icon

Je v poriadku podmieňovať prijatie dieťaťa do MŠ platnou pracovnou zmluvou?

8. sep 2022

Dobrý deň , je prosím vás v poriadku podmieňovať prijatie dieťaťa do MŠ platnou pracovnou zmluvou? Dcérku zobrali na 1/2 dňa, pretože som doma ale prácu si aktívne hľadám. Riaditeľka mi povedala, že keď donesiem zmluvu, dcéru zoberú na celý deň. Že minulý rok zobrala mamičkám deti na cely deň, lebo že idú do práce a že matky sedeli doma na zadku a do roboty nechodili. Chodím po ňu o 11 tej a ak mám pohovor po 11 tej, celé sa mi to komplikuje.

Strana
z4
mogaa
8. sep 2022

Tak každá škôlka môže mať svoje kritériá na prijatie....Zvyčajne je to či dieťa vôbec pod danú škôlu spadá, vek dieťaťa, niekde prednostne berú detí mamičiek ktoré už v danej škôlke dieťa majú a niekde(hlavne na dedinách) sa prihliada aj na to , či mamička pracuje alebo je na RD.....

tinkavvv
8. sep 2022

Treba pozriet, ake kriteria prijatia ma skolka uvedene na stranke. Ak tam o tomto zmienka nie je, stazuj sa u zriadovatela skolky.

doriiis
8. sep 2022

U nas je to takto aj v druzine

autor
8. sep 2022

@tinkavvv nič také tam nie je

autor
8. sep 2022

@mogaa akože chápem. Ale keď je voľna kapacita, neprijať dieťa z dôvodu, že matka je doma? Čo je potom riaditeľku, že dieťa je vo škôlke a matka doma?

ivangeline
8. sep 2022

Tiez tomu absolutne nechapem,ak nie je naval a je kapacita. Kto je ona,ze o tomto rozhoduje? :D Ci pol dna ci cely? Dufam,ze ja taky problem mat nebudem. Chcem dat neskor 2 do skolky a s dalsimi dvoma budem doma.. Si predstav,ze by ich nevzali,lebo som doma. xD Skor tu problem vidim...ze asi dieta nema ani 3 roky,ze? Tym padom beries peniaze a mozes byt este doma a ono s tebou... Ci? Len si domyslam.. Nepislaa si vek dietata..

aurora33
8. sep 2022

Ja s tým súhlasím. Aj u nás to tak je. A prečo nie? Keď chce nejaká matka sedieť doma tak nech si ma doma aj dieťa a neblokujú miesto iným.

autor
8. sep 2022

@ivangeline práveže, už 3 roky mala. Ja plánujem nastúpiť do práce ale zatial si teda hľadám a chodím na pohovory

autor
8. sep 2022

@aurora33 píšem, že kapacita je a miesto sa neblokuje. Toto nie je diskriminačné pracujúca/nepracujuca? Ale čierna/biela už je? Každý má doma inú situáciu. Napr.moja švagriná je doma, pretože má chorú dcérku (skoro nikto to nevie, dieťa sa javí ako normálne). Chodia veľa po dr, takže áno, časť sedí doma a časť rieši dcéru....

ejanjelik
8. sep 2022

Je to bežné,aj ja som tak mala . Mala prijata na pol dna po zamestnaní prehodena na celý. V akej je triede, kde sú všetky deti doobeda?

autor
8. sep 2022

@ejanjelik nie, deti su tam aj na 1/2 aj na celý....

panelacikova
8. sep 2022

mňa napríklad vytočilo do vývrtky, že ja som mala prácu sľúbenú od septembra, ale dcéru mi neprijali (9 rokov dozadu). pritom som sa podozvedala, že prijali deti matiek, ktoré naozaj sedeli doma s ďalšími mladšími deťmi a teda do práce nechodili. ja nemám v meste ani babku, dedka, sestru či brata, žiadnu rodinu ani známych, ja by som dcéru fakt nemala kam dať. sťažnosť u riaditeľky mi neprešla, tak som šla cez mesto a uspela som. musela mi dcéru proste vziať po týchto argumentoch. čiže osobne považujem za správne konanie vašej riaditeľky, lebo sú rodiny/matky, ktoré fakt nemajú kam dieťa dať a nevezmú ich kvôli iným deťom, ktorých matky alebo otcovia nemajú prácu a sú reálne doma. pokiaľ ti ju vzala na 1/2 dňa, buď nadšená, máš priestor na pracovné pohovory. a ak tam je prísľub, že po nájdení práce vezme na celý deň, tak čo riešiš? nerozumiem. či potrebuješ dieťa naozaj len tak "odložiť" na celý deň?

jana_eyre_2
8. sep 2022

A hľadáš si prácu tak, že si evidovaná na úrade práce, alebo si brana ako osoba starajúca sa o dieťa do 6r? Pretože v tom druhom prípade je taký zákon, že dieťa môže chodiť len na 4h do škôlky - len nie každý to.dodrzuje.. ja som tak bola.. môjho najmladšieho zobrali do škôlky až ako 4r, ale ja som bola na neplatenej RD a bol tam teda len na pol dňa.. teraz už mal 6, nedarí sa mi nájsť prácu, už som evidovaná na úrade práce a tak chodí na celý deň..
Toto je podľa mňa jediný dôvod kedy si môže riaditeľka určiť ako dlho dieťa bude v škôlke..

aurora33
8. sep 2022

Stojím si za tým čo som napísala. Podľa mňa to nie je diskriminácia. Jednoducho s tým súhlasím.

mogaa
8. sep 2022

tak ono záleží od danej škôlky...ak riaditeľka vie, že poobede je len málo detí, spojí triedy a ušetrí 1učiteľku....šetrí mzdové náklady

kittykat22
8. sep 2022

to je mozno preto, lebo ma cakaciu listinu mamiciek, ktorym zoberie dieta, keby si ty miesto nenasla a dieta si nechala doma.

nikpa
8. sep 2022

Ak by tvoje dieťa ,,obsadilo,, miesto deťom ktorých rodičia chodia do práce alebo predškolákom tak by to bol problém. Takéto veci sa dejú preto, že je žalostne málo miest v štátnych škôlkach. Je teda prirodzené, že ak môžu uprednostňujú deti zamestnaných rodičov. Nevidím na to nič zlé ani nefér. A ty môžeš byť v kľude, keď ti riaditeľka sľúbila, že dieťa zoberie keď si nájdeš prácu tak kde je problém??

elizabet173
8. sep 2022

@panelacikova ja s tebou súhlasím, ale aký je rozdiel v tom, či je dieťa prijaté na pol dňa alebo na celý, veď v prípade autorky témy neblokuje nikomu miesto. Či už tam je 4 hodiny alebo 10, prijaté je. A tým, že pôjde na obed domov, neušetrí riaditeľka jednu silu, tá učiteľka tam byť musí, či má poobede detí desať alebo dvadsať. Iné by bolo, keby bola osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, vtedy môže chodiť dieťa do MŠ len na štyri hodiny

janickacrazy
8. sep 2022

@elizabet173 no mýliš sa, keď je viac tried detí a z každej triedy ide niekoľko detí na obed domov, tak poobede spoja 2 triedy do jednej, tým pádom ušetrena jedna učiteľka, u nás to tak bolo

elizabet173
8. sep 2022

@janickacrazy áno, to chápem, aj keď si neviem predstaviť tie úväzky učiteliek, ale povedzme, ale prečo potom sľúbila riaditeľka autorke témy, že keď bude zamestnaná, tak jej dieťa zoberie na celý deň? Ona môže byť zamestnaná od 1.10. Potom prijme o jednu učiteľku naviac? Veď táto situácia sa môže zmeniť každý týždeň, odhliadnuc od toho, že niektoré maminy o prácu môžu prísť, ale deti už majú prijaté na celý deň

janickacrazy
8. sep 2022

@elizabet173 no tak samozrejme oni si to regulujú podľa aktuálneho počtu detí, skoro vždy nejaké dieťa chýba, takže keď je ich pod určity počet, tak učiteľka má voľno

elizabet173
8. sep 2022

@janickacrazy to myslíš vážne? A to ktorá učiteľka by na toto kývla, chodiť do práce len keď je viac detí? A brať si dovolenku podľa počtu detí, či? Ako by to mala zakotvené v pracovnej zmluve a aký by bol jej plat? To je predsa nezmysel. Deti by mali byť prijaté na celý deň všetky, alebo miesto v škôlke mám, alebo nie.

panelacikova
8. sep 2022

@elizabet173 možno to súvisí aj s tým, čo písala
@jana_eyre_2 o 15:43

elizabet173
8. sep 2022

@panelacikova áno, to som spomenula aj ja, ale neviem, či sa to týka aj autorky témy.

janickacrazy
8. sep 2022

@elizabet173 no u nás to tak ozaj funguje, sú prijaté učiteľky na plný úväzok a jedna na polovičný, často sa stane, že niektorá je PN, tak vredy ju zastupuje, má viac hodín, to jej zaplatia

elizabet173
8. sep 2022

@janickacrazy ak je aj prijatá na polovičný úväzok, tak by mala pracovať denne, ale na menej hodín, nie ostať doma vtedy keď je menej detí. A to môže byť predsa rôzne, stačí ak je chrípková epidémia, alebo kiahne a netreba tú učiteľku v škôlke aj dva mesiace. A keď náhodou nie je žiadna učiteľka PN, tak nemá koho zastupovať. V zahraničí to funguje, ale na inom princípe. Toto nie je riešenie a sme aj mimo tému. Ja byť autorkou témy, tak by som si to pozisťovala u zriaďovateľa.

hradnapani
8. sep 2022

absolutne nepripustne si pytat pracovnu zmluvu rodica

autor
8. sep 2022

@jana_eyre_2 nie som ani ani. Ona mala iba teraz 3 roky. Ja do práce určite nastúpim a nechcelo sa mi to kvôli pár mesiacom to riešiť.

@panelacikova ja toto tiež chapem. Ale, zákon nič nehovorí o Tom, či je matka pracujúca alebo nepracujuca. Ale vraví o hranici 3ch rokov. Práveže, riaditeľa zobrala.aj deti, ktoré su mladšie ako moje a na celý deň. Tiež to celkom nechapem, ako to, že teraz to miesto na celý deň nie je a potom bude. A navyše, ak by aj matka bola doma, čo je ju do toho? Ja určite nebudem dávať kópiu pracovnej zmluvy. Ono to celé je divné, lebo nikde to nie je oficiálne....že deti pracujúcej majú prednosť pred nepracujúcou...

jana_eyre_2
8. sep 2022

A platis si sama ZP?.

autor
8. sep 2022
Strana
z4