icon

Kam zapísať dieťa do škôlky?

bajsa25
22. feb 2026

Ahojte, za chvíľku tu bude čas zápisu do škôlky a ja riešim dilemu, kde zapísať moju 2 a pol ročnú dcéru. Bývame na dedine 6 km od mesta, sme tu prisťahovaní, tak veľa ľudí tu nepoznáme. Neviem, či zapísať dcéru sem do škôlky alebo do mesta. Do dedinskej zvažujem preto, že by si tu našla viac kamarátov, na ulici máme asi 3 deti( pôjdu určite na dedinu do škôlky), s ktorými sa sem-tam stretávame vonku, možno by potom s nimi išla aj do školy a celkovo by sme sa tu viac socializovali....Do mesta zvažujem preto, lebo jediný, kto nám s dcérou môže pomôcť, je svokra, keby ju treba vyzdvihnúť alebo zaniesť a tá býva v meste a nejazdí na aute....Tak 4-6 mesiacov po nástupe malej nebudem ešte pracovať, tak to by ešte nebol problém, len keď začnem pracovať, tak možno budeme potrebovať pomoc svokry.... neviem ešte, či nájdem takú prácu, kde sa mi bude dať ju aj vyzdvihnúť aj zaniesť do škôlky. Viac by som chcela, aby chodila na dedinu, len sa obávam, že tu pomoc od svokry budeme potrebovať. Riešili ste niekto niečo podobné? Ako ste to nakoniec vyriešili? Nelutujete ako ste sa rozhodli?

Strana
z2
anonym_42e535
22. feb 2026
@bajsa25

@barka1 jasné, že aj otec je, aj bude zapojený, on pracuje na smeny, čiže jeden týždeň by ju mohol zaniesť a druhý zase vyzdvihnúť, ale v tom prípade ja potrebujem tiež prácu na smeny, aby sme sa vedeli prestriedat, jasné, že budem hľadať prácu, aby sme sa čo najlepšie vedeli prestriedat, ide mi len o to , že keby nám zachádza nejaká pol hodinka, že vie vypomôcť aj svokra, lebo tie dedinské škôlky sú aj kratšie otvorené

@bajsa25 na smeny najdes rychlejsie pracu ako od 7-15hod.To je realita,vela zien chce prave len ranne,no tebe ked chodi muz na smeny,ty si daj opacne a mate to poriesene.Zisti pre istotu autobusy,ak by musela raz za cas ist svokra,ci mama po malu.A mas to vybavene.

bajsa25
autor
22. feb 2026
@13uzivatelka11

@bajsa25 syn chodí do škôlky do inej dediny, nikoho tam nepoznal keď nastupoval a na to, že nikdy nejako nevyhľadával spoločnosť deti, je v triede celkom obľúbeny aj keď netravi s deťmi čas aj po škôlke. Podľa mňa to aký bude mať s deťmi vzťah bude závisieť od celkovej povahy deti a nie od toho kde bývajú. Akože chápem ťa, ale ak to má ovplyvniť tvoju budúcu prácu, nebrala by som na to až taký ohľad. Po škôlke sa aj tak každý môže rozletiet do iných škôl a možno skôr pôjde s kamošmi z mestskej škôlky na spoločnú základnú ako z dedinskej, ak tam školu nemáte, alebo máte iba prvé 4 stupne.

@13uzivatelka11 tu nie je škola, deti odtiaľto chodia väčšinou do vedľajšej dediny alebo do mesta, je to mozno tak 2/3 do vedľajšej, 1/3 do mesta, viem že sem tam aj nejaké dieťa ide do mesta do škôlky, ale teda zatiaľ čo som sa rozprávala s mamičkami, deti čo pôjdu od septembra s mojou dcérou, všetky idú sem

anonym_933328
22. feb 2026

V mieste bydliska.. nemozes ocakavat ze svokra bude najblizsich 10 rokov, k dispozicii, ci prsi, snezi, fuka.. rataj aj prvy stupen zs, nebude to dieta predpokladam same cestovat domov..
A hladat pracu tak, aby si stihala, teda vy doma.. v nudzovom pripade moze prist svokra k vam predsa, ked sa vipred dohodnete, ze nestihate.. bude mat vylet. Alebo jej zaplatite taxik, vsak pomoze vam

bajsa25
autor
22. feb 2026
@anonym_42e535

@bajsa25 na smeny najdes rychlejsie pracu ako od 7-15hod.To je realita,vela zien chce prave len ranne,no tebe ked chodi muz na smeny,ty si daj opacne a mate to poriesene.Zisti pre istotu autobusy,ak by musela raz za cas ist svokra,ci mama po malu.A mas to vybavene.

@anonym_42e535 áno aj to je riešenie, aj nad tým sme uvažovali, spoje sú dobré, je to vedľajšia dedina od mesta a ide sem aj autobus aj vlak

spongebob1
22. feb 2026
@13uzivatelka11

@spongebob1 svokra je synova učiteľka v škôlke a za tri roky ju to ešte neomrzelo občas zobrať syna zo škôlky na obed a tráviť s ním čas doma aj mimo škôlky (jej nápad, nikdy sme ju o to neprosili) a tráviť s ním takmer každé prázdniny a chodia všetci traja aj so svokrom na výlety.. a to som si tiež myslela, že keď s ním bude každý deň v škôlke, že si bude chcieť od neho oddýchnuť cez víkend a nebudeme sa už tak často vídať a sami veľakrát navrhnú aj spoločný víkend a dokonca ideme na spoločnú dovolenku k moru.

@13uzivatelka11 Obcas zobrat zo skolky, nie kazdy den. Dalsia vec, ake je zamestnanie a vek svokry. Ma manzela alebo je sama, je zdrava alebo ma zdravotne problemy, xy faktorov. Moja svokra mala 54 rokov, 5 rokov nepracovala, lebo nemusela, byvala 6 km od nas a kocikovat prisla az 1x. Ked som poprosila o pomoc, tak mala pracu v zahrade alebo strazila ine vnuca.

lasona
22. feb 2026

Nas chodi do malej dedinskej. Furt zatvorená. Polrocne prázdniny, jarne prázdniny. Kto ma toľko dovolenky. Takze ja by som podľa toho pozerala. Dopredu som netušila ze to tak bude. Ale škôlku mam od domu 200 metrov.

anonym_8a4447
22. feb 2026
@bajsa25

@barka1 jasné, že aj otec je, aj bude zapojený, on pracuje na smeny, čiže jeden týždeň by ju mohol zaniesť a druhý zase vyzdvihnúť, ale v tom prípade ja potrebujem tiež prácu na smeny, aby sme sa vedeli prestriedat, jasné, že budem hľadať prácu, aby sme sa čo najlepšie vedeli prestriedat, ide mi len o to , že keby nám zachádza nejaká pol hodinka, že vie vypomôcť aj svokra, lebo tie dedinské škôlky sú aj kratšie otvorené

@bajsa25 tak svokra sadne na bus

janka_266
23. feb 2026

@bajsa25 býva škôlka v dedine otvorená cez jarné, vianočné, letné prázdniny? cez letné aj viac ako týždeň a pól? ak nie, bude mať kto byť s dieťaťom? to je okolo 15 týždňov prázdnin. ja som presne kvôli tomuto dieťa dala do mesta, tam sa škôlky prestriedajú, môže chodiť vždy do škôlky keď treba a doma je vtedy, keď chceme my, nie keď sa škôlka rozhodne zatvoriť 6.decembra lebo obe pani učiteľky ochoreli a dajú len oznam na fb, že sa vidíme 7.januára. treba brať do úvahy ešte aj možnú chorobnosť dieťaťa, to sú ďalšie týždne doma, ktoré treba vykryť. socializovať sa dá aj na ulici, bez škôlky, tažšie, ale dá. samozrejme závisí aj od toho, kde pracujete vy a manžel, či v tom istom meste ako je škôlka.

kikulienkadd
24. feb 2026

Ahoj, pre malé dieťa je určite najlepšie mať MŠ a 1.stupeň ZŠ čo najbližšie k domu.

anonym_c857ab
24. feb 2026

@bajsa25 záleží aj od škôlky.Sú také do ktorých vozia aj deti z mesta,lebo majú výborné recenzie,malý kolektív.A sú aj také,z ktorých radšej tie deti z dediny vozia do mesta Ak je vaša škôlka dobrá,tak zároven s tým ako "západné" dieťa do kokektívu,"zapadnete"aj vy skôr do komunity.A ak sa dohodnete medzi mamičkami,určite sa nájde aj vzájomná výpomoc Toto funguje aj mestských škôlkach.

bajsa25
autor
24. feb 2026
@janka_266

@bajsa25 býva škôlka v dedine otvorená cez jarné, vianočné, letné prázdniny? cez letné aj viac ako týždeň a pól? ak nie, bude mať kto byť s dieťaťom? to je okolo 15 týždňov prázdnin. ja som presne kvôli tomuto dieťa dala do mesta, tam sa škôlky prestriedajú, môže chodiť vždy do škôlky keď treba a doma je vtedy, keď chceme my, nie keď sa škôlka rozhodne zatvoriť 6.decembra lebo obe pani učiteľky ochoreli a dajú len oznam na fb, že sa vidíme 7.januára. treba brať do úvahy ešte aj možnú chorobnosť dieťaťa, to sú ďalšie týždne doma, ktoré treba vykryť. socializovať sa dá aj na ulici, bez škôlky, tažšie, ale dá. samozrejme závisí aj od toho, kde pracujete vy a manžel, či v tom istom meste ako je škôlka.

@janka_266 no cez jarné a vianočné prázdniny býva zavretá, cez letné asi len prvé dva týždne otvorená, v meste je určite dlhsie, manžel pracuje kúsok od mesta(1-2km), ja si chcem hľadať po materskej novú prácu, aby sme to pri malej vedeli nejako skĺbiť bez pomoci druhých, keby som zostala tam, kde som pracovala pred materskou, tak by sme veľmi často potrebovali pomoc svokry a to nechcem, tu chcem mať len ako poistku keby niečo...je možné, že si nájdem prácu, kde nám bude stačiť aj otváracia doba dedinskej škôlky, ale to teraz nevieme, preto zvažujeme aj tu mestskú

bajsa25
autor
24. feb 2026
@anonym_c857ab

@bajsa25 záleží aj od škôlky.Sú také do ktorých vozia aj deti z mesta,lebo majú výborné recenzie,malý kolektív.A sú aj také,z ktorých radšej tie deti z dediny vozia do mesta Ak je vaša škôlka dobrá,tak zároven s tým ako "západné" dieťa do kokektívu,"zapadnete"aj vy skôr do komunity.A ak sa dohodnete medzi mamičkami,určite sa nájde aj vzájomná výpomoc Toto funguje aj mestských škôlkach.

@kikulienkadd
@anonym_c857ab škôlka je taká obyčajná, chodia sem aj deti z druhých dedín, ale niektoré deti zas chodia aj do mesta, všetkým asi nevyhovieš...počúvam , že riaditeľka nič moc, ale teda učiteľky sú veľmi dobré.... myslim, že keby mám pozerať na kvalitu škôlky, tak v meste je určite lepšia....ale zas, tá dedinska škola, do ktorej by chodila potom s týmito deťmi z dediny je lepšia ako trištvrte škôl v meste

anonym_c857ab
24. feb 2026
@bajsa25

@kikulienkadd
@anonym_c857ab škôlka je taká obyčajná, chodia sem aj deti z druhých dedín, ale niektoré deti zas chodia aj do mesta, všetkým asi nevyhovieš...počúvam , že riaditeľka nič moc, ale teda učiteľky sú veľmi dobré.... myslim, že keby mám pozerať na kvalitu škôlky, tak v meste je určite lepšia....ale zas, tá dedinska škola, do ktorej by chodila potom s týmito deťmi z dediny je lepšia ako trištvrte škôl v meste

@bajsa25 tak asi radšej nechať aj v dedinskej škôlke,budú si budovať kamarátstva a keď vieš,že v škôlke sú dobre učiteľky,je to veľké plus

Strana
z2