Je toto 6,5 ročné dieťa normálne?
Dufam, ze ma nikto neodsúdi za názov tejto diskusie, pokúsim sa v strucnosti zhrnúť, co by som chcela z danej otázky zistiť. Moj manzel ma dieta. Chlapec, ma 6,5 roka. Kedže som bezdetna, neviem porovnať jeho psychicky vývoj, mam tak trosku obavy, ci je dieta v poriadku. Pred par rokmi som robila opatrovateľku, ale iba mimi (od 0-2 r. max.) chcela by som sa spytat, ako su na tom iné deti v jeho veku - uvediem par príkladov :
Chlapec ma recovú vadu (nevie L, ani R), dost ťažko mu rozumieť, naozaj sa treba sústrediť, ked niečo rozpráva, celkovo výslovnosti je velmi zlá. Pýtala som sa, ci chodí k logopedicke, ponúkla som sa, ze ho možem voziť aj ja keby trebalo, ale vraj chodí - 1x za mesiac, co je podla mna, žalostne malo.
Ma dost veľké nedostatky, co sa týka zručnosti - snažím sa vymyslieť vždy nejaky program, ale zistila som, ze napr. nedokáže pri modelovaní vytvoriť jednoduché tvary, napr. valec a pod., nevie dobre strihat noznickami, vyfarbovat ako-tak, ale to ho moc nebaví, pri jedení je na neho hrôza pozerať - nevie si pokrajat maso (aj makkucke), ked papa polievku, trvá to skoro hodinu, lebo väčšina mu z lyzicky stecie, nevie sa poriadne vyzliecť, trvá mu to aj 10 minút. Je zvyknutý, ze ho treba sprchovat, nerád sportuje, ale co je horšie, absolútne nie je zvyknutý hrať sa vonku, stále na to brble, nechce chodiť pešo, ako ked mu povieme ze sa ide pešo tak ide, ale je z toho nešťastný... Treba ho obliekať, ked nechcem aby to trvalo 20 minút, ked niečo nespraví, vyhovára sa ze nepočul, alebo najnovšie ze "zabudol" 🙄 umyva si ruky, nevytiahne si rukávy, potom ich ma cele mokré.
Najhoršie na tom je, ze on je taky maly "ťarbáčik", proste nedá sa na neho hnevať, ale chcela by som mu pomôcť, aby bol z neho normálny zdravý živý chlapec. Snažím sa s ním veľa rozprávať, vymyslame rôzne hry, aktivity, aj ked sa z nich velmi teší, vždy to skončí tak, ze vsetko spravím za neho, lebo on proste nad tým sedí, vzdychá, nevie ako na to, na vsetko povie, ze je to tažké. Pripada mi, ako by bol veľké dieta, ktoré sa len začína učiť co a ako robit. Samozrejme, nemôžem sa vyjadrovať k tomu, ako to je u nich doma, kolko času sa mu venujú a ako s ním ten voľný čas trávia, ale asi velmi veľa efektivity tam nebude. Sme s ním pomenej, len vikendy, aj to nie všetky, ale rada by som mu nejako pomohla, mam ho velmi rada. Ako sa prosím stavať k tomu, ked povie, ze je niečo tažké a neurobí to? Podporujeme ho, stále chválime, ukazujeme a vysvetľujeme ako na to, viem ze to nie je správne, ze to vždy skončí tak, ze to spravím ja. Viete mi prosím pomôcť a vyjadrit sa aj k ostatným veciam? Dakujem pekne.
Ja som prosím nechcela rozprúdit teraz hádku, len som chcela vedieť, aké su iné deti v približne jeho veku. Áno, je pravda, ze to nie je moje dieta, ale to neznamená, ze ked k nám príde, posadim ho pred telku a vykaslem sa na to co robí, resp. nerobí. Dakujem každému za príspevok, vidím, ze je takých deti viac, takze sa mu len jednoducho treba venovať.
Ja mám skoro 6-ročného chlapca, tak sa cítim "kompetentná" sa vyjadriť 🙂 Ťažko ovplyvníš čo s ním robia doma, ale veľmi oceňujem, že sa takto venuješ manželovmu dieťaťu (ktoré by si v podstate mohla aj ignorovať) a keďže je to chlapec, tak mám pocit, že veľkú rolu hraje MOTIVÁCIA (vraj ľudská lenivosť je matkou pokroku). Kým on vie, že to aj tak spravíš zaňho, načo by sa namáhal....Skús zistiť čo rád robí, resp. čo ho veľmi poteší, nemusí to byť len niečo materiálne, ale skús mu navrhnúť, že keď príde k vám a bude samostatný v jedení, obliekaní ap. tak pôjdete spolu do kina alebo do divadla, alebo na inú akciu podľa jeho želania.... Samozrejme časom keď sa to zlepší tak nemusí byť táto "odmena" zakaždým, ten interval sa môže predlžovať... až sa to naučí robiť sám od seba. Chce to veľa trpezlivosti a lásky, verím, že to zvládneš 🙂
návštevy logopéda nepomôžu ani raz týždenne, pokiaľ doma necvičia. a tiež by som povedala, že nerobiť nič za neho. radšej mu treba kázať sa ísť obliecť o pol hodinu skôr, ale nepomáhať. už je dosť veľký, aby to zvládol.
@zuzana76 alebo skor pohodlny, zvyknuty na obsluhu.
@habibi78 a co je na tom patologicke? Lebo akosi tu z toho niekto patologiu vyraba. Zakladatelka k tomu pristupuje zodpovedne, robi si starosti, ale okrem spravneho motivovania tu netreba nic riesit ako nenormalne. Mozno chlapca zasa vynika v niecom inom. Plus neporovnavaj dievca s chlapcom. Super clanok som citala nedavno, ako su aj skolky ci skoly zamerane vyhradne na dievcata a ich styl a sposob pristupu k jednotlivym cinnostiam. V skolke sa kresli, tvori s koralkami a pofobne - cinnosti, ktore su stvorene pre dievcata. Ked to chlapca nebavi je hned ADHD, zaostaly ci inak oznacovany. A je to nefer. Mojmu synovi napriklad by skolka naramne sadla keby sa venovali rozpravam o vesmire, robili pokusy a badali po roznych zaujimavostiach. No jo no, take sa nekonalo a ak sa dieta vymyka je za cudne. No, takze nelinkujme tu vsetkych do nejakeho vzorca spravneho spravania... 😉
@jabadaba ale to je hlavne preto,ze ucitelkami su zvacsa zeny a tym sa chce zameriavat prave na taketo cinnosti, ktora zena vezme chlapca lozit po skalach a podobne, mas pravdu a ja ako ucitelka si to tiez uvedomujem,ze chlapci su proste v nevyhode v tomto a porodvnavat dievcata a chlapcov sa v ziadnom pripade neda.
@zuzana76 hm, myslis, ze je to tym? To by potom celkovo celu koncepciu skolstva tvorili zeny a podla vlastnych kriterii. Neviem, ten clanok skratka vypichoval ako sa baziruje v skolkach ci skolach na piplave cinnosti vyzadujuce si koncentraciu, ktorej dievcata schopne su ale chalani s tym maju problem. A su potom nepravom oznacovani za problemovych. Aj to tam padlo, ze je to velmi diskriminacne. Velmi zaujimavy clanok, nikdy som si to takto neuvedomovala a mnohe mi docvaklo, ked som sa stala matkou dvoch chlapcov a s jednym mame aj skusenost v skolke a skole. Nastastie v skole ma uzasnu pani ucitelku, za to v skolke uz padli oznacenia rozne. Tam ficalo cesanie vlaskov a zapinanie sponeciek ale dotazy mojho dietata o fungovani strojov bolo obtazujuce, abnormalne a inak divne.
@bubulacka šli sme k psychologičke a logopedičke čo sú priamo v tej škole špeciálnej, takže na základe skúseností už vedeli vytipovať o čo sa jedná, aj mne Samko niektoré veci u psychologičky spravil nad rámec jeho veku, lebo ho to baví, ale v niektorých sme veľmi veľmi pozadu, vraj na úrovni 24-28mesiacov ☹ zabadali sme to tak, že veľmi zle a ťažko a málo rozprával, vždy potreboval mňa alebo mamu moju aby sme preložili cudzím ľuďom, čo Samko hovorí, a napriek tomu, že má 4,5r nedokázal nakresliť nič okrem machúľ a krúžkov ☹ a o obliekaní ani reči, a tiež žiadne "pipľavé" práce, kde je treba jemná motorika, už sme na tom lepšie a robíme pokroky, ale bude to trvať dlhšie, kým budeme ako "normálne" deti v jeho veku, aj v škole budeme tam pokračovať na tej špeciálnej...veľmi chválim, sú tu detičky z veľa kútov Slovenska s rôznymi diagnózami a na každú jednu sú extra triedy, takže aj iný systém a pozornosť 😉
@bubulacka ahoj, deti s poruchou reci maju aj problem s motorikov castokrat. To ide ruka v ruke zevraj. takze musis byt trpezliva ak je nemotorny, nevie modelovat a kreslit. Za to on nemoze ale to ze sa m nechce hrat vonku a chodit peso tak to je chyba rodicov. Asi vela cas netravi vonku. Logopedia raz za mesiac je ok, ale ak ma tazku recov vad tak aj raz za tyzden im preplati poistovna. Naucit dieta rozpravat je hlavne na rodicoch. Ti by mali na odporucanie logopedky cvicit s chlapcom a robit rozne cvicenia na motoriku, ta hlavna cast je na nich.a mal by vela, vela sportovat. Musi si na to len zvyknut.
Nechaj ho dokoncit veci ak nieco robite, musi sa snazit a trenovat.
Inak pekne od teba ze mas taky zajem 😉
@jabadaba ja mam tiez dvoch chlapcov a podla mna v skolke je to vylucne riadene ucitelkami, jasne, ze nejaka koncepcia je univerzalna - napr ze dieta ma zvladnut strihanie, ale strihaju srdiecka, kvetinky a podobne, málokedy nieco chlapcenske , konkretne cvicenia, aktivity a pod vymyslaju uz ucitelky, ono my sme zase az taky problem nemali , moj syn je kludny - pohodlny a aj lenivy, ale zase je sikovny mentalne , bavia ho dinosaury a pozna aj ich odborne nazvy, vesmir a pod...ale ked ma jest - to trva aj hodinu, alebo s arano obliect do skoly, tak tych 20 minut urcite, ja sa zatial namalujem, porobim desiate a on este stale nie je obleceny, tak ho dokoncim, napr ani pisanie v skole ho nebavi, ale ostatne am rad, matematiku velmi, aj anglictinu, aj citanie, prirodovedu, ale telesnu a vytvarnu nema velmi rad, pritom kresli rad, ale len svoje veci, nie podla zadanej temy.
ked nechce chodit peso, to kludne moze byt nabeh na ploche nohy, ze ho bolia pri dlhsej chodzi
logopedicku ani netreba zhustit, ale treba s nim cvicit denne logopedicke cviky, to je podstatne a dat si vysvetlit ako
ze je pomalejsi, to by som nijak neposudzovala, zeby nebol normalny aleboco, to o pol roka moze byt cele inak...nebol predcasne hodeny do skoly?
ze si nepokraja a neoblecie sa a tieto veci nejak nezvlada moze byt preto, ze mu doma na to nedavaju priestor byt samostatny a zakazdym to radsej niekto urobi za neho, lebo jemu to dlho trva, cim nema zrucnost a je akurat tak sfrustrovany
ze prepocuje nieco je uplne v poriadku
a mozno naopak, je toto mimoriadne nadane dieta a s hlavou v oblakoch a je potrebne zistit, v com vynika a co by ho bavilo a to mu ponukat, nie to, co ho nelaka, mozno je nadany na hudbu, alebo matematiku
este chcem dodat, vsetci sme nejaki a najtazsie je prijat cloveka...dieta...starca...takeho, aky je ...nie kazdy to dokaze
@zuzana76 no ved presne, robia veci, ktore chalanov nebavia a potom je to cele vyhodnocovane v ich neprospech. A ak dieta nieco nebavi, tazko sa koncentruje. Presne u nas to iste - nas maly vedec by rapotal o jeho zaujmovych temach ako verklik, ale obliekanie mu ide ako v lete na saniach a muz rano chudak peni. Inak je plne samostatny, v mnohom sa sam pusta do roznych cinnosti ale obliekanie...no a kreslenie podla zadanych tem detto. Kresli rad a so zapalom to svoje. Telocvik u nas napr. v pohode, ale von chodit to je obcas nervak. No tak vidim, ze mame chalanov takmer rovnakych. Neverim, ze ako dospeli sa neoblecu. 😀
presne, ked budu velki, budu v pohodicke 🙂
@jabadaba ja som napr az po narodeni chlapcov zmenila nazor, myslim, ze predtým som ako ucitelka chlapcov aj trochu diskriminovala / samozrejme nie vedome/ , resp. nemala som s ich vychovou skusenosti, teraz napr. viac vyuzivam ten " chlapsky" potencial na hodinach. Ucim NJ a zapajam ich do takých tem, co im viac vyhovuju, resp rozdelim do skupin - chlapcom dam aktivitu im viac prisposobenu a dievcatam nejaku dievcensku aktivitu. Ale to iste sa zase deje, ked je ucitelom chlap. Tiez podvedome vyhladava aktivity, co zaujimaju jeho. Doleizte je potom vediet vyhodnotit celu situaciu, nebudem predsa nutit na pracovnom vyucovani, aby mal chlapcek prisity gombik rovnako uhladne ako dievcatko, hlavne,ze to zvladne.
@bubulacka ahoj skus pozriet co je dyspraxia,aj moj syn vyzera nesikovny ,nevie trafit lyzicou do ust,pouzivat odrazadlo bycikel,az doktorka Buntova,logopedka mi povedala ze maly ma dyspraxiu,ale u nas sa jedna aj o recove vazne postihnutie,a tieto deti mavaju zvycajne v skole nasledne aj dyslexiu
@janasim @ bubulacka Ja si tiež myslím že to nebude "zanedbané" dieťa ale dieťa ktoré má problém - hovorím z vlastnej skúsenosti - syn má ADHD a vývinovú dysfáziu (narušená komunikačná schopnosť) s veľa vecami ktoré opisujete mal problém - čo samozrejme neznamená že chlapec to má tiež ale "štandardné správanie" školáka to určite nie je - treba sa pozerať na to aj tak, že tu odbornú radu nedostanete aj preto, že je to sprostredkované len Vašim opisom - ja by som to naškrtla priateľovi, aby sa porozprávali s ex-manželkou a dohodli sa hlavne oni dvaja a aj názor triednej učiteľky by nebol na škodu, či je všetko v poriadku a na základe toho nech sa odvíja ďalšia pomoc. Ja na Vašom mieste by som sa veľmi do toho čo a ako neangažovala je to veľmi citlivá téma - zatiaľ si myslím že robíte všetko tak ako by to malo byť - nenásilnou formou sa snažíte pomôcť ale tam by to z Vašej strany malo končiť - pokiaľ si to budú priať obaja rodičia, aby ste sa toho zúčastnili aj Vy určite Vás sami oslovia.
Tak prajem aby všetko dobre dopadlo.
Miriam 🙂
podla mna je normálny 😀 - -moja dcera má 10 je to dievča a rukávy si nevytiahne este stále ked sa umýva, izbu si neuprace až kým nezabavíme vecičky, pri ktorých rada sedí, von ju je ťažko vytiahnuť, ked mala 8 rokov obliekala sa aj pol hodinu, pri učení plakala a afektovala, že jej sa nechce, že je to hrozné tie domáce úlohy - ale teda učí sa perfektne, je medzi najlepsími v tiede, vela číta, má najkrajší úsmev, ked už ju vytiahneme na klzisko korculuje lepsie ako chlapci v jej veku a je skvelá milujem ju --- jaaaj a nevie povedat poriadne r, l, s, z, š, ž --- ale teda už je to lepsie ako v tých 6stich rokoch
moj syn má tri roky - je akcný, umýva sa s vytiahnutými rukávmi, stale je v pohybe, pri priaznivom pocasi je od rana do vecera vonku, pri nepriaznivom je tolko kolko mu dovolíme 😀 -- nevie kreslit ani strihať a podla mna ani nikdy nebude jemná motorika uplatnená v jeho profesionálnom živote, a má najkrajší úsmev -- milujem ich obidvoch dcere som sa venovala viac ako jemu, pretože logicky ked bola sama bolo viac času a uuuups sú uplne odlišný menší vyzerá akoby som denne stála nad ním a vstepovala mu ako si má umyvať ruky a dcera vyzerá, že som jej nikdy nepovedal, že si má vytiahnuť rukáv ale predpokladam, že je stále normálna, len proste eliminuje ....
@oktobermimi motorika ide ruka v ruke s recovou vadou, ak je tam nejaka diagnoza co sa tyka reci, chlapec bude neobratny aj v jemnej motorike. Ziadna lenivost
velmi obdivujem, ze sa tak staras. ja poviem len z vlastnej skusenosti, ze co som mala 6-rocne deti v svojom okoli, tak toto som velmi nezazila a nepride mi to uplne bezne (to, co pises). mozno 1-2 znaky, ale nie vsetko naraz. kym by som to preto hodila na lenivost tak asi by som sa snazila poradit s lekarom/logopedom/psychologom (co je tazke, kedze je to kvazi zasahovanie do vychovy "cudzieho" dietata) a vylucit nejake motoricke/psychologicke poruchy. tiez nevies ako sa k chlapcovi sprava jeho mamina-ci ho povzbudzuje alebo ju praveze hneva, povazuje ho za hlupeho, dava mu to pocitit...aj to moze byt dolezite. dufam, ze som sa tymto nikoho nedotkla a drzim palce.
@bianca No podla mna tiez nie je normalne aby sa dedemročne dieťa nevedelo, najesť, obliecť, umyť. Ze nerobme z neho dospeleho, to hadam nemysliš vazne, ved za par rokov bude v puberte, Vieš si predstaviť, ako sa asi spravaju spoluziaci k takemu dieťaťu, ktore je takto nemotorne? Taketo dieťa je jednoducho zanedbane rodičmi, viem to, aj moj starši stale vymyšla, keby bolo na nom, tak by len pri počitači sedel, nevie sa obliecť lebo ho bolia ručiičky, nemoze isť von lebo ho bolia nozicky, atd. no jednoducho mu nedovolim, aby si zo mna spravil sluzku, a zo seba totalneho lenivca: A uz vobec nedovolim, aby sa mu v škole vysmievali, lebo sa nevie obliecť, umyť, najesť. V siedmich rokoch to nie je normalne
@jabadaba
@sissmiss mas pravdu s tym,ze rozpravanie a zrucnost ide ruka v ruke, ale ide o to, ze nikto z nas dieta nevidel, ja som z tych co sa praveze hned naplasi, syn, ked mal 2 roky a nerozpraval , uz som bola nastupena u psychologicky a logopedicky, teraz ma 3,5 rozprava ako by ho za to platili, usta sa mu nezavru a je velmi sikovny, spominane dieta ma 6,5 roka, asi uz chodi do skoly, podla mna by si ucitelky vsimli, keby tam bola nejaka patologia, nie? opisat dieta sa da roznym spôsobom, niekto situaciu zlahci, iny zase vidi problem aj tam kde nie je. Je fajn, ze sa dietatu venuju, ak tam nejaka patologia je / co samozrejme moze byt/ tak v prvom rade to musia riesit rodicia.
@zuzana76 presne, menila som nazor aj ja az po tom co mam deti muzskeho pohlavia. Nikdy sme v rodine chalanov nemali, vsetko same baby a ja som, musim sa priznat, zila v urcitych zazitych myslienkovych stereotypoch a asi aj predsudkoch. Chybala skusenost s ich vychovou. Teraz viem aki rozkosni a zlati vedia byt aj chlapci, aki su tulivi a nezni. Ale aj to, ze sa hraju inak lebo su to proste chlapci. Ked vari moj syn a vari rad, ten mladsi malicky, tak k tomu zasadne pozapaja komplet potrubia plynove. 😀 To dievca nenapadne zrejme. Domysli to varenie skratka aj po technickej stranke. 😅 Alebo sa inspiruje a to co postavi zaroven "profesionalne" zdemoluje, odpali a pod. Vraj aby ziskal parcelu na vystavbu noveho objektu. Dievca zrejme doma nic nevyhadzuje do luftu, ale to neznamena, ze ak sa takto hra clhapec tak je bujny, nevychovany alebo inak nevhodne sa spravajuci. Len ako matka chlapcov sa casto stretavam s predsudkami, ktore som mala kedysi aj ja sama do istej miery. A mrzi ma to. Mam incident so susedou, ktora moje deti oznacila za najhnusnejsie na svete. Ma dceru. Pritom to dievcatko vyprodukuje rovnaky jakot a dupot ci jej rovnako tresnu hracky na zem. Ale proste ta nevrazivost a predpojatost dotycnej sa prejavila. 😝 Na rozdiel od jej dievcatka nasi chalani su uz o osmej v posteliach kym ona dupe ako kon. Vidis a cez to vsetko na nas nabryzgala nechutnym sposobom, zrejme si mysliac ake ohromne je jej dievcatko a ako su hnusne moje deti. 🙄
Klobúk dole pred Tebou..... a čo robí jeho matka ?
@habibi78 v urcitych veciach to je jedno, ano, mam skusenost, ze dievcata sa biju a vedia byt rovnako hnusne a zakerne voci chlapcom a nieco jedno proste nie je. Len panuje v spolocnosti akysi stereotyp. Jasne, iste veci treba zvladat, ale skratka v urcitom smere su chalani komotnejsi. Ako napr. to obliekanie. Potom je to zrejme aj vysoko individualne, zalezi od celkovej osobnosti. Samozrejme, ak bude pretrvavat podozrenie, ze dietatko potrebuje specialnu pozornost, budis, moze ho mrknut detska psychologicka. Mozno siel do skoly zavcasu, je hravy, roztrzity, potrebule par mesiacov, aby dozrel na skolsku a inu disciplinu. Ale nic nenormalne tu nie je. rozhodne by som sa vyhybala prave takemuto onalepkovaniu dietatka. To je velmi tekny lad a da sa neskutocne ublizit neschopnostou posudit veci, najma zbytocnym porovnavanim. Sme ludia, sme individuality, nie klony a tak nezvladame identicky identicke veci v identicky cas a obdobie. 😉

@jankaba1 no veď o tom to je
ak by to robil len u nich, možno chce na seba upozorňovať
ale písala, že je taký všade
tak to v tom nebude