieťa normálne?
Dufam, ze ma nikto neodsúdi za názov tejto diskusie, pokúsim sa v strucnosti zhrnúť, co by som chcela z danej otázky zistiť. Moj manzel ma dieta. Chlapec, ma 6,5 roka. Kedže som bezdetna, neviem porovnať jeho psychicky vývoj, mam tak trosku obavy, ci je dieta v poriadku. Pred par rokmi som robila opatrovateľku, ale iba mimi (od 0-2 r. max.) chcela by som sa spytat, ako su na tom iné deti v jeho veku - uvediem par príkladov :
Chlapec ma recovú vadu (nevie L, ani R), dost ťažko mu rozumieť, naozaj sa treba sústrediť, ked niečo rozpráva, celkovo výslovnosti je velmi zlá. Pýtala som sa, ci chodí k logopedicke, ponúkla som sa, ze ho možem voziť aj ja keby trebalo, ale vraj chodí - 1x za mesiac, co je podla mna, žalostne malo.
Ma dost veľké nedostatky, co sa týka zručnosti - snažím sa vymyslieť vždy nejaky program, ale zistila som, ze napr. nedokáže pri modelovaní vytvoriť jednoduché tvary, napr. valec a pod., nevie dobre strihat noznickami, vyfarbovat ako-tak, ale to ho moc nebaví, pri jedení je na neho hrôza pozerať - nevie si pokrajat maso (aj makkucke), ked papa polievku, trvá to skoro hodinu, lebo väčšina mu z lyzicky stecie, nevie sa poriadne vyzliecť, trvá mu to aj 10 minút. Je zvyknutý, ze ho treba sprchovat, nerád sportuje, ale co je horšie, absolútne nie je zvyknutý hrať sa vonku, stále na to brble, nechce chodiť pešo, ako ked mu povieme ze sa ide pešo tak ide, ale je z toho nešťastný... Treba ho obliekať, ked nechcem aby to trvalo 20 minút, ked niečo nespraví, vyhovára sa ze nepočul, alebo najnovšie ze "zabudol" 🙄 umyva si ruky, nevytiahne si rukávy, potom ich ma cele mokré.
Najhoršie na tom je, ze on je taky maly "ťarbáčik", proste nedá sa na neho hnevať, ale chcela by som mu pomôcť, aby bol z neho normálny zdravý živý chlapec. Snažím sa s ním veľa rozprávať, vymyslame rôzne hry, aktivity, aj ked sa z nich velmi teší, vždy to skončí tak, ze vsetko spravím za neho, lebo on proste nad tým sedí, vzdychá, nevie ako na to, na vsetko povie, ze je to tažké. Pripada mi, ako by bol veľké dieta, ktoré sa len začína učiť co a ako robit. Samozrejme, nemôžem sa vyjadrovať k tomu, ako to je u nich doma, kolko času sa mu venujú a ako s ním ten voľný čas trávia, ale asi velmi veľa efektivity tam nebude. Sme s ním pomenej, len vikendy, aj to nie všetky, ale rada by som mu nejako pomohla, mam ho velmi rada. Ako sa prosím stavať k tomu, ked povie, ze je niečo tažké a neurobí to? Podporujeme ho, stále chválime, ukazujeme a vysvetľujeme ako na to, viem ze to nie je správne, ze to vždy skončí tak, ze to spravím ja. Viete mi prosím pomôcť a vyjadrit sa aj k ostatným veciam? Dakujem pekne.
@bubulacka +treba sa z mamičkou porozpravať ako vlastne funguje doma 🙂
a čo zkústi motivaciu? Pripravit ho na niečo aby so s toho mol tešit? Nie ho to učit násílím... a čo ked snim otráslo iba rozvod rodičou? Také dieťa sa blokne a aj jednoduché potreby nedela, nie že by nezvľdol ale niechce.. chce aby bol niekdo u nej aby mal pociť že nieje sam ... dokazať mu iné deti ako sa baví vonku atd ....
ahoj, ak je u Vas snaz sa mu venovat co najviac. Pytaj sa ho co by rad robil, co by ho bavilo. Vezmi ho do babkoveho divadla, muzea, hraj sa s nim a zaroven mu pomahaj, usmerni ho. Pri jedeni ho nejako motivuj. Dajte si preteky, kto bude prvy dostane nieco....Doma ho mozno nikto neriesi, snas sa mu efektivne vyplnit cas. Haj s nim clovece -mozno to detske. Kreslite si, potom si to zaramuj, aby videl svoje dielo...a tak.
@oktobermimi mo vieš ako to je - žijem s jej bývalým mužom, akceptujeme sa, vsetko v poriadku, ale kamošky z nas asi nebudú 😎 ja sa nechcem starať nejak extra so výchovy, len k nej chcem mozno štipkou prispieť, lebo maly je ako z pomaleneho filmu. Niekedy ked papa, pristihnem sa, ze ja nejem, iba ho sledujem, ked vidím ako sa trápi, najradšej by som mu tu lyžicu vytrhla z ruky a nakŕmila ho 😀 napr. mu poviem nech si sadne za stôl, nedaj Bože je na stoličke prevesene tričko, alebo niečo, on stojí sa pozerá sa, nevie co urobiť - nesadne si tam, lebo je tam proste prekážka nejaká. Nemám to s cim porovnať, jedine ked tak so sebou, ja si pamätám, ze ako prvacka som prišla sama domov upzo školy, zohriala si papať (nechodili sme do družiny), hrala som sa a čakala, kým nepríde domov z prace mama. Viem ze vtedy bola iná doba, ale ked sledujem jeho... Niekedy si myslím ze uz uz uz to nevydržim a explodujem ked vidím, ze nezvláda základne veci typu obuť sa a pod. 😔
K tej logopédii, ja mám syna, s ktorým som chodila logopedičke-4 roky. Tiež len raz za mesiac. Hlavne treba denne cvičiť doma niekolľkokrát. Je to otrava, ale oplatí sa. Môj syn sa na mňa už aj strašne hneval, že "zasa". To ostatné je podla mňa tiež len zanedbané, ak si to môže dovoliť, tak prečo by sa mal on starať, ked to spravia zaňho. Chce to len trpezlivosť. Tiež sme mali ten problém, že "Je to ťažké, nedá sa... " a dalo sa, vždy som povedala, ved máme čas, počkám, nech to spravíš sám... Bolo aj plaču a kopec, ale pomohlo po čase. Držím palce
@bubulacka .. to poznám mam nevlastnú mater 😠 a citit ju možem tak 2hodiny 😀
takže chápem aj ked je to ex manželka tvjho mm 😀
ono je to za tažko povedaať niečo lebo, matka ho može este stale obskakovať ako maleho chlapčeka a nemu to prosto vyhovuje a preto nie je samostatný alebo je len šoklý stoho že sa rodičia rozviedly a že ma vlastne 2mamičky ...
já som vted bola v puberte takže ja som zdrhala z domu a pod výstrelky možno on to rieši takto - vzdorom...
Ale aká forma vzdoru neviem ☹
Este by som povedala ze naozaj - nikdy na neho nezvysujeme hlas, pomáhame mu, aj vtipnou formou sa mu snažíme ukázať, ako veci robit správne, dávame si preteky, kto sa skôr prezlecie, občas nahlas počítam sekundy (akože súťaž), aby videl, ci sa zlepšuje, hráme sa slovne hry, vymyslame si scenky, ktoré potom predvadzame, on je šikovný co sa týka napr. PC, hry, telka a tak, ale to ja nechcem aby u nas robil, kupujem rôzne modelovacie hmoty, skladačky, ci uz stavebnice, alebo papierové, milujeme, na Vianoce zdobime perniky, robil so mnou slíže domáce, váži suroviny atd. Ale akonáhle ide napr. miest cesto, jednoducho to nedokáže - aj by chcel, ukazujem mu ako na to, co ma robit, vysvetľujem ale nic, nedoze si napr. ani pomiesat špagety s kečupom v taniery - na to sme došli dnes.
@bubulacka snažíš sa, máš záujem, ale možno by mala mať záujem aj jeho matka... Treba zistiť, čo hovoria na neho učiteľky v škôlke, príp. detská psychologička, ktorá robí predškolskú prípravu... Nám veľmi pomohla návševa pedagogicko-psychologického centra. Oni vedia, čo treba robiť, príp. v čom je u daného dieťaťa problém.... Možno je to len reakcia na rozvod, rozchod jeho rodičov...
@oktobermimi to ma mrzí, ja ho ľúbim ako svojho, viem, ze aj on ma ľubi, lebo príde ku mne, lahne si na mna, ked si jednu zmyslí a sme sami, da mi pusinku alebo ma objime, chce aby som ho ja kúpala, stále sa mu venujeme, od jedy otvorí kukadla, az kým nejde spinkat. Snažíme sa, len som nevedela, ci je takého správanie normálne, viem, ze každé dieta je iné. Dakujem za názory, budeme trpezlivejší a necháme ho robit veci samého, budeme len pozerať a usmerňovať ho, pomôžeme s ťažšími vecami. Asi je naozaj este maličký a zrejme mu aj vyhovuje, ze veľa veci za neho spravíme my, ved aj mne by to viac vyhovovalo 😝
môj synátor má 4,5r a od začiatku tvojho príspevku až po to umývanie rúk s mokrými rukávmi sedí presne na nás...u nás je to ale tak, že máme ADHD - rečová vada(niekoľko dysfunkcií), poruchy grafomotoriky a veľké poruchy jemnej motoriky 😖 , navštevuje aj špeciálnu škôlku, a toto nie je vinou rodiča 😖 takže asi dopátrať sa kde by mohol byť problém, pretože ak by sa zistilo, že má nejakú "vadu" ako my, treba to čím skôr riešiť 😒
@katrin no ono mamina jeho ma trosku iné aktivity, veľa prace, verím, ze na neho nemá veľa času. Maly vačšinou iba sedí doma pred telkou. Nemyslím si, ze je to trauma z rozchodu, lebo ten bohužiaľ nastal este v rannom veku, nemôže si to pamätať, zvyknutý je vyrastať iba s mamou.
@prstek ako ste na to prišli? Treba navštíviť detskú psychologicku? Maly chodí do 1. triedy, hádam by na to pani učiteľka upozornila? Ja nechcem, aby sa jeho mama na mna nahnevala, a nedajbože nedovolila, aby k nám chodil, ak by som navrhla, ze maly potrebuje návštevu psychológa. Zdá sa mi úplne normálny, nebadam nejake poruchy, napr. pri hre na iPade ma reflexy a motoriku na pomaly vyššej úrovni ako ja 😲 uvidim. Skúsim sa porozprávať o tom s polovickou, skúsime chlapca viac motivovať a ak by nie, navrhnem mu tu odborne vyšetrenie.
pricin jeho spravania moze byt vela...matkin pristup k vychove, ktory je vdaka casovej vyhode omnoho vyraznejsi nez vas, reakcia na rozvod, snaha uputavat na seba pozornost, nejaka porucha, ako uvadza prstek, prirodzena chlapenska pomalost a lenivost, ale aj obycajna detska vypocitavost....vie, ze vzdy to za neho niekto urobi, tak preco by sa namahal? ...
podla mna robis vsetko spravne, ale mozno na druhej strane by stalo za to skusit prisnejsi a nekompromisnejsi pristup...davanie miernych trestov, nech je motivovany aj inak, nie len odmenami, ktore nakoniec aj tak dostane...
a inak aj mm ma syna, starsieho ako ten vas a v mnohom sa dost podobaju - keby si mohol vybrat, tak sedi doma cele dni pred telkou alebo s tabletom, vsade by sa vozil autom a ak mu niektore veci x krat nezopakujem, tak ich sam od seba neurobi...ak by mal zit u nas, tak by sa musel naucit fungovat inak....mnohe mamy si neuvedomuju, ze tym, ze robia cinnosti miesto deti, tak im ublizuju, nie pomahaju.....
zvlastne.Asi som z marsu ale mne pride ako uplne nomalne dieta.Robit z neho dospeleho nieje spravne a cela tato tema je uplne scestna ale to clovek pochopi az si vychova svoje vlastne-teda aspon dufam
@macamac taky je proste všade. Ale jeho mame to nevadí. Jednoducho je taky.
@bajana vyskúšam najskôr viac pozorovania a motivácie, ak nie, poradíme sa doma a uvidíme. Ak sa mu napr. Niečo podarí, vychvalim ho do nebies, zatlieskame mu, výborne - snažíme sa v ňom vzbudiť pocit, ze dokázal niečo super, a ak sa posnaží, moze byt tých pochvál a odmien este viac, bude mat zo seba lepší pocit - bude smejší, sebaistejši. Ale stačí, ze sa mu niečo iné trosku nedarí a hneď je to v "čudu".
@bianca samozrejme, je to Vas názor, preto som sa pýtala, ci je to normálne u skoro 7 ročného dieťaťa, ze napr. nedokáže urobiť z plasteliny gulicku, alebo valec, strihat, umyť sa, obliecť, obuť sa sam a pod. Dakujem za každý názor, tak trosku dufam, ze je to iba prejav lenivosti a ze sa nám to podarí prekonať. 🙂
Dufam, ze aj to "vychovať vlastne" sa nám raz pošťastí.
@bubulacka a chodil do skolky? Tam s tym nemali problem? Nasledne ho normalne vzali do skoly? A k tej logopedii, u vacsiny logopedov sa chodi 1x do mesiaca, lebo viac sa neda, maju velmi vela pacientov. Moje dieta tiez chodi na logopediu od 3r., teraz ma 5,5r., tiez na L a R. Cielene ich vie krasne vyslovit, ale ked si prestane davat pozor vobec to nepouziva. Uz aj s pani logopedickou sme sa zhodli ze musi na tie hlasky asi dospiet.
@iv01 chodil samozrejme, ci tam s tým mal problém, k tomu sa bohužiaľ neviem vyjadrit. Mamina tvrdí, ze u logopedicky ked ho upozorní, vie viac-menej pekne povedať, ale presne ako ste spomínali, v praxi to moc nepoužíva 🙂 treba ho na to upozorňovať? Trvať na tom, aby to zopakoval a povedal pekne?
Som rozvedena a vychovávam syna sama. Moje dieta tiez nie je dokonale. Keby toto riešila spolubyvajuca môjho bývalého manžela na verejnom fore, tak som dost nastvana. Jasne ze okolo neho jeho mama nestíha behať ako vy. Pretože je na nej všetko. Uplne vsetko. Domácnosť, ucty, dennodenna starostlivost o male dieta. Máte ho raz za čas, tak sa realizujete. Každé dieťa je iné, iné sú dievčatá ako chlapci a áno je aj iná doba. Užívajte si pritomnost chlapca, skúste zistiť, čo ho baví a venujte sa tomu. Ak ho prehnane chvalite a motivujete za kazdu cenu, urcite to citi a vobec sa necudujem, ze sa je zmateny a neisty. Pripadne mu zadovazte súrodenca a pochopite...
Bohuzial logoped nenauci dieta rozpravat, ukaze mu ako na to, ale je len rodicoch kolko ako budu dosledni pri jeho vyslovnosti...
Dámy vam príde normálne ze sa 6,5 ročne dieťa nevie samé obliecť??? A strihat a jesť?? Ale na iPade fici?? Vidieť koľko času a akým aktivitám sa s ním venuje jeho matka... Akože moja ma 6, je výrazne nedonosena, jemnu motoriku ma oproti spolužiakom slabšiu ale toto su základne veci ktoré ovláda uz 4 ročne dieťa pomaly.... Logoped ukáže ako na to, ale pracovať s dieťaťom treba aj doma... Kebyže sa pocikava, zajakava tak ok, to by dávalo súvis s rozchodom rodičov ale podla mna je toto chlapca iba lenive a očividne zvyknuté ze sak maminka mi pomôže... Na jeho škodu... A ja oceňujem na zakladateľke temy ze mu chce pomôcť...
@bubulacka ja by som povedala,ze je to " lenivy" chlapec, chlapcev vacsinou nebavia samoobsluzne veci ako obliekanie, jedenie atd... moj sa oblieka tiez 20 minut, sprchujem ho ja tiez, obcas ho aj nakrmim, ked chcem, aby bol najedeny rychlejsie, a vem, ze je ok a bude to v poriadku, MM bol rovnaky a kopec iných chlapcov, zato ale velmi rad striha, vyraba vselico mozne, nikto z nas tu dieta nevidel, ale mne tiez nepride " zaostaly" len proste lenivy.

L-R navštíviť logopéda nie raz za mesiac ale minimalne raz do tyždna ,moja sestra ma 7 a ma problemy(lenže ako miminko bola na kramaroch v kome 2mesiace preto ma recový posun) na tie motoricky zamerane činosti tak je asi len lenivý 🙂
preotže ak sa mu nechce chodit von a pešo tak si to inak neviem povedať 🙂
on by s mal naučiť samostanosti, pretože ak ty zan všetko robýš tak preto ma možno ku všetkemu taký postoj aká má (lenivosť)
a ak povie že je niečo tažke skusit mu dokázat ze to neni tažké 🙂 nech si skusi sam 🙂