icon

Kde nakupujú potraviny do jedálne vašej škôlky/školy?

meluela
20. apr 2015

Mäso nakazené salmonelou z poľska sa v obrovských množstvách nachádzalo aj v jedálňach škôl a materských škôl: http://spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/352568...
Zrejme sa do jedální nakupuje ten najväčší odpad.

Viete, odkiaľ pochádzajú potraviny vo vašej škôlke/škole? Zaujíma sa to to vôbec niekto? Majú rodičia možnosť ovplyvniť čo jedia ich deti?

jasminet
21. apr 2015

@timea7 vsak pisem, ze za tu minimalnu cenu som skoro spokojna... na niecom by sa dalo usetrit a pouzit to na kvalitnejsie veci, ale napr. ja som nasu veducu kuchyne ani nevidela nikdy...

timea7
21. apr 2015

@jasminet ohromné, prečo nie je na rodičovskom, keby mali rodičia nejaké otázky ohľadom stravy?

jasminet
21. apr 2015

@timea7 ona u nas ani nesedi, ma pod palcom 3-4 skolky, kt. robi jedalnicek, a tie si potom uz same varia. ci chodi na ine zdruzenia to netusim, u nas ju nikto nikdy nehladal, ja som s nou asi 2x volala ked som dcere vybavovala dietu, ci s nou komunikuju ini rodicia, to neviem

timea7
21. apr 2015

@jasminet to je bežné, že robia pre viac škôlok, ale aj tak mi je to divné, my sme ju na rodičovskom mávali.

david93
21. apr 2015

@timea7 konkrétne MŠ Zupkova Košice, syn je už stade chvalabohu preč, ale normálne mám chuť tam zájsť a odfotiť ti jedálny lístok 🙂 týmto pozdravujem kolektív MŠ

timea7
21. apr 2015

@david93 vypýtaj mi recept na tú strúhankovú pomazánku, keď tam pôjdeš, to musí mať výživové hodnoty ako delo 😀 ja zase pozdravujem všetky vedúce kuchyne a kuchárky, ktoré deťom pripravujú nátierky zo strukovín a zeleniny.

timea7
21. apr 2015

@jasminet hmota, s ktorou sa zalepí hladné brucho 😝 😝 😝 😝 😝 netvrdím, že nemá chuť, ale výživové hodnoty pre deti nulové....strúhanka z bieleho pečiva, rastlinný tuk....za vyše dvadsať rokov v škôlkach som sa s touto perlou nestretla a to je varenie a pečenie mojím koníčkom, no asi listujem na zlých stránkach....ale ako to môže niekto naplánovať pre deti v škôlke, to nepochopím, keby ma rezali a solili....

jasminet
21. apr 2015

@timea7 neviem, u nas som ju nevidela nikdy na jedalnom listku, cibulova, masova, zeleninova, medova, drozdova, aj tusim trescia pecen bola, aj z plesnoveho syra... ale tato delikatesa teda nie 😅 to len tak zo zvedavosti som ju googlila, ci to ujo najde a veru nasiel....

timea7
21. apr 2015

@jasminet ja teda zo škôlok v ktorých som robila poznám syrovú, lučinovú, vajíčkovú, sardinkovú, drožďovú, šunkovú, fazuľovú, cícerovú, tvarohovú, z kuracieho mäsa...určite som nejaké zabudla.

jasminet
21. apr 2015

vajcovu, sardinkovu, sunkovu penu, tvarohovu robia aj u nas, este dzemovu 😅 asi rovnaky skvost ako medova 😀 strukovinove sa u nas nerobia...

u nas deti celkom ulietavaju na topinkach s cesnakom.... to sice zavana cela skolka, ale deti spokojne, dcera sa olizuje az za usami 😀 😀 😀 ale vraj doma take dobre nerobim, tam ze to maslom potieraju ci co, musim si odchytit kucharku niektoru. obcas pytam recepty ked dcere nieco vynimocne chuti a nakoniec z honosneho nazvu vznike uplne obycajna fasirka 😀 😀 😀

maciatkolulu
Odpoveď bola odstránená
timea7
21. apr 2015

@jasminet v škôlkach sa robia topinky na sucho na panvici a potom sa potrú tenučko maslom, keby som potom nesmrdela, aj ja by som si dala.....decká to všade zbožňovali.

dzejn80
21. apr 2015

@jasminet citam ta a pytam sa, nie je z petrzalky .... u nas ako cez kopirak jedalnicek v skolke 🙂

jonas17
21. apr 2015

@maciatkolulu no, neviem, neviem, či je väčšina z nás zdravá...taká chorá generácia, ako je naša, tu ešte snád nebola...ja ked som chodila do školy, mali sme jednu spolužiačku, ktorá mala sennú nádchu a bola v našej škole rarita a exot, všetci sme ju poznali, lebo chodila na liečenie a kýchala a ešte jeden chalan mal cukrovku, a dnes? alergia, astma,rakovina, cukrovka, štítna žľaza..je skoro v každej rodine..

jasminet
21. apr 2015

@maciatkolulu mozno by si sa cudovala co vsetko sa dava detom v sukromnej skolke 😀 😀 😀 😀 😀 kamoska mala v jednej dieta - vsetko super zdrave, extra a decko dostalo parky s kecupom 😉

jonas17
21. apr 2015

@timea7 v našej sa podávali halušky so strúhankou 😀

timea7
21. apr 2015

@jonas17 zemiakové šúľance s osmaženou strúhankou sú normálne na jedálno lístku aj niektorých reštaurácií, aj keď tiež výživovo nič moc, lepšie by boli s makom, no čo už...

kristinkahugo
21. apr 2015

No halušky so strúhankou su pre mna novinka, ale od dieťaťa si pamätám ako nám mama dávala na šúľance s makom na masla osmahnutu strúhanku a chuti mi to dodnes . Ved ako to tu čítam tak v podstate tu vadí len strúhanka. Tak sa nad ňou povzneste vaše deti to aj tak neziedia.

maciatkolulu
Odpoveď bola odstránená
maciatkolulu
Odpoveď bola odstránená
jasminet
21. apr 2015

@maciatkolulu asi nie je sukromna a sukromna 😉

timea7
21. apr 2015

@kristinkahugo tu nejde vôbec o strúhanku, keby bol jedálniček v škôlkach všade OK a raz za čas by tam bola nátierka so strúhankou, pochybujem, že by to tu okrem niektorých supermatiek niekto riešil. Ide o celkovú úroveň skladby jedál v škôlke, ale aj o financiách na ňu určených.

timea7
21. apr 2015

@jasminet určite 😉 Nie je štátna ako štátna a nie je súkromná ako súkromná.....

simca06022011
21. apr 2015

No niektore tu fakt riesite "veci" skuste navarit za 1EURo na den a uvidite ako budete pocitat ci to vyjde... nejak...
Natierky su uplne bezne a vsetky druhy, ostatne je niekedy zvlastne, ale urcite z toho tie deti neumru ;) AJ TAK 90% deti vymysla a jest nechce (urcite sa aj tu najdu diskusie o tom ako donutit 3rocneho papat 🙂))) ) , cize ak nedostanu mamine cestoviny alebo masko s kasou kazdy den tak budu vymyslat... My sme vyrastli na parkoch, rovnakych natierka, dokonca pastetach a vsetkom moznom, nikto neriesil ci je to super zdrave alebo nezdrave a prezili sme to. A nechodili sme obezny od 6 rokov po lekaroch, alebo neriesili alergie zo vsetkeho ;) Lebo zabuda sa, ze pohyb je dolezity a urcite dolezitejsi ako ovocny den :P

A inak u nas je "skolske ovocie" a s´"skolske mlieko" a v ramci toho maju deti ovocie kazdy den aj viac krat (napr. ranajky, olovrant a este napr. ovocna stava poobede a pod.)

Inak mam s cim porovnavat, v sukromnej skolke som platila za stravu 3,50/den.... a deti malli naozaj pestry jedalnicek, losos, maso skoro kazdy den... no menu ako z restauracie. V skolke statnej je to za 1EUR a teda aj skladba jedal je prisposobena, dalsia vec je ze dodrzuju energeticke hodnoty, za taku sumu nenavari kucharka luxus, ale maju aj ryby sem-tam (co nemusim v menu skolky vidiet, lebo viem si tu kvalitu predstavit, kedze sme nauceny na "lovene ryby"), natierky su v pohode, masko a pod tiez. Mne prekazaju jedla typu "moravsky kolac" ako obed....to ma ide vychytit a predtym aj potom chleba... tj. na desiatu a olovrant :P

@timea7 a to je teda ina fajnota :P treba vyskusat 🙂)))

timea7
21. apr 2015

@simca06022011 nerozumiem, čo je iná fajnota, neviem, čo si myslela a o tom, že za tú sumu nie som schopná dieťaťu navariť to, čo v škôlke a že väčšina detí by frčala na suchých cestovinách a zemiakoch, som písala vyššie. 🙂

lovepacal
Odpoveď bola odstránená
david93
21. apr 2015

@maciatkolulu tvoj návrh "daj dieťa do súkromnej škôlky" - to akože "obyčajné deti" nemajú nárok normálne jesť? ja nevidím problém v tom, aby im kúpili tmavý chlieb, normálne maslo a dali viac zeleninových a ovocných chodov aj v klasickej MŠ
a prečo by som mala platiť mesačne 300 Eur za škôlku? malému som radšej šetrila na stavebko

timea7
21. apr 2015

@lovepacal je to detské centrum, nie MŠ, ďakujem neprosím si.

simca06022011
21. apr 2015

@timea7 zemiakové šúľance so struhankou 🙂))) ..... toto som myslela 🙂